Poród w Gdańsku
-
Hej dziewczyny,
czy któraś z Was rodziła lub planuje rodzić Gdańsku?
Polecacie któryś z państwowych szpitali czy raczej Swissmed?
W państwowym dostałyście znieczulenie i ochronę krocza? -
Też chętnie poczytam Wasze opinie
Ja planuje Zaspę, ewentualnie UCK
Na stronie fundacji rodzić po ludzku można różne przydatne informacje uzyskać
https://gdzierodzic.info/szpitale -
Cześć! W grudniu '22 rodziłam na Zaspie i byłam bardzo zadowolona z opieki. Dostałam gaz, ale na mnie nie zadziałał i w sumie jak poprosiłam o zzo to chyba nie minęło z 15 min jak przyszedł anestezjolog ☺️ ochrona krocza była. Bardziej stawiają na poród sn i ochronę krocza na Zaspie (przynajmniej tak mi położna mówiła i wg rodzicpoludzku odsetek nacięć krocza Uck: 56%, zaspa: 9, CC uck:42, zaspa: 26). Ale o porodówce w uck złego słowa też nie słyszałam. Teraz również wybieram Zaspę. Co do swissmedu koleżanką rodziła, ale miała planowaną CC, mówiła, że warunki i opieka super. Mnie odrzucił fakt, że jeśli cokolwiek się dzieje z dzieckiem czy są jakiekolwiek komplikacje podczas porodu to odsyłają i tak na zaspę czy uck bo mają niższy stopień referencyjnosci. Życzę spokojnej ciąży ☺️👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
U mnie wygląda to tak:
1. Na pierwszym miejscu UCK, mają tam już moją kartotekę po przebytej operacji + mam lekarkę prowadzącą, która tam pracuje + najwyższy stopień referencyjności. Z minusów to podobno ciężko tam się dostać.
2. Szpital na Zaspie, ze względu na wyniki z https://gdzierodzic.info/szpitale + najwyższy stopień referencyjności + jest bardzo niski odsetek nacięć krocza -
Hej 27 lipca 2023 roku urodziłam w szpitalu w UCK mojego wczesniaka.
Przeleżałam na patologi ciąży 5 tygodni i potem razem z synkiem byłam na poporodowym. Syn oczywiście w inkubatorze. Moja ciąża była ciezka jedna na kilka tysięcy ale no właśnie UCK specjalizuje die w takich trudnych ciążach. Codziennie było przy mnie kilku lekarzy plis rezydenci plus studenci którzy przychodzili tak naprawde uczyc się na moim.przypadku ale wyraziłam.na to zgodę. Ciężko jest się dostać to prawda natomiast jest masz postępujący poród to nie odesla do domu tylko wezmą na.porodowke. miałam do wyboru albo UCK albo Toruń albo Warszawę ze względu na mój przypadek
Starsze dzieci rodziłam na zaspie i też było super. -
Czy któraś z Was miała indukcję na Zaspie? Jak przebiegała?
-
Rodziłam w UCK i będę tam rodzic ponownie. Za zaspą nie przepadam, ale każdy ma swoje preferencje. Oprócz tego mam obciążenia zdrowotne, a w UCK są moi wszyscy lekarze prowadzący. Dostanę się bez problemu, bo mnie to nawet nie zechcą w ośrodku o niższym stopniu 😅 a w uck byłam operowana x razy i mam zalecenie by udać się tam, jak się zacznie. W obecnej ciąży byłam też kilkukrotnie przyjmowana na ich IP.
Z minusów to dla mnie wg moich doświadczeń słaba dostępność środków przeciwbólowych czy znieczulenia także w trakcie porodu oraz mocne ograniczenia jeśli chodzi o odwiedziny przez rodziców na oddziale neonatologicznym. Więcej minusów nie widzę. Położne są kompetentne, nie mają problemu z tym, żeby jakoś pomóc, a na oddzial położniczy po porodzie przychodzi fizjoterapeutka, jest też możliwość wg zaistnialej sytuacji dziecka potrzeby konsultacji neurologopedy czy podcięcia wędzidełka na miejscu. -