Próby wątrobowe
-
Witajcie! Jestem w 24 tc. Co myślicie o takich wynikach prób wątrobowych: AST 40 (norma 31), ALT 64 (norma 31), bilirubina i GGTP w normie, kwasy żółciowe < 3,2 (norma <10). Po tygodniu diety i zażywania Essentiale Forte wyniki bez zmian, jedynie ALT 66. Lekarz na razie nic nie mówi, mam za tydzień kolejne badanie. Nie mam żadnego świądu dłoni i stóp typowego dla cholestazy. Z góry dziękuję za pomoc.12.2014-Aniołek
03.2017- początek leczenia w Invimed
02.06.2017- 1 IUI
Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
Nasienie ok, drożność ok -
Mirabelciu, na pewno nie można lekceważyć prób watrobowych, trzeba sprawdzać i mówić o tym lekarzowi. Ale przekroczenia nie są bardzo duże, więc też nie ma się co martwić, tylko czuwać. Ja przeszłam cholestaze ciążową i to bardzo ciężka. Nie wiem, jakie wyniki mialabym wcześniej, bo nikt mnie pod tym kątem nie badał, ale w 39. tygodniu miałam AlT 1200, AST 500 i kwasy żółciowe 96. Zrobiono mi natychmiastową cesarke, jeszcze tego samego dnia i dziecko urodziło się zdrowe. Trzymam kciuki! Będzie dobrze, ale kontroluj się. Swędzenie nie musi się pojawić. Ja przy moich wynikach miałam swędzenie, ale wcale nie bardzo uporczywe.
Mirabelcia lubi tę wiadomość
-