Nowy Macierzyński
-
Dziewczyny mam pytanie może któraś w was się orientuje bo ja już totalnie głowę straciłam. Mój robaczek planowanie na świat przyjdzie w lutym 2016 r. od listopada 2014 r prowadzę działalność gospodarczą i cały czas odprowadzam składki Zus- te najniższe, preferencyjne. I tu moje pytanie jak urodzę to dostanę macierzyński zasiłek? Jak tak to w jakiej wysokości ?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz. -
nick nieaktualnyHej o ile dobrze wiem to dostaniesz 1000zł. Z tego, co się orientuję to po wejściu w życie nowej ustawy będą liczyć średnią z 12 miesięcy opłacania składek. Jesli wejdzie ta ustawa to dla Ciebie lepiej, bo wtedy dostaniesz 1000zł, inaczej byś dostała uwaga...coś ponad 300zł, ale z tego musisz opłacić składkę zdrowotną, więc tak naprawdę miałabyś 17,77zł na miesiąc, bo tyle by Ci zostało po opłaceniu składki zdrowotnej. Jeśli chciałabyś dostać więcej niż 1000zł to możesz podwyższyć składki sobie już teraz, bo będą liczyć średnią z 12 miesięcy przed urodzeniem.(ale na więcej niż ta, która wynosi 1100zł, bo i tak dostaniesz 1060zł, więc niewiele więcej) Poczytaj sobie różne fora, dużo kobiet się wypowiada na te tematy to tyle, ile ja wiem
I jak widać w tym kraju nie opłaca się kobiecie prowadzić własnej działalności...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2015, 22:18
-