🩷🩵 MAJOWE MAMY 2026 🤰🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja bede sie szczepić na RSV i krztusiec. Moja przyjaciółka rsv pominęła i mimo ze nie maja przedszkolaka w domu złapało ich niemowlę w 1 tygodniu zycia, wiec byli w szpitalu I troche bylo stresu, nie chcę sobie tego fundować

Ale tak jak mówicie to kwestia indywidualna -
A co powiecie na te szczepionki dla dzieci? Jakie jest Wasze zdanie?1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3

-
Dziecko też szczepię na wszystko. Starsza zaszczepiona obowiązkowe + dodatkowe (meningokoki, ospa, grypa, dodatkowo rozszerzone pneumokoki niedawno właśnie dlatego, że w drodze kolejny maluch; brakuje nam szczepień tylko na KZM i WZW A, co będziemy w miarę możliwości nadrabiać, WZW A na pewno przed wakacjami).
Młodsza tak samo będzie szczepiona. 😊 Natomiast w szpitalu te pierwsze szczepienia chciałam zaszczepić dobę przed wyjściem, a nie w pierwszej dobie i tu bez problemu szpital się zastosował - nawet finalnie ja miałam wysokie CRP i przez to badali je też młodej, więc nawet miała odroczenie do chyba 3 doby szczepień, choć miała na tyle niskie to CRP i tak, że szczepienie by nie zaszkodziło. 😅
Z RSV ono niestety może się i wiosną i latem i wczesną jesienią trafić, zwłaszcza przy starszaku w domu (nasza starsza ma sporo styczności z dziećmi - basen, zajęcia - nic nie będzie przerywane z okazji porodu). Ryzyko mniejsze przy takim letnim dziecku, ale jak mogę je jeszcze zmniejszyć to tym bardziej super.
Agat99, Kassialka, Firest lubią tę wiadomość
-
Dziecko będę szczepić na wszystko, siebie - zobaczę co mi lekarz powie i jakie wyda zalecenia
.
Agat99, dracaena lubią tę wiadomość
-
Też będę maluszka szczepić na wszystko, ewentualnie poprzesuwamy kalendarz szczepień najbardziej jak się da. U nas w mieście na pewno są dodatkowe punkty przy rekrutacji do konkretnego żłobka gdy maluch jest zaszczepiony.
Co do tycia z powietrza to też na to cierpię 😜 mam na plusie ok. 5kg ale z tego 3kg od świąt, a liczę kalorie i nie zwiekszam ich w porównaniu do poprzedniego miesiąca więc to synek tak koksuje 😀 I większą ilość krwi, łożysko, macica, to na pewno nie tłuszcz 😉
dracaena, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Lila777 wrote:A co powiecie na te szczepionki dla dzieci? Jakie jest Wasze zdanie?
My będziemy szczepić obowiązkowymi ale nie 6w1 (czy ileś tam). Z córką zrobiliśmy podobnie.
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Mnie przeraża ta ilość tych szczepień takiemu maleństwu.. 🙈
KurtynaMileczenia, Natt99 lubią tę wiadomość
1 cykl na leku Clostilbegyt i od razu niespodzianka 🥹
⏸️ 23.08.25
1 kontrola 17.09 ✅ 0,87cm szczęścia i bijące ❤️
2 kontrola 06.10 ✅ Mini Człowieczek ma 3,58cm ❤️
Prenatalne 27.10 idealne USG , złe wyniki z krwi z PAPPY
12.11 wyniki z NIPT - niskie ryzyka ❤️ i dziewczynka na pokładzie 🩷
3 kontrola 14.11 ✅ i 11,5cm 🩷 szczęścia 😊
17.12 II prenatalne ( 475g ) 🩷 20+1
22.01 900g 🩷 25+3

-
My też szczepimy na wszystko
dracaena lubi tę wiadomość
-listopad 2022 ⏸️ - ciąża biochemiczna
- grudzień 2022 ⏸️
- wrzesień 2023 Staś ♥️👶
- październik 2024 starania o rodzeństwo
-listopad 2024 ⏸️- ciąża biochemiczna
- grudzień 2024 ⏸️
- luty 2025 poronienie zatrzymane 11/12 tydzień💔
- kwiecień 2025 ⏸️ciąża biochemiczna
- maj 2025 ⏸️ ciąża biochemiczna
25 .08 .2025 ⏸️
30.08.2025 pozytywna beta
2021 Nadczynność tarczycy -
Oczywiście że dziecko też szczepimy na wszystko 🙂 dla mnie to kwestia bezdyskusyjna
dracaena, iiaawaak lubią tę wiadomość
👩 30, 👨30
5x💔
09/2025 ⏸️
09.09 pęcherzyk ciążowy z malutkim zarodkiem
17.09 crl 0,8cm i ❤️
30.09 crl 1,9cm 🥹
15.10 3,9cm Bobaska 😍
29.10 Prenatalne - 6cm Małego Człowieczka 🥰
6.11 7,1cm Bobaska 🥰
17.11 128g Synka 🩵
15.12 300g Chłopczyka 😍
27.12 426g 🥰
30.12 2 prenatalne - 460g ❤️
22.01 800g 😍
03.02 980g ❤️
26.02 USG 🙏
03.03 3 prenatalne 🙏

-
Lepsze szczepienia niż pakowanie potem w tego malucha full leków, stresu i pobytu szpitalu. Tu każdy musi sam sobie znaleźć plusy i minusy i korzyści ze szczepien, choc rozumiem, ze myśl o ilości igieł wbijane w małe ciało może przerażać. To jednak przy poważnym zachorowaniu jest tego więcej, i w gorszej atmosferze.Lila777 wrote:Mnie przeraża ta ilość tych szczepień takiemu maleństwu.. 🙈
Karpatka95, dracaena, Agat99, ZuziaFruzia, Kassialka, anilewe, Firest lubią tę wiadomość
-
a ja zmienie temat - u mnie wjechaly podkolanówki uciskowe na dzień i na noc krem z kasztanowcem, i ból nóg jest mniejszy - chyba te podkolanówki zostaną ze mną do końca ciąży. Niestety mam genetyczna skłonność do żylaków.
dziewczyny wyobrażacie sobie ze niektóre za 3.5 miesiąca ( ja za 4 miesiące) prawdopodobnie będziemy juz mieć nasze maleństwa? Wydaje mi się ze szybko zleci
Lavariavel, dracaena, Agat99, Natt99, Lila777 lubią tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
Czekamy na dziewczynkę 🥹

-
To nie chodzi o ilość wbijanych igieł 🙈Bezimienna wrote:Lepsze szczepienia niż pakowanie potem w tego malucha full leków, stresu i pobytu szpitalu. Tu każdy musi sam sobie znaleźć plusy i minusy i korzyści ze szczepien, choc rozumiem, ze myśl o ilości igieł wbijane w małe ciało może przerażać. To jednak przy poważnym zachorowaniu jest tego więcej, i w gorszej atmosferze.
Dla mnie na przykład bardzo kontrowersyjna jest szczepionka na gruźlicę w pierwszej dobie życia. Jesteśmy jedynym krajem w europie, które nadal szczepi na gruźlicę tak małe dzieci.
Lavariavel lubi tę wiadomość
-
Ssilvia wrote:a ja zmienie temat - u mnie wjechaly podkolanówki uciskowe na dzień i na noc krem z kasztanowcem, i ból nóg jest mniejszy - chyba te podkolanówki zostaną ze mną do końca ciąży. Niestety mam genetyczna skłonność do żylaków.
dziewczyny wyobrażacie sobie ze niektóre za 3.5 miesiąca ( ja za 4 miesiące) prawdopodobnie będziemy juz mieć nasze maleństwa? Wydaje mi się ze szybko zleci
Ojej jak to wzrusza 🥹 ja dopiero od miesiąca pozwalam sobie na planowanie zycia z dzidziusiem, jestem spokojniejsza. Zauważyłam ze jak mam gorszy dzień i poczuje kopniaka to od razu robi mi sie lepiej 😊
Na pewno szybko zleci. Zacznie sie wiosna, wszędzie zrobi sie zielono i ciepło i te spacerki z wozeczkiem. 🥰
Dziewczyny czy któraś korzysta ze strony zapytajpoloznej ? Ja sobie wykupiłam Szkoła rodzenia premium i zaczynam przerabiać tematy, jestem zachwycona jak duzo juz sie dowiedziałam 😊 poza tym włączam w godzinach w pracy, więc słucham i pracuje i czuje ze to dobrze wykorzystany czas 😅
Natt99 lubi tę wiadomość
-
Ssilvia czas ucieka strasznie szybko 😣jeszcze w pierwszej ciąży aż tak mi to nie leciało ,miałam sporo czasu na organizację wyprawki. Nawet kilka rzeczy udało mi się zrobić samodzielnie dla synka ,jakieś dekoracje do pokoju itp . A teraz to tylko jak wieczorem synka usypiam to się zastanawiam kiedy ten dzień kolejny zleciał . Na szczęście większość rzeczy dla małej mam od siostry albo po moim synku więc o to się nie martwię . Jak jesteście tak samo sentymentalne jak ja to polecam robić jak najwięcej zdjęć i filmików z brzuszkiem ,super się to potem ogląda ☺️
Ssilvia, dracaena lubią tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Teraz juz wszystko z górki. Mam nadzieje ze bez wiekszych problemow:) miło by bylo.
Ja teraz mam lekką schize odnosnie porodu. Moja kolezanka byla ostatnio u mnie i ona mialam 2 cc i strasznie narzekala ze ta druga byla tragiczna. Mala konczy juz 5 lat i mowi ze teraz odczuwa dopiero skutki.
Nie do konca jej wierze bo ją znam troche, mieszkalismy przez prawie 7 lat obok siebie i wiem ze w duzej mierze sama mogla sobie wiele krzywdy zrobić nie jako na życzenie dźwigajac i niecdbajac o siebie.
Na ten moment mam wizje Cc drugiej ale nie wiem czy nie chcialabym sprobowac Vbac. Tym bardziej ze znam osoby ktore rodzily normalnie po cc i byly zadowolone.
-
Co do szczepień ,synka szczepię na wszystkie obowiązkowe szczepionki zgodnie z kalendarzem ale nie te 6w1 ,tylko te refundowane. Na razie większych skutków ubocznych po szczepieniach nie mieliśmy ,nawet gorączki udało się uniknąć ☺️a córka planuje tak samo ☺️
W pierwszej ciąży nie udało mi się załapać na rsv ani krztusiec ,trochę za późno się za to wzięłam i nie było nigdzie szczepionek . A teraz zobaczę co powie lekarz
dracaena lubi tę wiadomość
🙋♀️29
PCOS
Długie cykle, owulacyjne
Hormony w normie
Jajowody drożne
🙋🏼♂️30
Badanie nasienia
06.2022 morfologia 0%
08.2022 morfologia 6%
02.2022 5tyg 💔
11.2022 5tyg 💔
11.2023 start invitro ❤️
Punkcja ➡️33🥚➡️❄️❄️❄️❄️
25.01.2024 transfer 4.1.2🤞
10.2024 Nasz wyczekany maluch 💙
08.2025 Naturalny cud ❤️

-
Ssilvia wrote:a ja zmienie temat - u mnie wjechaly podkolanówki uciskowe na dzień i na noc krem z kasztanowcem, i ból nóg jest mniejszy - chyba te podkolanówki zostaną ze mną do końca ciąży. Niestety mam genetyczna skłonność do żylaków.
Mi też leci bardzo szybko 🙂 -
Lavariavel wrote:Teraz juz wszystko z górki. Mam nadzieje ze bez wiekszych problemow:) miło by bylo.
Ja teraz mam lekką schize odnosnie porodu. Moja kolezanka byla ostatnio u mnie i ona mialam 2 cc i strasznie narzekala ze ta druga byla tragiczna. Mala konczy juz 5 lat i mowi ze teraz odczuwa dopiero skutki.
Nie do konca jej wierze bo ją znam troche, mieszkalismy przez prawie 7 lat obok siebie i wiem ze w duzej mierze sama mogla sobie wiele krzywdy zrobić nie jako na życzenie dźwigajac i niecdbajac o siebie.
Na ten moment mam wizje Cc drugiej ale nie wiem czy nie chcialabym sprobowac Vbac. Tym bardziej ze znam osoby ktore rodzily normalnie po cc i byly zadowolone.
Ja mam jedną koleżankę po 3CC, jedną po 2CC i kilka po jednym CC i wszystkie mówią, że spoko było ale wiadomo - jest to sprawa indywidualna i każdy może odczuwać inaczej.
Znam też kobiety po naturalnych porodach, które mówiły, że nigdy więcej nie chcą rodzic SN.
Ja osobiście jestem po jednym nieplanowanym CC i wspominam bardzo dobrze. Mój lekarz prowadzący chce, żebym podjęła decyzję co do sposobu porodu już w lutym bo będziemy o tym rozmawiać. Też się waham.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 16:26
-
KurtynaMileczenia wrote:To nie chodzi o ilość wbijanych igieł 🙈
Dla mnie na przykład bardzo kontrowersyjna jest szczepionka na gruźlicę w pierwszej dobie życia. Jesteśmy jedynym krajem w europie, które nadal szczepi na gruźlicę tak małe dzieci.
Ale my akurat mamy wyższa zachorowalność na gruźlicę niż kraje zachodnie. No i nic nie szkodzi szczepić w drugiej czy w trzeciej dobie, ale pozniej nadrobienie poza szpitalem tego akurat szczepienia jest trudne.
---
Tak, mi ten czas w tej ciąży tez leci duzo szybciej niż w pierwszej. Ale po dzisiejszych roztopach to marzę juz o wiośnie. 😅
Ja z porodem tez mam kminy, cc na zimno sie boję, vbac sie boję ze się skończy poród jak za pierwszym razem, najchętniej jak w Simsach obróciłabym sie 3x i miała dziecko w ramionach. 🤣
Agat99, Natt99 lubią tę wiadomość
-
Widzę temat szczepień poruszony to z czym walczymy od wczoraj ☹️nigdy tak mała nie przechodziłam szczepień a od wczoraj tylko płacz i na rękach, aż mnie brzuch zaczął boleć od dźwigania bo ciągłe na rękach nawet zasypiała na rękach i jak chciałam odłożyć to był mega płacz . Jak mój mąż przyjechał to tylko rzucił kolejarz: czym ją kuzwa zaszczepili? Ale to się zdarza że płacz, rozdrażnienie ale dzis mi popalić dała 😆 nawet wczoraj mi wymiotowała wieczorem a mój mąż na kebabie. Standardowo bo ma z kolegami wypad. Byłam Mega zła