MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ajka u nas to samo, odkąd śmiga na czworakach to na siadanie nie ma czasu, ostatnio raz pięknie usiadł bez podparcia w kojcu ale tak to nie ćwiczy, wspina się itp.
Ja już nie podkładam pieluszki w krzesełku, a pierwsze próby siadania były z pozycji czworaczej albo niedźwiedzia, zarzucał biodrami na boki i próbował je położyć. Ale położony na macie na kolanach siadał sobie czasami jak jeszcze nie czworakował. -
PattisonBM wrote:Mimi jak to wyglada siad z lokcia?
Szatanka moja nadal obroty tylko na jdna strone...
Szatanka u nas było tak, że dopóki Mała nie ogarnęła na dobre obrotów to cały czas z nią ćwiczyłam, zachęcałam itd. Kiedyś mi się wydawało że dziecko samo musi sobie wszystko ogarnąć, nic na siłę. Teraz widzę, że mojej trzeba pokazać i przypominać.
Gdzieś czytałam, że dziecko które samo usiadło (bez sadzania na siłę) nie jest zbyt zainteresowane tą pozycją, szczególnie jak ogarnie czworakowanie i to jest zupełnie normalne i nawet pożądane. -
MIMI wrote:Najpierw podpiera się na łokciu, po czym prostuje tą rączkę i drugą się podpiera.
Szatanka u nas było tak, że dopóki Mała nie ogarnęła na dobre obrotów to cały czas z nią ćwiczyłam, zachęcałam itd. Kiedyś mi się wydawało że dziecko samo musi sobie wszystko ogarnąć, nic na siłę. Teraz widzę, że mojej trzeba pokazać i przypominać.
Gdzieś czytałam, że dziecko które samo usiadło (bez sadzania na siłę) nie jest zbyt zainteresowane tą pozycją, szczególnie jak ogarnie czworakowanie i to jest zupełnie normalne i nawet pożądane.
O to u nas tak jest. Jak już usiadł to teraz zaczął czworakować. I oczy muszę mieć wszędzie 🤦♀️ każdą szafkę już wie jak otwierać 🤦♀️ już nam zaczyna chwytać za krzesła i podnosić się 🤸♀️🤸♀️🤸♀️
A dzisiaj hit
Pojechałam na szybkie zakupy z Leo. Przy powrocie zasnął mi w aucie..a że u nas zawsze turbodrzemki to sobie myślę za nim dojadę do domu Panicz już wstanie. A tu Pikuś siedziałam z nim ponad 2 h w garażu 🤣 bo mówię nie przenoszę bo Go wybudzę.
Także ten przeczytałam książkę, zjadłam 1 kg mandarynek , wypiłowałam paznokcie. Powiem Wam nawet odpoczełam 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 21:30
Karolllla, Catlady, Buena88, Niki2803, lilly., Jeheria, Anka12 lubią tę wiadomość
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Mimi super😄
Moja lata wszędzie, na wszystko się wspina. Krzesła, szafki to już od dawna. Wczoraj dorwała chodzik, jeździk i tak spacerowała. ok 10m przeszła sama na raz. Tylko czekam jak zaraz zacznie sama chodzić🤦♀️
Z jedzeniem coraz lepiej, uwielbia zupki ale tylko te co sama gotuje. Słoiczków nadal nie chce.
A powiedzcie kiedy kupuje się dziecku buty takie na sztywnej podeszwie? Bo moja cały czas chodzi w samych skarpetkach i nie wiem czy to dobrze czy źle
-
Niki2803 wrote:Mimi super😄
Moja lata wszędzie, na wszystko się wspina. Krzesła, szafki to już od dawna. Wczoraj dorwała chodzik, jeździk i tak spacerowała. ok 10m przeszła sama na raz. Tylko czekam jak zaraz zacznie sama chodzić🤦♀️
Z jedzeniem coraz lepiej, uwielbia zupki ale tylko te co sama gotuje. Słoiczków nadal nie chce.
A powiedzcie kiedy kupuje się dziecku buty takie na sztywnej podeszwie? Bo moja cały czas chodzi w samych skarpetkach i nie wiem czy to dobrze czy źle
Niki im dłużej boso tym lepiej. Ortopedzy wręcz namawiają że dziecko ma bez skarpetek jak najdłużej chodzić. Jak już zacznie dziecko stabilnie chodzić wtedy się kupuje buciki. Polecam emelki jako pierwsze buciki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 10:41
20.10.2012 👰🤵💍
21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
20.05.2020 👶 Leon 🤱👨👩👦👦 4230 g 💪
25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪 -
Niki2803 wrote:Mimi super😄
Tak na marginesie chodzik/jeździk/pchacz to niekoniecznie korzystny gadżet... paradoksalnie opoźnia nauke samodzielnego chodzenia... dziecko może się wszędzie przedostać bez opanowania trudnej sztuki utrzymywania równowagi, więc ma słabą motywację żeby utrzymywanie równowagi w ogole opanować. Najlepiej jakprzy meblach kroczy na boki... a potem pierwsze kroki probuje postawić przedostając sie do innych obiektów (albo do mamy). Także ten lepiej za często takich gadżetów dziecku nie dawać.
A z tym chodzeniem na boso, to jeszcze najlepiej by było wszędzie w mieszkaniu miec dywan/wykładzine według mojej fizjo... walneła taki tekts ze wicej jest teraz problemów ze stopami jak ludzie w całych domach mają piekne drewniane podłogi na ekspozycji.
2020
2023 -
U Nas Sylwester spoczko, akurat o północy trzymałam za rękę mojego bąbla w łóżeczku a On zasypiał byłoby pięknie gdyby zasnął ale miał 1,5h imprezki
na szczescie bawił sie wtedy w łóżeczku a ja chodziłam góra dół, miałam Nianię włączoną. Byli goście. Kolezanka z córeczką również o północy karmiła
Poszlismy spac po 2 a o 6 pobudka
Nasz ciągle boso, moge policzyc na palcach jednej reki kiedy w domu miał skarpety. Goscie tylko sprawdzaja mu stopy czy mu nie zimno...
My nie mamy pchacza ani chodzika, Młody obczaja sprzety na których moze trenowac i hitem jest odkurzacz zwykły. Tak go polubił że szok. Potrafi godzine bawic sie odkurzaczem. Udaje ze odkurza. A jak ja odkurzam to jest tak zafascynowany że jak wyłacze po chwili to jest straszny płacz. Musze odkurzyc dom a On chodzi za mną, za tym odkurzaczem, pierwsze kroczki robi, może On traktuje go jako taki pchacz? U Nas niestety wszedzie gres.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 14:39
Niki2803 lubi tę wiadomość
-
Karolllla wrote:
Fura jest mega😍Karolllla lubi tę wiadomość
-
Ajka wrote:Tak na marginesie chodzik/jeździk/pchacz to niekoniecznie korzystny gadżet... paradoksalnie opoźnia nauke samodzielnego chodzenia... dziecko może się wszędzie przedostać bez opanowania trudnej sztuki utrzymywania równowagi, więc ma słabą motywację żeby utrzymywanie równowagi w ogole opanować. Najlepiej jakprzy meblach kroczy na boki... a potem pierwsze kroki probuje postawić przedostając sie do innych obiektów (albo do mamy). Także ten lepiej za często takich gadżetów dziecku nie dawać.
A z tym chodzeniem na boso, to jeszcze najlepiej by było wszędzie w mieszkaniu miec dywan/wykładzine według mojej fizjo... walneła taki tekts ze wicej jest teraz problemów ze stopami jak ludzie w całych domach mają piekne drewniane podłogi na ekspozycji. -
A jak odkurzacie czy robicie coś to dzieci raczkują? Nie boicie się o uderzenia?
Mój dziś bawił się na macie i siedząc bez podparcia stracił równowagę. Uderzył w tył głowy, było wielkie bum, płacz a najgorzej to kark wygladal - jakby się zgiął w pol.. dodam ze mąż przy nim siedział. Wiem wiem ze niejednego guza nabije ale.. Stresuje się ze mu się krzywda stanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 16:30
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Niki fajny projekt...
Ja szukam pomyslu na sypialnie malzenska...
Blekitna farba na scianie podloga debowa drzwi tez w dab...
Niki2803 lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
lilly. wrote:A jak odkurzacie czy robicie coś to dzieci raczkują? Nie boicie się o uderzenia?
Mój dziś bawił się na macie i siedząc bez podparcia stracił równowagę. Uderzył w tył głowy, było wielkie bum, płacz a najgorzej to kark wygladal - jakby się zgiął w pol.. dodam ze mąż przy nim siedział. Wiem wiem ze niejednego guza nabije ale.. Stresuje się ze mu się krzywda stanie.
Lilly Oli cały dzień czworakuje nie zatrzymam go i dziś np. spadła na niego lampa ale na szczęście taka lekka z ikei 🤦🏼♀️ Jeździ z krzesłami, włazi do zmywarki no niestety tych upadków nie przewidzisz, a mój zaliczył ich już trochę. -
nick nieaktualnyJak dziewczyny w Nowym Roku? U nas sen osiągnął level zero, prawie go nie ma. Od kilku dni od północy jest cyrk, ciagle się kręci jęczy cyca nie chce, nie są to raczej zeby. W dzień super ale snu tez mało.. jak zyc 😕
Jak sobie radzicie ze złością i niemocą przy dziecku? Mówicie wprost tacie żeby się zajął? Udajecie ze macir sile? Ja ostatnio powiedziałam wprost idź uspij małego bo mi się nie chce.. Dziwnie się z tym na początku czułam, ale serio mi się nie chciało, staram się mówić kiedy mi zle, jestem zmęczona, mam dość, z drugiej strony czuje ze taka moja rola i może przesadzam i nie powinnam? Jak jest u Was? W nocy ostatnio chciało mi się płakać bo mały wierzgał się jakby coś mu było, strasznie to wyglądało, a ja nie umiałam mu pomoc. Może jestem zbyt emocjonalna przy dziecku i on to czuje. -
nick nieaktualny