X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Oznaczenia szyjki macicy
Odpowiedz

Oznaczenia szyjki macicy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 8 września 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 24 tygodniu ciąży i dziś na wizycie po badaniu palpacyjnym lekarz wpisał mi w kartę ciąży szyjka macicy 2/0 i stwierdził, że szyjka jest długa i nic się nie dzieje. A to chyba tylko 2cm tak? Wcześniej byłam w szpitalu i tam też lekarze wpisali 2/0 i nic nie mówili o szyjce a czasem trafiam na opinie że poniżej 3cm jest niebezpiecznie..jakie macie oznaczenia i jak komentuje je lekarz ??

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 9 września 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 to długość (norma chyba 3-1,5) a zero w Twoim przypadku to brak rozwarcia, gdyby było jeszcze jedno 0 to by oznaczało brak rozwarcia od strony dziecka. Czyli wszystko w normie :) Ja mam wpisane właśnie 2-0-0

tygrys73 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgkoi890wn.png
  • tygrys73 Autorytet

Wysłany: 9 września 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super, a miałaś mierzona przez usg czy palpacyjnie tak jak ja?

Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • sagusa Debiutantka

Wysłany: 10 maja 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie z kolei lekarz wpisał przekreślone kółko i obok w nawiasie znak plusa. Zauważyłam dopiero po powrocie do domu ? Domyślam się że przekreślone kółko oznacza szyjkę zamknięta ale o co chodzi z plusem ?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ