Posiew moczu Gronkowiec Pomocy
-
Cześć wszystkim zakładam nowy temat , ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie podobnego. Może któraś z was miała coś podobnego, bo ciężko czegoś wyszukać na ten temat. Jestem w 11 tyg. ciąży , ostatnio na wynikach moczu wyszły mi bakterie, zrobiłam wiec posiew moczu i z posiewu wyszedł wynik :
W posiewie obecna flora niepatogenna kolonizująca drogi moczowo-płciowe: Staphylococcus haemolyticus 10^5 CFU/ml . Czy to jest groźne dla płodu czy leczy się to jakimiś antybiotykami ? Wizyta dopiero w przyszłym tyg. a ja się bardzo martwię i boję się ze gin. to zbagatelizuje.. Dziękuje za pomoc dziewczyny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 15:55
-
nick nieaktualnyflora "niepatogenna" to flora nie chorobowa !,
opis "kolonizujaca drogi moczowe" oznacza ze fizjologicznie! tam wystepuje, tzn mieszka sobie i zyje w spokoju jak u wiekszosci kobiet.
nie do leczenia, nie zagraza.
W badaniu og moczu jakies bakterie moga wyjsc bo jest wlasnie cos takiego jak flora fizjologiczna. Jesli nie bylo innych cech w badaniu wskazaujacym na infekcje (jak np duza ilosc leukocytow wpw, zmienionego ph barwy , azotyn czy białka) posiew byl badaniem zbednymWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 18:52
-
w ogólnym badaniu moczu wyszly mi liczne bakterie , leukocyty od 3 do 5 , ph 5.0 , białka brak , nabłonki płaskie liczne , nabłonki okrągłe pojedyńcze , nie wiem czy to sa dobre wyniki ?? z powodu tych wlasnie bakterii zrobiłam posiew i z tego wzgledu ze miałam okropne parcie na mocz co 3 minuty musiałam do toalety , teraz jest lepeij ale czasmi mam takie napady ze co chwile chodze
-
nick nieaktualnywyniki sa dobre. Leukocyty 3-5 wpw to Norma, nablonki tez , bakterie tez jakies moga byc bo jak napisalam jest cos takiego jak flora fizjologiczna i czasem laboratorium to opisuje.
jw nie bylo wskazan do posiewu. Oczywiscie do potwierdzenia u swojego gina ale jesli uwazał na 5 roku na mikrobiologii to powie to samo co ja -