X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne pytanie o ZUS . pomocy
Odpowiedz

pytanie o ZUS . pomocy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Maj Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mam pytanie o ZUS . Jestem od dawna na zasiłku chorobowym po ustaniu zatrudnienia . ( do dnia porodu będzie płacić mi ZUS ) . A jak to jest z zasiłkiem macierzyńskim ? Będzie mi się należeć czy nie ?

Zaczynamy starania o 2 dzieciątko
  • Babu Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego, co się orientuję, to zależy od tego, na jaką umowę byłaś zatrudniona (i czas trwania umowy). Np. moja siostra była zatrudniona na umowę o pracę tymczasową i ona przedłużyła się automatycznie do dnia porodu i nie przysługuje jej potem macierzyński. Ale ponoć to jest szczególny przypadek.
    Na pewno Google Ci powie co i jak - poszperaj na portalach kadrowych :)

Edit: przepraszam, pomyliłam się i pokręciłam zupełnie!
    Zasiłek jej przysługuje, dlatego, że koniec końców pracodawca jej wystawił umowę z zatrudnieniem nieco dłuższym - już dokładnie nie pamiętam o ile, ale tak, że była zatrudniona także w okresie porodu.
    Natomiast wcześniej umowa miała się skończyć przed porodem i wtedy miałaby płacone tylko do rozwiązania ciąży.
    No ale to umowa o pracę tymczasową przez agencję, więc w ogóle osobny przypadek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 11:18

ckai3e3k0s8hy0lf.png
  • Maj Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie też byłam zatrudniona przez agencję tymczasowa ale nie przedłużyłi mi umowy ze względu na to ze nie maja takiego obowiązku . ( dopiero muszą przedłużyć po ukończeniu 12 tyg ciąży a ja byłam wtedy 7 tyg ) poszłam zw względu na to ze były tam szkodliwe warunki pracy i za długi czas się staraliśmy i nie chcieli byśmy aby coś się dziecku stało
    A w necie czytać wiadomo jak to jest jedni piszą tak a jedni nie .. nigdy nic nie wiadomo .. a właśnie umowa była na okres określony podpisywana raz w tygodniu

Zaczynamy starania o 2 dzieciątko
  • noelka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem nie będzie Ci się należeć, bo już nie jesteś zatrudniona. Ale najlepiej dopytaj w ZUS.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ