X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTY 2025
Odpowiedz

LUTY 2025

Oceń ten wątek:
  • Klaudusia! Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale co do tego że anestezjologa nie ma, to moja znajoma rodziła ostatnio u mnie w mieście w szpitalu, poród długi i brak postępu porodu przy 3cm rozwarcia i cała akcja zaczęła się o 6 rano, potem oksytocyna i dalej nic o 17 podjęli decyzję że raczej będzie cesarka… o 20 zaczęli ją przygotowywać do cesarki, a anestezjolog znalazł się dopiero o 21.30…
    Bo właśnie ja ją pytałam o znieczulenie czy nie chciała czy nie proponowali, a ona zaczęła się śmiać że 4,5h to musiała czekać na anestezjologa żeby jej zrobili cesarkę i żeby już się nie męczyła… a co dopiero mówić o znieczuleniu😂

19.06- ⏸️kreski- nasz mały cud 🥹
    01.07- 6 tydzień i bijące ❤️
    14.08 -🧬 prenatalne - 13 + 2
    17.09- 230g małego Smyka
    08.10-🧬 390g zdrowego chłopca 💙
    29.10- 719g Małego Misia 🐻

preg.png
  • Animka Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mówicie o tej wydrze z Fisher prise? 😊
    Bo ja tą oglądałam.
    Kropeleczka kciuki, żeby jednak krzywą wyszła w porządku.
    Bubu powodzenia na wizycie 😊

preg.png
  • efforts_⭐️ Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniaaa94 wrote:
    Ja na razie szumisia nie planuje w wyprawce, jeśli będzie potrzeba to spróbujemy z szumami z telefonu i wtedy ewentualnie się o tym pomyśli 😀

Nie wiem jak wy ale ja ostatnio pod koniec dnia już bardzo odczuwam brzuszek, w ciągu dnia jest ok a wieczorami mam czasami wrażenie że wybuchnę 😅

Takie same mam odczucia i nie raz już mówiłam do męża, że zaraz pęknę 😅

Eveline , Aniaaa94 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Animka Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja też mam wieczorem wrażenie jakby ta skóra napięta miała wybuchnąć. Wczoraj Mi było wyjątkowo ciężko 🫣 i mocno mnie mała skopała, aż się boję jak to będzie za jakiś czas 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 14:13

Eveline lubi tę wiadomość

preg.png
  • pepa Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam tak często. Czasami u góry nad pępkiem mam takie uczucie, jakbym połknęła balon i zaraz pęknę. 🫣 Gdy mi ciężko zasnąć, biorę nospe i wtedy fajnie wszystko puszcza i brzuch jest znowu miękki.

Eveline lubi tę wiadomość

🙍‍♀️35 🙎🏻‍♂️38
    TP 19.02.2025 💙
    Ryzyko preeklampsji przed 37 tyg. 1:18 💊Acard 150

11.06 ⏸️
    21.06 (5+2) pęcherzyk żółtkowy na USG 😍
    5.07 1 cm (7+2) 💗
    19.07 2,41 cm (9+2)
    13.08 6,46 cm (12+6) 💙 I prenatalne 🧬
    15.10 405 g (21+6) 💙 II prenatalne 🧬
    29.10 573 g (23+6)

preg.png
  • Eveline Znajoma

Wysłany: 5 listopada, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo z brzuchem - też mam wrażenie, że pęknę. Ale jestem pewna, że u mnie to jelita. Od weekendu zaczęłam bardzo pilnować wielkości porcji jedzenia i jeśli zjadam więcej posiłków mniejszych o połowę to jest duuuuużo lepiej. No i espumisan to u mnie must have 🤷‍♀️
    Te dużo mniejsze porcje zbiegły się w czasie z magicznym zniknięciem ciągłej zgagi, więc o zgrozo musi tak już zostać, że będę jeść jak wróbel, a co 2h

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada, 14:37

• Animka Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, że po prostu rośnie dziecko, rośnie brzuch. Ja nie zjadam teraz więcej ani nic innego, mi sie wydawało, że to już będzie tak na wieczór ten brzuszek coraz bardziej napięty, jeszcze po całym dniu, na wieczór staram się iść na spacer I mi się wydaje, że to się łączy. 😉
    Ale wgl jakoś niewygodnie się robi.

preg.png
  • oloska Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annikana wrote:
    Oloska, a jak się ma ten tekst do nagłego CC, no bo przecież wtedy wiadomo, że ten anestezjolog bedzie? Wiem, że to taka"wymówka ", ale da się jakoś "wymusić" na szpitalu to znieczulenie?
    Z mojego doświadczenia nie da się, bo jeśli już się zjawi to zapyta czy odbyła się konsultacja anestezjologiczna - a tu zazwyczaj pada hasło że nie, bo nikt wcześniej o żadnej konsultacji nie wspomniał. Więc tak czy siak stanie na tym samym. Kolejna "kłoda" to morfologia - jak wiadomo w ciąży się rozjeżdża i też może stanowić blokadę dla upierdliwców (tak naprawdę chyba tylko nieprawidłowa liczba płytek krwi rzeczywiście jest przeciwwskazaniem do ZZO). Często brak znieczulenia wynika z tego, że kadra anestezjologiczna po prostu nie chce wykonywać tego rodzaju znieczuleń (brak doświadczenia itp), i często się słyszy w środowisku o szpitalach które zmieniają tę kadrę właśnie żeby udostępnić znieczulenie. Ale są też położne które znieczulenie blokują, bo nie potrafią prowadzić takich porodów... Co w połączeniu z niechęcią anestezjologów wiadomo co daje. Podobno nfz ma zmienić finansowanie porodów ze znieczuleniem na wyższe, żeby dodatkowo zachęcić szpitale do udostępnienia go - ale od kiedy to zadziała to nie wiem, bo wypadłam z branży i te wszystkie newsy docierają do mnie z opóźnieniem 🙈

Klaudusia, niestety w mniejszych szpitalach jest jeden zespół (w sensie dwóch ginekologów i anestezjolog), więc jak dzieje się coś nagłego to to jest priorytet, i planowe zabiegi czekają.

♀️ 34
    Badania I i II etapu ✅️
    ♂️ 32
    HBA 43% ❌️

preg.png

04.08.2023 Oliwia ❤️ 2960g 53 cm
    age.png
  • pepa Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Ulgix, więc to w sumie to samo i niestety średnio pomaga. W takich ciężkich sytuacjach to tylko nospa daje radę. Piję też czasem koper włoski, ale z umiarem. Ja też staram się ograniczać i nie jeść zbyt dużo naraz, szczególnie w drugiej połowie dnia. Nie jem kapusty, cebuli i innych wzdymaczy, ale czasami i tak na niewiele to się zdaje. A zjadłabym sobie taką kiszoną kapustę z kminkiem, żurek albo kwaskowaty bigos, ale chyba skończyłoby się płaczem z bólu. 🫣

🙍‍♀️35 🙎🏻‍♂️38
    TP 19.02.2025 💙

11.06 ⏸️
    5.07 1 cm (7+2) 💗
    19.07 2,41 cm (9+2)
    29.10 573 g (23+6)

preg.png
  • Ira Znajoma

Wysłany: 5 listopada, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie krzywa zakończona sukcesem. Przy 3 pobraniu 5 prób, ale na szczęście udało się.
    88
    191
    139

Myślicie, że po godzinie to jakiś niepokojący wynik?

Poza tym rozjechała mi się morfologia.
    Podwyższone leukocyty, neutrofile, monocyty, ig. Obniżone limfocyty i hematokryt. Jeśli ktoś z was potrafi zinterpretować wyniki, to będę wdzięczna 😅

• pepa Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ira, u mnie podobnie jeśli chodzi o morfologię. Jeszcze eozynofile mam podwyższone. Jeśli chodzi o krzywą to niestety się nie wypowiem, bo ja z tym badaniem pierwszy raz miałam w życiu styczność.

🙍‍♀️35 🙎🏻‍♂️38
    TP 19.02.2025 💙

11.06 ⏸️
    5.07 1 cm (7+2) 💗
    19.07 2,41 cm (9+2)
    29.10 573 g (23+6)

preg.png
  • annikana Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oloska, dziękuję za wytłumaczenie. Strasznie przykre, że takie są realia, że w XXI wieku, mimo postępu medycyny i dostępu do łagodzenia bólu, nie każda z nas może z tego korzystać. Ja marzę o porodzie bez zzo, ale jednocześnie paraliżuje mnie strach o tym, że mogłabym go nie mieć w razie potrzeby.

Ira, Twój wynik świadczy o cukrzycy ciążowej. Nawet gdyby norma była przekroczona o 1, to pewnie lekarz stwierdziłby cukrzycę. Na pewno na wizycie lekarz Ci wszystko wyjaśni. Kiedy wizytujesz?

marzec 2023 - nasza wymarzona R. ❤️
    luty 2024 - 18 tc H. 💔

01.06 - 13 dpo - ⏸️ beta 195 U/l, prog 27,95 mg/ml
    03.06 - beta 466 U/l
    7.06 - pęcherzyk ciążowy prawidłowo umiejscowiony
    21.06 - 0,93 cm Małego Człowieka ❤️
    11.07 - 3,23 cm Bejbika ❤️
    SANCO - niskie ryzyka - chłopiec 🩵 31.07 - I prenatalne - 7cm pięknego chłopca 🩵
    28.08 - 188g Bobsona ❤️
    25.09 - USG połówkowe - 420 g synka 🩵
    25.10 - 777g Okruszka ❤️
    8.11 - 996g 🩵
    🔜 27.11 - III prenatalne; 6.12 - wizyta

preg.png
  • Animka Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ira wrote:
    U mnie krzywa zakończona sukcesem. Przy 3 pobraniu 5 prób, ale na szczęście udało się.
    88
    191
    139

Myślicie, że po godzinie to jakiś niepokojący wynik?

Poza tym rozjechała mi się morfologia.
    Podwyższone leukocyty, neutrofile, monocyty, ig. Obniżone limfocyty i hematokryt. Jeśli ktoś z was potrafi zinterpretować wyniki, to będę wdzięczna 😅

Chyba wykracza poza normy. Tez się nie znam, ale tyle co sobie sprawdziłam. Pewnie Twój ginekolog pomoże. Ja też czekam z niecierpliwością na piątek co postanowi.

Pewnie dziewczyny z morfo pomogą, mi też widzę, że pierwszy raz coś w morfologii się zmieniło, ale nie sprawdzam i już nie pamiętam co, bo osiwieje do piątku. Jeszcze jutro oddam mocz, bo tego nie zrobiłam a na piątek też muszę mieć.

preg.png
  • Klaudusia! Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie co jadłyście na ostatni posiłek przed krzywą? 😂nie chce zjeść za dużo węgli ale nie mam pomysłu na kolacje 😆
    Jedyne o czym myślę to omlet na słodko z twarogu( bez cukru oczywiście) myślicie że będzie okey? 😂

17.09- 230g małego Smyka

preg.png
  • efforts_⭐️ Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudusia! wrote:
    A ja mam pytanie co jadłyście na ostatni posiłek przed krzywą? 😂nie chce zjeść za dużo węgli ale nie mam pomysłu na kolacje 😆
    Jedyne o czym myślę to omlet na słodko z twarogu( bez cukru oczywiście) myślicie że będzie okey? 😂

Ja zjadłam bułkę z szynką i serem, bo akurat tak mnie naszło 😅 w ogóle dzień przed badaniem, to miałam taką ochotę na słodkie, że szok

Klaudusia! lubi tę wiadomość

preg.png
  • Animka Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudusia! wrote:

Ja jadłam to co zazwyczaj, właśnie o to chodzi w tym badaniu, żeby jeść jak zawsze, żeby nie sfałszować 😉 takie info miałam.

oloska, Pati96 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Klaudusia! Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka wrote:
    Ja jadłam to co zazwyczaj, właśnie o to chodzi w tym badaniu, żeby jeść jak zawsze, żeby nie sfałszować 😉 takie info miałam.

No właśnie najczęściej to jem na kolację ale zastanawiam się czy to nie będzie za ciężkie przed takim badaniem 😂

17.09- 230g małego Smyka

preg.png
  • pepa Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadłam sobie rogalika z masłem i trochę takich zwierzaków Junior Safari z Lajkonika, bo akurat miałam otwartą paczkę. 😜

Klaudusia! lubi tę wiadomość

🙍‍♀️35 🙎🏻‍♂️38
    TP 19.02.2025 💙

11.06 ⏸️
    5.07 1 cm (7+2) 💗
    19.07 2,41 cm (9+2)
    29.10 573 g (23+6)

preg.png
  • Ira Znajoma

Wysłany: 5 listopada, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annikana, w przyszłym tygodniu.

Teraz się zastanawiam czy konieczne będzie jakieś leczenie, a może sama dieta wystarczy?

• Animka Autorytet

Wysłany: 5 listopada, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tu czekam też z ciekawości co u Bubu, chociaż miala lepsze te wyniki niż ja, ale jestem ciekawa co się robi w takim przypadku.
    Ja już pisalam pierwsze dwa dni to mocno przeżyłam, teraz sobie myślę, że jakoś dam radę 😊

preg.png
‹‹ 616 617 618 619 620 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ