MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
AmazonkA29 wrote:Dziewczyny czy położna jest teraz obowiązkowa ? Czy moge się później zgłosić w moim ośrodku? Bo wydaje mi się że na chwilę obecną jej nie potrzebuje
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Hej dziewczyny, trochę mnie nie było ale wszystko przeczytałam 😁 Ostatnio coraz więcej śpię popołudniami. Pępek mi się też trochę odstający robi ale mam nadzieje ze nie wyjdzie. Widzę, że wyprawki kompletowane. Ja narazie parę ciuszkow zamówiłam ale też jakoś coraz mniej spokojna jestem, że jeszcze nic nie mam. Zgaga mnie coraz częściej dopada, już nawet rano czasami. Synek bardzo aktywny🙂 Mam te skurcze czy twardnienia brzucha ale po kilka dziennie najwięcej.
Chciałam zapytać te z Was, które nie miały toxo, robiliście badania w 2 trymestrze? Ja robiłam w 1, jak pytałam lekarza o badanie w drugim to mówił mi, że on by zlecił później to badanie ale jeśli chce to mogę zrobić dla swojego spokoju. Ostatnio smakowały mi kabanosy z lidla z serii pure ale gdzieś wyczytałam, że w ciąży nie powinno się ich jeść i teraz zglupialam znowu...Ale pisze, że są wędzone, parzone i suszone, więc nie są przecież surowe. Większość wędlin jest wędzona i parzona. Te moje rozkminy mnie męczą...A mówił lekarz...mniej czytać w internecie 😂 Juz z jednej strony chce żeby wolno czas mijał, żebym że wszystkim zdążyła, a z drugiej już bym chciała urodzić, wiedząc, że dzidzia zdrowa i wszystko jest ok. -
Kala139 wrote:No właśnie ja myślę, że zrobię mimo wszystko. A jesz produkty wędzone i parzone, jak te nieszczęsne kabanosy albo wędliny?
Jem🙂. Ja się najbardziej skupiam na dokładnym myciu warzyw i owoców, no i oczywiście omijam ewidentnie surowe mięso.Kala139 lubi tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Kala ja miałam toxo w pierwszym trymestrze i teraz w drugim też.
Malami dzięki, a tak średnio jeszcze, zobaczymy jak będzie jutro, łykam co mogę, robię inhalacje, może się polepszy ☺️
Mnie dziś głowa boli 🤯Kala139 lubi tę wiadomość
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Ja w pierwszej ciąży dzwoniłam do położnej z mojego okręgu - listę dostałam w szpitalu po porodzie. Jak przyszła to pytała czemu nie dzwoniłam wcześniej w ciąży, żeby przyszła bo Ona teraz tylko polowe za wizyty patronażowe dostanie zapłacone 🤷♀️Luty 2015 - 👧❤️
Maj 2021 - 👧❤️
-
AmazonkA29 wrote:Dziewczyny czy położna jest teraz obowiązkowa ? Czy moge się później zgłosić w moim ośrodku? Bo wydaje mi się że na chwilę obecną jej nie potrzebuje
Wydaje mi się, że tylko po porodzie zgłaszasz w szpitalu przychodnie z której ma przychodzić.
Ja teraz zmieniłam przychodnie poz i nic mi nie mówiły recepcjonistki że polozna ma być też wcześniej. Tylko wizyty po powrocie ze szpitala. -
Karolinaaa28 wrote:Wydaje mi się, że tylko po porodzie zgłaszasz w szpitalu przychodnie z której ma przychodzić.
Ja teraz zmieniłam przychodnie poz i nic mi nie mówiły recepcjonistki że polozna ma być też wcześniej. Tylko wizyty po powrocie ze szpitala.
Bo nie musi w ciąży, ale może.
Cytat ze strony NFZ:
Począwszy od 21 tygodnia ciąży aż do rozwiązania położna środowiskowa sprawuje opiekę w formie wizyt odbywających się:
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Położna POZ opiekuje się noworodkiem do ukończenia 2 miesiąca życia oraz kobietą w okresie połogu - do 42 dnia po porodzie. NFZ finansuje do 6 wizyt patronażowych* u jednego noworodka.♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
malami.91 wrote:Bo nie musi w ciąży, ale może.
Cytat ze strony NFZ:
Począwszy od 21 tygodnia ciąży aż do rozwiązania położna środowiskowa sprawuje opiekę w formie wizyt odbywających się:
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Położna POZ opiekuje się noworodkiem do ukończenia 2 miesiąca życia oraz kobietą w okresie połogu - do 42 dnia po porodzie. NFZ finansuje do 6 wizyt patronażowych* u jednego noworodka.
Mi nawet nic takiego nie zaproponowano chociaż mówiłam, że jestem wtedy w 26tc 🤔 tylko pytanie czy takie wizyty w czasie pandemii w ogóle się odbywają, czy nie są na zasadzie jakiejś teleporady...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2021, 21:25
-
ZielonaHerbata wrote:Dziewczyny a szczepicie się na krztusiec ? Co Wasi lekarze rekomendują ?
Moja lekarka mówiła żebym się zaszczepiła na krztusiec + jeszcze 2 szczepionki inne ale już nie pamiętam na co 😊
Stwierdziłam że nie będę się szczepić 🤔🤔Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️