PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
2 dni ładnej pogody i dobrego samopoczucia, więc z mężem spacerki a dzisiaj w zamian co? Naciągnięte więzadła pachwiny 😂 nie mogę za bardzo ruszać jedną nogą, a spanie dzisiaj to była kalkulacja jakie ułożenie będzie najmniej boleć. Najgorsze, że rano mój mąż musiał jechać na 2 tygodnie poligonu, więc zostałam sama nie mogąc się ruszać. Najwidoczniej treningi i bieganie przed ciążą mi nie pomogły, żeby pozostać sprawniejszą 😭
-
a ja w dalszym ciągu nie czuję ruchów, już się zaczynam martwić. Nie mam praktycznie żadnego tłuszczu na brzuchu i się zastanawiam czy to łożysko z przodu może aż tak amortyzować czy coś z dzieckiem nie tak i się mało rusza. Jutro już 20 tc 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:47
-
Powodzenia na wizytach! 🤞 Nie wierzę, że to juz czas połówkowych 🥹.
Staram się podczytywać na bieżąco, zapisuję wszelkie polecajki! Ja myślę, że ruszę z czymś konkretniejszym po moich połówkowych, czyli początkiem czerwca. Mam nadzieję, że u każdej z nas wszystko będzie dobrze.
Na razie jestem jeszcze w wirze pracy, cały czas sporo się dzieje, ale myśli już odbiegają w innym kierunku 🙈. Liczę, że wróci do nas ładna pogoda, było już tak wspaniale przez kilka dni, w deszczową pogodę nie mam ochoty na nic… 🥹.
Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Może spróbuj porozciągać. Ja tez miałam straszne bole w pachwinach, że nie mogłam normalnego kroku postawić ale od kiedy się rozciągam jest lepiej. Obecnie 2 razy w tygodniu chodzę na taki grupowy stretching. myślę, że tez na spokojnie można coś z YT.Artopa wrote:2 dni ładnej pogody i dobrego samopoczucia, więc z mężem spacerki a dzisiaj w zamian co? Naciągnięte więzadła pachwiny 😂 nie mogę za bardzo ruszać jedną nogą, a spanie dzisiaj to była kalkulacja jakie ułożenie będzie najmniej boleć. Najgorsze, że rano mój mąż musiał jechać na 2 tygodnie poligonu, więc zostałam sama nie mogąc się ruszać. Najwidoczniej treningi i bieganie przed ciążą mi nie pomogły, żeby pozostać sprawniejszą 😭
-
A i co do ruchów! Ja jeszcze nie jestem pewna… ale dzisiaj już 3 dzień z rzędu czuję coś nieco innego, co zwraca moją uwagę. U mnie ogólnie sporo się dzieje w brzuchu, więc bardzo się bałam, że nie rozpoznam ruchów dzidziusia, ale może to już to 🥹.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:51
snieżka, Ala87, Niecierpliwa2, kleopatr4, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Ninia wrote:a ja w dalszym ciągu nie czuję ruchów, już się zaczynam martwić. Nie mam praktycznie żadnego tłuszczu na brzuchu i się zastanawiam czy to łożysko z przodu może aż tak amortyzować czy coś z dzieckiem nie tak i się mało rusza. Jutro już 20 tc 🤔
Ja mam z tyłu łożysko i jestem 19+5 i też ledwo co czuje. W zasadzie to nawet nie wiem czy czuje, ale czasem jakby jakieś smyranie jest. Nie wiem, ale może dużo miejsca ma dziecko skoro rok temu rodziłam
-
Dziewczyny, polecacie jakąś maść na ból stawów bezpieczną w ciąży? Bark boli mnie już 3 dzień i nic się nie poprawia 😥
-
Moja szwagierka miała i przeklinała ten wózek. Używali rok, dzień w dzień ze starszym dzieckiem do żłobka jeździła i o tyle co podbijanie na krawężnikach po prostu nadwyrężało ręce to kosz załadowany z zakupami już nie przechodził, ledwo jechał.Kasia0504 wrote:Kojarzycie może wózki Bebetto? Przepraszam, jeżeli ta firma była wspominana tutaj, ale brak wyszukiwarki robi swoje
Muszę kupić wózek rok po roku i chyba nie mam cierpliwości na olx itp i zastanawiam się nad modelem Bebetto 42 sport. Ceny w miarę ok
Stąd też jak ja oglądałam podwójne to wydawały mi się lepsze takie obok siebie, bo ciężar rozkłada się w inny sposób na ramie.
Z kolei cybex balios s ma chyba opcję napędu elektrycznego to może jakoś ułatwiać, ale nie korzystałam osobiście z wkładem.
Spośród mam wielodzietnych czy bliźniaków które mam wokół siebie one mają właśnie te obok siebie, np babyjogger czy snap duo. Albo przyczepki czy takie wózki z rączką jak już siedzą. A np Bugaboo sa bardzo drogie ale mają opcję złożenia do jednego, fajny bajer jak już podrośnie starsze i chodzi samo.
Z tańszych to ja myślę o Easygo echo ale wyjdzie w praniu.
Najważniejsze to jest dopasować wózek do Waszej codzienności tak naprawdę.
Bo ja np nie robię zakupów stacjonarnie, zamawiam internetowo, a raz w tygodniu mąż zajeżdża na rynek i kupuje mięso i jakieś warzywa. Dlatego nie ogranicza mnie szerokość w alejkach.
Musi też się składać na szerzej a nie dłużej bo taki mamy układ bagażnika (a auto dopiero co kupione…).
Na spacery po 10km nie chodzę więc też nie ma dużego problemu z pchaniem, my stacjonujemy w ogrodzie i wokół wsi, także to co się u mnie sprawdzi będzie inne dla kogoś.
Za to ważny jest dla mnie kosz i stabilna rama na której zawieszę plecak z ekwipunkiem dla dwójki. Ja laduje jedzonko do szklanych słoików lub termosów i jak kosz ma udźwig 3kg to cały wózek się ugina i nie da prowadzić. Dołóż do tego 2 kocyki i już nie ma miejsca. To mnie przeraża najbardziej.
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Jeśli to zapalenie to niestety kilka dni i tak poboli. Jeśli to naciągnięcie albo przeciążenie mięśni i skurcz to możesz spróbować rozmasować. Możesz spróbować: jeśli na ramieniu od szyi do barku znajdziesz bolący punkt (może być ciągnący mięsień, stąd ból w barku) to złap go w miarę możliwości i powoli odwracaj głowę w przeciwną stronę, kilka sek przytrzymać i puścić i powtórzyć kilka razy. Nie wiem dokładnie skąd ten ból, ale dużo spina się właśnie w ramionach, ja kiedyś tak uratowałam się z bólu łokcia 😁
kleopatr4, snieżka lubią tę wiadomość
-
Oliwka magnezowa (karma rub), kąpiel w soli epsom, żywokost, propolis w formie maści. Jak bardzo źle to dmso z aloesem żel, ale w ciąży nie możemy przesadzać z dmso chociaż na tym etapie ok.snieżka wrote:Dziewczyny, polecacie jakąś maść na ból stawów bezpieczną w ciąży? Bark boli mnie już 3 dzień i nic się nie poprawia 😥
snieżka lubi tę wiadomość
-
Artopa wrote:Jeśli to zapalenie to niestety kilka dni i tak poboli. Jeśli to naciągnięcie albo przeciążenie mięśni i skurcz to możesz spróbować rozmasować. Możesz spróbować: jeśli na ramieniu od szyi do barku znajdziesz bolący punkt (może być ciągnący mięsień, stąd ból w barku) to złap go w miarę możliwości i powoli odwracaj głowę w przeciwną stronę, kilka sek przytrzymać i puścić i powtórzyć kilka razy. Nie wiem dokładnie skąd ten ból, ale dużo spina się właśnie w ramionach, ja kiedyś tak uratowałam się z bólu łokcia 😁
No właśnie ten ból zaczął się w nocy. Jak szłam spać wszystko było ok, nawet nie spałam na tym boku. Żaden mięsień mnie nie boli, to jest ewidentnie ból stawu. To nie jest ciągły ból, ale taki pulsujący, rwący i co chwilę się to powtarza
-
My słuchajcie z córką mamy Sajgon. Malutka tak cierpi… idą jej zęby i nałożyło się z trzydniówka.
Teraz kiedy nie karmię to jestem bezsilna, bardzo jest mi z tym trudno.
Próbowałam ją przystawiać ale zapomniała przez 2 miesiące. Czuję się bezsilna… pierwsze ząbkowanie po odstawieniu. I tego właśnie się bałam, że będzie trudno.
Używam specyfików które mam znane i sprawdzone, nie korzystamy z leków, ale w nocy już daliśmy czopek przeciwbólowy bo tak jeszcze nie słyszałam żeby płakała. Od tego zdarła sobie gardło i ma chrypkę. Sprawdziłam jeszcze otoskopem uszy i się zaczerwieniły, skonsultowałam z pediatrą i mówi że to normalne, że z zębów zeszło. Ale kurde to jest tak nieintuicyjne dla mnie że aż tak bolą ją zeby. Poprzednio znosiła na piersi bez dyskomfortu, no może więcej się budziła i miała krótki lont.
Trudno się na te szkliste oczka patrzy, takiej jej nie widziałam jeszcze i pluje sobie w brodę i są różne myśli że ta ciąża była za szybko albo że mogłam wytrzymać karmienie. Chcę taki wywód wypuścić w świat żeby później móc przeczytać jak najdzie mnie znowu na małą różnicę wieku.
Odpowiadam Paulinka na hamak - ohobooho czy coś takiego.
Mamusie kp, czy któraś z Was dalej karmi, dajecie radę, jest dyskomfort? U mnie był ból przenikający do szpiku i pojawił się zespół awersji…
-
Jak będziesz miała skończony 20tc to już powinnaś czuć. Ale pewnie na dniach poczujesz 😊 tak, łożysko może mocno tłumić ruchy i też każde dziecko ma inny temperament. Niektóre wiercą się non stop i ciężko przeoczyć. Inne to mega śpiochy i czasem trudno wyłapać kiedy ma czas aktywności.Ninia wrote:a ja w dalszym ciągu nie czuję ruchów, już się zaczynam martwić. Nie mam praktycznie żadnego tłuszczu na brzuchu i się zastanawiam czy to łożysko z przodu może aż tak amortyzować czy coś z dzieckiem nie tak i się mało rusza. Jutro już 20 tc 🤔02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja co prawda na kręgosłup, ale używałam maści neuroterapiasnieżka wrote:Dziewczyny, polecacie jakąś maść na ból stawów bezpieczną w ciąży? Bark boli mnie już 3 dzień i nic się nie poprawia 😥
snieżka lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Fakt, dużo podwójnych wózków fatalnie się podbija.kleopatr4 wrote:Moja szwagierka miała i przeklinała ten wózek. Używali rok, dzień w dzień ze starszym dzieckiem do żłobka jeździła i o tyle co podbijanie na krawężnikach po prostu nadwyrężało ręce to kosz załadowany z zakupami już nie przechodził, ledwo jechał.
Stąd też jak ja oglądałam podwójne to wydawały mi się lepsze takie obok siebie, bo ciężar rozkłada się w inny sposób na ramie.
Z kolei cybex balios s ma chyba opcję napędu elektrycznego to może jakoś ułatwiać, ale nie korzystałam osobiście z wkładem.
Spośród mam wielodzietnych czy bliźniaków które mam wokół siebie one mają właśnie te obok siebie, np babyjogger czy snap duo. Albo przyczepki czy takie wózki z rączką jak już siedzą. A np Bugaboo sa bardzo drogie ale mają opcję złożenia do jednego, fajny bajer jak już podrośnie starsze i chodzi samo.
Z tańszych to ja myślę o Easygo echo ale wyjdzie w praniu.
Najważniejsze to jest dopasować wózek do Waszej codzienności tak naprawdę.
Bo ja np nie robię zakupów stacjonarnie, zamawiam internetowo, a raz w tygodniu mąż zajeżdża na rynek i kupuje mięso i jakieś warzywa. Dlatego nie ogranicza mnie szerokość w alejkach.
Musi też się składać na szerzej a nie dłużej bo taki mamy układ bagażnika (a auto dopiero co kupione…).
Na spacery po 10km nie chodzę więc też nie ma dużego problemu z pchaniem, my stacjonujemy w ogrodzie i wokół wsi, także to co się u mnie sprawdzi będzie inne dla kogoś.
Za to ważny jest dla mnie kosz i stabilna rama na której zawieszę plecak z ekwipunkiem dla dwójki. Ja laduje jedzonko do szklanych słoików lub termosów i jak kosz ma udźwig 3kg to cały wózek się ugina i nie da prowadzić. Dołóż do tego 2 kocyki i już nie ma miejsca. To mnie przeraża najbardziej.02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -