Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Paszurka wrote:Też dzisiaj strzeliłam słabe cappuccino, pierwsze od kilku tygodni 😄 Łączę się w niedogodnościach związanych ze zgagą i niestrawnościami 🙈 teraz syrop Gaviscon to mój nieodłączny kompan 😅
Ja to nie wyobrażam sobie dnia bez kawy, codziennie rano pije słabą, inaczej boli mnie głowa i nie idzie funkcjonować.. na szczęście nie mam żadnych objawów po niej 😅pp2018 lubi tę wiadomość
-
AsiaF wrote:Ja to nie wyobrażam sobie dnia bez kawy, codziennie rano pije słabą, inaczej boli mnie głowa i nie idzie funkcjonować.. na szczęście nie mam żadnych objawów po niej 😅
Ja mam to samo, nawet nie piję jakiejś słabszej, normalną taką jak zawsze rano. Jedynie musiałam zrezygnowac z drugiej popołudniowej, bo czuję, że to już za dużo kofeiny i mi za mocno serce pika. Więc kawka rano musi być - czuję się o niebo lepiej jak do niej wróciłam, bo tak samo miałam turbo zmęczenie i ból głowy.AsiaF lubi tę wiadomość
-
Hej wszystkim w słoneczny dzień 🙂 moje samopoczucie średnie, mniej wymiotuję odkąd biorę tabletki. Szykuje się właśnie do wizyty. Jestem cała w strachu, nie wiem dlaczego tak się wszystkiego boję w tej ciąży. W pierwszej żyłam od wizyty do wizyty normalnie i bezstresowo. Jeszcze zobaczyłam dziś na papierze żółto zielonkawy śluz i już prawie zawał że to coś złego. Nie mam żadnego pieczenia ani swędzenia i nie wiem czy to coś złego oznacza ten śluz. Wcześniej był biały lub lekko pod żółty.
Cieszę się z waszych pozytywnych wieści po wizytach. Trzymajcie kciuki za mnie dzisiaj.
Dam znać po 🙂
Miłego dnia 🙂pp2018 lubi tę wiadomość
-
Mimblanee wrote:Cześć, miłego dnia wszystkim 🥰
Oznajmiam, że wymiotowałam tylko raz w nocy a potem spałam do rana 😀 niesamowite uczucie po miesiącu chorób, zgagi, rzygania itp itd. Gastrotuss syrop w saszetkach bardzo polecam, zniwelował całkowicie problem powietrza w żołądku. Co prawda dalej czuję niestrawności i pieczenie na przełyku i gardle, ale na tyle delikatne, że można z tym spać 😀
Na zgagę bardzo dobre są płatki migdałowe do przegryzania 👌pp2018 lubi tę wiadomość
👫 41 + 45
🧒 30.10.2013
🫄Termin 01.05.2025 -
Mervee wrote:Egipt super sprawa tylko znam mało osób, które podczas wyjazdu nie złapały tzw. “Klątwy faraona” ;d czyli w skrócie się nie zatruły.
Sama byłam rok temu w dość wypasionym hotelu i wszyscy po kolei mieli swój epizod normalnie to wiesz, do przeżycia, ale w ciąży powinno się unikać takich zakażeń. Wydaje mi się, że było to bakteryjne zakażenie, ale nie dam sobie ręki uciąć.
Ja też co roku wakacje robię w zimie, w ciepłym kierunku, ale właśnie brakuje mi bezpiecznych pomysłów jak narazie. Na Kanarach w zimie trochę zimno.
Byłam wielokrotnie i klątwa złapała mnie pierwszy raz za dzieciaka jak bylismy w słabszym hotelu. Od wielu lat nic, więc raczej się nie obawiam, chociaż wiadomo, zawsze może się zdarzyć, ale tym bardziej trzeba uważać na butelkowana wodę -
MaAnia wrote:U mnie tylko kawa pomaga 🙈 pomimo że jem rano i wieczór jogurt naturalny to i tak nic z tego… a dosłownie trzy łyki kawy i tadam😁
Oh jak nazalatwialam, w moim mieście mało które laboratorium robi awidnosc cmv a koszt 175zl a w pakiecie luxmedu trzeba skierowanie o którym nikt mi nie powiedział więc będę musiała jeszcze raz poniedzieli do laboratorium😵💫
I z dobrych informacji na szczęście zmienili mi termin prenatalnych i mam 29.10😎
Oooo, mamy prenatalne w tym samym dniu 😁MaAnia lubi tę wiadomość
02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
10.2024: 13 tydz. 💔👼🏻 -
Ania40 wrote:Prócz wieku 😱😜 mam chorą córkę (wada serca i zespół Di Gorge’a) synek zdrowy . Mam bardzo ograniczone zaufanie do tych wszystkich badań bo mimo usg prenatalnych nawet wady serca nie zauważyli. Pappa wychodziła książkowa, przeziernosc karkowa też … no wszystko zawiodło .
Ja wybieram się na echo płodu 29.10 a później 4.11 na prenatalne ze skierowaniem. Rozważam amniopunkcję mikromacierzy ale zobaczymy .
Mój synek jest w spektrum autyzmu a to tylko część rzeczy z którymi mamy pod górkę, więc też nie jest tak słodko cukierkowo. Na szczęście od początku jest w terapii i to piekielnie mądry chłopak jest. Dziękuję niebiosom że pomimo tych trudów jest z nami i wbrew obiegowym opiniom, jest z niego wielki przytulak i wulkan miłosci. Mąż mnie nie przytuli, kot oleje sikiem prostym ale mój syn zawsze i wszędzie przytuli starą matkę 😉
Bądz dobrej myśli. Nadzieja umiera ostatnia 🧡Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2024, 12:27
pp2018, Ania40, AniaŁ123, AsiaF, Ona_39 lubią tę wiadomość
👫 41 + 45
🧒 30.10.2013
🫄Termin 01.05.2025 -
Ania40 warto doinformować się od doświadczonych koleżanek
Możliwe już w 10 tygodniu czuć ruchy dziecka ? Ja na pewno nie czuję, ale czytałam, że w kolejnych ciążach przychodzi to o wiele szybciej chociaż nadal wydaje mi się aż nieprawdopodobne takie groszeczka małego już czuć
Też jeszcze śpię w pozycji bocznej trochę na brzuchu, już nie tak centralnie, bo psychika mi nie pozwala, ale ogólnie jeszcze korzystam. Tak samo na plecach 😂 od drugiego trymestru chyba zainwestuję w poduszkę ciążową bo tak stricte na boku mega mi niewygodnie…Ania40, Miracle lubią tę wiadomość
-
Mervee wrote:@Margola, witamy! Rozgość się ^^
@Frutelka, yey! Gratulacje! Masz już wyznaczone prenatalne?
@MaAnia, dobrze, że wszystko ok i że krwiak się wchłonął. Ja mam nadzieję, że ten mój też niedługo zniknie, na ostatniej wizycie nie wyglądał jakby się gdziekolwiek ruszał.
@Nalii, jakieś zdjęcie morza do pozazdroszczenia? ^^
@Mimblanee, Paszurka, gratulacje!!! Cudowne informacje dzisiaj
Nie jeszcze nie, wizyta 7.11 i tutaj pewnie tydzień później prenatalne 😊Mervee lubi tę wiadomość
-
Mimblanee, super wieści! Wreszcie coś zadziałało!!
Gratuluje kolejny dobrych wieści na wizytach
Ja nie jestem teamkawa, choć w weekend się napije z wielka chęcią.
Właśnie będę wyjmować ciasto dyniowe z piekarnika 😂 ale mnie naszło!! Jak do tej pory ciasta u nas nie królowały, od teściowej ciasta lądowały u nas w zamrażarce, a potem na wieczne "nigdy" w koszu, bo nie jesteśmy słodyczowi.
AniaŁ123, Mimblanee lubią tę wiadomość
38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
🩺 3.01 połówkowe
🩷🩷🩷🩷
Euthyrox 50
KIR AA
-
Loka wrote:Ania40 warto doinformować się od doświadczonych koleżanek
Możliwe już w 10 tygodniu czuć ruchy dziecka ? Ja na pewno nie czuję, ale czytałam, że w kolejnych ciążach przychodzi to o wiele szybciej chociaż nadal wydaje mi się aż nieprawdopodobne takie groszeczka małego już czuć
Też jeszcze śpię w pozycji bocznej trochę na brzuchu, już nie tak centralnie, bo psychika mi nie pozwala, ale ogólnie jeszcze korzystam. Tak samo na plecach 😂 od drugiego trymestru chyba zainwestuję w poduszkę ciążową bo tak stricte na boku mega mi niewygodnie…
Co do ruchów fasolinki, to ja czasami czuję, ale to mega rzadko takie gilgotanie jakbym miała motylka w brzuchu, z synem tak miałam w 16tyg, a tutaj już od kilku dni ale to mega sporadycznie, i też się głowię czy to w ogóle możliwe tak szybko 😅🤷🏼♀️
21.08.21 Liam 2800g,48cm miłości
28.12.2020-crio transfer 🧚🏻❤️🙏
4.01.2021- 7dpt Beta HCG 22,70 🙏
7.01.2021 - 10dpt Beta HCG 95.40🙏
11.01.2021 - 14dpt Beta HCG 791.40 🙏
20.01.2021- 23 dpt pierwsze USG Mamy ❤️
Wracamy po rodzeństwo III IVF 🧚🏻
19.08.2024- crio transfer 🧚🏻❤️🙏
27.08.2024- 8dpt Beta HCG 68
29.08.2024- 10dpt Beta HCG 193,7
31.08.2024- 12dpt Beta HCG 512,5
02.09.2024- 14dpt Beta HCG 1586,6
09.09.2024- 21 dpt pierwsze USG Mamy ❤️
15.10.2024- Jestem dziewczynką 🎀
🧚🏻“Om Hreem Yoginim Yogini Yogeswari Yoga Bhayankari Sakala Sthavara
Jangamasya Mukha Hridayam Mama Vasam akarsha Akarshaya Namaha!””🧚♀️ -
Co do Egiptu, to ja właśnie byłam w zeszłym roku w całkiem niezłym hotelu i no cóż, złapało nas równo pomimo uważania nie sądzę żeby np. owoce myli w niekranowej wodzie, ale mogę się mylić. Dajecie nadzieję na zimowe ciepełko ☺️ może się zdecydujemy i przywrócę Egipt na listę rozważanych destynacji.
Co do kawy i kawokupki (u nas ta nazwa już weszła do codziennego słownika, bo to zjawisko zasługuje na swoją nazwę haha), to ja mam jak MaAnia, trzy łyki i jest. Ale ostatnio coś mi przez gardło nie przechodzi ta kawa… i tak jak dziewczyny, jeżeli się nie napiję to ból głowy i zmęczenie. To już chyba uzależnienie, i tak teraz pijam jedna, max. Dwie dziennie, ale przecież na studiach to się jechało w ilościach zaporowych, zwłaszcza w okolicach sesji
Co do czucia ruchów, to zależy to od umiejscowienia oraz która to ciąża, prawda? Czy są jeszcze jakieś “warunki”? Tkanka tłuszczowa?
Ja sobie raczej poczekam na takie doznania
Bardzo ciekawa jestem czy faktycznie już czujecie TO, słyszałam że to się tak zaczyna 16-20 tydzień ale kto wie…2 cs 🍀
02/09/2024 ⏸️ 8dpo, cień cienia
03/09/2024 9 dpo, bHCG: 9,34, prog: 17,37
05/09/2024 11 dpo, bHCG: 64,14, prog: 26,75
07/09/2024 13 dpo, bHCG: 191,19, prog: 24,19
16/09/2024: pęcherzyk 🍀 (5+1)
19/09/2024: zarodek 2mm (5+4)
23/09/2024: serduszko ❤️ (6+1)
07/10/2024: 1.7 cm (8+1)
23/10/2024: 3.63 cm Żelusia (10+3)
02/11/2024: Wyniki Nifty: jestem zdrowa 👸🩷 (11+6)
04/11/2024:🧬 5.46 cm Uparciucha, ❤️163 bpm (12+1)
02/12/2024: Potwierdzona księżniczka na USG👸🩷 (16+1)
“If you can dream it, you can do it.” -
Jej, dla mnie to jest jeszcze tak abstrakcyjne: rosnący brzuch, odczuwanie ruchów dziecka…
Bardzo zapadło mi w pamięci jak moja przyjaciółka opisywała pierwsze ruchy jakby „cos jej puszczało bąki w brzuchu” 😜pp2018, Mervee, Soleil_ lubią tę wiadomość
💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
nick nieaktualnyCo do ruchów to mi się wydaje, że niemożliwe, żeby było czuć tak wcześnie, w końcu w 10tc to mowa o 4-5cm maleństwach 🙈
A co do tego co ma wpływ na to, kiedy czuć ruchy, to jeszcze umiejscowienie łożyska, jak jest na przedniej ścianie macicy, to później czuć ruchyWiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2024, 14:14
Mervee, Lexia lubią tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny,
Ja właśnie czekam na wizytę. Momentami sie stresuje, a za chwilę spokój 😅 Mam nadzieję że będzie dobrze.
Trzymajcie proszę za mnie kciuki 💖
Co do kawy, to mnie niestety odrzuciło, i może przez to mam taki problem z 💩 Ale dziwi mnie, że przed ciążą, gdy nie wypiłam kawy, to mnie cały dzień głowa bolała, a teraz nic, zupełnie tego nie potrzebuje, może jedynie żeby pobudzić metabolizm 😆juszka_ lubi tę wiadomość
-
W Egipcie nie byłam, ale kiedy teraz we wrześniu jechałam do Turcji, to ginekolog bardzo uczulała mnie na to, żeby uważać na jedzenie. Woda tylko butelkowana absolutnie, uważać na surowe owoce i warzywa z restauracji. A przecież Turcja to inny kaliber, Egiptu chyba bym się trochę obawiała.
Kawy w ogóle nie piję, bo nie lubię, nie wiem, czy jest ktoś taki jak ja na forum 😂. Nawet nie wiem, jak to jest czuć się po kawie.
Badałam dzisiaj TSH, jako że mam Hashimoto i mało stabilne hormony, no i niestety w ciągu 3 tygodni wzrosło z 1,5 na 2,6 😢. Nie panikuję, bo to wciąż nie jest tragiczny poziom, ale nie ogarniam swojej tarczycy. Jutro już sobie zapodam większą dawkę leku i zobaczymy, co powie endo.
Słyszałam tylko, że przy pierwszej ciąży ruchy czuć później, więc nawet nie myślę o tym teraz. -
Co do tekstu juszki, że te ruchy się wydaja abstrakcją, to dla mnie w ogóle w dalszym ciągu ciąża się wydaje abstrakcyjna i to, że zaraz mi wyjdzie jakiś brzuch, a za kilka miesięcy będę odpowiedzialna za prawdziwego realnego człowieczka Jak mi nic nie dolega to się w ogóle zastanawiam czy ja sobie tego nie wymyśliłam i po prostu dla sportu mam te wszystkie apki, forum itp. Ale to chyba zawsze przed pierwszym dzieckiem jest to trochę abstrakcyjne i długo dochodzi do świadomosci
juszka_, pp2018, Mervee, Loka, AsiaF lubią tę wiadomość
-
Ja w pierwszej ciąży koło 17tc miałam pierwsze ruchy w drugiej koło 15tc. To też podobno zależy od postury kobiety, od łożyska gdzie się znajduje ..
Mervee zarąbista nazwa wpisuje i ja więc w swój słownik 😎
Co do wyjazdów jeszcze to czy to Egipt czy Turcja to zawsze bardzo dbam o higienę czyli mycie zębów butelkowa woda, czy picie butelkowanej wody a nie z dystrybutora. Tak samo te ich ala soki paskudne słodkie też unikam jak ognia bo taki cukier w upałach też dobrze nie zrobi. No i jedzenie jem to co stałe a nie jakieś mieszanki typu sałatki itp. Jeden jedyny raz przydarzyło mi się złe samopoczucie i to na Krecie. Przyleciałam z dziećmi w nocy a rano pół hotelu zielona na śniadaniu z butelkami wody tylko. Więc to nie mogło być jedzenie…minęło na szczęście po paru godzinach samo. -
Jestem po wizycie. Wszystko ok🥰
Ciąża o ok tydzień starsza i to by się zgadzało po mojej wysokiej becie, wychodzi 9+5. Dostałam tydzień gratis do II trymestru🎊
Dzidziuś 2,8cm, 180 uderzeń na sekundę.
Ale się cieszę!!!🎉🤩😍MaAnia, pp2018, Nalli, juszka_, Sylwia_chytrusek, Mervee, Asia2121, Mimblanee, Soleil_, Loka, Freesia, aganieszkam, Margola_, Frutellka , AsiaF, Jaszczureczka, Ania40, Ellie_23, Lexia, Justi2019 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Dopiero teraz odnalazłam Wasz wątek.
U mnie planowany TP to 29.05, dwa dni po naszej drugiej rocznicy ślubu🥰
To moja pierwsza ciąża więc wszystko jest dla mnie nowe, mam nadzieję, że przygarniecie mnie pod swoje skrzydła ❤️
Mam do Was pytanie, dostałam już skierowanie na usg prenatalne, jutro będę się zapisywać. Nie dostałam jednak skierowania na test Pappa. Czy tak powinno to wyglądać? Kolejną wizytę mam za 4 tygodnie, wtedy będzie to już 12 tydzieńMaAnia, Soleil_, Freesia, Jaszczureczka, Ania40, pp2018, Justi2019 lubią tę wiadomość