Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja a nie mozesz zrobic tego w duzym Tesco? W Uk tez pewnie jest duzo promo a jakosc f&f jest super

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajtolo wrote:
    Ja już po wizycie. Córka waży 410gram wszystko okej. 3,6 kg na plusie w miesiąc...
    Super ze wszystko ok!

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola Tesco spoko, ale mialam kiedys bodziaki te w multipakach i jakosc byla taka SE :/ Te pojedyncze prędzej. Teraz mlodemu bluzki w samochody, koparki i inne tez zdarza mi sie tam kupic i jakosc super.
    Albo padnie na Asda - George albo Tesco - f&f zapewne :)

• Alisia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przesadziłam z zakupami dla małej :P
    Mam 40 pieluszek różnego rodzaju , 6 kocyków - bawełna i wełna o ilości ciuszków już nie wspomnę ....... Dobrze że koniec z promocjami :P

a31il5w.png

• mikaja Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam poki co 4 bodziaki (2 z dlugim i 2 z krotkim rekawkiem) i jedna sukieneczke :D Ah no i 3 pieluchy takie duze, kocyk i rozek w drodze :P czuje sie w lesie :P
    Pieluchy dzis kupie te primarkowe, pewnie dokupie z 6-8 - nie pamietam po ile sa pakowane, ale wezme 2 opakowania i starczy. Mam jeszcze po mlodym te ikeowe, których juz nie ma w sprzedazy.

• mikaja Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam uraz jeśli chodzi o kupowanie spiochow i tych wlasnie nawet nie ogladam w sklepach. Kompletna blokada...

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Ja przesadziłam z zakupami dla małej :P
    Mam 40 pieluszek różnego rodzaju , 6 kocyków - bawełna i wełna o ilości ciuszków już nie wspomnę ....... Dobrze że koniec z promocjami :P
    40 pieluszek?! Bedziesz robić z tego żagiel?

tka_aa, KasiaLukasia lubią tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Mam uraz jeśli chodzi o kupowanie spiochow i tych wlasnie nawet nie ogladam w sklepach. Kompletna blokada...
    Mowisz o tych stopach żyjacych własnym zyciem w śpiochach?

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    40 pieluszek?! Bedziesz robić z tego żagiel?

Nie wiem co ja z tym zrobię :P Kupowała nie liczyłam i się nazbierało :P

a31il5w.png

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Nie wiem co ja z tym zrobię :P Kupowała nie liczyłam i się nazbierało :P
    Będziesz miala czym myć okna i samochod przez najbliższe 10 lat :D

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • WystrachanaJa Debiutantka

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was wszystkie ;)

Od jakiegoś czasu przyczytuje się temu forum i w końcu postanowiłam dołączyć :) Czemu tak późno? Ano dlatego, że od początku ciąży mierzę się z ogormnym strachem o...wszystko. Początki nie były łatwe - plamienia, krwawienie - bez żadnej rozpoznanej przyczyny. Nie zapomnę tego dnia, kiedy jechaliśmy z mężem na ostry dyżur z myślą, że już po wszystkim. Nagrodą było pierwszy raz ujrzane bijące serduszko. Niemniej jednak od tej pory każdy dzień to dla mnie ogromny strach, z którym nie potrafię sobie poradzić mimo, że póki co wszystko jest w porządku a maluszek rozwija się prawidłowo.
    Boję się wszystkiego - dentysty (do którego muszę chodzić, bo ząbki zniszczyłam sobie wcześniejszą chorobą), znieczuleń, robię dużo więcej badań niż to zalecane a u swojego ginekologa bywam co dwa tygodnie.
    Co więcej w ciążę zaszłam tuż po odstawieniu tabletek antykoncpecyjnych, a ze względu na wcześniej przebytą anoreksję wróżono mi problemy na tle przyszłego macierzyństwa, które jeśli dojdzie do skutku będzie spełnieniem mojego największego marzenia.

I dlatego jak tak sobie czytam to co piszecie, to troszkę mi lżej :)

Mój termin wyznaczony jest na 06.07.2019.
    Płeć poznaliśmy w 19 tygodniu, będzie dziewczynka - Hania.
    Jestem już po USG połówkowym w zeszłym tygodniu, wszystkie pomiary wyszły w normie :) Na początku lekarz nastraszył nas że łożysko jest nisko ale na powtórnym USG okazało się prawidłowe, wysoko - możliwe, że wcześniej pełny pęcherz zaburzył obraz.

Obecnie przebywam w domku, dorwało mnie pierwsze w ciąży przeziębienie. Na szczęście chyba dzięki wcześniejszej profilaktyce w postaci soków z malin, czosnku, miodu i innych naturalnych sposobów udało się przeżyć lepiej, niż z toną leków z apteki, jak kiedyś.

Pozdrawiam Was wszystkie :)

Czarna_kawa, KasiaLukasia, Messy92, Eluska, Sylka135 lubią tę wiadomość

5djy9jcg7nkx9usl.png
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WystrachanaJa wrote:
    Witam Was wszystkie ;)

Od jakiegoś czasu przyczytuje się temu forum i w końcu postanowiłam dołączyć :) Czemu tak późno? Ano dlatego, że od początku ciąży mierzę się z ogormnym strachem o...wszystko. Początki nie były łatwe - plamienia, krwawienie - bez żadnej rozpoznanej przyczyny. Nie zapomnę tego dnia, kiedy jechaliśmy z mężem na ostry dyżur z myślą, że już po wszystkim. Nagrodą było pierwszy raz ujrzane bijące serduszko. Niemniej jednak od tej pory każdy dzień to dla mnie ogromny strach, z którym nie potrafię sobie poradzić mimo, że póki co wszystko jest w porządku a maluszek rozwija się prawidłowo.
    Boję się wszystkiego - dentysty (do którego muszę chodzić, bo ząbki zniszczyłam sobie wcześniejszą chorobą), znieczuleń, robię dużo więcej badań niż to zalecane a u swojego ginekologa bywam co dwa tygodnie.
    Co więcej w ciążę zaszłam tuż po odstawieniu tabletek antykoncpecyjnych, a ze względu na wcześniej przebytą anoreksję wróżono mi problemy na tle przyszłego macierzyństwa, które jeśli dojdzie do skutku będzie spełnieniem mojego największego marzenia.

I dlatego jak tak sobie czytam to co piszecie, to troszkę mi lżej :)

Mój termin wyznaczony jest na 06.07.2019.
    Płeć poznaliśmy w 19 tygodniu, będzie dziewczynka - Hania.
    Jestem już po USG połówkowym w zeszłym tygodniu, wszystkie pomiary wyszły w normie :) Na początku lekarz nastraszył nas że łożysko jest nisko ale na powtórnym USG okazało się prawidłowe, wysoko - możliwe, że wcześniej pełny pęcherz zaburzył obraz.

Obecnie przebywam w domku, dorwało mnie pierwsze w ciąży przeziębienie. Na szczęście chyba dzięki wcześniejszej profilaktyce w postaci soków z malin, czosnku, miodu i innych naturalnych sposobów udało się przeżyć lepiej, niż z toną leków z apteki, jak kiedyś.

Pozdrawiam Was wszystkie :)

Czesc! Mam podobnie jak Ty z tym strachem. Wiec łaczę sie w panice ;) Zazdroszcze ci bycia juz po połowkowych, ja dopiero za dwq tygodnie i juz zaczynam odczuwac stres i boje sie myslec, ze bedzie dobrze :( Mysle , ze wiekszosc z nas juz nie moze doczekac sie szczewliwego zakoncsenia :) Skad jestes? :)

Kajtolo, suuuuper gratuluje i zazdeoszcze ;)

A ja myslalam, ze juz mi przeszly wymioty, niestety jak sie myliłam... :(

Za to zaliczylam dzis interniste, pzepisal mi paski, insuline i euthyrox na refundacje. Chociaz tyle ;p

Swoja droga, wszystkie kobiety z wozkami pewnie maja mnie za wqriatke. Na ulicy natarczywie przygladam sie jakiej firmy maja wozki. Jakby ktos mnie tak poobserwowal to normalnie jakbym jakies porwanie niemowlaka planowala ;p

Eluska lubi tę wiadomość

• Alisia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:

Swoja droga, wszystkie kobiety z wozkami pewnie maja mnie za wqriatke. Na ulicy natarczywie przygladam sie jakiej firmy maja wozki. Jakby ktos mnie tak poobserwowal to normalnie jakbym jakies porwanie niemowlaka planowala ;p

Mam tak samo :P

tka_aa lubi tę wiadomość

a31il5w.png

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uzupełnię, że jestem z Wrocławia :)

Co do wózków i fotelików, może to zabawne ale ja zanim poszłam na długaśne zwolnienie pracowałam w Smyku a mój mąż w sklepie z wózkami i fotelikami. Więc jeśli pozwoli mi wybrać chociaż kolor, to będę mu wdzięczna :D Jego natomiast uważają za złodzieja na parkingu bo zawsze jak widzi w aucie fotelik to się przygląda przez szybę i komentuje... :D

Co do fotelika to na pewno będzie tyłem do kierunku jazdy jak najdłużej. Ja sama póki co zostałam zaopatrzona w adapter dla kobiet do pasów w ciąży i powiem szczerze proste ale wspaniałe. Trzyma pas między nogami. Z tego co wiem dziewczyny po cesarkach też bardzo sobie chwalą.

Ale o zakupach nie myślę jeszcze. Mamie i teściowej zabroniłam cokolwiek kupować przynajmniej do końca marca (w styczniu był to koniec lutego, a w marcu pewnie zrobi się koniec kwietnia, ot psychika :/ ). Ogólnie wszyscy wokół się cieszą, ja się martwię i zadręczam.

A ruchy dziecka już czuję od może dwóch tygodni, choć na początku bałam się że mam jakąś betonową macicę bo nic a nic. Raz nisko, raz wysoko, raz po boku. Kupiłam też detektor, pomaga mi wytrzymać dwa tygodnie między wizytami u lekarza :)

Ja przyjmuję euthyrox 100 (niedoczynność) i jestem na etapie odstawiania Duphastonu.

5djy9jcg7nkx9usl.png
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WystrachanaJa wrote:

Co do wózków i fotelików, może to zabawne ale ja zanim poszłam na długaśne zwolnienie pracowałam w Smyku a mój mąż w sklepie z wózkami i fotelikami. Więc jeśli pozwoli mi wybrać chociaż kolor, to będę mu wdzięczna :D Jego natomiast uważają za złodzieja na parkingu bo zawsze jak widzi w aucie fotelik to się przygląda przez szybę i komentuje... :D

Witaj na naszym wątku :-)

Jaki pierwszy fotelik poleca Twój mąż ? :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 17:59

a31il5w.png

• tka_aa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja duphaston i luteine odstawialam pd 13 do 17 tc. Balam sie efektu, ale o dziwo pieknie wyszlo i noc sie nie dsieje. W razie skurczy mam qplikowac luteine znowu. Notabene, ta tez mi przepisal internista na ryc,ałt.

Ja biore euthyrox 200 ;) i do tego jodid. Tez niedoczynnosc na ktora lecze sie od lat.

Wystrachana, to musisz nam popodpowiadac jakie foteliki i wozki kupić. Cenna forumowiczka dla cięzarnych jestes ;p

Z zakupami ja tez sie trzęse. Chociaz juz zaczełam przynajmniej podchodzic do regałow i cos tam oglada, ale nie ma odwagi kupic. Normalnie boje sie uwierzyc, ze moze byc dobrze ;/
    No ale tak mnie zycie nauczylo niestety :(

Miałam zaliczyc Wrocław na majowke w tym roku, bo jeszcze z mezem nie bylismy. No, ale plany nam sie pokrzyzowaly ;)

• tka_aa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Mam tak samo :P

Mam nadzieje, ze to ske nie rzuca w oczy... ;p

• Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WystarchanaJa,witaj! Super,ze dolaczylas,w kupie raźniej :) a stresu i strachu trudno się wyzbyć do pewnego momentu,potem jak już przychodzą ,,bezpieczne tygodnie'' jest ciut lżej :) trzymam mocno kciuki za Ciebie i Hanię :) fajnie,ze z mężem jesteście zorientowani w tematach wozkowo-fotelikowych to chociaż to będzie z głowy.

Kamsza,kochana jak wizyta?

Ines,o której Ty wizytujesz?

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2019, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam dzisiaj poduchę do spania w Lidlu. Faktycznie mają zamek. :)

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png

Wysłany: 25 lutego 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Witaj na naszym wątku :-)

Jaki pierwszy fotelik poleca Twój mąż ? :-)

AXKID INFANT który pojawi się w sprzedaży mniej więcej w czerwcu.

Najważeniejsze jednak, żeby udać się do miejsca gdzie odpowiednio dobiorą fotelik do dziecka i do samochodu i dobrze, mocno zamontują i ustabilizują tak, żeby np. główka dziecku nie opadała itd.

Jeśli któraś z Was ma u siebie sklep OsiemGwiazdek to polecam :)

Nie polecam natomiast sieciówek, tanich fotelików z marketu (typu Smyk :P) i dla straszych tych sprzączek SmartKid Belt bo to jest śmiech na sali. Nie wiem, kto pozwolił to reklamować...

5djy9jcg7nkx9usl.png
‹‹ 602 603 604 605 606 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ