X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    @Asia091 mam nadzieję, ze pani sie przejezyczyla lub pomylila numery telefonu. 🙈

@Ilka96 z tego co sie orientowalam na pewno te nowsze modele maja lepsza wentylacje - okienko w dole gondoli, bo najstarsza wersja tego nie ma (dla mnie to byl must have, bo brakowalo mi tego w moim pierwszym wozku) i do tego jeszcze te nowe modele maja jakas niby specjalna wkladke „thermo” ktora reguluje temperaturę 🤷‍♀️ wiecej roznic nie znam.
    Ale faktycznie doczytalam, ze kiedys byl w PL dystrybutor, ale juz znikneli calkiem z rynku i wszystko jest na Litwie, wiec ciekawe jak z serwisem w razie czego…

Ze starszą córką to rzeczywiście korzystałam z tej wentylacji, ale teraz pewnie z gondoli będziemy korzystać od listopada do marca, a potem że spacerówki więc nie wiem czy to rzeczywiście takie ważne, chyba że ktoś planuje używać przez kilka lat o różnych porach roku😅
    Co do dostawki, ale ja mam tą tradycyjną drewanianą to u nas stoi przy narożniku w salonie i była używana na drzemki w ciągu dnia, a teraz służy jako łóżeczko dla misiów i lalek.

Asia091 miejmy nadzieję że obrączki są poprawione, a ta ekspedientka to chyba strasznie zakręcona jeżeli to ta sama co ostatnio 😅 ja w sumie swoją obrączkę noszę na medaliku od początku ciąży, bo obawiam się że spuchną mi palce i nie będę mogła zdjąć - czytałam o takich przypadkach na forum, ale też moja koleżanka tak miała.

event.png

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga tak puchną wiem..ale kupuję z nadzieją że po ciąży po pewnym czasie schudnę i będę mogła ją nosić :)

Wcześniej pisałam Wam, że martwię się co u Bejbisia, że mam dziwne myśli i w nagrodę dostałam 3 x puk puk puk 🥰🥰 całkiem niespodziewane to było na początku "ojej co to?!" a potem szybko skojarzyłam, że mój Bejbiś daje znać żebym była spokojniejsza. 😍

psaj91, wellwellwell, Rudka, Jjkm97, Foxy96, TBK, Ilka96, Fabregasowa, Zumi, kalinok lubią tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
    TP 18.11.2025. 🤞
  • psaj91 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Co do łóżeczka to mi się podoba kolekcja z Ikea Myllra, ogólnie bardzo lubię ich meble bo nigdy się nie sparzyłam, są dla mnie solidne, ale narazie chcemy poczekać z takimi zakupami aż ogarniemy sobie swoje 4 kąty. Dostawki nie chce więc będę uczyć spać w łóżeczku i siebie i dziecko 😜 a jak nie wyjdzie to mój pójdzie sobie na kanapę :)

Dziewczyny nie wiem czy Pani się przejęzyczyła bo powiedziała moje imię więc raczej nie 🤦‍♀️ jutro się przekonam 😅 może znowu dostanę jakiś voucher .. hehe ( tylko dopowiem że to raczej znana firma - w...k )

Ten wózek Adamex Zico mi się podoba i poczytałam sobie o nim i faktycznie są dobre opinie :) nawet bardzo dobre

Kurcze, też od nich braliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Może trafiliście na ferelny salon? 🤔

I ja również potwierdzam, że czuję centralnie w podbrzuszu kilka "puk puk" dziennie od paru dni 😁 Od razu się uśmiecham wtedy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 22:54

wellwellwell, Asia091, Foxy96, Ilka96, Zumi, kalinok lubią tę wiadomość

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
    20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
    22+6 tc - 🩺
    27+6 tc - 🩺

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Ze starszą córką to rzeczywiście korzystałam z tej wentylacji, ale teraz pewnie z gondoli będziemy korzystać od listopada do marca, a potem że spacerówki więc nie wiem czy to rzeczywiście takie ważne, chyba że ktoś planuje używać przez kilka lat o różnych porach roku😅
    Co do dostawki, ale ja mam tą tradycyjną drewanianą to u nas stoi przy narożniku w salonie i była używana na drzemki w ciągu dnia, a teraz służy jako łóżeczko dla misiów i lalek.

Asia091 miejmy nadzieję że obrączki są poprawione, a ta ekspedientka to chyba strasznie zakręcona jeżeli to ta sama co ostatnio 😅 ja w sumie swoją obrączkę noszę na medaliku od początku ciąży, bo obawiam się że spuchną mi palce i nie będę mogła zdjąć - czytałam o takich przypadkach na forum, ale też moja koleżanka tak miała.

Moja starsza usiadla dopiero jak miala 11 miesiecy, z reszta ja mam termin na sam koniec listopada, możliwe, ze dotrwam i do grudnia z brzuchem, takze mysle, ze u nas gondola na spokojnie do czerwca albo i dluzej posluzy. ☺️

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psaj91 salon jest ok tylko chyba oni chcieli nam wcisnąć kit, po prostu źle musiała zaznaczyć i wyszło co wyszło, nikogo nie winie ale sytuacja jest irytująca. Nie będę skreślać babeczki bo może jutro okaże się wszystko super ☺️ a jak nie to będzie armagedon :)

Co dziennie czujesz puk puki ?? 🥰

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • psaj91 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 01:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Psaj91 salon jest ok tylko chyba oni chcieli nam wcisnąć kit, po prostu źle musiała zaznaczyć i wyszło co wyszło, nikogo nie winie ale sytuacja jest irytująca. Nie będę skreślać babeczki bo może jutro okaże się wszystko super ☺️ a jak nie to będzie armagedon :)

Co dziennie czujesz puk puki ?? 🥰

Trzymam kciuki! Zawsze jeden powód mniej do stresu 😊

Tak! Od jakichś trzech dni "puka mnie" codziennie 😁😁😁 Ostatnie dwa dni wieczorem jak leżałam najedzona na plecach, ale dzisiaj już czułam raz w ciągu dnia jak siedziałam na głodniaka 😁😁

Asia091 lubi tę wiadomość

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
    5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
    12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
    20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
    22+6 tc - 🩺
    27+6 tc - 🩺

preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psaj cieszę się z codziennych "puków" 🥰 ja chyba muszę poczekać na to, albo są tylko ich nie zauważam.

psaj91 lubi tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • TBK Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    A czym to uargumentowal, ze odradzal ta dostawke? 🧐 jak kupisz wiekszych rozmiarow dostawke to moze sluzyc tak samo jak zwykle lozeczko, dla mnie to byla kwestia estetyczna, ze chcialam miec drewniane lozeczko i dlatego kupilam takie.
    Kupowac i dostawke i lozeczko jest bez sensu jak dla mnie, lepiej juz wlasnie zainwestowac w dostawke ale z tych wiekszych, zeby starczyla dluzej.
    Mam kolezanki, ktore zalowaly, ze kupily dostawki, ale to dlatego, ze bobasy i tak spaly z nimi w lozku - dostawka niby polaczona z lozkiem, ale bobasy i tak sie tam czuly samotne i potrzebowaly byc przytulone przy mamie, a dostawka sluzyla im za polke na telefon. 🤪 z tym, ze w takim przypadku z lozeczkiem drewnianym byloby to samo. 🤷‍♀️

Tym, że wystarczy na krótko i UWAGA to moja wina, że dziecko nie spało w łóżeczku 🤬
    Ja myślę o espiro cloud. Wiem, że w nocy może być różnie, pewnie i tak skończy się spaniem z nami, co w pełni akceptuję. Synowie spali z nami dość długo. Ale właśnie w dzień wezmę dostawkę do kuchni, żeby coś ugotować, do pokoju młodszego, żeby mu pomóc z zadaniem czy lekturą. A na dole będę mieć w razie czego wózek.

• Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w weekend. Chociaż na L4 to w sumie już nie ogarniam do końca jaki jest dzień tygodnia 😂
    Dziewczyny, ile już przytyłyście? Ja jestem przerażona, zawsze byłam szczupła. Mam 171cm, większość życia ważyłam 57-58kg, potem kilka lat 62kg i z taką wagą zaczynałam przed ciążą, a dziś waga pokazała 68,8kg 😭😭😭 jestem załamana, w tym tempie to ja przytyje chyba z 25 kg 😭😭😭

Asia091 lubi tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png
  • Ania 89 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę że mam wszystko na jednym poziomie plus nawet progów nie posiadam 😀 ale wszystko jest do ogarnięcia. Kwestia organizacji:)

Test pozytywny 12 marca❤️
    16 maja prenatalne wizyta ❤️🍀 wszystko dobrze☺️
    06.06 wizyta❤️🍀
    04.07 wizyta❤️🍀
    08.07 połówkowe Zdrowa dziewczynka ☺️🩷
    preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Dzień dobry w weekend. Chociaż na L4 to w sumie już nie ogarniam do końca jaki jest dzień tygodnia 😂
    Dziewczyny, ile już przytyłyście? Ja jestem przerażona, zawsze byłam szczupła. Mam 171cm, większość życia ważyłam 57-58kg, potem kilka lat 62kg i z taką wagą zaczynałam przed ciążą, a dziś waga pokazała 68,8kg 😭😭😭 jestem załamana, w tym tempie to ja przytyje chyba z 25 kg 😭😭😭
    To bardzo dobry przyrost wagi! Nie masz czym się martwić.
    Ja jestem dalej na minusie, apetyt mam słaby, dieta cukrzycowa też nie pomaga w nabieraniu dodatkowych kilogramów, chciałbym przytyć to 2 kg, żeby dojść do wagi, którą miałam na początku ciąży. Jem po prostu zdrowo, aczkolwiek małe porcje, zero cukru. No i z mięsem się nie mogę dogadać, prawie w ogóle nie jem, pewnie stąd ta anemia.

28 & 35 👫
    10.03 – II 🫣
    19.03 – jest serduszko ❤️
    28.04 – I prenatalne, wszystkie ryzyka niskie, prawdopodobnie dziewczynka 🐭
    25.06 – II prenatalne, zdrowa
    dziewucha 🐰
    03.07 – 460 gramów dziewczynki 🐇
    17.07 – 660 gramów 🐽
    31.07 – wizyta 📌
    preg.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 polubiłam ze względu na brak orientacji co do dni tygodnia bo mam to samo 🤣

Jeśli chodzi o tycie w ciąży to na prawdę jest kwestia indywidualna, tak uważam. Ja na przykład schudłam, przed ciążą ważyłam 62 kg przy wzroście 160, teraz ważę 60,3. Ale to tylko i wyłącznie bo w I trymestrze nie mogłam wielu rzeczy zjeść i jadłam tosty piłam herbatę i jadłam owoce mięso to w ogóle przestało smakować to z czego tu czerpać radość jak schabowy przestał smakować, to raczej ciężko było przytyć.
    Za to przybrałam w ramionach i biodrach zrobiły się szersze no i moje nieszczęsne uda też jakoś ich dużo, zresztą zawsze miałam problem i kompleks z nimi bo nie potrafiłam z nich schudnąć. Uważam że będę spora na bank 7 będzie z przodu.

Często przeglądam zdjęcia internetowych ciężarnych i tam prawie same idealne panie tylko im brzuszki rosną, mnie to trochę dołuje nie powiem bo zaraz się porównuje do nich. Za rzadko pokazuje się prawdziwą "twarz" ciąż. A szkoda.

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    TP 18.11.2025. 🤞
  • TBK Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:

U mnie 17+1 i 10 kg na plusie. Ale w 1 i 2 ciąży tak samo tyłam, w sumie 20 i 23kg przytyłam. w pół roku po porodzie wracałam do wagi sprzed ciąży, nie ćwiczyłam, nie miałam diety. Nie wiem dlaczego tak jest, jem normalnie, do końca maja pracowałam, miałam ruch. Mój ginekolog mówi, że niektóre kobiety tak mają, więc się nie przejmuje. Obstawiam, że będę mieć około 30kg na plusie. Brzuch zawsze miałam mały, dzieci ok 2.9kg. Tyje w tyłku, udach, biuście i ramionach.

Nadzieja32 lubi tę wiadomość

• wellwellwell Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:

Kochana nie martw sie i pamietaj, ze na wage w ciazy sklada sie o wiele wiecej rzeczy niz tkanka tluszczowa.

IMG-6220.png

Ja teraz przytylam 4,5kg jak do tej pory.
    W ciazy z corka przytylam 20kg i kompletnie nie bylo tego po mnie widac, a po porodzie praktycznie od razu wszystko zeszlo i zostalo mi +3kg. Z tym, ze przy karmieniu piersia tez pozniej bardzo szybko waga leci i wrecz trzeba sie pilnowac, zeby odpowiednio sie odzywiac.
    Teraz nie jest czas na ksztaltowanie sylwetki, ale po porodzie naprawde wszystko wroci do normy. 😘

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za słowa otuchy, ogólnie to wiem, że to normalne, że tyję, ale w tych kalkulatorach internetowych to przytyłam za dużo i się zaczęłam martwić. Nie przypuszczałam tak poza tym, że będzie mnie to ruszać, naprawdę, jestem w szoku, ale źle się czuję z tym jak tyję, mimo że nigdy nie miałam na tym punkcie hopla, nigdy nie stosowałam żadnych diet ani nic takiego. Jak to człowiek sam siebie może zaskoczyć reakcjami 🙄
    Mi mocno urósły piersi i zaczęłam mieć fałdki na żebrach, uda też urosły. Mąż mówi, że jest pięknie, a ja nie mogę patrzeć w lustro 🥺 ogarnęłam już na tych prawie 3 tygodniach L4 mieszkanie to teraz mam plan co drugi dzień chodzić na bieżnię po 30 minut, żeby pochodzić w tempie pod lekką górkę i na basen bym chciała zacząć chodzić, tylko strój muszę kupić, bo w stare się nie mieszczę. Lekarka nie widzi przeciwwskazań, a i moje serce skorzysta :)

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png
  • Jjkm97 Koleżanka

Wysłany: 14 czerwca, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:

Nadzieja ją mam ten sam problem.. całe życie ok 60 kg. Ale musiałam się pilnować bo jesc lubię i tendencje do tycia mam :( potem zaszalałam, mało ruchu i ciążę zakończone niepowodzeniem i tą ciążę zaczęłam z wagą 72, a w czwartek na wizycie 77 kg xD ale się nie martwię, po ciazy schodzi szybko, teraz nie mogę się za bardzo ruszać, ale odbije sobie spacerkami z maluszkiem. Nie mamy się co martwić, jestem w tym samym tygodniu co Ty. Zaraz już połowa za nami.. potem wagą to głównie dzidziuś i woda. Zrzucimy to 😁❤️

• Foxy96 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcę przytyć 😅 Niby bmi mam na poziomie 20,81, ale już słyszę od ludzi, że za mało jem/powinnam więcej ważyć na tym etapie. Moja kochana mama się tym przejmuje i mrozi mi jedzenie – gołąbki itp 🤣

Jjkm97 lubi tę wiadomość

28 & 35 👫
    10.03 – II 🫣
    dziewucha 🐰
    17.07 – 660 gramów 🐽
    31.07 – wizyta 📌
    preg.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foxy96 wrote:
    Ja chcę przytyć 😅 Niby bmi mam na poziomie 20,81, ale już słyszę od ludzi, że za mało jem/powinnam więcej ważyć na tym etapie. Moja kochana mama się tym przejmuje i mrozi mi jedzenie – gołąbki itp 🤣

Ja 3/4 życia słyszałam, że jestem za chuda, a w szkole to nawet, że anorektyczka, mimo że nigdy nie stosowałam diet, jadłam wszystko, takie geny. Aczkolwiek też jako dziecko trenowałam wyczynowo, później w gimnazjum i liceum też i pewnie to też miało wpływ

Foxy96 lubi tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

26.06 wszystko dobrze 🥹

preg.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja32 wrote:
    Ja 3/4 życia słyszałam, że jestem za chuda, a w szkole to nawet, że anorektyczka, mimo że nigdy nie stosowałam diet, jadłam wszystko, takie geny. Aczkolwiek też jako dziecko trenowałam wyczynowo, później w gimnazjum i liceum też i pewnie to też miało wpływ
    Ja jeszcze w tamtym roku słyszałam, że jestem szkapą, a ludzie z pracy pytali się mnie, czy na coś choruję. Trochę więcej ciała – źle, mało – też źle. A komentowanie wyglądu kobiety w ciąży/po porodzie to dla mnie już w ogóle kosmos, szczególnie szczęste w social mediach, gdzie ludzie są w szoku, że brzuch nie jest idealnie płaski minutę po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca, 09:53

Nadzieja32 lubi tę wiadomość

28 & 35 👫
    10.03 – II 🫣
    dziewucha 🐰
    17.07 – 660 gramów 🐽
    31.07 – wizyta 📌
    preg.png
  • Paulivvv Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak narazie ja przytyłam jakieś 3kg, chociaż wydaje mi się że może być już coś więcej, bo ostatnio się ważyłam z 1,5tyg temu, a apetyt ostatnio mam na wszystko i jem wszystko po trochę, więc sądzę, że mogło tam coś wskoczyć więcej.

12.2024 7tc 👼🏼

25.02. | | 💛
    13.03. widać pęcherzyk ✨
    24.03. 0,99cm i serduszko ✨
    14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
    30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
    05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
    26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
    18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
    26.06. wszystko dobrze ✨
    14.07. 590g chłopaczka ✨
    07.08. następna wizyta 🩺

preg.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ