PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
A maść na ząbkowanie? Na noc ibuprofen, żeby spokojnie spała. Jak 2-3 dni podasz to nic się nie stanie a obydwie odetchniecie. Może być ibuprofen w czopku, jak wolisz.kleopatr4 wrote:Poleć mi proszę jakiś syrop, a ja przemyśle. Póki co nie mam punktu zaczepienia bo nigdy nie korzystałam. Pediatra w sumie nie zna syropów tylko czopki, tego nie chce bo nie jest miejscowo. Jak będzie na wieczór marudzić to muszę coś mieć bo sen to podstawa. Ale jeszcze parę dni i będzie po sprawie i już z głowy na długo.
Ja próbowałam nawet ręcznie ściągnąć jakoś mleko ale pusto, chociaż są pełne. Przeprogramowały się szybko.
Marty.Na lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
kleopatr4 wrote:Mamusie kp, czy któraś z Was dalej karmi, dajecie radę, jest dyskomfort? U mnie był ból przenikający do szpiku i pojawił się zespół awersji…
Ja nadal karmię 🫣 Są dni, że dwa razy dziennie, ale są też takie, że w ogóle nie ma karmienia. Ogólnie to boli jak się przystawi, ale później już jest spoko. Gorzej jak się zaczyna bawić - przygryza albo podszczypuje.
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Akurat jak wchodziłam do przychodni to zadzwonili do mnie, że lekarki dziś nie będzie i przekładają na za tydzień. Ja mówię, że ja już wchodzę, to zaraz ustalimy. Pogadałam z położną, że mam tego krwiaka i chce dziś to USG u innego lekarza chociaż plus potrzebuje L4 i receptę. No to mnie przyjął inny lekarz. Dziwny był, ale recepty mam, za tydzień umówiłam się do mojej lekarki. Dziecko rośnie, szyjka trzyma, ale krwiak wychodził mu większy (ponad 6cm) i łożysko mówił, że bardzo nisko, a było na ostatnim USG na samej górze, więc sama nie wiem, czy się obniżyło, czy on nie umie w USG ciążowe 🤷♀️
Dlatego umówiłam się do mojej lekarki za tydzień, bo zapomniałam poprosić o skierowania na badania z krwi 🫣
No i dziś dość mocno plamie ze skrzepami, więc jakoś bardzo spokojna po tej wizycie nie jestem 🙄02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
aganieszkam wrote:Akurat jak wchodziłam do przychodni to zadzwonili do mnie, że lekarki dziś nie będzie i przekładają na za tydzień. Ja mówię, że ja już wchodzę, to zaraz ustalimy. Pogadałam z położną, że mam tego krwiaka i chce dziś to USG u innego lekarza chociaż plus potrzebuje L4 i receptę. No to mnie przyjął inny lekarz. Dziwny był, ale recepty mam, za tydzień umówiłam się do mojej lekarki. Dziecko rośnie, szyjka trzyma, ale krwiak wychodził mu większy (ponad 6cm) i łożysko mówił, że bardzo nisko, a było na ostatnim USG na samej górze, więc sama nie wiem, czy się obniżyło, czy on nie umie w USG ciążowe 🤷♀️
Dlatego umówiłam się do mojej lekarki za tydzień, bo zapomniałam poprosić o skierowania na badania z krwi 🫣
No i dziś dość mocno plamie ze skrzepami, więc jakoś bardzo spokojna po tej wizycie nie jestem 🙄
Kurczę, współczuję... nie wiem, co za dzień, ale przed chwilą byłam u dermatologa i takiemu starszemu panu odwołali wizytę, a nie mogli się dodzwonić i odbił się od recepcji, tak mi go żal było. Dobrze, że chociaż L4 i recepty ogarnęłaś. Fajnie też, że szyjka ok! Dobrze, że nie musisz dłużej na wizytę u swojej lekarki czekać. Trzymam kciuki, żeby ta wizyta Cię w pełni uspokoiła 😊
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
@kasia, ciesze sie ze na twoik usg wszyatko dobrze!
@agnieszka, no grunt ze dostalas l4, recepty i sprawdzono ze dzidzius rosnie 🌸 ale rozumiem Twoj niepokoj, mi tez dzis rzucono haslo niskiego lozyska i nie wiem co z tym robic... 🙄
A u mnie:
Jestem po polowkowych i o ile z dzidzia wszystko ok tak dr powiedział ze łożysko jest nisko, ze na razie to fizjologia ale do obserwacji, takze troche sie zmartwiłam bo moja lekarka nic mi nie wspominała, w międzyczasie mialam wizytę tez u innego lekarza i oni oboje utrzymywali ze moge byc aktywna, ćwiczyć a tu lekarz dzis juz zasugerował ze noo to jest do decyzji lekarza prowadzącego ale moze lepiej troche ograniczyc aktywnosc itd -,- no I jestem zmieszana.
I wg juz drugi raz u niego Maluszek wychodzi duzo mniejszy. Różnica w sprzęcie? Sama nie wiem...
No ale, musze sie troche z tego zdoktoryzowac, bo Agnieszka tak jak u Ciebie wydawało mi sie ze wcześniej dr mowila ze łożysko mam wysoko! Czy ono sie moze obniżać czy faktycznie kwestia dnia, pomiaru, tego ze dzidzius je jakos "przycisnął"??
No ale grunt ze malenkie organki rozwijają sie jak trzeba, a ja na razie napisałam SMS do Pani dr. Moze pamieta nasze czwartkowe usg i mi cos odpisze
aganieszkam, snieżka, Kingus 1, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
-
Ale mnie to forum wkurza czasem! Miałam napisaną odpowiedź długą i wyskoczyły mi reklamy, oczywiście cała wiadomość się ulotniła.
Ninia, ja też nie czuję ruchów, a u mnie 20 tc zaczął się wczoraj. W dodatku malutka była bardzo mało jak na siebie aktywna na ostatnim badaniu i jeszcze miałam sen o zanikającym tętnie. Dlatego się martwię. W czwartek mamy połówkowe, więc znów na chwilę mi ulży.
Paulinko, pamiętam Twoje rozterki po ostatnich prenatalnych. Czy dr od badań ma lepszy sprzęt niż Twoja lekarka?
Agnieszko, bardzo Ci życzę żeby te krwawienia ustały! 🍀
Ja dziś byłam na siłowni, fajny trening wyszedł, od razu mam +100% energii.
PaulinKA, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Kleopartra nie bój się podać leku, nie ma sensu żeby dziecko się męczyło i Ty przy okazji.
A to że nie karmisz myślę nie wiele zmienia, ja karmię, a młoda się drze jak opętana, ewentualnie przy piersi gryzie.
Nam zostały właśnie tylko nocne karmienia, ale to już bardziej jako uspokajacz niż faktyczny posiłek. Piersi raz bolą raz nie, ale liczę że się niedługo odstawi całkiem.
Z leków podaję ibum Forte, i nie mam wyrzutów bo po prostu widzę jak cierpi… u nas idą jednocześnie dolne dwójki i górne czwórki.
No i im grubsze zęby tym bardziej boli… u starszej to było przy piątkach takie apogeum że się darła, spać nie chciała, ja już myślałam że lęki noce miała bo aż nie sądziłam że tak zęby bolec mogą… -
@babajaga, haha a ja tam wiem jaki to sprzęt 😅oba to sa prywatne gabinety tylko w tym dzis robione sa badania na NFZ. Ale faktycznie po usg 1 trymestru tez wielkość dzidziutka mnie troche martwiła, wiec albo sprzęt, albo maluch nie chce współpracować z dzisiejszym doktorem 😅 zapomnialam poprosić o skierowanie na echo serduszka plodu a powinnam je dostać wiec jeszcze w srode polecę do Medicover zeby mi wystawili... przy okazji zapytam o to łożysko jeszcze innego lekarza 😵💫
No i gratuluje treningu, w ciazy liczy sie podwójnie:))
Ja na razie zbastuje z ciężarkami, ale delikatne ćwiczenia bez obciążenia i tak bede robic , poki nie mam jasnych wskazan od lekarza prowadzącego ze lepiej cos tam ograniczyc... -
No łożysko się przemieszcza wraz z wzrostem macicy. Ale na spokojnie, ja w pierwszej ciąży miałam łożysko centralnie przodujące a do porodu zdążyło się podnieść. Normalnie funkcjonowałam oprócz dziwgania i współżycia po tej diagnozie.PaulinKA wrote:@kasia, ciesze sie ze na twoik usg wszyatko dobrze!
@agnieszka, no grunt ze dostalas l4, recepty i sprawdzono ze dzidzius rosnie 🌸 ale rozumiem Twoj niepokoj, mi tez dzis rzucono haslo niskiego lozyska i nie wiem co z tym robic... 🙄
A u mnie:
Jestem po polowkowych i o ile z dzidzia wszystko ok tak dr powiedział ze łożysko jest nisko, ze na razie to fizjologia ale do obserwacji, takze troche sie zmartwiłam bo moja lekarka nic mi nie wspominała, w międzyczasie mialam wizytę tez u innego lekarza i oni oboje utrzymywali ze moge byc aktywna, ćwiczyć a tu lekarz dzis juz zasugerował ze noo to jest do decyzji lekarza prowadzącego ale moze lepiej troche ograniczyc aktywnosc itd -,- no I jestem zmieszana.
I wg juz drugi raz u niego Maluszek wychodzi duzo mniejszy. Różnica w sprzęcie? Sama nie wiem...
No ale, musze sie troche z tego zdoktoryzowac, bo Agnieszka tak jak u Ciebie wydawało mi sie ze wcześniej dr mowila ze łożysko mam wysoko! Czy ono sie moze obniżać czy faktycznie kwestia dnia, pomiaru, tego ze dzidzius je jakos "przycisnął"??
No ale grunt ze malenkie organki rozwijają sie jak trzeba, a ja na razie napisałam SMS do Pani dr. Moze pamieta nasze czwartkowe usg i mi cos odpisze

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Paulinko, u nas też są dwa prywatne gabinety, jednak jakość usg jest zdecydowanie wyższa tam, gdzie robimy prenatalne. Tam w 12tc bobas był bardziej full hd niż ostanio w 19 tc u naszej lekarki 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 19:23
-
PaulinKA wrote:@babajaga, haha a ja tam wiem jaki to sprzęt 😅oba to sa prywatne gabinety tylko w tym dzis robione sa badania na NFZ. Ale faktycznie po usg 1 trymestru tez wielkość dzidziutka mnie troche martwiła, wiec albo sprzęt, albo maluch nie chce współpracować z dzisiejszym doktorem 😅 zapomnialam poprosić o skierowanie na echo serduszka plodu a powinnam je dostać wiec jeszcze w srode polecę do Medicover zeby mi wystawili... przy okazji zapytam o to łożysko jeszcze innego lekarza 😵💫
No i gratuluje treningu, w ciazy liczy sie podwójnie:))
Ja na razie zbastuje z ciężarkami, ale delikatne ćwiczenia bez obciążenia i tak bede robic , poki nie mam jasnych wskazan od lekarza prowadzącego ze lepiej cos tam ograniczyc...
Dobrze, że dzidzia wszystko dobrze. Co do nisko osadzonego łożyska, to mam nadzieję, że Twój lekarz trochę Cię uspokoi. A z jakiego powodu potrzebne jest echo serca? Dlatego, że ivf?
Ja jutro mam wizytę i już się stresuję 😖 -
Tylko to taki odruch. Dziecko płacze i pierwsza myśl to… wspaniałe narzędzie i lekarstewko. Chlip chlipespoir wrote:Kochana, jeśli już odstawiłaś tyle tygodni temu to lepiej nie kombinuj. organizm też może zacząć wariować jak tu odstawione dziecko, tu połowa ciąży, a Ty wysyłasz sygnał, że już potrzeba mleka.
jak bardzo boli to daj paracetamol lub ibuprofen - nie ma co się bać leków, ważne, żeby dziecku ulżyć.
U nas problemem jest uczulenie na paracetamol, nie mogę przekroczyć pewnej dawki, a ibuprofen właśnie odpada totalnie. I lidokaina i benzokaina.
Mamy alternatywny, ale są o krótszym działaniu. Dlatego wiecie tak czytam skrupulatnie te składy bo mieliśmy taki przypadek z lekiem, aktory do dziś mnie prześladuje.
Wczoraj jak już dałam czopka to leżałam tak ze stetoskopem i sprawdzałam co 10 minut. Wyszła tylko wysypka na szczęście, ale przespała jakoś.
Ogólnie nie moje dziecko, no tak nigdy w życiu nie płakała, nigdy dłużej jak pół godziny.
Lepiej tak się wygadać, ale chcę zapomnieć o tym co się działo w ostatnich dniach🧟♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 19:01
-
Kleopatra, podaje ibum. Mam też żel nurodent- stosuje od czasu do czasu miejscowo jak bardzo zwraca uwagę na ząbki. Poszukaj też innych żeli, są często na bazie ziół. Wiem,że lubisz naturalne sposoby ale czasem trzeba już sięgnąć po lek.. tym bardziej jak ma trzydniówkę. My też przechodziliśmy

Paulinko, też miałam łożysko nisko i ciekawe jak będzie to teraz wyglądało. Lekarz mówił,że to normalne ( na tamtym etapie przynajmniej) i mam prowadzić normalna aktywność fizyczną.2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
Diagnostyka poronień nawykowych
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
słabe przyrosty bety-> zwiększenie Accofilu ✅
26.11 G. 2890g 54cm 💖
2026:
29.01 beta 344, prog 24.3, TSH 3.5 🔴
31.01 beta 1049, prog 26
02.02 beta 3460, prog 33.5
16.02 CRL 7.3mm 128♥️
Duphaston, cyclogest, neoparin, acard, encorton, euthyrox, prolutex

-
PaulinKa, jeszcze co do wymiarów dziecka to rzeczywiście w gabinetach, gdzie robią te USG co trymestr, to mają lepszy sprzęt plus dokładniej mierzą. U mojej lekarki ciąża zawsze wychodzi kilka dni starsza. A jak idę prywatnie, czy na USG 1 trymestru wychodziła mi młodsza ciąża. Często to są milimetry i lekko ręka drgnie i wychodzą różnice te kilka dni. A też dziecko czasem inaczej się ułoży o też ten pomiar może być trochę inny.
Na USG często jest zaznaczone jaki może być błąd pomiaru (+/- ileś tam gram), zazwyczaj jest to ok. 10%.
Np. moja córka w dniu porodu u mojego lekarza wychodziła 3400g, w szpitalu wyszła im 3300 a urodziłam córkę z wagą 2910g 😉 także te pomiary są orientacyjne, grunt żeby dziecko rosło i w miarę proporcjonalnie.
PaulinKA lubi tę wiadomość

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
No wiem, jak dziecko cierpi to chcemy pomóc 😥 spróbuj najpierw żeli na ząbkowanie, ale jak ją aż tak boli to czasem wystarczy raz dać ten przeciwbólowy i inne dziecko.kleopatr4 wrote:Tylko to taki odruch. Dziecko płacze i pierwsza myśl to… wspaniałe narzędzie i lekarstewko. Chlip chlip02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Paulinka - u mnie w pierwszej ciąży też zwracano uwagę na łożysko na połówkowym, ale doktor mówiła, że jeszcze jest czas i rzeczywiście już potem było na odpowiedniej pozycji. Nie musiałam ograniczać aktywności.
A z tym sprzętem to różnie... Ja miałam robione badania w Invicie i dzisiaj lekarka narzekała na sprzęt i mam zrobić echo serca za 3 tygodnie lub przyjść jeszcze raz - nie widziała dokładnie serduszka, ale mówiła, że to też przez przez tydzień ciąży. Trochę jestem zła, bo jednak ciężej mi logistycznie jeździć na te badania jak mam malucha w domu.
Kurcze długo to ząbkowanie trwa
mój na roczek i od dłuższego czasu ma jedynki i dwójki, ale tak od około miesiąca też bardziej wciska rączki do buzi, więc nie wiem czy to nie jakieś dalsze zęby...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 19:24
-
PaulinKA, współczuję stresu
Chociaż z rozmów ze znajomymi i własnych I prenatalnych, mam wrażenie, że ci lekarze od prenatalnych są trochę nadwrażliwi i wiele rzeczy każą obserwować. Najpewniej słusznie, ale znakomita większość tych obserwacji się dobrze kończy, a jednak trochę stresik dla rodziców... więc mam nadzieję, że u Ciebie też wszystko ok będzie
PaulinKA lubi tę wiadomość
-
Mi prenetalne będzie robił mój prowadzący bo on ma te wszystkie uprawnienia i sprzęt. Sam mi kazał się zapisać na 20+1 więc mam nadzieję, że to już będzie czas by wszystko zobaczyć
-
.Ninia wrote:Mi prenetalne będzie robił mój prowadzący bo on ma te wszystkie uprawnienia i sprzęt. Sam mi kazał się zapisać na 20+1 więc mam nadzieję, że to już będzie czas by wszystko zobaczyć
Mój prowadzący tak samo robi prenatalne i mnie zapisał na 20 tydzień ciąży. Ufam mu więc zobaczymy
-
Jeśli chodzi o ruchy to ja już czuję ale tylko jak leżę na boku albo na wznak i to nie cały czas. Też mam łożysko niby na przedniej ścianie ale to już w sumie 4 ciąża moja więc już znam to uczucie.