pytanie o ZUS . pomocy
-
Z tego, co się orientuję, to zależy od tego, na jaką umowę byłaś zatrudniona (i czas trwania umowy). Np. moja siostra była zatrudniona na umowę o pracę tymczasową i ona przedłużyła się automatycznie do dnia porodu i nie przysługuje jej potem macierzyński. Ale ponoć to jest szczególny przypadek.
Na pewno Google Ci powie co i jak - poszperaj na portalach kadrowych
Edit: przepraszam, pomyliłam się i pokręciłam zupełnie!
Zasiłek jej przysługuje, dlatego, że koniec końców pracodawca jej wystawił umowę z zatrudnieniem nieco dłuższym - już dokładnie nie pamiętam o ile, ale tak, że była zatrudniona także w okresie porodu.
Natomiast wcześniej umowa miała się skończyć przed porodem i wtedy miałaby płacone tylko do rozwiązania ciąży.
No ale to umowa o pracę tymczasową przez agencję, więc w ogóle osobny przypadekWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2015, 11:18
-
No właśnie też byłam zatrudniona przez agencję tymczasowa ale nie przedłużyłi mi umowy ze względu na to ze nie maja takiego obowiązku . ( dopiero muszą przedłużyć po ukończeniu 12 tyg ciąży a ja byłam wtedy 7 tyg ) poszłam zw względu na to ze były tam szkodliwe warunki pracy i za długi czas się staraliśmy i nie chcieli byśmy aby coś się dziecku stało
A w necie czytać wiadomo jak to jest jedni piszą tak a jedni nie .. nigdy nic nie wiadomo .. a właśnie umowa była na okres określony podpisywana raz w tygodniuZaczynamy starania o 2 dzieciątko -