Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Tygryskowa to wszystko zależy od tego co zrobisz z ewentualna informacja ze dziecko rzeczywiście jest chore i czy bierzesz pod uwagę ze amniopunkcja tez niesie za sobą ryzyko poronienia. Czy bierzesz ewentualnie pod uwagę terminację? Taki wynik wcale nie jest wyrokiem, ale Ja bym przy takim wysokim ryzyku zrobiła amniopunkcję. Ale to musi być Twoja i Twojego partnera decyzja..nie ważne co postanowisz życzę Ci powodzenia i dużo sił!
-
Tygryskowa No właśnie chciałam napisać, ze może zróbcie test NIPT jakiś ale wiesz, 1:200 to nie jest aż takie znów duże ryzyko. Masz 99,5 procent szans na zdrowego dzidziusia Moja kuzynka miała 1:3 ale zespół downa. Mały zdrowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 20:09
-
Wiesz co jeśli chcesz to na fb jest taka grupa właśnie odnośnie tych badań prenatalnych itd tam dziewczyny są na biezaco w tych tematach myśle ze na pewno coś Ci doradza jak dodasz posta 😊
Badania w ciąży: USG Prenatalne, Genetyczne, Amniopunkcja, Pappa, Terminacja
Tak nazywa się ta grupa 😊
Jak tam czytam to często dziewczyny z wynikami 1:4, 1:8 rodzą zdrowe dzieci ☺️ Ale jeśli nie biezesz pod uwagę terminacji to myśle ze testy typu NIPT będą dla Ciebie dobrym rozwiązaniem 🤗 -
Tygryskowa miałam identycznie w pierwszej ciąży. Ale tak na logikę pogadałem z lekarzem że w zasadzie w zespole edwardsa to są takie wady że już byłoby widac na usg. Przyznał mi rację, powiedział że jak polowkowe będą ok to wogole zapominamy temacie. Na niskie białko pappa brałam acard.
-
Dokładnie, to tylko statystyka. Czyli z takimi wynikami jedna kobieta na 213 rodzi chore dziecko.
U kuzyna żony też wyszło 1:200 i proponowano im amiopunkcje, ale USG było ok. Tylko u nich zespół Downa tak wyszedł. Nie zdecydowali się bo szansa na chore dziecko to 0,5% a ryzyko poronienia w związku z amiopunkcja jest wyższe.
I w tej chwili polskie prawo zabrania aborcji, więc jak to mój lekarz powiedział: nawet jak dziecko nie ma głowy nic nie możemy zrobić. Straszne to, tekst mocny, dosadny.
Oczywiście też bym panikowała, ja jeszcze wyników pappa nie mam. Bo jeśli padło by na mnie to już 100% mego dziecka jest chore. Ale patrząc tylko na statystykę to szanse sa niewielkie.
Koleżance wyszło 1:10 ZD. Dziecko zdrowe, a całą ciążę przeplakała.
-
Też myślę, że ryzyko 1:200 nie jest aż tak wysokie, poza tym zgadzam się z Nath - coś prawdopodobnie byłoby również widać na USG.
Dla mniejszych stresów może faktycznie warto wykonać NIFTY i nie zamartwiać się do połówkowych. -
Witam się 1 września!
Kiedyś nielubiana przeze mnie data, bo oznaczała koniec wakacji i smuteczek, a teraz, kiedy jestem mamą, uwielbiam ten dzień po stokroć 😃
Obaj moi starsi synowie idą do szkoły, co wiąże się oczywiście z dodatkowymi obowiązkami, ale też oznacza, że będę miała większość dnia pod opieką tylko jedno dziecko 🙈
Także dla mnie od dzisiaj zaczynają się wakacje, bo opieka nad jednym dzieckiem to dla mnie jak wakacje 😂
Poza tym mam dzisiaj wizytę kontrolną po tym krwawieniu i szpitalu tydzień temu.
Ale dzisiaj rano zauważyłam, że znowu mam plamienia, a już kilka dni był spokój 😔
Tak czy inaczej, miłego dnia! -
Ulaa Twój post mnie mega rozbawił, ta cześć o szkole. Miłych wakacji dla Ciebie 😂❤️ Jeśli chodzi o plamienia to słabo, ale dobrze, ze dziś lekarz to zobaczy
Ja coś nie mogłam wieczorem zasnąć, obudziłam się przed córka, ale nie czuje się bardzo wyspana 😅 wróciły do mnie wczoraj jakoś tematy porodowe i jak już zaczęłam o tym myśleć, to potem nie mogłam spac, choć nie mam żadnej traumy itd. Po prostu mi obrazy z porodówki i z pierwszych chwil z malutką leciały przed oczami. Mam nadzieje, ze to jednorazowa akcja, bo nie chce jeszcze myśleć o porodzie 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2022, 07:58
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Ula- współczuję tych plamień. Mnie ominęły póki co, ale idąc do toalety ciągle mam obawy że znajdę na wkładce krew (szczególnie że przyjmuję leki dopochwowo więc ciągle mi coś wypływa🙈). Dziś śniło mi się właśnie że mam krwawienie i obudziłam się przerażona….
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA) -
Ulaa,
Ja w domu z córką, idzie do przedszkola dopiero za rok. Pewnie będę skakać z radości. Ona pewnie też, jeśli się nie zmieni jakoś bardzo przez rok. Uwielbia dzieci, place zabaw itd.
Plamienia. Niefajnie. Aczkolwiek z moich doświadczeń ( i mojej przyjaciółki również) jak już się pojawią plamienia to lubią się powtarzać. Oby po zakończeniu 12 tygodnia już nas nie nachodziły. 🤞🏼
Gusiaaaaaaa,
Takie sny na takim wczesnym etapie 😂 Co to później będzie?
Ulaa lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Jusiaa od mojej poronionej ciąży minęło 2,5 roku a ja nadal jak idę do toalety to mam czasami stresy, ze zobacze krew na papierze. Nie wiem, czy jak ktoś ma takie doświadczenia, to w ogóle kiedykolwiek mija…
BoboBolek no właśnie, tez jestem zdania, ze to nie etap myślenia o porodach 😅 mam nadzieje, ze to jednorazowa akcja 😂
W ogóle ja według ostatniego usg skończyłam dziś 13 tydzień ❤️ Wg miesiączki jeszcze kilka dni, ale to już i tak przyjemna mysl, ze dotarliśmy z bobo do tego etapu ❤️Madzixon, Mikaaa92, Zniechecona lubią tę wiadomość
-
Ulaa trzymamy kciuki, daj znac po 😊
Ja nie mogłam zasnąć, kręciło mi się w głowie, bolał mnie brzuch i plecy..😔 do tego corka się budziła i płakała, chyba cały czas przez te ząbki. Aż powiedziałam mężowi ze musze isc spac do salonu bo jak w 3 w lozku to nie mam jak się ułożyć, położyłam się i odcięło mnie od razu. Oby to nie wróciło, ale oczywiście już stres 🤨
wczoraj kupiłam na Vinted detektor, bo mój z AliExpress już ledwo zipie 😂 próbowałam znaleźć, ale nic..myśle ze za wczesnie(mam taka nadzieje!), pewnie jeszcze z 2-3 tyg minimum..Ulaa lubi tę wiadomość