X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PRACA A CIĄŻA
Odpowiedz

PRACA A CIĄŻA

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 23 października 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny jestem w kropce.
    Z dniem 30 września zmieniłam pracę i od 2 października jestem na 3 miesięcznej umowie próbnej o pracę. Po 2 tygodniach okazało się że jestem w ciąży . Jako że pracuje w żłobku i moje warunki pracy mi nie pozwalają na kont6nuowanie pracy chce iść na l4 . Ale co dalej ? Miał ktoś taka sytuację? Pracowałam tylko 2 tygodnie i 1 dzień . Wiem że pracodawca musi mi przedłużyć umowę do dnia porodu . Ale czy będzie wyplacal mi normalna pensje?

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 23 października 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam prawie identyczną sytuację.
    Pracodawca musi przedłużyć Ci umowę, jeżeli w ostatnim tygodniu okresu próbnego będziesz najmniej w 12 tygodniu ciąży. Wtedy własnie przedłużą umowę do dnia porodu. Natomiast jak będziesz w 10 czy 11 tygodniu, to niestety, ale nie mają obowiązku przedłużać umowy.

PS Ja byłam własnie w 11 tygodniu i takie zaświadczenie wystawił mi lekarz i nie przedłużyli mi umowy. Kadrowa wszystko mi wytłumaczyła, stąd wiem.

Kajula lubi tę wiadomość

3i49l6d8vill3k1j.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 23 października 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okej:)
    ale pytanie czy jak tak krótko pracowałam to i tak dostane normalnie wypłatę?
    czy przedłużałas umowe od razu czy jak ci się skończyła to dopiero podpisywałas dalsza?

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 23 października 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie kolejne umowy dawali w dniu kończenia się poprzedniej

Bunia86 lubi tę wiadomość

3i49l6d8vill3k1j.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 23 października 2017, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co kojarzę musisz miec przepracowane 30 dni zeby w ogóle miec platne zwolnienie lekarskie. Chyba ze to Twoja kolejna praca bez dłuższych przerw.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 23 października 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze zapytac pracodawce w takim razie:)

edwarda nie miałam przerwy w pracy wiec mam nadzieje ze dostane płatne zwolnienie lekarskie.

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Z tego co kojarzę musisz miec przepracowane 30 dni zeby w ogóle miec platne zwolnienie lekarskie. Chyba ze to Twoja kolejna praca bez dłuższych przerw.

tez tak slyszalam

• Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 24 października 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm.. zobaczymy . doczytałam ze jesli praca jest bez przerwy to nie muszemiec tych 30 dni. noo coż okaże się w praniu :(

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Xxboo Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli nie skonczysz 12 tyg przez koncem umowy L4 placi Ci tak czy siak ZUS i macierzynskie też placi Ci ZUS. Wiec nie ma różnicy czy Ci przedłuża czy nie

715d7c48aeb895ef7206b2c9bd3947ed.png
  • Fasola1234 Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki bardzo mam nadzieje ze zus sie nie przyczepi ze zmieniłam prace i nagle zaszłam w ciąże ;/ zus jest niestety nieobliczalny

klz9rjjgay1rk8f4.png

Fasola1234
  • Kara93 Ekspertka

Wysłany: 25 października 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sytuacja wyglądała tak, że kiedy zaszłam w ciążę byłam na umowie zlecenie, nigdy wcześniej nie miałam umowy o pracę. Mój pracodawca jest naprawdę super w stosunku do pracowników, więc gdy tylko dowiedzieli się o ciąży dostałam umowę o pracę. Musiałam jedynie przepracować 30 dni, jako że nigdy nie miałam umowy o pracę, żeby mieć płatne zwolnienie. Faktycznie jest tak, że nawet mimo zmiany pracy, jeśli nie było przerwy, to wypłacają. Ja tylko mogę powiedzieć, że te 30 dni liczy się łącznie z weekendami, nie stricte dni robocze pn-pt :)

♥ 28.10.2017 ♥
    n59yupjyj6h97u00.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasola1234 wrote:
    Dzięki bardzo mam nadzieje ze zus sie nie przyczepi ze zmieniłam prace i nagle zaszłam w ciąże ;/ zus jest niestety nieobliczalny

co masz dokładnie na myśli, że Zus jest nieobliczalny? mój zakład pracy będzie się przenosić niedługo i przed przeniesieniem zamierzam pójść na zwolnienie, to chyba nie będzie żaden problem? nie wiem jakiewarunki da nowy pracodawca ale jak tu mam umowe na czas nieokreslony to chyba nie moze tego zmienic?

no i myslę kiedy pojsc na zwolnienie. mam dosyć stresującą pracę.. a Wy kiedy chodziłyście/planujecie iść na zwolnienie? w którym tygodniu?

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 26 października 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja bym chciała tak z innej beczki...
    chodzi mi o wynagrodzenie w ciąży. od 2 miesięcy jestem na l4, we wrześniu dostałam normalnie wynagrodzenie, nawet trochę wyższe niż standardowo i było ono płatne przez pracodawce, a teraz w październiku, to już drugi miesiąc na l4 ciążowym dostałam wynagrodzenie już płatne przez zus o 36 zł niższe niż moje standardowe wynagrodzenie.
    Wiem, podstawą wymiaru ma być średnia z ostatnich 12 miesięcy, ale moja pensja była jednakowa i nie miałam żadnych innych nieciążowych l4, więc skąd ta różnica?

Czy to normalne i wynika to z przeliczeń czy próbować coś wyjaśniać u pracodawcy, bo nie chcę na głupka wyjść ;P

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracujesz w zakładzie gdzie jest więcej niż 20 osób zatrudnionych? Jeśli tak to różnica moze jest z powodu liczby dni miesiąca bo jedne mają 30 inne 31? U mnie tak jest i dostaje właśnie z. Niewielka różnica. a jeżeli firma mniejsza to wpływ może być liczba dni na zwolnieniu.

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, to duża firma. Dzięki za informację :) Trochę się uspokoiłam :)

gyxwhdgeekj3uuo2.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ