Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny tez kupowałam wszystko od zera. W necie można znaleźć dużo list wyprawkowych itp i tutaj pewnie tez nieraz będzie ten temat poruszany. Mysle ze każda z nas ma inny tryb zycia, przyzwyczajenia itp wiec trochę te potrzeby się różnią, niektóre będą karmić piersią, inne mm wiec wtedy tez trochę innych rzeczy potrzeba. Ale jedyne co wnioskuje po pierwszym dziecku. Ze zawsze wszystko można dokupić, a tak naprawdę w dzisiejszych czasach od zamówienia do dostarczenia paczki mija pewnie max 3/4 dni 😁 choć nawet mając cała szafę ciuchow i tak coś bym kupila teraz, chociaż tak symbolicznie 😝
Gusia_, Mikaaa92, Zniechecona lubią tę wiadomość
-
Zniechęcona,
Można sobie skompletować wyprawkę prawie całą używaną i wydać pewnie mniej niż 5tys, można na wypasie i wyjdzie 25tys.
Wszystko zależy od podejścia i zasobności portfela.
Wydaje mi się, że odnośnie tetry, ubranek itp to lepiej kupić minimum niż maksimum. Nastawić się, że dziecko nie będzie ulewało.
Mi trafiło się bardzo ulewające, a ubranek miałam moje minimum+1, czyli zdecydowanie za mało. Wróciłam do domu ze szpitala i szybko zrobiłam zakupy na hm online. Nawet nie szukałam nic, tylko miałam przygotowane w ulubionych, w razie W
No i dobrze jest zaczekać na wyprzedaże. My będziemy w okolicach 30 tygodnia podczas wyprzedaży zimowych.
Lucy010, Zniechecona lubią tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek mnie właśnie dlatego się z poznaniem
płci nie spieszy bo wiem, ze ewentualne zakupy i tak na wyprzedażach po Bożym Narodzeniu tez mam ten styl, wole kupić na wyprzedaży nawet na wyrost niż potem przepłacać. I zgadzam się z Roksi, tak naprawdę każda z nas ma inny styl życia i inne potrzeby. To, co jednej się sprawdzi innej niekoniecznie, wiec najlepiej myśleć właśnie o swoich potrzebach i intuicjąWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 12:41
-
Dokładnie tak jak pisze Bobobolek ta kwota na wyprawkę może się bardzo bardzo różnic. Szczerze jedyne na czym bym nie oszczędzała to fotelik. Czyli pewnie koszt pomiędzy 1.5-2.5 tys. Jest to coś co moim zdaniem jest niezbędne w porównaniu do bujaczkow, lezaczkow, wypasionych ubranek itp. Co po tym dziecku, jak może nie przezyc drogi ze szpitala do domu. Sory ze tak napisałam, ale odkąd zaczelam się interesować w ciąży tematem fotelików itp to mam zawał jak widze kogoś w wypasionym aucie z niezapietym dzieckiem 😅🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 12:43
Jusia 82 lubi tę wiadomość
-
Zdecydowanie się zgadzam z ilością rzeczy, ja ogólnie z roku na rok coraz mniej rzeczy potrzebuje w domu mam wrażenie. Co do wyprzedaży to też się nastawiam na nie, a będzie też Black Friday 🙂. Nowe mamy na pewno sobie poradzicie! Jakoś naturalnie to wszystko przychodzi, a jest na szczęście internet więc dużo rzeczy można doczytać, kupić na szybko. Też pewnie każde dziecko jest inne, jedno może spać w łóżeczku od dnia 0 a drugie tylko w łóżku rodziców. Co do ciuszków to mój syn oprócz ulewania (nie jakiegoś okropnego) to jeszcze się bardzo obsikiwał, obstawiam że to głównie problem mam chłopców 😅.
Na pewno dla takiego maluszka nie kupowałam i nie będę kupować ubranek typu sukienki jakieś fikuśne, czy koszule dla chłopców itp. Dużo tego jest a ja zakładałam i najbardziej lubiłam piżamki- pajacyki, najwygodniej i najłatwiej ubrać takie maleństwo🙂 -
Aniamania, oj tak z tymi fikuśnymi ubrankami to prawda. Tak samo dla takiego malucha żadnych bluz z kapturem, jak najmniej zamków pod szyja- chyba ze w pajacach/piżamkach zamki, bo zapinanie w nocy jak się przebiera pieluchę tych nap po całej długości to jakiś dramat 😂
I żadnych tshirtow czy coś, dopóki dziecko leży to najlepsze body. Nic się nie podwija, nie wychodza plecki gole na zewnatrz itp 😂 -
Popieram w kwestii tych fikuśnych rzeczy.
Na lutowym wątku teraz temat wyprawki, dziewczyny się dziela lista i doświadczeniami.
Dziewczyny, moja tak nam dała popalić, że jak 2 będzie spało, to będę się martwiła, że coś nie tak 🤣 ale po cichu na to właśnie liczę hehe -
Pajacyki niemowlęce są najwygodniejsze
Ja mam taki kupiony, bawełniany, ale fajne sa tez ubranka unisex jak jeszcze nie znasz płci, takie neutralne ani różowe ani jakies ciemne, pasują na dziewczynke i na chlopca
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 14:46
-
Voalka dla mnie właśnie te napy to była zmora..szczególnie w nocy 🙈 aż odkryłam pajace/piżamki na zamek 😝
-
BoboBolek wrote:Mikaaa92,
Prawda. Wyprawka to spory wydatek.
Chociaż ja po pierwszym dziecku mam wrażenie, że potrzebne jest o wiele mniej niż próbują nam wcisnąć marketingowcy 😜 Także moim zdaniem można zaoszczędzić trochę pieniędzy i miejsca w domu na tych właśnie „niezbędnych” zbędnych duperelach.
Gusia,
Wizyta dzisiaj o 1430. Wczoraj wieczorem nie mogłam przestać myśleć o tej wizycie. Mieszają się u mnie ekscytacja, zniecierpliwienie, niepokój. 🤯
Ulaa,
Dostałaś wyniki? Wiesz kto mieszka w twoim brzuchu?
Nie mam jeszcze 😔 jutro minie tydzień od pobrania, liczę, że może w piątek będzie wynik 🤷♀️ -
My z wyprawki mamy łóżeczko a w sumie nawet dwa, bo jedno to wiklinowy wózek na kółkach który spokojnie wystarczy dopóki dziecko nie zechce w nim siadać, a drugie to już normalne łóżeczko. I to by było na tyle. Pociesza mnie myśl, że siostra rodziła rok temu, więc jakiś spadek się nam dostanie 😉
Kciuki na pokład proszę.. Wizyta o 19:30, przez te wyniki pappa jestem strzępkiem nerwów. Mam nadzieję, że wizyta mnie trochę uspokoi.Zniechecona, Roksi lubią tę wiadomość
-
tu jest cała LISTA - WYPRAWKA NIEMOWLĘCA
pajacyki niemowlęce 5-6 sztuk
śpioszki i kaftany 4-6 sztuk
body rozpinane 5-7 sztuk
półśpiochy ok 5 sztuk
legginsy niemowlęce 3-4 sztuk
czapki bawełniane 3-6 sztuk
skarpetki niemowlęce 5-7 par
bluza lub sweterek 2-3 sztuk
kombinezon lub ocieplany pajac 1-2 sztuk
pieluszki wielorazowe ok 10 sztuk
śliniak lub chustka 3-4 sztuk -
Ja się nie będę może wypowiadać na temat wyprawki, bo moim zdaniem każdy ma swoje potrzeby i tak jak ja np nie wyobrażam sobie pierwszych miesięcy życia maluszka bez dostawki do łóżka, tak inni powiedzą, że im się to nie przydało i zbędny wydatek 😃
-
Ulaa wrote:Weszłam na konto pacjenta tego Nifty i tak jest napisane, że termin realizacji to 12.09 😏
To bardzo długo jakoś 😔Ulaa lubi tę wiadomość
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA) -
Jusia 82 wrote:Spokojnie- ja miałam 6.09 a wynik przecież dostałam 29.08 jutro a najpóźniej w piątek dostaniesz.
Oby tak było 🙏
Oczywiście już się stresuję, że coś złego wynaleźli w tej próbce 😏 -
Już po wizycie.
USG prawidłowe.
Opis wyników z uwzględnieniem PAPPA będzie za tydzień.
Sanco 3-7dni (chyba roboczych, nie dopytałam - ktoś wspominał o babybrain?)
Tyle 😉
Jestem troszkę spokojniejsza, ale jeszcze nie odetchnęłam zupełnie. Czekam na wyniki krwi.Roksi, Aniamania, Jusia 82, Mikaaa92, Ulaa, Hermiona5, Zniechecona, Madzixon, Elza :) lubią tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020