X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwyższone ciśnienie 1 trymestr
Odpowiedz

Podwyższone ciśnienie 1 trymestr

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Jestem dzisiaj 7+4 i zaczęłam mieć problemy z podwyższonym ciśnieniem. Przed ciążą nie miałam takich problemów. Jestem na szeregu leków ze względu na to że to ciąża z IVF. Od kilku dni mam ciśnienia w granicach 128-135/88-93. Mierze 3 razy dziennie. Dostałam od ginekologa Dopegyt najpierw brałam przez 3 dni 2x1 tab, jednak to nie działa mam zwiększyć do 3x1 tab. Mocno się tym denerwuje, mam nadzieję że z ciążą będzie ok. Mam wrażenie że ten Dopegyt nie działa... To dopiero początek, a tu takie rzeczy. 😓 Czy któraś z was ma doświadczenie z taki wyższym ciśnieniem? Będę starała się umówić do kardiologa pod koniec tygodnia, nawet prywatnie 😓

• monii00 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. U mnie wysokie ciśnienie było u lekarza często 150/100, w domu prawidłowe a ostatnio zaczęło mi rosnąć w II trymestrze w domu do takich wartości co podajesz. Miałam też przepisany Dopegyt 2 razy dziennie, ale źle zareagowałam na ten lek - wymioty, osłabienie i palenie przełyku.. no i zgaga nie do wytrzymania, nie mogłam nic zjeść. Po odstawieniu brak objawów. W aptece farmaceutka pytała się jak reaguje na Dopegyt bo ona brała 6 razy dziennie. Ten lek w pierwszej kolejności przepisywany jest ciężarnym z uwagi na możliwość zwiększania dawki. Maksymalna dawka to 8 z tego co mówił lekarz. U mnie musiał się zastanowić nad lekiem z uwagi na etap ciąży. Nie każdy lek można stosować w III trymestrze i próbujemy z innym. Ogólnie nieuregulowane ciśnienie jest niebezpieczne dla dziecka i dla ciężarnej. Może być też wskazaniem do cesarskiego cięcia, ale nie musi - decyduje lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 08:23

👧 29 l. 🧔‍♂️ 34 l. 👶🏻💙

age.png
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii00 wrote:
    Cześć. U mnie wysokie ciśnienie było u lekarza często 150/100, w domu prawidłowe a ostatnio zaczęło mi rosnąć w II trymestrze w domu do takich wartości co podajesz. Miałam też przepisany Dopegyt 2 razy dziennie, ale źle zareagowałam na ten lek - wymioty, osłabienie i palenie przełyku.. no i zgaga nie do wytrzymania, nie mogłam nic zjeść. Po odstawieniu brak objawów. W aptece farmaceutka pytała się jak reaguje na Dopegyt bo ona brała 6 razy dziennie. Ten lek w pierwszej kolejności przepisywany jest ciężarnym z uwagi na możliwość zwiększania dawki. Maksymalna dawka to 8 z tego co mówił lekarz. U mnie musiał się zastanowić nad lekiem z uwagi na etap ciąży. Nie każdy lek można stosować w III trymestrze i próbujemy z innym. Ogólnie nieuregulowane ciśnienie jest niebezpieczne dla dziecka i dla ciężarnej. Może być też wskazaniem do cesarskiego cięcia, ale nie musi - decyduje lekarz.
    Właśnie wiem że ciśnienie może być niebezpieczne, chociaż nie chce mieć aż takich czarnych myśli bo zacznę panikować 😓 U mnie jeszcze nie skończył się pierwszy trymestr mam nadzieję że to się jakoś ureguluje. Aktualnie jestem na 3 tabletkach Dopegytu i pomiar z przed chwili 129/96 wiec jakby jeszcze gorzej. Mam wrażenie że te leki nie działają 😓

• monii00 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie będzie Ci lekarz zwiększał i sprawdzał czy reagujesz na ten lek prawidłowo. Ta dawka może być jeszcze za mała dla Ciebie. Nie denerwuj się na zapas. Wiem, że łatwo się pisze. Stresy i zamartwianie się dla Maleństwa też nie jest dobre. Najważniejsze, że robisz wszystko żeby było dobrze. U mnie zaczynamy z dawką dla dzieci a docelowo mam brać 2 bo to lek o dłuższym uwalnianiu i działaniu (do 20 h).

👧 29 l. 🧔‍♂️ 34 l. 👶🏻💙

age.png
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii00 wrote:
    Pewnie będzie Ci lekarz zwiększał i sprawdzał czy reagujesz na ten lek prawidłowo. Ta dawka może być jeszcze za mała dla Ciebie. Nie denerwuj się na zapas. Wiem, że łatwo się pisze. Stresy i zamartwianie się dla Maleństwa też nie jest dobre. Najważniejsze, że robisz wszystko żeby było dobrze. U mnie zaczynamy z dawką dla dzieci a docelowo mam brać 2 bo to lek o dłuższym uwalnianiu i działaniu (do 20 h).
    Trzymam kciuki żeby to tętno się u Ciebie unormowało ✊ Ja się za radą ginekologa umówiłam się jutro do kardiologa więc zobaczymy czy każe zwiększać dawkę czy doda jakiś lek.
    Staram się właśnie podchodzić racjonalnie, bo jeszcze to ciśnienie jakieś turbo tragiczne nie jest a też nie jest tak że olałam sprawę tylko biorę leki i staram się reagować.
    Ja długo czekałam na tą ciążę i jest to w ogóle moja pierwsza ciąża oprócz pozamacicznej, więc chucham i dmucham...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ