X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwyższone ciśnienie 1 trymestr
Odpowiedz

Podwyższone ciśnienie 1 trymestr

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 10 grudnia 2024, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. Jestem dzisiaj 7+4 i zaczęłam mieć problemy z podwyższonym ciśnieniem. Przed ciążą nie miałam takich problemów. Jestem na szeregu leków ze względu na to że to ciąża z IVF. Od kilku dni mam ciśnienia w granicach 128-135/88-93. Mierze 3 razy dziennie. Dostałam od ginekologa Dopegyt najpierw brałam przez 3 dni 2x1 tab, jednak to nie działa mam zwiększyć do 3x1 tab. Mocno się tym denerwuje, mam nadzieję że z ciążą będzie ok. Mam wrażenie że ten Dopegyt nie działa... To dopiero początek, a tu takie rzeczy. 😓 Czy któraś z was ma doświadczenie z taki wyższym ciśnieniem? Będę starała się umówić do kardiologa pod koniec tygodnia, nawet prywatnie 😓

• monii00 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. U mnie wysokie ciśnienie było u lekarza często 150/100, w domu prawidłowe a ostatnio zaczęło mi rosnąć w II trymestrze w domu do takich wartości co podajesz. Miałam też przepisany Dopegyt 2 razy dziennie, ale źle zareagowałam na ten lek - wymioty, osłabienie i palenie przełyku.. no i zgaga nie do wytrzymania, nie mogłam nic zjeść. Po odstawieniu brak objawów. W aptece farmaceutka pytała się jak reaguje na Dopegyt bo ona brała 6 razy dziennie. Ten lek w pierwszej kolejności przepisywany jest ciężarnym z uwagi na możliwość zwiększania dawki. Maksymalna dawka to 8 z tego co mówił lekarz. U mnie musiał się zastanowić nad lekiem z uwagi na etap ciąży. Nie każdy lek można stosować w III trymestrze i próbujemy z innym. Ogólnie nieuregulowane ciśnienie jest niebezpieczne dla dziecka i dla ciężarnej. Może być też wskazaniem do cesarskiego cięcia, ale nie musi - decyduje lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 08:23

👧 29 l. 🧔‍♂️ 34 l.
    30.12.2024 Ważę już 1841 g 💙
    19.12.2024 Prenatalne III trymestru 🐻 prawidłowe
    18.11.2024 Ważę już 864 g i śmiało kopię w brzuszku 😍
    15.10.2024 Ważę już 386 g i jestem Chłopcem 💙
    06.09.2024 Wyniki PAPP-A ➡️ niskie ryzyka
    06.08.2024 Mam już 3,12 cm i mama usłyszała pierwszy raz moje serduszko ❤️
    11.07.2024 Jest ❤️
    25.06.2024 ⏸️
    09.05.2024 Wykryty ok 0,5 cm mięśniak - do kontroli ➡️ nie powiększa się 👍
    04.05.2024 💔 poronienie samoistne 4tc 4dz
    24.10.2023 💔 poronienie samoistne 5tc 3dz

💉 Neoparin 60 mg 💊 Acard 150 💊 Metocard 47,5 mg
    🩺 13.01 wizyta ginekologa NFZ
    🩺 16.01 wizyta ginekologa prywatnie
    preg.png
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii00 wrote:
    Cześć. U mnie wysokie ciśnienie było u lekarza często 150/100, w domu prawidłowe a ostatnio zaczęło mi rosnąć w II trymestrze w domu do takich wartości co podajesz. Miałam też przepisany Dopegyt 2 razy dziennie, ale źle zareagowałam na ten lek - wymioty, osłabienie i palenie przełyku.. no i zgaga nie do wytrzymania, nie mogłam nic zjeść. Po odstawieniu brak objawów. W aptece farmaceutka pytała się jak reaguje na Dopegyt bo ona brała 6 razy dziennie. Ten lek w pierwszej kolejności przepisywany jest ciężarnym z uwagi na możliwość zwiększania dawki. Maksymalna dawka to 8 z tego co mówił lekarz. U mnie musiał się zastanowić nad lekiem z uwagi na etap ciąży. Nie każdy lek można stosować w III trymestrze i próbujemy z innym. Ogólnie nieuregulowane ciśnienie jest niebezpieczne dla dziecka i dla ciężarnej. Może być też wskazaniem do cesarskiego cięcia, ale nie musi - decyduje lekarz.
    Właśnie wiem że ciśnienie może być niebezpieczne, chociaż nie chce mieć aż takich czarnych myśli bo zacznę panikować 😓 U mnie jeszcze nie skończył się pierwszy trymestr mam nadzieję że to się jakoś ureguluje. Aktualnie jestem na 3 tabletkach Dopegytu i pomiar z przed chwili 129/96 wiec jakby jeszcze gorzej. Mam wrażenie że te leki nie działają 😓

• monii00 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie będzie Ci lekarz zwiększał i sprawdzał czy reagujesz na ten lek prawidłowo. Ta dawka może być jeszcze za mała dla Ciebie. Nie denerwuj się na zapas. Wiem, że łatwo się pisze. Stresy i zamartwianie się dla Maleństwa też nie jest dobre. Najważniejsze, że robisz wszystko żeby było dobrze. U mnie zaczynamy z dawką dla dzieci a docelowo mam brać 2 bo to lek o dłuższym uwalnianiu i działaniu (do 20 h).

👧 29 l. 🧔‍♂️ 34 l.
    30.12.2024 Ważę już 1841 g 💙
    19.12.2024 Prenatalne III trymestru 🐻 prawidłowe
    18.11.2024 Ważę już 864 g i śmiało kopię w brzuszku 😍
    15.10.2024 Ważę już 386 g i jestem Chłopcem 💙
    06.09.2024 Wyniki PAPP-A ➡️ niskie ryzyka
    06.08.2024 Mam już 3,12 cm i mama usłyszała pierwszy raz moje serduszko ❤️
    11.07.2024 Jest ❤️
    25.06.2024 ⏸️
    09.05.2024 Wykryty ok 0,5 cm mięśniak - do kontroli ➡️ nie powiększa się 👍
    04.05.2024 💔 poronienie samoistne 4tc 4dz
    24.10.2023 💔 poronienie samoistne 5tc 3dz

💉 Neoparin 60 mg 💊 Acard 150 💊 Metocard 47,5 mg
    🩺 13.01 wizyta ginekologa NFZ
    🩺 16.01 wizyta ginekologa prywatnie
    preg.png
  • Aileen32 Debiutantka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monii00 wrote:
    Pewnie będzie Ci lekarz zwiększał i sprawdzał czy reagujesz na ten lek prawidłowo. Ta dawka może być jeszcze za mała dla Ciebie. Nie denerwuj się na zapas. Wiem, że łatwo się pisze. Stresy i zamartwianie się dla Maleństwa też nie jest dobre. Najważniejsze, że robisz wszystko żeby było dobrze. U mnie zaczynamy z dawką dla dzieci a docelowo mam brać 2 bo to lek o dłuższym uwalnianiu i działaniu (do 20 h).
    Trzymam kciuki żeby to tętno się u Ciebie unormowało ✊ Ja się za radą ginekologa umówiłam się jutro do kardiologa więc zobaczymy czy każe zwiększać dawkę czy doda jakiś lek.
    Staram się właśnie podchodzić racjonalnie, bo jeszcze to ciśnienie jakieś turbo tragiczne nie jest a też nie jest tak że olałam sprawę tylko biorę leki i staram się reagować.
    Ja długo czekałam na tą ciążę i jest to w ogóle moja pierwsza ciąża oprócz pozamacicznej, więc chucham i dmucham...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ