👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja od jakiegoś tygodnia to wstaje w nocy sikać 1 raz, zazwyczaj około 02:00. Jak nie zapalę w sypialni lampki nocnej to mój mąż nie wie nawet że wstawałam, a jak zapale to zawsze otwiera oczy w takim szoku i pyta „co się stało, gdzie idziesz” i tak za każdym razem 🤣
@kalinok - u mnie mój mąż też pogania z wyprawką, tylko on pogania nie z tym co trzeba 🤣 zamówiliśmy już dostawkę, ale przed weekendem jak ja mówiłam że szukamy dostawki to on szukał jej 5min, po czym mu się znudziło i szukał elektrycznych bujaczków… wcześniej jak mówiłam mu żeby poszukać komody, to on szukał elektrycznej niani..kalinok lubi tę wiadomość
12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g ✨
07.08. 929g ✨
27.08. III prenatalne 🩺
04.09. kolejna wizyta 🩺
-
Fabregasowa nie jesteś sama - mój co prawda szuka rzeczy do wyprawki, ale tych które ja mu powiem że są fajne czy potrzebne. Zdziwił że coś takiego jak dostawki w ogóle istnieje xD poradników niestety też nie czyta... Ale planuję z nim o tym porozmawiać, bo nie chce mu cały czas czegoś tłumaczyć. Także zbijam trochę smutną piątkę 👏🏻
Paulivvv haha, mój też głównie zainteresowany elektroniką i gadżetami - zamiast szukać komody to on przegląda jakieś elektryczne silniczki które się doczepia do łóżeczka żeby bujało 😂👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙
-
Dziewczyny trochę będzie żal post ale nie wiem co zrobić... Moja siostra jest fanką temu, shein i alieexpress i zamawia tam przeróżne rzeczy, włącznie z ubraniami. Ogólnie spoko, nic mi do tego, ale zaznaczyłam jakiś czas temu żeby nie kupowała dla mnie w prezencie ciuszków dla dziecka z chińczyka, bo nie chce w to ubierać noworodzia. No i dostałam od niej ostatnio kilka rzeczy, ale znając ją wolałam sprawdzić czy mnie nie okłamuje i wyszukałam te produkty przez obiektyw google - oczywiście wszystkie mi wyskakują do kupienia właśnie z tych stron chińskich... Nie wiem teraz czy powiedzieć jej że to sprawdziłam i jej oddać te ubrania, czy udawać że nie wiem i po prostu tego nie użyć? Co byście zrobiły? boje się że jak nie postawie jasno granicy to będzie tak robić dalej, a przecież szkoda żeby wydawała kasę na coś czego ja nie mam zamiaru użyć👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙
-
Bećka wrote:Puchną Wam dłonie? Dziwnie je czuję i widzę, że palce wskazujące i środkowe mam spuchnięte. To nie chwilowe, bo od wczoraj tak mam.
Ja od około tygodnia mam lekko opuchnięte dłonie i bolą mnie tak jakby bardziej w stawach 🤔 -
kalinok wrote:Dziewczyny trochę będzie żal post ale nie wiem co zrobić... Moja siostra jest fanką temu, shein i alieexpress i zamawia tam przeróżne rzeczy, włącznie z ubraniami. Ogólnie spoko, nic mi do tego, ale zaznaczyłam jakiś czas temu żeby nie kupowała dla mnie w prezencie ciuszków dla dziecka z chińczyka, bo nie chce w to ubierać noworodzia. No i dostałam od niej ostatnio kilka rzeczy, ale znając ją wolałam sprawdzić czy mnie nie okłamuje i wyszukałam te produkty przez obiektyw google - oczywiście wszystkie mi wyskakują do kupienia właśnie z tych stron chińskich... Nie wiem teraz czy powiedzieć jej że to sprawdziłam i jej oddać te ubrania, czy udawać że nie wiem i po prostu tego nie użyć? Co byście zrobiły? boje się że jak nie postawie jasno granicy to będzie tak robić dalej, a przecież szkoda żeby wydawała kasę na coś czego ja nie mam zamiaru użyć
kalinok lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
kalinok wrote:Dziewczyny trochę będzie żal post ale nie wiem co zrobić... Moja siostra jest fanką temu, shein i alieexpress i zamawia tam przeróżne rzeczy, włącznie z ubraniami. Ogólnie spoko, nic mi do tego, ale zaznaczyłam jakiś czas temu żeby nie kupowała dla mnie w prezencie ciuszków dla dziecka z chińczyka, bo nie chce w to ubierać noworodzia. No i dostałam od niej ostatnio kilka rzeczy, ale znając ją wolałam sprawdzić czy mnie nie okłamuje i wyszukałam te produkty przez obiektyw google - oczywiście wszystkie mi wyskakują do kupienia właśnie z tych stron chińskich... Nie wiem teraz czy powiedzieć jej że to sprawdziłam i jej oddać te ubrania, czy udawać że nie wiem i po prostu tego nie użyć? Co byście zrobiły? boje się że jak nie postawie jasno granicy to będzie tak robić dalej, a przecież szkoda żeby wydawała kasę na coś czego ja nie mam zamiaru użyć
Ja bym spróbowała jeszcze raz zwrócić uwage, ze nie chcesz tych rzeczy i po prostu szkoda jej pieniędzy na to skoro tego nie uzyjesz. 🤷♀️
-
Domisiek, Dahlia, kalinok lubią tę wiadomość
-
Co do pogody to u mnie od jutra ma być 30 stopni, i czuję że będzie wesolutko. Mąż kupił z wyprawki tak mówi że to dla Synia basen na działkę 🤣 i będę chyba leżeć cały czas w tej wodzie aby tylko przeżyć te 30, wspominałam że lubię jak jest takie lato ale nie lubię jak z 20 robi się nagle 30.
Co do wyprawki to ja dalej w ciemnej dupce. Ja nic kompletnie nie mam, ja nie wiem w co ja dziecko ubiorę, chociaż coś tam kupiłam ale chce kupić ten rozmiar 56 bo tego nie mam wcale tylko zaczęłam zakupy od rozmiaru 62-68 a 56 to nawet do głowy nie brałam. Chociaż coś Mama mnie pytała jaka firma najlepsza itp to mówiła że ona takie ciuszki kupi te do szpitala i później do domu. Łóżeczko czeka na swój dzień do ogarnięcia a wózek i fotelik to zamawiamy we wrześniu i nadal nie wiem który lepszy Miloo czy Yoga. I wiecie tak się zastanawiam jak długo nasze Bejbisie będą korzystać z gondoli. Czy to fakt że 6m i zmiana na spacerówkę?
A co chodzi o rzeczy apteczne to nie mam NIC. A termometr bezdotykowy tylko.
I się zastanawiam czy nasze dzieciaki moja mieć czkawkę ? Bo teraz leżę i co chwilę czuję takie drżenie w brzuchu i skojarzyło mi się to z czkawką 🤭09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
@kalinok ja bym nie używała i tyle 😅
👩⚖️31 lat
🍀starania o pierwszego malucha od 07.2024
🧪morfologia ✅TSH 1.3, ft3,ft4 , FSH 6.98, LH 5.9, prog, estradiol, SHBG✅
AMH 0.81❌
suplementacja Wit D, kwas foliowy,jod,olej z wiesiołka ,B3
🧔♂️34 lata
suplementacja omega,Wit D
24.02.2025 - ⏸️ 😍🥹😍🥹
23.06.2025 330g małej kropeczki 🩷
🩷
7.08.2025 970g kropeczki 🩷🩷
-
Asia091 wrote:I się zastanawiam czy nasze dzieciaki moja mieć czkawkę ? Bo teraz leżę i co chwilę czuję takie drżenie w brzuchu i skojarzyło mi się to z czkawką 🤭
-
Daje cynk ze w Ross promka na podpaski poporodowe bella mama -3.49! Taniej niz na allegro 🙂
nnaciaa, Dahlia, Domisiek, Asia091, Foxy96 lubią tę wiadomość
👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
20.08 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Dziewczyny czy ktoras z Was byla u urofizjo i jesli tak to jak wygladala wizyta? ja bylam dzisiaj i nastawilam sie na ocene miesni dna miednicy (namacalnie) bo slyszalam ze czesto badaja w ciazy, ale takiego badania nie bylo, pani powiedziala ze zazwyczaj nie sprawdzaja w ciazy🧐. Ogolnie wizyta spoko, robilysmy cwiczenia na miesnie dna miednicy, pani zrobila mi tez krotki masaz bokow plecow i przykleila tasmy na brzuch. Polecila przyjsc jeszcze zeby mi pokazac cwiczenia na pilce, ale mysle ze juz sama ogarne z neta xD
-
kalinok, ja powiedziałabym prosto z mostu o tym, że wiesz skąd są te ciuszki i nie będziesz ich używać
Może wreszcie dotrze.
Mnie znowu zaatakował ten paskudny ból żołądka (ucisk?), poszłam na spacer to rozchodzić. Zapytam się lekarza za tydzień, czy to normalne. Okropnie się dla mnie zaczyna ten 3 trymestr…Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia, 20:30
kalinok, Fabregasowa lubią tę wiadomość
-
Klekotka wrote:Dziewczyny czy ktoras z Was byla u urofizjo i jesli tak to jak wygladala wizyta? ja bylam dzisiaj i nastawilam sie na ocene miesni dna miednicy (namacalnie) bo slyszalam ze czesto badaja w ciazy, ale takiego badania nie bylo, pani powiedziala ze zazwyczaj nie sprawdzaja w ciazy🧐. Ogolnie wizyta spoko, robilysmy cwiczenia na miesnie dna miednicy, pani zrobila mi tez krotki masaz bokow plecow i przykleila tasmy na brzuch. Polecila przyjsc jeszcze zeby mi pokazac cwiczenia na pilce, ale mysle ze juz sama ogarne z neta xD
W tej ciazy jeszcze nie bylam, ale bylam w poprzedniej to oceniala mi napiecie miesni pochwy/dna miednicy palcem. Pozniej w ostatnim trymestrze tez mi pokazywala jak robic masaz krocza.
Tak ogolnie to u mnie na poczatku mi pokazywala na jakichs modelach anatomicznych jak przebiega porod itp, wlasnie te badania miesni, masaz plecow, pokazywala techniki oddychania i jakies takie cwiczenia przygotowujace do porodu w kleku/na pilce.Klekotka lubi tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:Zazdroszczę męża! Mnie mój zaczyna irytować... cala wyprawke ogarniam sama, on ma posprzątać pokój dla dziecka ze swoich rzeczy (idzie jak po grudzie), pomalowac chate i wybrać fotelik, wszystko inne jest na mojej głowie. Okej rozumiem ze ja jestem na l4 I mam więcej czasu, wiem co wybrać ale bycie alfa i omega która tylko deleguje zadania jest uciążliwe 🥹🥹🥹 chciałabym żeby sam z siebie sie trochę zainteresował, jak czasem posłucham historie koleżanek gdzie faceci sami szukają, wybierają, inicjują czy czytają poradniki to mi jest po prostu przykro- bo ja tego nie doświadczam. U niego dalej sie liczy praca, samochód, sam inicjuje spotkania z kolegami etc jeszcze w styczniu kończy podyplomowke i musi napisać pracę, jak mi w listopadzie wypali z brakiem pomocy bo musi jeździć do biblio to chyba rzucę mu papierem rozwodowym w twarz 🤪
Ehhh koniec moich żali... czy dobrze pamiętam ze zadnej nie wyszły nieprawidłowości na krzywej? 🙂
Ja niestety miałam przekroczony wynik po 1 h, norma jest do 180 a ja miałam 183. Dlatego miałam echo serca maleństwa. Wiadomo mam zalecenia dietetyczne, mierzenie cukru. Dzisiaj myślałam, że nie zmierzę poziomu glukozy 1h po obiedzie, 3 paski musiałam do jednego pomiaru zużyć 😪. Ale u mnie jest dziwna sytuacja bo wyniki z krwi na czczo cały czas wychodzą dobre, na glukometrze dobrze. Ja nie wiem co to się stało na tej krzywej, wynik na czczo i po 2h idealny. Dziecko jest w środku siatki centylowej, nic się nie dzieje z łożyskiem, więc chyba dociągnę na diecie do końca ciąży, bo totalnie nic podejrzanego się nie dzieje.
Mój mąż też mi nie pomaga z wyprawką, wszystko ja wybrałam. On tylko musiał zaakceptować wózek (bebetto pelpasso) i fotelik z bazą (avionaut pixel pro 2.0 z obrotową bazą). Ale te zakupy robiliśmy stacjonarnie i był ze mną. Natomiast całą resztą zajmuję się od początku do końca sama. Nie wiem czy mąż się nie interesuje czy boi się wtrącać 😅 jak zapytam to i tak się nie przyzna 🤪. Zastanawiam się tylko czy on ogarnie, które są jakie ubranka dla Jasia jakby musiał je donieść do szpitala, chyba podpiszę je kartkami co to za rozmiar jest bo może nie wiedzieć, że rozmiary są wytłoczone na ubrankach w środku. On się będzie uczył na dziecku wszystkiego, nie wiem czy będzie mógł być ze mną na szkole rodzenia i nie wiem czy w tej szkole co będę mogą być tatusiowie bo to na NFZ przy szpitalu.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Ania 89 wrote:Nie wiem dlaczego mój lekarz totalnie nic nie wspomina jaka jest orientacyjna waga dziecka. Więc jedyny pomiar wagi mam z połówkowych. Później miałam wizytę u mojego lekarza i totalnie nic o wadze nie mówił. Tylko że wszystko jest prawidłowo. A też bym chciała wiedzieć ile mniej więcej malutka może ważyć 🙄
A chodzisz na NFZ? Bo może tego nie ma w standarcie opieki nad kobietą w ciąży. Mój lekarz na NFZ też nie ocenia wagi dziecka. Pewne dodatkowe rzeczy, które robią lekarze na NFZ są tylko z ich dobrej woli, nic za to nie dostają. Tak samo mają np położne środowiskowe. Np na wizycie patronażowej nie dostają kasy za pomaganie w laktacji, plus nie ma tego w standardzie opieki w zakresie tych patronaży, a i tak pomagają. Może lekarz ocenia dobrostan dziecka na USG a wymiary tylko bierze do swojej dokumentacji z prenatalnych? Ja przepływy też mam tylko na prenatalnych i dziś jak miałam echo serca malucha. Na wizycie NFZ mam i tak zawsze USG co nie jest standardem, ale lekarz widocznie chce sprawdzić co u malucha, zawsze słuchamy serca. Szyjkę miałam w 2 trymestrze 2 razy mierzoną a przysługuje raz. Dużo jest tych niuansów ile czego przysługuje na NFZ podczas prowadzenia ciąży i jest określone w jakich tygodniach ma to być zrobione.👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 10.11.2025 🙏🏻
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Kasiek7 wrote:Zumi czy ta baza z tego fotelika nada się do następnego fotelika czy tylko do tego pierwszego?
Jeśli weźmiesz bazę obrotową od Avionaut to pasuje też do kolejnego fotelika, który jest dla dzieci do około 4 roku życia. Są bazy nieobrotowe do fotelików niemowlęcych tej firmy i do nich już kolejne foteliki nie pasują. Różnica to 500 zł między tymi bazami. Dlatego my wzięliśmy obrotową żeby potem wpiąć kolejny fotelik od Avionaut w tą samą bazę i nie kupować drugiej 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia, 23:42
👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 10.11.2025 🙏🏻