X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś miałam 6h w szpitalu ze starszakiem, na badaniach na szczęście tylko ale tyyyle czekania. No i jednak stres że coś złapiemy na korytarzu czy coś. Chociaż akurat nikt nie kichał nie kaszlał więc mam nadzieję że będzie ok.
    Za to i jemu i mi wyszła niska witamina D więc od dziś wjeżdża ostra suplementacja. Podobno od tej witaminy D generalnie coś się może pogorszyć z jelitami/ potem z wchłanianiem i np u niego nietolerancja laktozy (która mu nie wyszła w teście oddechowym!!! - ja szok bo stawialiśmy na to z lekarzami już od roku!) Ciekawa jestem czy np u mnie te tezyczkowe sprawy to też może od tej niskiej wit D. Jesli tak ta witamina byłaby ważna w naszym przypadku to w sumie ok, chociaż jakoś podskórnie mam wrażenie że to trochę bardziej złożona sprawa….
    Anyway, podczas tej wizyty miałam jeden mini atak po placku owsianym z żurawiną - byl ze zwykłej mąki, aaaale oko mi latało więc pewnie magnez też namieszał (choć w wynikach elektrolity mam całkiem super). Przez to wszystko dziś sprawdzałam ile czasu mi zajmie naszykowanie się do matury z biologii 🤣🤣🤣🤣 może czas na nowy kierunek w życiu 🙈🤣😅

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔
    26.11. 2025 ❤️ czekamy na Stasia

preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka czyli ty te ataki masz po czymś słodkim ?

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

23.03.2025 ⏸️ 😮 ja w szoku,udało się po 2 latach 💕🌸

08.08- next gin 💜

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek ja nie piore ubranek teraz tylko dopiero przed porodem zrobie jedno wielkie pranie jak juz bede miala wszystkie rzeczy, tzn tak z miesiac przed jak bede pakowac torbe.

Co do Junama moja kolezanka miala, ale nie pamietam jaki model. Byla zadowolona, bo wozek z tych co maja dobra amortyzacje (podobno) tylko to sa takie ciezsze kloce kolo 14-15 kg.

Kasiek7, Kropka89 lubią tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 wrote:
    Ja dziś miałam 6h w szpitalu ze starszakiem, na badaniach na szczęście tylko ale tyyyle czekania. No i jednak stres że coś złapiemy na korytarzu czy coś. Chociaż akurat nikt nie kichał nie kaszlał więc mam nadzieję że będzie ok.
    Za to i jemu i mi wyszła niska witamina D więc od dziś wjeżdża ostra suplementacja. Podobno od tej witaminy D generalnie coś się może pogorszyć z jelitami/ potem z wchłanianiem i np u niego nietolerancja laktozy (która mu nie wyszła w teście oddechowym!!! - ja szok bo stawialiśmy na to z lekarzami już od roku!) Ciekawa jestem czy np u mnie te tezyczkowe sprawy to też może od tej niskiej wit D. Jesli tak ta witamina byłaby ważna w naszym przypadku to w sumie ok, chociaż jakoś podskórnie mam wrażenie że to trochę bardziej złożona sprawa….
    Anyway, podczas tej wizyty miałam jeden mini atak po placku owsianym z żurawiną - byl ze zwykłej mąki, aaaale oko mi latało więc pewnie magnez też namieszał (choć w wynikach elektrolity mam całkiem super). Przez to wszystko dziś sprawdzałam ile czasu mi zajmie naszykowanie się do matury z biologii 🤣🤣🤣🤣 może czas na nowy kierunek w życiu 🙈🤣😅

A jakie poziomy wit. D wam wyszly?
    Tez ostatnio badalam corce i wyszlo jej 28 wiec mi sie wydaje, ze nisko (gdzie caly czas jej podaje 1000j.), ale musze jeszcze umowic konsultacje z lekarzem, ciekawe co powie.

Trzymam kciuki w takim razie, zeby zwiększenie dawki zalatwilo sprawe i poprawilo wasz stan.

Diana2025 lubi tę wiadomość

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 89 wrote:
    A Ja za to nie prałam nowych ubrań dla córci. I absolutnie nie pracowałam A teoretycznie czemu pierzecie nowe ubrania?
    Brud, kurz, barwniki, chemikalia z produkcji. Nawet nie wiadomo przez ile rąk to przeszło. Fuj. Sobie piorę, a co dopiero dziecku.

Nadzieja32, Paulivvv lubią tę wiadomość

1;20716;93
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Well well ja też tak zrobię że zrobię jedno wielkie prańsko przed rozwiązaniem .

Kurcze mi to w sumie obojętne bo wózek będzie stał w piwnicy na poziomie ziemi więc nie muszę go nosić etc a podobają mi się te Junamy ale nawet nie wiem czy gdzieś w pobliżu w Małopolsce /śląsku są one w sklepie jakimś

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

08.08- next gin 💜

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Well well ja też tak zrobię że zrobię jedno wielkie prańsko przed rozwiązaniem .

Kurcze mi to w sumie obojętne bo wózek będzie stał w piwnicy na poziomie ziemi więc nie muszę go nosić etc a podobają mi się te Junamy ale nawet nie wiem czy gdzieś w pobliżu w Małopolsce /śląsku są one w sklepie jakimś

Z ciekawosci sprawdzilam co pisza ludzie na grupach fejsbukowych to opinie bardzo podzielone. Czesc pisze, ze super, a czesc ze im cos popekalo i sie psulo.
    Zerknij sobie na te grupa, to duza grupa wiec jest sporo opinii o wielu modelach:
    https://www.facebook.com/share/g/16dok3rLFS/?mibextid=wwXIfr

2023 👧

💖29.11.2025💖
    preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde nie wiedziałam o niej ,dzięki 😘!

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

08.08- next gin 💜

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Kropka czyli ty te ataki masz po czymś słodkim ?

Pośrednio, raczej po czymś co ma węglowodany. Po pierogach ruskich też 🙈

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    A jakie poziomy wit. D wam wyszly?
    Tez ostatnio badalam corce i wyszlo jej 28 wiec mi sie wydaje, ze nisko (gdzie caly czas jej podaje 1000j.), ale musze jeszcze umowic konsultacje z lekarzem, ciekawe co powie.

Trzymam kciuki w takim razie, zeby zwiększenie dawki zalatwilo sprawe i poprawilo wasz stan.

Dziękuję!!

U nas poziomy synek: 20,2 a ja 24,2. Jemu mam dawać teraz przez miesiąc 2000j.m. A sobie nie wiem ile. Czekam na opinie lekarza :)

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Anilorak88 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 ja z wykształcenia mgr biologii tak więc służę radą przed tą maturą 😂🤣

Kropka89 lubi tę wiadomość

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

preg.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anilorak88 wrote:
    Kropka89 ja z wykształcenia mgr biologii tak więc służę radą przed tą maturą 😂🤣

O jaaaa to mam kolejną motywację 🙈 ja zdawalam matematykę i geografię rozszerzona i jestem geoinformatykiem aaaaale nie pracuje w zawodzie zupełnie :( i mimo że mam bardzo dobrą pracę to ten brak misji mnie co roku coraz bardziej rozwala. Licze ze albo znajdę coś z obszaru farmy w czym moje info umiejętności się przydadzą albo właśnie, pójdę na coś nowego, tylko chyba to bym musiała jakoś turbo nie wiem kiedy robić bo na płatne mnie nie będzie stać a stacjonarnie to kto matkę przyjmie 🤣😅 i jeszcze pracy nie będę mogła przecież rzucić bo kredyt itp. No ale te biologie mogę machnąć a nuż coś się zmieni haha 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 20:44

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    Acard 150
    ————-

2018👦 Ignacy
    2019👦 Jan
    2023 7tc 💔

preg.png
  • Zumi Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kasiek my Junamy już nie oglądaliśmy, chociaż to firma z okolic Częstochowy i mamy blisko. Większość z tych wózków jest faktycznie ciężka z tego co czytałam 14-15 kg większość modeli, tak podaje producent. A zazwyczaj producenci podają wagę samego stelaża z gondolą lub spacerówką, bez akcesoriów. Czasami też zaniżają faktyczną wagę żeby zachęcić klientów. Jak komuś podoba się design Junamy i nie zwraca uwagi na wagę to z tego co czytałam mają całkiem solidną amortyzację, jest też dodatkowa na ramie (takie dwa siłowniki) przez co gładko się podbija do góry. To są klasyczne rozwiązania takie jak masz w bebetto czy adamexie. Chociaż bebetto poszło trochę do przodu z tą amortyzacją i oprócz amortyzacji w kołach, często niezależnej na każdym kole, mają amortyzacje na ramie i dodatkowy system amortyzacji wstrząsów przy wjeździe na przeszkodę (wtedy koło jest się w stanie cofnąć do tyłu i to uderzenie jest mniej odczuwane przez pasażera bobola). W ogóle te polskie wózki mają bardzo rozbudowane te amortyzacje. Ale tak jak pisze wellwellwell, też widziałam te opinie, że coś się ludziom psuło przy kołach, ramie, amortyzacji, coś pękało. Przy czym te wózki są dosyć drogie (te bardziej ozdobne modele), a jak jeszcze ma się coś popsuć to sama nie wiem co myśleć... Przez to, że są produkowane w Polsce na pewno miałabyś łatwiej z reklamacją i naprawą, byłaby szybsza. Junamy oprócz wyglądu wyróżniają się ogromnymi gondolami, chyba są największe na rynku, są modele po 89 cm. Jak dodasz całkiem fajną amortyzację do dużej gondoli masz w efekcie spory komfort dla dziecka i całkiem długie użytkowanie gondoli 😉Póki się nic nie popsuje i nie zależy Ci na niskiej wadze i kompaktowości to powinnaś być zadowolona. Jakby tak ciężkie wózki nie miały dodatkowej amortyzacji do podbijania to bym się mocno zastanowiła nad zakupem, bo po co się siłować, jeszcze z dzieckiem w środku. Ale te wózki to mają, więc można sobie z nimi fajnie poradzić na krawężniku. Z takich mocno designerskich wózków oprócz Junamy widziałam jeszcze z firmy Sojan, też firma z okolic Częstochowy xD

Moimi faworytami wózkowymi niezmiennie pozostają bebetto (pelpasso, pascal, luca, flavio, loren), adamexy (dolce natura i delta natura, ewentualnie leciutki zico new) i cybex balios s lux 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 21:11

Kasiek7 lubi tę wiadomość

👩‍🦱29🧑32
    08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
    30.09.2024 💔 5 tydz. cb
    25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
    02.03.2025 ⏸️😍
    12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
    21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
    18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
    08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
    12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
    07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)

termin 10.11.2025 🙏🏻

🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
    💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

preg.png
  • Kasiek7 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale od razu mówię że ten model diamond (z tym plastikowym dołem w piksele ) mi się nie podoba

Dzięki Zumi 💓

🧒94🧔95
    ⛪👩‍❤️‍💋‍👨2020
    04.2023 początek starań

08.08- next gin 💜

preg.png
  • TBK Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Wow laski ja was podziwiam ! I wogole że tak teraz przez 3 msc nic już nie będziecie ogarniać bo wsio już macie 😃

Ja mam baaardzo mało przez to, że dopiero kilka dni temu poznaliśmy płeć. Teraz fizjo z jednym, z drugim, szczepienie starszego i nawet nie miałam kiedy ogarnąć zakupów. Teraz skupię się trochę na wyprawce szkolnej dla chłopaków.
    Ja zamierzam wszystko wyprac i wyprasować na przełomie września i października. Mam pralkę 10kg, więc pewnie szybko pójdzie. Mam nadzieję, że uda mi się wysuszyć pranie na podwórku.

Co do wit. D my bierzemy Vigantoletten 1000, bo to lek. I bierzemy po 3-5 tabletek dziennie, młodszy ma 8 lat. Sama raz w roku kontroluje i dobieram dawkę. Póki co mi się to sprawdza.

Kropka89, Zumi lubią tę wiadomość

• Asia091 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi super zakupy 🛍️ 🥰
    Dziewczyny ja przy suplementacji wit.D 4000j.(nie codziennie) mam poziom 63 tylko i mój lekarz uważa że to nisko. Ja biorę w kropelkach razem wit k2mK7.

Ja piorę każde nowe ubranie które kupię nie wyobrażam sobie żeby założyć coś na siebie jak inne osoby miały to na swoim ciele 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 22:17

Zumi, Kropka89, Rudka lubią tę wiadomość

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
    TP 18.11.2025. 🤞
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka89 jeśli chodzi o magnez z krwi to jest totalnie niemiarodajny, bo tylko 1% magnezu mamy we krwi, reszta jest w tkankach, stąd można mieć go w normie w badaniu, a mieć objawy niedoboru i zdiagnozowaną tężyczkę. Badanie magnezu w erytrocytach jest bardziej miarodajne, ale jest dość drogie, ponad 90zł. Ja zawsze niby mam w normie, a jak nie brałam dużych dawek to miałam okropną arytmię i fascykulacje na całym ciele, mija przy braniu dużej ilości magnezu.

Co do prania to ja też zawsze wszystko piorę przed ubraniem, nie wiem kto to dotykał, może mierzył, gdzie to leżało czy było czymś psikane. Ble. W życiu bym nie ubrała niewypranego ubrania, a co dopiero założyć takie bobasowi. Ja będę prać w październiku, bo po tylu miesiącach leżenia to dla mnie i tak będzie znowu do wyprania, a dwa razy roboty sobie nie zamierzam robić 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 22:46

Kasiek7, TBK, Kropka89, Rudka lubią tę wiadomość

👩31 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
    21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
    26.06 wszystko dobrze 🥹
    23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
    preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Ja już nadałam zwrot 😅
    Bałam się że nawet jak upiorę to ten nadruk zejdzie a mąż zapytał czy to z TEMU.. może i tak pieniądze nie duże ale jednak spodziewałam się coś więcej w jakości. Albo zapamiętałam te pieluszki z tetry co były 10-15 lat temu i teraz oczekuję cudu.. czas chyba zejść na ziemię.

Muślinowe z Biedronki nie są złe, przynajmniej te sprzed dwóch lat, a były mega tanie w promocjach 1+1 gratis.

event.png

preg.png

Wysłany: 25 lipca, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania 89 wrote:
    A Ja za to nie prałam nowych ubrań dla córci. I absolutnie nie pracowałam A teoretycznie czemu pierzecie nowe ubrania?

Powąchaj je. Dla noworodka lepiej wyprać i wyprasować przed założeniem.

event.png

preg.png

Wysłany: 25 lipca, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi wrote:
    Oto moja wyprawka z Jukki 😅 myślałam, że będzie gorzej, ale nie jest tak źle. Najmniej podobają mi się kocyki, ten w misie z welurem i te w samochodziki (akurat ten mam gratis). Wypełnienie tych kocyków pewnie po paru praniach się zbije w jedną kulkę coś czuję, ale poszycie z bawełny jest milutkie. Rożek dokładnie taki jak się spodziewałam, że będzie za te 42 zeta, nie jest zły, nie planowałam w ogóle rożka więc jak za tę cenę to mi na pewno wystarczy. Rożek nie jest gruby, nie wiem jak będzie przy temp. 18-19. Może faktycznie bez promki to szkoda zamawiać, a tu było -20%. Pieluszki tetrowe faktycznie sztywne, te białe to już w ogóle, a te ze wzorkiem troszkę lepsze. Otulacz muślinowy wydaje się okej, ja chcę go używać głównie do kąpieli w wanience. Poduszka do karmienia i ta antywstrząsowa też mi pasują, cieszę się, że ta do karmienia nie jest zbyt duża bo nie mam gdzie trzymać wielkich poduch, ta musi mi wystarczyć. Materiał na pościel i poduszkę bardzo miły, zamki chodzą płynnie (ale to kupiłam duużo za wcześnie). Prześcieradła do gondoli takie sobie, ale były za 9 zeta xD. Te poduszkę gwiazdkę mam za 1 grosz. Najfajniejszy jest otulacz w gwiazdki, przemiły materiał, fajnie zapina się na rzepy. Ręcznik z Akuku troszkę lepszej jakości niż ten od Jukki, ale zobaczymy potem jak wyjdzie. Wzięłam też dużo innych rzeczy bo były w super cenie na tej promce -20% w porównaniu z innymi stronami internetowymi. Nie kupujcie tego pojemnika z AKUKU na mokre chusteczki, jest tak beznadziejny, że już mi się nie domyka a otworzyłam go i zamknęłam parę razy 😂 kupię z babydream chusteczki z pudełkiem w rossmannie za 8 zł na promocji...

8bd010f7db147.jpghttps://zapodaj.net/plik-dozBW0TptL

e03a526cb8769.jpghttps://zapodaj.net/plik-y7yfDhqAtg

17a070577bdef.jpghttps://zapodaj.net/plik-WuPlrdg908

587fb4c8711d4.jpghttps://zapodaj.net/plik-2uwpadBgEp

Myślę że za te ceny to jakiś czas posłużą. To tak jak z Pepco i Sinsay - ładne wzory, a za tak niską cenę to nie będzie szkoda wyrzucić po kilku praniach ☺️

event.png

preg.png
‹‹ 422 423 424 425 426 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ