MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
AmazonkA29 wrote:A co do pielęgnacji dzidziusia przy zmianie pieluszki polecicie?
Ja do pielęgnacji na codzień przy zmianie kupiłam Alpanten (można to używać również na brodawki), bo nie zawiera tlenku cynku. A wyczytałam że nie jest to dobre żeby używać masci/kremów z tlenkiem cynku przy każdej zmianie jeśli nie ma odparzeń, bo może przesuszać wtedy skórę dziecka. Typowo jeśli by pojawiły się odparzenia to mam Bepanthen i Linomag, krem z tlenkiem cynku (różowy)Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 22:26
-
Ja polecam Linomag zielony i Bepanthen Baby. Jak już pojawi się odparzenie to u nas niezawodna była maść Tormentalum (nie Tormentiol).
Karolina28, któraś z dziewczyn tutaj pisała, że korzysta z takiej edukacji przedporodowej u położnej i chyba ma normalne spotkania. Angela, chyba Ty?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 22:39
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Herbatko mi lekarz zalecał szczepienie na grypę i krztusiec jak pytałam o to na początku ciąży. Stwierdziłam jednak, że przez tę całą izolację na grypę nie będę się szczepić, ale na krztusiec chcę. Jutro mam wizytę to akurat dopytam jak to w Luxmedzie wygląda. Czytałam sobie o co chodzi ze szczepieniem na krztusiec i trafia do mnie argumentacja, że dzięki temu młody dostanie przeciwciała zanim sam zostanie zaszczepiony.36 lat
28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
26.04.2021 3070g, 52cm -
Tak ja pisałam że są spotkania z położną na temat edukacji przedporodowej i jak się zajmować dzieckiem po porodzie 😊😊 niestety cały czas czekam bo położna jest chora (chyba koronawirus) bo już od tygodnia jej nie ma 🥺🥺 zajęcia są 1 w tygodniu a potem 2 razy w tygodniuMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Karenira wrote:Herbatko mi lekarz zalecał szczepienie na grypę i krztusiec jak pytałam o to na początku ciąży. Stwierdziłam jednak, że przez tę całą izolację na grypę nie będę się szczepić, ale na krztusiec chcę. Jutro mam wizytę to akurat dopytam jak to w Luxmedzie wygląda. Czytałam sobie o co chodzi ze szczepieniem na krztusiec i trafia do mnie argumentacja, że dzięki temu młody dostanie przeciwciała zanim sam zostanie zaszczepiony.
No właśnie ja na grype też się nie szczepilam ale tak czytałam o tym szczepieniu na krztusiec i póki co jestem bardziej na tak.
To jest zalecane między 27-36tc. Ale wiadomo,że lepiej nie czekać do końca.
Daj znać jak to wygląda w luxmedzie. Ja chodzę do lekarza prywatnie ale mam ten największy pakiet w luxmedzie więc jeśli będzie możliwość aby się u nich zaszczepic, to tak zrobię. -
Czesc Mamuśki!
U nas wczoraj na wizycie młody ważył juz 940g ale zdjęć niestety nie mam. I żałuję bardzo, bo do tej pory nie mamy fajnych fotek na pamiątkę. No ale jeszcze trochę czasu jest - liczę na to, że zapozuje 😊
Odnośnie lini na brzuchu i wystajacego pępka to ani tego ani tego nie mam. Oby pępek nie wyskoczyl, bo dla swojego komfortu musialabym go chyba zaklejac 😀
Co do edukacji przedporodowej to u mnie jest tak jak juz któras z Was pisala: jest darmowa. Do 28tc 1x na tydzien a po 28tc 2x na tydzien. Calosc sklada sie z 17 spotkan. Pewnie na to sie zdecyduje i od polowy lutego rusze z tematem.
Chcialabym zeby mąż tez mial okazje do nauki i zeby posluchal poloznej ale w wiekszosci szkoly rodzenia nie pozwalaja na obecnosc meżow/partnerow dlatego chyba wykupimy domowe wizyty poloznej kolo kwietnia. 2 spotkania po 3h to koszt ok 550zl. No chyba ze cos innego sie trafi w miedzyczasie to skorzystamy z tanszej opcji.
Miłego piątku!Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020
12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane -> allo mlr 22% -
Ja się zaszczepiłam na grypę jeszcze w październiku.
Dziewczyny, ale zaczął mi się weekend...o 7 dostałam informację z przedszkola, że córka jest na kwarantannie do następnego piątku... Tragedia! Jak Jej powiedziałam to tak płakała, biedna 😢 taka pogoda, tyle planów a czeka nas siedzenie w czterech ścianach 😕Luty 2015 - 👧❤️
Maj 2021 - 👧❤️
-
Ala Ala współczuję...cały tydzień w domu, dzieci to przeżywają bardzo. My też przez to przechodziliśmy jak u męża było podejrzenie covid. Najbardziej właśnie żal dziecka, bo nasz lubi chodzić do przedszkola i tak samo był załamany, ale pocieszę, że to szybko zleci 🤗
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2021, 09:49
Ala_Ala lubi tę wiadomość
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Ala Ala współczuję. Dzieci są bardzo ruchliwe i bardzo przeżywają niemoc wyjścia z domu ☹️
Co do kremów to my używaliśmy Nivea baby na odparzenia na przemian z bepathenem baby ale tylko gdy widziałam że coś zaczyna się dziać.
Właśnie do mnie dotarło że zostało do porodu 100dni 😱😱wiedziałam że czas leci szybko ale ze aż tak 🤷♀️😱🤪
CO do szczepień na krztusiec w Nl jest zalecenie od 22tc. Muszę się zapisać wkoncu na to szczepienieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2021, 09:56
-
Ja przy zmianie pieluchy używałam tylko oliwki w żelu z rossmanna. Jak się zdarzyło jakieś zaczerwienienie to sudocrem. Ale przy 2 latach pieluch sudocrem użyłam max 10 razy. Także polecam. Teraz też tak zrobię.
Ala Ala... siedzenie w domu to tragedia ale wyobraź sobie, że mój przedszkolak siedział w grudniu w domu 17 dni bo mąż miał covid, poszedł na tydzień do przedszkola i znowu miał 17 dni kwarantanny bo w styczniu ja miałam covida 🤦♀️ to była dla niego meczarnia. Nie ukrywam, że dla mnie też bo podczas obu kwarantann pracowałam zdalnie.
-
Karenira wrote:Czytałam sobie o co chodzi ze szczepieniem na krztusiec i trafia do mnie argumentacja, że dzięki temu młody dostanie przeciwciała zanim sam zostanie zaszczepiony.
Co do kosmetykow to proponuje odwiedzic strone "srokao" i poczytac sobie sklady bo nie zawsze to co pieknie pisze na opakowaniu jest prawdziwe.
Jesli chodzi o masci apteczne to zielony linomag smarowany cieniutka warstwa po zmianie pieluszki zabezpiecza przed odparzeniami, natomiast wszelkie masci i kremy z tlenkiem cynku maja wlasciwosci wysuszajace i stosuje sie je tylko wtedy gdy cos sie juz dzieje.
Cxy ktoras z Was bedzie stosowac wielopieluchowanie? Czy wszystkie na jednorazowkach? -
Hej,my też używaliśmy nivea baby a na odparzenia sudocrem.
Dostałam przy Karolu sudocrem który można używać na co dzień i jak dla mnie był za wodnisty i do du.... 😂😂
Co do szczepień to mi gin na ten temat nic nie mówił 🤔
Irmi,my będziemy na jednorazowych
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2021, 10:11
-
Kurcze to może i ja się zaszczepie 🤔🤔 teraz mam mętlik w głowie 😐
Ja mam już receptę na szczepienia i to w każdej aptece otrzymam ? Wiem że moja ginekolog mówiła żebym 2 godziny szybciej kupiła przed wizytą bo tyle można trzymać nie w lodówceMaja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Irmi123 wrote:Dokladnie! Szczepienie jest zalecane, zeby chronic dziecko! Dlatego tak wazne jest to szczepienie. U mnie lekarz tez zaleca.
Co do kosmetykow to proponuje odwiedzic strone "srokao" i poczytac sobie sklady bo nie zawsze to co pieknie pisze na opakowaniu jest prawdziwe.
Jesli chodzi o masci apteczne to zielony linomag smarowany cieniutka warstwa po zmianie pieluszki zabezpiecza przed odparzeniami, natomiast wszelkie masci i kremy z tlenkiem cynku maja wlasciwosci wysuszajace i stosuje sie je tylko wtedy gdy cos sie juz dzieje.
Cxy ktoras z Was bedzie stosowac wielopieluchowanie? Czy wszystkie na jednorazowkach?
Ja zamierzam używać wielorazówek, ale nie od początku. Dopiero jak ilość kupek się ustabilizuje.♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Hej dziewczyny
Nazywam się Edyta i dość długo śledzę już ten wątek, ale jakoś nigdy nie napisałam. W każdym bądź razie jestem w 25 Tc, termin porodu mam na 20 maja, odbędzie jednak on się wcześniej ponieważ będę miała cesarskie cięcie.
Czytałam ostatnio o proszkach tutaj, ja używam persil sensitive w płynie, a co do fotelika to miałam dla córy maxi cossi, teraz zmieniłam jej na swando marie i dla drugiej córy też kupuje swando marie. Jeżeli ktoś z Raciborza to polecam sklep fotelikowanie - bardzo fajnie dobierają fotelik do samochodu.Angelaaaa, Kora88, mother84, wisienka94, Emimi lubią tę wiadomość
Nasza kochana córeczka Jagódka
20.02.2018r. - 01.03.2018r.
27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna
Zostałam mamą!
Oliwia 🥰 27.09.2019r.
Zosia 🥰 17.05.2021r. -
Witaj Atyde/Edyto
Byłam dziś na wizycie. Młody rośnie zdrowo, ma 880g, ułożony główkowo czyli od ostatniej wizyty nic się pod tym względem nie zmieniło. Ja mam szyjkę długą i zamkniętą, lekarz mi mówił, że jest trzy razy dłuższa niż wymagane minimum na tym etapie, więc nie muszę się martwić przedwczesnym porodem. Powiedziałam mu o nawrocie mdłości i wymiotów i wg niego na tym etapie już powinnam je mieć za sobą. No cóż, jak widać, niespodzianka Wszystkie inne bóle pleców, więzadeł, pachwin i okresowe twardnienia brzucha określił jako normalne.
Dostałam zwolnienie na kolejny miesiąc, więc dałam też w pracy znać swojemu przełożonemu, że już raczej do pracy nie wrócę. U mnie na szczęście mają fajne podejście. Stwierdził, że tego się spodziewa i że mam się nie martwić. Praca na mnie poczeka.
Herbatko co do szczepienia na krztusiec w Luxmedzie to musiałam złożyć u nich deklarację do lekarza ogólnego na NFZ. Mój ginekolog prowadzący ciążę (z pakietu) tylko mi wytłumaczył co mam zrobić, ale sam nic nie wystawiał. Umówiłam się na teleporadę do ogólnego lekarza na NFZ, babeczka wystawiła mi receptę na szczepionkę oraz skierowanie na wizytę kwalifikacyjną do szczepienia (takie ogólne badanie) w placówce. Mam przyjść na tę wizytę z wykupioną szczepionką i od razu mnie zaszczepią. Szczepionka powinna być jak najkrócej poza lodówką (najlepiej do 2h), więc będę zamawiać w aptece na Swobodnej, bo w tym samym budynku jest przychodnia. Tam jest akurat apteka DOZ, więc można zamówić na stronie (koszt 87zł) i odebrać z receptą na miejscu. Idę za tydzień w piątek. Akurat będę 27+4.36 lat
28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
26.04.2021 3070g, 52cm -
Angela, pewnie grypa, krztusiec, a to trzecie to nie mam pojęcia 🤔.
Co do krztuśca to ja się w ciąży z synkiem nie szczepiłam. Mój ginekolog nic nie wspominał, a ja sama nawet nie wiedziałam, że jest to zalecane (swoją drogą od niedawna). Na kolejnej wizycie planuję porozmawiać na ten temat z lekarzem.♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021