Majowe mamy 2025 🤰🏼❤️👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Cofam to co napisałam przed chwilą. Udało się usłyszeć, pięknie bije ❤️ 150 uderzeń na minutę a dźwięk jak galopujący koń
aganieszkam, Miracle, MaAnia, Lolitka, Kulcia, HolyFantasia, juszka_, Mimblanee, Nalli, pp2018, Mervee, Soleil_, Justi2019 lubią tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny.
Widzę że pojawia się temat pokoików dla dzieci- opowiem jak to było u mnie przy pierwszej córci. Przez pierwszy rok spała w dostawce w naszej sypialni, a plac zabaw i matę miała w salonie z aneksem kuchennym. Zawsze miałam ją na oku i mogłam coś zrobić (chociaż to i tak jest ten egzemplarz co sam się sobą zajmie minutę i potem były ryki :p) przez pierwsze 3 Msc miała też w salonie kosz Mojżesza na bujaku gdzie PRÓBOWAŁAM ją odkładać na drzemki :p
Po pierwszym roku mąż oddał gabinet i zrobiliśmy tam dla niej pokój. Tam ma teraz wszystkie zabawki, spędza czas, bawi się z nami i przesypia całe noce równo od skończonego 12 Msc, wtedy też odstawiłam całkowicie pierś i pewnie to pomogło przy przespanych nockach
Mogę również się dopisać na 15.11 pierwsze prenatalne bez pappy, bo to Enel med (więc skorzystam jak mam w pakiecie) a drugie prenatalne już z pappa u profesora 18.11 i to te są dla mnie najważniejsze i wyznacznikiemWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 11:31
Mimblanee lubi tę wiadomość
Starania od 12.2019
03.2021 naturals 💔 6/8tc
07-09.2021 1 IMSI ❄️422 beta 0 😔
11.2021 2 IMSI 7❄️
12.2021 FET ❄️411 8 tc Puste jajo
02.2022 FET ❄️❄️ 1 ♥️ i 1 puste jajo
10.2022 pojawił się nasz Skarb 👧
01.2024 FET ❄️322 CB
04.2024 FET ❄️322 (ivig+accofil) 17 dpt poronienie samoistne
07.2024 FET ❄️❄️ (prograf, accofil) 20 dpt poronienie samoistne
nowa procedura za 3 Msc/suple+dieta
09.2024 naturalny cud 🤯🥹
32 dc - beta 926 34 dc - beta 2151 TP 26.05.2025 🥰
18.10 CRL 2,2 cm FHR 176
31.10 CRL 3,8 cm FHR 176
12.11 1 USG 🧬 6,20 cm FHR 176
15.11 1 USG 🧬 7 cm FHR 174 Veragene OK 🩵
27.11 IP pessar mały waży 100g 🥰
11.12 Szpital 187 g 87 centyl 😳🥰
-
MaAnia wrote:Na spokojnie Ty jeszcze młodsza ciąża niż ja. Ja wczoraj trzy razy próbowałam i dopiero wieczorem na spokojnie się udało.
Co do używek, to wózek i łóżeczko mamy używane bo za śmieszne pieniądze a markowe i jak nowe. Fotelik dla mnie tylko nówka ale kupimy zagranicą bo połowę taniej. Jakieś gadżety typu kosz na pieluchy podgrzewacz do chusteczek używka bo to takie moje wymysły a nie wiem czy będą mi potrzebne. Laktator tylko nowy. Ubranka w zależności od płci ale w większości nowe. Po nowym roku zaczynam kupowanie😎
Ostatnio na wabinarze o niepotrzebnych gadżetach w ciąży było właśnie o tych podgrzewaczach chusteczek. Fizjoterapeutka powiedziała żeby po prostu w trakcie przewijania najpierw ogrzać chwilę w dłoni albo położyć na piersiach. Chyba że to tani gadżetLexia lubi tę wiadomość
-
Ammik wrote:Ostatnio na wabinarze o niepotrzebnych gadżetach w ciąży było właśnie o tych podgrzewaczach chusteczek. Fizjoterapeutka powiedziała żeby po prostu w trakcie przewijania najpierw ogrzać chwilę w dłoni albo położyć na piersiach. Chyba że to tani gadżet
Chociaż z drugiej strony my rodzimy na lato więc zupełnie inna historia.
Kosz na brudne pieluchy dla mnie najwieksza głupota. Ale każdy może mieć inne zdanieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 11:34
Asia2121 lubi tę wiadomość
Starania od 12.2019
03.2021 naturals 💔 6/8tc
11.2021 2 IMSI 7❄️
01.2024 FET ❄️322 CB
09.2024 naturalny cud 🤯🥹
18.10 CRL 2,2 cm FHR 176
31.10 CRL 3,8 cm FHR 176
-
Hej, dzisiaj miałam prenatalne + pappa.
Wczoraj byłam na badaniach krwi, więc wyniki od razu już dziś u pani doktor były.
Wszystkie ryzyka niskie oprócz ryzyka stanu przedrzucawkowego u mnie, wyszło ryzyko wysokie. Zwiększyła mi pani dr acard na 150.
A tak to wszystko super, najprawdopodobniej dziewczynka.
Mały gremlin ma 5,2 cm ❤️Prosto_do_celu, Loka, AsiaF, Lexia, Kulcia, Lola93, Nalli, Ammik, HolyFantasia, Kate@@, juszka_, aganieszkam, Mimblanee, Suomi, pp2018, Mervee, Soleil_, Justi2019 lubią tę wiadomość
-
Nalli wrote:A yen materacyk tam jest odpowiedni na nocne spanie? Czy kupowałaś jakiś inny do tego?
Ja wiem że muszę zrobić listę rzeczy, bo do kupienia mamy wszystko. I nie możemy sobie pozwolić na kupowanie wszystkiego na raz, więc myślę że od nowego roku systematycznie będziemy coś kupować. I w ogóle to myślę sporo o używkach, taka gondola..na kilka miesięcy, to przecież używana chyba też może być, łóżeczko(rama), no nie wiem..nie damy rady kupić wszystkiego nowego. Więc co się da, to odkupimy chyba. Mamy wśród znajomych 2pary z małymi bobasami co będą się pozbywać pewnie części rzeczy akurat..
My też rozważamy uzywane, co taki dzidziuś zniszczy tak na prawdę 😊 a sporo można zaoszczędzićNalli lubi tę wiadomość
-
Ammik dziś na vinted wszystko można dorwać za połowę ceny albo i mniej więc wolę mieć taki gadżet niż tam się bawić w ogrzewanie. To moja trzecia ciąża życie chce sobie ułatwiać pod każdym względem. Namęczyłam się już w swoje
I ja rozumiem że komuś to zbedne czy głupie ale tak jak mówię ja trochę sobie „wynagradzam” to co przeżyłam w młodości. No i dla mnie też jest wiele innych przedmiotów bezsensownych niemniej szanuję że komuś są mądre przemyślane i superWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 11:39
Ammik, Suomi lubią tę wiadomość
-
Meggy88 wrote:Hej, dzisiaj miałam prenatalne + pappa.
Wczoraj byłam na badaniach krwi, więc wyniki od razu już dziś u pani doktor były.
Wszystkie ryzyka niskie oprócz ryzyka stanu przedrzucawkowego u mnie, wyszło ryzyko wysokie. Zwiększyła mi pani dr acard na 150.
A tak to wszystko super, najprawdopodobniej dziewczynka.
Mały gremlin ma 5,2 cm ❤️
Accard może dużo pomóc więc dobrze że zaczęłaś brać ja od początku ciąży przyjmuję dawkę 150Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 11:39
Starania od 12.2019
03.2021 naturals 💔 6/8tc
11.2021 2 IMSI 7❄️
01.2024 FET ❄️322 CB
09.2024 naturalny cud 🤯🥹
18.10 CRL 2,2 cm FHR 176
31.10 CRL 3,8 cm FHR 176
-
Ja ogólnie używałam myjek wielorazowych i dużych wacików nasączonych zwykłą wodą (niektóre mamy trzymają ją w termosie żeby była ciepła). O wiele tańsza i zdrowsza dla skóry opcja niż chusteczki, nawet te 99% wody. Chusteczki były typowo na wyjścia.
Ogólnie uważam, że im mniej chemii, kosmetyków, kremów itp tym lepiej tak na prawdę używałam kremu do pupy sporadycznie (nie profilaktycznie tylko jak coś sie działo- a dzięki wielopielo praktycznie nic się nie działo), nie używałam żadnych balsamów, oliwek itp. Dolewałam troszkę naturalnego oleju z migdałów do kąpieli jak już młoda awansowała do kąpieli w wannie (nie mieliśmy wanienki, mąż uparł się, że będzie ją mył na rękach pod prysznicem i rzeczywiście, spisał się w tym super). Myliśmy samą wodąWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2024, 11:40
Mimblanee lubi tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Lexia wrote:To chyba jedyne na rynku, ono ma płynną regulację wysokości w wersji dostawki, więc dopasujesz do każdego łóżka: https://www.senmalucha.pl/pl/p/Lozeczko-120x6067-dostawne-2w1-Andrzej-kolor-SOSNA/1160?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAoae5BhCNARIsADVLzZdnC2wWu8t9quBEcF85zZ6HsXLfqnXHj6UbJ3ovaob8xEh0Pil-4T8aAkkoEALw_wcB
Dzizas, ja je kupowałam za niecałe 400 zł 🙈🙈🙈 na tej samej stronie 😅
Dzięki za polecajkę. Takie łóżeczko byłoby idealne😃 -
Hopeee wrote:A wasi partnerzy/mężowie którzy chodzą do pracy nie będą się budzić śpiąc w sypialni z płaczącym dzieckiem? Raczej nic mi to nie da, że się ze mną obudzi skoro i tak nie może dziecka nakarmić. Wolałabym żeby nie chodził do pracy na pół przytomny.
Planuję wstawić pojedyncze łóżko do pokoju dziecka dla mnie lub wstawimy dostawkę i on pójdzie do innej sypialni na jakiś czas.
Właśnie też się nad tym zastanawiam. My w pokoju dziecięcym mamy już łóżko dodatkowe, więc rozważam opcję, że ja przeniosę się do tego dziecięcego po prostu i wtedy w ogóle dostawki nie będziemy kupować, ale ciężko to wszystko sobie wyobrazić jak się nigdy nie miało dziecka i takich problemów. Też początek dla mnie będzie ciężki, więc wolałabym mieć wsparcie męża i emocjonalne i przy podaniu czegoś chociaż , ale z drugiej strony nie chciałabym, żebyśmy obydwoje nie wysypiali się dla „zasady”, żebyśmy mieli po równo
Jeśli chodzi o wyprawkę to ja raczej będę kupować nowe rzeczy a takie gadżety z drugiej ręki może a o co chodzi z tym koszem na zużyte pieluszki ? W sensie to są jakieś zatrzymujące smrodki i to jakiś pic na wodę ?
-
pp2018 wrote:Ja wracam właśnie od dentysty. Mam średnie wspomnienia z czerwcowej ciąży z tym związane, więc już od wczoraj bolała mnie głowa z nerwów 😪😵💫
Natomiast obejrzał ząb i nie jest pęknięty, ufff, zmienił wypełnienie, zrobił hurtem drugi, który mu się nie podobał, wyszlifował jeszcze jeden górny ząb, żeby tak nie uderzał w dolny i... 1030 zł poszło... na kontrolę za miesiac-dwa. Też każą wam chodzić tak często do dentysty teraz?
Nie wiem czy u mnie te próchnice to z powodu niewystarczająco nawilżenia w nocy przez niezdiagnozowaną chorobę tkanki łącznej (ślinianki ok, coś z mucyną)...
Ginekolog wspominał o wizycie u dentysty, ale miesiąc przed poczęciem zrobiłam wszystkie zęby i dentysta mi powiedział do zobaczenia za rok, więc na razie nie będę chodzić.pp2018 lubi tę wiadomość
-
Loka wrote:Właśnie też się nad tym zastanawiam. My w pokoju dziecięcym mamy już łóżko dodatkowe, więc rozważam opcję, że ja przeniosę się do tego dziecięcego po prostu i wtedy w ogóle dostawki nie będziemy kupować, ale ciężko to wszystko sobie wyobrazić jak się nigdy nie miało dziecka i takich problemów. Też początek dla mnie będzie ciężki, więc wolałabym mieć wsparcie męża i emocjonalne i przy podaniu czegoś chociaż , ale z drugiej strony nie chciałabym, żebyśmy obydwoje nie wysypiali się dla „zasady”, żebyśmy mieli po równo
Jeśli chodzi o wyprawkę to ja raczej będę kupować nowe rzeczy a takie gadżety z drugiej ręki może a o co chodzi z tym koszem na zużyte pieluszki ? W sensie to są jakieś zatrzymujące smrodki i to jakiś pic na wodę ? -
MaAnia wrote:Ammik dziś na vinted wszystko można dorwać za połowę ceny albo i mniej więc wolę mieć taki gadżet niż tam się bawić w ogrzewanie. To moja trzecia ciąża życie chce sobie ułatwiać pod każdym względem. Namęczyłam się już w swoje
I ja rozumiem że komuś to zbedne czy głupie ale tak jak mówię ja trochę sobie „wynagradzam” to co przeżyłam w młodości. No i dla mnie też jest wiele innych przedmiotów bezsensownych niemniej szanuję że komuś są mądre przemyślane i super
Na szczęście mamy vinted😃 Podobnie jak Ty cieszę się z detektora za grosze😁AsiaF lubi tę wiadomość
-
MaAnia wrote:Taki kosz zatrzymuje zapachy, zamykając automatycznie każdą pieluchę oddzielnie w wowreczku. I później masz taki warkocz do wyrzucenia. Na vinted nawet za 50zl można złapać.
Oo to brzmi całkiem dobrze jednak, chociaż niezbyt ekologicznie, ale nie wiem jakie te zapaszki będą 😂 i właśnie takich gadżetów będę szukać z drugiej ręki 😂 -
Loka wrote:Oo to brzmi całkiem dobrze jednak, chociaż niezbyt ekologicznie, ale nie wiem jakie te zapaszki będą 😂 i właśnie takich gadżetów będę szukać z drugiej ręki 😂
Wg mnie kupa mleczna nie ma jakiegoś nieprzyjemnego zapachu. Dopiero jak się zaczyna RD to się zaczynają wonie i aromaty 😅 także wg mnie przez pierwsze pół roku zbędny zakup, no i ekologicznie słabo...HolyFantasia, Prosto_do_celu, aganieszkam lubią tę wiadomość
👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Drugorodna(1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼♀️
20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼♀️
-
Dziewczyny jak piszecie o tych wszystkich rzeczach to jestem w szoku ile tego jest 😱 tyle gadżetów że naprawdę jest w czym wybierać i jakby wszystko kupować to można wydać kilkadziesiąt tysięcy 😁
Ja jestem królową lumpeksów i znajdowania okazji więc myślę że ubranka i jakieś gadżety na pewno dorwę taniej 😁 dużo rzeczy po dzieciaczkach ma moja szwagierka więc liczę, że coś pożyczy i podpowie. Myślę że planowaniem i kompletowaniem wyprawki zacznę się zajmować po nowym roku. Narazie to nadal mi ciężko uwierzyć że jestem w ciąży 😁AsiaF, Sylwia_chytrusek, pp2018 lubią tę wiadomość
-
Jak moja przyjaciółka była w ciąży to uwielbiałyśmy chodzić sobie na ciuchy do lumpeksów i tam wyszukiwać ciuszki dla dzieci. Często były jeszcze z metkami, albo wyglądające jak nówki sztuki. Tym sposobem mam w szafie jakiś worek różnych malutkich ubranek w rozmiarach od 56 do 74 (które się nie przydały bo synek przyjaciółki urodził się większy) i zamierzam je wykorzystać 😜 no i takie szukanie słodkich ciuchów było też bardzo relaksujące więc pewnie się przejdę parę razy popatrzeć co tam lumpy mają do zaoferowania 🫣
Łóżeczko polecone przez Lexie wygląda na idealne, chyba też się skusimy my mamy maleńka sypialnie, więc przeniesiemy sie do tej większej na pierwszy rok- albo dwa, i tam urządzimy sobie mały kącik dla dziecka (łóżeczko dostawne, komoda na ubrania i przewijak etc)💁🏼♀️32 💁🏻♂️36 🐶8
05.2024 cb
10.09.2024 ⏸️
07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
ptp 19.05.2025 🤰🏼 -
Powiem Wam, że ja byłam dość mocno eko, aż pojechałam do Japonii i zobaczyłam, ze tam w sklepie nawet jak kupujesz zwykły jogurt to dostajesz do tego pół kg plastiku (łyżeczki, folijki, mokre chusteczki itp.), tam nawet cytryny czy banany są pakowane każdy pojedynczo w worek fioliowy... a my się w Europie męczymy z papierowymi słomkami w piciu, które działają 10 sekund.
Stwierdziłam, że to moja pierwsza i raczej ostatnia ciąża, a że jestem team ułatwiaj sobie życie, niż je komplikuj, to nie będę szła w żadne wielopielo tylko w normalne jednorazówki. Chusteczki też wydają mi się o wiele wygodniejszą opcją niż osobne waciki i osobna woda. Myślę że w nocy docenię takie udogodnienia
Każdy ma swoje sumienie z ekologią, ja na przykład na codzień używam tylko kosmetyków naturalnych (nawet kolorówka), dla dziecka też będę wybierała tylko takie. Ale już z jednorazowych pieluch nie będę rezygnować.
A ogrzewacz do chusteczek brzmi wspaniale, nawet dla mnie jakbym chciała sobie w nocy przetrzeć buzię/cyca. Nienawidzę zimnych rzeczy, a w domu utrzymuję raczej chłodniejsze niż cieplejsze temperatury, wiec myślę że mi się przyda bardzo nie tylko w okresie niemowlęcym
Z tym koszem na pieluchy to się zastanawiam, bo w sumie mieszkam w domku i śmietnik mam na podjeździe, to mogę wywalać to w miare na bieżąco, bez konieczności schodzenia klatką do wspólnego śmietnika, tak jak to mają osoby mieszkające w bloku. Ale i nad takimi kwestiami myślę, że się będę zastanawiała bliżej terminu porodu.