SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne pytanie o ZUS . pomocy
Odpowiedz

pytanie o ZUS . pomocy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Maj Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mam pytanie o ZUS . Jestem od dawna na zasiłku chorobowym po ustaniu zatrudnienia . ( do dnia porodu będzie płacić mi ZUS ) . A jak to jest z zasiłkiem macierzyńskim ? Będzie mi się należeć czy nie ?

Zaczynamy starania o 2 dzieciątko
  • Babu Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego, co się orientuję, to zależy od tego, na jaką umowę byłaś zatrudniona (i czas trwania umowy). Np. moja siostra była zatrudniona na umowę o pracę tymczasową i ona przedłużyła się automatycznie do dnia porodu i nie przysługuje jej potem macierzyński. Ale ponoć to jest szczególny przypadek.
    Na pewno Google Ci powie co i jak - poszperaj na portalach kadrowych :)

Edit: przepraszam, pomyliłam się i pokręciłam zupełnie!
    Zasiłek jej przysługuje, dlatego, że koniec końców pracodawca jej wystawił umowę z zatrudnieniem nieco dłuższym - już dokładnie nie pamiętam o ile, ale tak, że była zatrudniona także w okresie porodu.
    Natomiast wcześniej umowa miała się skończyć przed porodem i wtedy miałaby płacone tylko do rozwiązania ciąży.
    No ale to umowa o pracę tymczasową przez agencję, więc w ogóle osobny przypadek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 11:18

ckai3e3k0s8hy0lf.png
  • Maj Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też byłam zatrudniona przez agencję tymczasowa ale nie przedłużyłi mi umowy ze względu na to ze nie maja takiego obowiązku . ( dopiero muszą przedłużyć po ukończeniu 12 tyg ciąży a ja byłam wtedy 7 tyg ) poszłam zw względu na to ze były tam szkodliwe warunki pracy i za długi czas się staraliśmy i nie chcieli byśmy aby coś się dziecku stało
    A w necie czytać wiadomo jak to jest jedni piszą tak a jedni nie .. nigdy nic nie wiadomo .. a właśnie umowa była na okres określony podpisywana raz w tygodniu

Zaczynamy starania o 2 dzieciątko
  • noelka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem nie będzie Ci się należeć, bo już nie jesteś zatrudniona. Ale najlepiej dopytaj w ZUS.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ