PRACA A CIĄŻA
-
Hej dziewczyny jestem w kropce.
Z dniem 30 września zmieniłam pracę i od 2 października jestem na 3 miesięcznej umowie próbnej o pracę. Po 2 tygodniach okazało się że jestem w ciąży . Jako że pracuje w żłobku i moje warunki pracy mi nie pozwalają na kont6nuowanie pracy chce iść na l4 . Ale co dalej ? Miał ktoś taka sytuację? Pracowałam tylko 2 tygodnie i 1 dzień . Wiem że pracodawca musi mi przedłużyć umowę do dnia porodu . Ale czy będzie wyplacal mi normalna pensje? -
Miałam prawie identyczną sytuację.
Pracodawca musi przedłużyć Ci umowę, jeżeli w ostatnim tygodniu okresu próbnego będziesz najmniej w 12 tygodniu ciąży. Wtedy własnie przedłużą umowę do dnia porodu. Natomiast jak będziesz w 10 czy 11 tygodniu, to niestety, ale nie mają obowiązku przedłużać umowy.
PS Ja byłam własnie w 11 tygodniu i takie zaświadczenie wystawił mi lekarz i nie przedłużyli mi umowy. Kadrowa wszystko mi wytłumaczyła, stąd wiem.Kajula lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
U mnie sytuacja wyglądała tak, że kiedy zaszłam w ciążę byłam na umowie zlecenie, nigdy wcześniej nie miałam umowy o pracę. Mój pracodawca jest naprawdę super w stosunku do pracowników, więc gdy tylko dowiedzieli się o ciąży dostałam umowę o pracę. Musiałam jedynie przepracować 30 dni, jako że nigdy nie miałam umowy o pracę, żeby mieć płatne zwolnienie. Faktycznie jest tak, że nawet mimo zmiany pracy, jeśli nie było przerwy, to wypłacają. Ja tylko mogę powiedzieć, że te 30 dni liczy się łącznie z weekendami, nie stricte dni robocze pn-pt♥ 28.10.2017 ♥
-
Fasola1234 wrote:Dzięki bardzo mam nadzieje ze zus sie nie przyczepi ze zmieniłam prace i nagle zaszłam w ciąże ;/ zus jest niestety nieobliczalny
co masz dokładnie na myśli, że Zus jest nieobliczalny? mój zakład pracy będzie się przenosić niedługo i przed przeniesieniem zamierzam pójść na zwolnienie, to chyba nie będzie żaden problem? nie wiem jakiewarunki da nowy pracodawca ale jak tu mam umowe na czas nieokreslony to chyba nie moze tego zmienic?
no i myslę kiedy pojsc na zwolnienie. mam dosyć stresującą pracę.. a Wy kiedy chodziłyście/planujecie iść na zwolnienie? w którym tygodniu?
-
Hej dziewczyny, a ja bym chciała tak z innej beczki...
chodzi mi o wynagrodzenie w ciąży. od 2 miesięcy jestem na l4, we wrześniu dostałam normalnie wynagrodzenie, nawet trochę wyższe niż standardowo i było ono płatne przez pracodawce, a teraz w październiku, to już drugi miesiąc na l4 ciążowym dostałam wynagrodzenie już płatne przez zus o 36 zł niższe niż moje standardowe wynagrodzenie.
Wiem, podstawą wymiaru ma być średnia z ostatnich 12 miesięcy, ale moja pensja była jednakowa i nie miałam żadnych innych nieciążowych l4, więc skąd ta różnica?
Czy to normalne i wynika to z przeliczeń czy próbować coś wyjaśniać u pracodawcy, bo nie chcę na głupka wyjść ;P -
Pracujesz w zakładzie gdzie jest więcej niż 20 osób zatrudnionych? Jeśli tak to różnica moze jest z powodu liczby dni miesiąca bo jedne mają 30 inne 31? U mnie tak jest i dostaje właśnie z. Niewielka różnica. a jeżeli firma mniejsza to wpływ może być liczba dni na zwolnieniu.
25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert -