💙 MAJ 2023 💗
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wczoraj miałam USG, 30tc, malarka waży juz 1564g❤ także rośnie jak na drożdżach, to około 60centyla więc jest super. Wszysyko w porządku, szyjka bardzo dluga, następna wizyta za 4tygodnie, w przyszłym tygodniu widze się pierwszy raz z położna bo w tym tygodniu się rozchorowała. Wczoraj zamówiliśmy juz wózek i fotelik😊 Doszły teraz tylko zalecenia, że jakby jakiekolwiek wody, krew, skurcze to od razu pakować się i jechać do niego na oddział 😄 a tak to się człapiemy powoli, waga plus 15kg, ale zdążymy zgubić do lata 😆
Agunieszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny czy na USG III trymestru też są te wszystkie pomiary jak na połówkowych? Bo podobno w czasie siąży 3 USG są właśnie takie ważne? Prenatalne, połówkowe i te? Ja jestem w 29tc wizytę mam 6.03 na przedłuzenie L4 i sprawdzenie pochwy po antybiotyku, niestety walczę z grzybicą. I tu nie ma sprzętu USG więc pewnie skoeruje mnie odrazu z tej wizyty na to 3 USG i to wtedy jest ostatnie? Czy jeszcze jakieś będzie? Ja chodzę na NFZ miałam 3 wizyty USG a tak to co miesiąc sprawdzanie szyjki i serduszka.
Mvada lubi tę wiadomość
-
anekar92 wrote:Dziewczyny czy na USG III trymestru też są te wszystkie pomiary jak na połówkowych? Bo podobno w czasie siąży 3 USG są właśnie takie ważne? Prenatalne, połówkowe i te? Ja jestem w 29tc wizytę mam 6.03 na przedłuzenie L4 i sprawdzenie pochwy po antybiotyku, niestety walczę z grzybicą. I tu nie ma sprzętu USG więc pewnie skoeruje mnie odrazu z tej wizyty na to 3 USG i to wtedy jest ostatnie? Czy jeszcze jakieś będzie? Ja chodzę na NFZ miałam 3 wizyty USG a tak to co miesiąc sprawdzanie szyjki i serduszka.
-
Tak, na usg III trymestru ponownie robione są wszystkie pomiary i sprawdzana anatomia (przepływy w mózgu, serduszku, jak wyglada kregoslup, narzady wewnetrzne czy sa rozwniete poprawnie), bo część ew. nieprawidłowości może być jeszcze niewidoczna na etapie połówkowego. Dodatkowo sprawdzane jest, jak dziecko rośnie (tj. czy nie ma ryzyka hipotrofii) - czy przyrasta zgodnie z siatkami centylowymi.
Tak jak dziewczyny mowią, nie jest to badanie refundowane na NFZ. Ja uwazam, że warto je zrobić dla spokoju. 🙂
Mvada, super. 😄 Pochwal się jaki wózek i fotelik. 😄
Ja mam głowę pełna wiedzy po dziś, głównie jednak odnosnie laktatorow. Na Ovufriend się rozpisałam w tym temacie. 😂 Ale temat się mocno rozjaśnił, już wiem co czynić. 🤣Mvada lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Wózek kupiliśmy 2w1 z muuvo quick 3.0
Fotelik Britax baby safe 3 i size z bazą flex obrotową, na którą pasuje kolejny fotelik adekwatnie do wieku.
Z 2 tygodnie musimy na to poczekać, ale już prawie cala wyprawka będzie dopięta 😊
W marcu akurat rozłoży się łóżeczko, sprawdzę czy przescieradelka pasują, wózek tez się zlozy. Wywietrzeje to wszystko bo ma ten zapach nowości a la plastiku 😅 -
Oo, Britaxa też rozważaliśmy tylko tego nowszego, ale będziemy się za czymś innym rozglądać bo mi nie do końca się w nim ergonomia wkładek podoba, uwazam, ze sa foteliki z lepszą ergonomią (a chcę jezdzic z przodu jak sie powinno wiec musze wiedziec ze ulozenie dziecka jest ok). 🙂 Ale super jest to, że obrotowy i rozwojowy, no i to bdb firma.
Wozek też popularny i chyba fajny, dziewczyny na Ovu pisały, że używki chodzą w cenach jak nówki. 🫣
Ja wyczaiłam proszek dezynfekujący Ziggi i w związku z mnogością używanych rzeczy jakie kupuję, postanowiłam się w niego zaopatrzyć żeby używane ciuszki w nim wyprac. 😁
Czekam na paczki ubrankowe, w sobotę odbieramy od rodziny łóżeczko i wózek, żeby łóżeczko nam do sypialni weszło muszę zmienić stolik nocny i już coś wyczaiłam na Allegro bo w Ikei nie ma nic odpowiedniego wymiarowo. Ale najpierw złożymy łóżeczko i zobaczymy czy na pewno o tyle cm muszę się zredukować ile mysle.
Powoli też kompletuję rzeczy do torby.
Wiecie od jakich pampersów dla dziecka zaczynacie? Przeglądałam rankingi UOKIK i chyba zacznę od Belli, malo popularne, ale mają dobre opinie. 🙂👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Ja tego nowszego britaxa nie brałam pod uwagę bo jeszcze nie miał testów ADAC w tym roku 😄 w tym sumie modelu nam się podobało jak można ustawić kąt nachylenia bazy i ogólnie ergonomia wydała mi się ok 😄
No właśnie używki chodzą bardzo blisko cen nowych. Byliśmy wjednym sklepie to cena 3100, ale nie było koloru czarnego i dobrze bo poszliśmy poszliśmy innego, dostaliśmy zniżkę i z adapterami wyszło nam ok 2500zl
Ja zobacze najpierw pampersy od DADY ale wezmę w razie czego też pampersa jakby miały uczulić na wszelki wypadek z jedną paczkę do szpitala -
nick nieaktualnyCzyli mój ginekolog na NFZ już mi nie zrobi żadnego USG i pomiarów tylko mam czekać na poród? Trochę dziwne, że nic mi nie mówił że to płatne i że nie będe miała robione. Prenatalne i połówkowe miałam robione u niego. To teraz muszę się zapisać do prywatnego ginekologa?
Mvada lubi tę wiadomość
-
USG normalne powinien Ci zrobic, nie wyobrażam sobie zeby nie sprawdził przed porodem dziecka. Jeżeli kierował Cie do siebie na prenatalne No to myślę że powinnien zrobic chociaż normalne usg. Ile miałaś USG przez całą ciążę?
anekar92 lubi tę wiadomość
-
Usg prenatalne są dokładniejsze, sprawdzane są wymiary i sprawy rozwojowe. Robisz je 3 razy w odpowiednich terminach. Pierwsze usg dodatkowo z badaniami krwi, drugie zwane jest połówkowym, natomiast trzecie jest nierefundowane na nfz i trzeba zapłacić.
Zwykłe usg lekarz może robić podczas każdej wizyty. Sprawdza wymiary dziecka, łożysko itd. Jest trochę mniej dokładne, tak mi się wydaje.
Też uważam, że zwykłe usg jeszcze będziesz miała.anekar92, Mvada lubią tę wiadomość
-
Anekar, ciężko nam będzie powiedzieć, musisz zapytać swojego lekarza. 🤷♀️ I prenatalne i połówkowe na NFZ są też refundowane w określonych przypadkach (wiek pow. 35 lat, nieprawidlowosci na wcześniejszym usg lub biochemii, poprzednie poronienia i coś tam jeszcze), więc jeśli Ci je robił to miałaś widocznie wskazania (ew. spoko lekarz i zrobił).
Ja prowadzę ciążę prywatnie i ciężko mi powiedzieć, jak jest z NFZ (wiem, że jedni lekarze robią i tak USG co wizytę, inni niekoniecznie, bo na NFZ jest chyba jakiś limit usg).Mvada lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
nick nieaktualnyTo moja pierwsza ciąża, bez poronień, większych starań i mam 30 lat. Miałam w sumie 3 USG bo chodze do niego na nfz ale przyjmuje tez prywatnie. Wiem ma dwa gabinety i w tym prywatnym mi robił usg bo tam ma sprzet a tak to co miesiac sprawdza szyjke, serduszko, przedluza l4, wysyła na krew itp. No popytam go teraz. Bo mysle zs normalnie bede miala usg z wymiarami i wagą małej. Ale o tym ze trzeba placic nic nie wiem 🙈
Mvada lubi tę wiadomość
-
U mnie też wszystko w porządku. Mały coraz bardziej się rozpycha i ruchy są coraz mniej przyjemne.
Wyprawka praktycznie skończona, jeszcze łóżeczko i wózek leżą w pudłach, ale mam czas na rozpakowanie.
Poukładałam ubranka w rozmiarze 56 i 62 a resztę kartonów naszykuję później.
No i niestety dokuczam miejscem zgaga coraz częściej 🥴
Mvada, Agunieszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMiałam 3 USG w sumie. Pierwsze jakoś w 7tc.
Później to prenatalne w 13tc i połówkowe w ok 23tc. I wszystko u niego. Za tydzień idę na przedłużenie L4 i po anrybiotyku, bo borykałam się niestety z grzybicą i zobacze co mi powie, czy mnie wyśle na USG do siebie do tego prywatnego, bo jestem aktualnie w 29+5. Sorki, ale jestem totalnie zielona.
Chodzę tak jak mi mówi 😅 Mam nadzieję, że teraz pojdę na to USG bo już bym chciała małą zobaczyć i ile urosła. -
Czy któraś z Was miała kiedyś w ciąży krwawienie po stosunku? Nie plamienie, a dosłownie chluśnięcie krwią. Wczoraj tak miałam, nic nie zaczęło boleć, umyłam się, nabraliśmy takiego stracha, ale raz tylko chlusło i nic po za tym, po tym już żadnej krwi, plamień, skurczy, czegokolwiek, dzidzia puls normalny, ruchy normalne 🙈 Wszystko w porządku, ale i tak się zastanawiam czy to możliwe że aż tak się naczynie jakieś uszkodziło 🙈 Nie jechałam na izbę bo chwilę odczekałam, zanim się ogarnęłam, zebrałam to już po krwi śladu nie było i wszystko było jak gdyby nigdy nic 🙆♀️
-
nick nieaktualnyMvada wrote:Czy któraś z Was miała kiedyś w ciąży krwawienie po stosunku? Nie plamienie, a dosłownie chluśnięcie krwią. Wczoraj tak miałam, nic nie zaczęło boleć, umyłam się, nabraliśmy takiego stracha, ale raz tylko chlusło i nic po za tym, po tym już żadnej krwi, plamień, skurczy, czegokolwiek, dzidzia puls normalny, ruchy normalne 🙈 Wszystko w porządku, ale i tak się zastanawiam czy to możliwe że aż tak się naczynie jakieś uszkodziło 🙈 Nie jechałam na izbę bo chwilę odczekałam, zanim się ogarnęłam, zebrałam to już po krwi śladu nie było i wszystko było jak gdyby nigdy nic 🙆♀️
Z chlusniecięm to chyba jednak bym jechała na izbę albo przyspieszyła chociaż wizytę żeby sprawdzić czy aby napewno wszystko ok z łożyskiem na tym etapie🙈 bo jeśli to jakieś naczynko to chyba by jednak nie chlustalo.
A ja musiałam dziś przyjąć antybiotyk 😟 fatalne wyniki moczu,czuła
Ze coś nie tak z pęcherzem ale nie wiedziałam ze aż tak. Do tego cholernie boli mnie jedna pierś przy węzłach chłonnych. Dobrze ze w poniedziałek mam lekarza🙄
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2023, 21:12
Mvada lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMvada wrote:Czy któraś z Was miała kiedyś w ciąży krwawienie po stosunku? Nie plamienie, a dosłownie chluśnięcie krwią. Wczoraj tak miałam, nic nie zaczęło boleć, umyłam się, nabraliśmy takiego stracha, ale raz tylko chlusło i nic po za tym, po tym już żadnej krwi, plamień, skurczy, czegokolwiek, dzidzia puls normalny, ruchy normalne 🙈 Wszystko w porządku, ale i tak się zastanawiam czy to możliwe że aż tak się naczynie jakieś uszkodziło 🙈 Nie jechałam na izbę bo chwilę odczekałam, zanim się ogarnęłam, zebrałam to już po krwi śladu nie było i wszystko było jak gdyby nigdy nic 🙆♀️
Ja nie krwawiłam po stosunku nigdy. Ale to dużo chlusło? Kurczę, chyba lepiej to skontrolować.