🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Sporo 🤐 moja pani doktor szczęśliwie podniosła tylko 10 złdracaena wrote:
Ja dziś miałam standardową wizytę, od nowego roku +50 zł. 🙃 Wszystko git, trochę naciągane bo dzieć niewspółpracujący ok. 560g. 😅 -
Ja z witamin biorę puerie duo ☺️
A z wyprawkowych rzeczy udało mi się wczoraj kupić na olx komodę Hemnes w super cenie .Miałam ją przy synku i super się sprawdziła jako przewijak i do przechowywania ubranek . Poprzedni właściciel przemalował ją na piękny pudrowy róż więc jeszcze bardziej mi się podoba dla córeczki ❤️
anilewe lubi tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Dzięki dziewczyny za pocieszenie. Tak jak Ssilvia mówi, że mogą wystąpić wcześniej to ja już je mam +/- od miesiaca, a jestem w 23 tc. Biorę magnez w suplementach plus dodatkowo magnez 🙈
Sporo wam gin podniósł cenę, ja się pocieszam że na prywat się tak często nie widzę z ginekologiem tylko na NFZ. Glukozę też będę mieć na NFZ i mój lekarz powiedział, że na razie na glukozę mi nie da skierowania bo teraz się wykonuje ja między 26 a 28 tc 🤔
Ssilvia lubi tę wiadomość
05.09. Pozytywny test 👶🏼
16.09. Pęcherzyk ciążowy
30.09. Zarodek 🥹❤️
06.10. 19mm crl
14.10. 2,25 cm crl
31.10. 5,7 cm crl - I prenatalne ❤️
12.11. 7,12 cm crl 🥰 II trymestr
15.12. Będę mamą dziewczynki 🥹👧🏼
30.12. - II prenatalne - 345 gram zdrowej córci 🩷
7.01. - 411 gram 🥰 -
Ssilvia wrote:Dziewczyny mam już używany wózek 3w1. Pojechaliśmy zobaczyć bo to dobra marka, stał rok czasu więc cały do prania ale „mechanicznie „ ok. I to zaledwie 600 zł 😊
Pochwal się jaki. 😊
anilewe, ano, niestety. Ale mój lekarz w innych punktach te 50 zł więcej już miał za wizytę w zeszłym roku, tylko my jeździmy do jego gabinetu przy domu, a tam zwykle trochę taniej (i nam akurat najbliżej). Ja jedynie myślę sobie, że no... inflacja już aż tak nie szaleje, a ceny za wizytę już tak. 🤣 Dobrze, że 1x w miesiącu i na szczęście wszystkie badania mam w ramach pakietu medycyny prywatnej.
Kropka787, szczepię się na wszystko. Grypę mam już za sobą - późno się szczepiłam, bo w styczniu, jakoś sąsiedzi z grypą mnie zmobilizowali. Krztusiec szczepiłam się w poprzedniej ciąży i teraz też będę, no i cieszę się, że ciężarne mają refundację na szczepienie na RSV, bo ono u maluszków jest niebezpieczne.
A z witamin biorę Pregnę, z żelazem. Hemoglobina to mi się od ostatniego miesiąca podniosła na 13. 😅 Na końcówce poprzedniej ciąży miałam problem z żelazem, no i nasza młoda też zaliczyła już anemię i pół roku brania żelaza, więc wolę brać suple z żelazem.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 21:04
-
Chcę się zaszczepić na RSV i krztusiec, wszędzie polecają te szczepienia ze względu na ochronę rónież dla maluszka po narodzinach więc jak jest taka możliwość za darmo to na pewno skorzystam.Kropka787 wrote:Dziewczyny, szczepicie się w ciazy na grypę, RSV i krztusiec? Mam dylemat czy sie szczepić...
iiaawaak lubi tę wiadomość
-
https://zapodaj.net/plik-Dtl9B6fyQB
Marka Bugaboo
Powiem szczerze że zastanawiałam się nad nowym gorszej marki ale jak zobaczyłam jak ten się prowadzi to rewelacja.
Natt99, dracaena, iiaawaak, Agat99 lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
Kropka787 wrote:Dziewczyny, szczepicie się w ciazy na grypę, RSV i krztusiec? Mam dylemat czy sie szczepić...
Tak, szczepię się przeciwko rsv i krztuściowi. Jeśli mała by złapała to są naprawdę poważne choroby dla noworodków, a zaszczepienie zgodnie z kalendarzem chroni też malucha.
Na początku ciąży i sezonu też szczepionki na grypę i Covid wleciały bo miałam miesięczną delegację zagraniczną. A gorączka długotrwała na wczesnym etapie może nawet spowodować poronienie. -
Ja z suplementow dla kobiet w ciazy biorę pregna, do tego mam didatkowo wit D3 1x2000jm, magnez +b6 3x dziennie, Duphaston 3x , euthyrox100x1, nospa powinnam 3 razy ale jak mnie nie boli to nie biore lub biore 2x.
Jestem pod kontrolą endokrynologa- mialam badaną wit d3 i mialam na dolnej granicy dlatego mam 4tys jednostek na dzien, magnez badalam to tez na dolnej granicy.
Prawdopodobnie dojdzie mi Akard. Lekarz na prenatalnych mowil ze w moim przypadku powinnam brac od 16tc bo mam ryzyko stanu przedrzucawkowego. Paradoksalnie pierwsze prenatalne robil mi niby specjalista z Warszawy na NFZ i mowilam ze pierwsza ciaza zakonczona cc z powodu stanu przedrzucawkowego a w dokumentach tego nie wpisal i w jego ocenie mam niskie predyspozycje. A u tego co teraz bylam z nim rozmawialam to jak najbardziej jestem w grupie ryzyka i powinnam przyjmowac akard. Moj maz jak go nasluchal sie to tragedia. On strasznie panikuje.
Ja mam w domu zestaw do szpitala z uwagi na to ze jednak musialam byc przygotowana na punkcje i wgl. W domu tez spie w dlugich koszulkach przewaznie. Wole nago ale juz moj syn jest nieco duzy wiec staram sie nie paradowac nago. Nie mam problemu z byciem nago, ogolnie z tematem nagosci ale juz staram sie nie przesadzac
-
Kropka787 wrote:Dziewczyny, a jakie witaminy stosujecie w 2 trymestrze? Możecie polecić jakies bez żelaza?
Ja w dalszym ciągu biorę wszystko w osobno. Folian, Wit. B12, DHA, cholina, Wit. D, magnez, jod, lekarz kazał jeszcze dodać 3x1 wapń i Acard.
Głównie stosuje Prenacaps ale też inne. Sprawdzam składy. 🙂
Mam pojemnik na leki jak senior 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 22:03
-
ami_ami wrote:Kupiłam tę: https://allegro.pl/oferta/koszula-abigail-nocna-ciazowa-do-karmienia-piersia-l-xl-13933351766 dla mnie ważne, że bez zbędnych rysunków itp 🤣
Warte uwagi są podobno też z Formommy coś takiego jeszcze. W nocy do karmienia też spoko sprawa, bo łatwo odpiąć.
Dziękuję, chyba też skorzytam 🙂 Dasz znać jak rozmiarowo wypadają te koszule z allegro? -
dracaena wrote:Nat99, ja mam skurcze Braxtona Hicksa od 21tc, tak samo jak w 1 ciąży. Brzuch mi twardnieje dosc czesto. Szyjka super, stabilne 4 cm. W pierwszej ciazy szyjka stalowa, 4 cm do samego końca mimo regularnych przepowiadających. 🙈 To co pomaga to Aspargin. 🙂 Ale i tak nie sa jakies mega uciążliwe.
Ja dziś miałam standardową wizytę, od nowego roku +50 zł. 🙃 Wszystko git, trochę naciągane bo dzieć niewspółpracujący ok. 560g. 😅
U mojego też +50zł 🫠🙈 -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH