❤️Sierpień 21❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale jesteście fajne dziewczyny! Dzięki za przemiłe przywitanie ❤️
Jako, że to mój trzeci syn, to już jakoś tak szybciej podejmuję decyzje co do wyprawki i tak np wczoraj kupiliśmy wózek 🤭
Wiem, że to może jeszcze za wcześnie, ale wiedzieliśmy już jaki chcemy no i nie było na co czekać 😄 -
O i jako doswiadczona może polecisz coś zielonej w temacie? Ja nawet nie otwiram tych stron, tyle tego wszystkiego jest do wyboru, w głowie mi się od razu kręci 🤣
bezsilna lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
Dziewczyny z tymi szczepieniami, to ile ludzi tyle opinii... Każda musi podjąć decyzję za siebie 🤷♀️ ja się szczepić teraz nie będę na pewno... Pomyśle nad tym jak nie będą chcieli mnie bez tego wypuścić z kraju 😒 swoje wnioski i opinie zostawię dla siebie, bo nie chce się z nikim kłócić, a takie tematy często się tym kończą 🙈
Zniknęłam na parę dni, bo sprzątałam jak nienormalna 😂😂😂 dzieci poszły do przedszkola, a u mnie +100% do energii 😁 czekam aż mąż wywiezie swoje graty na magazyn i zabieram się za szafę u dzieci, bo sama nie wiem co ja tam mam 🙈 a ostatnio przeglądając zdjęcia dzieci, ogarnęłam, że to na pewno jest gdzieś schowane 😂 czeka nas odmalowanie całego mieszkania 🤯 przemeblowanie pokoju dzieci i dopiero mogę myśleć nad rzeczami dla malutkiej ( mówię o tych większych gabarytach), bo inne pierdółki oglądam po nocach 😁 powtarzałam badanie moczu wczoraj i jest znaczna poprawa, a w zasadzie ograniczyłam tylko ilość białka i czasem próbuje wcisnąć coś jeszcze przed snem, żeby ta przerwa między jedzeniem nie była ok. 16h 🤦♀️bezsilna lubi tę wiadomość
-
Sto_krotka wrote:O i jako doswiadczona może polecisz coś zielonej w temacie? Ja nawet nie otwiram tych stron, tyle tego wszystkiego jest do wyboru, w głowie mi się od razu kręci 🤣
Mogę dzielić się zakupowymi zdobyczami 😊
Jeśli chodzi o wózek, to kupiliśmy Emmaljung Nxt90f - jest to wózek głęboko-spacerowy. Co nas do niego przekonało?
Po pierwsze łatwość prowadzenia - koła przednie skrętne z możliwością zablokowania do jazdy w przód.
2. Tylne koła pompowane.
3. Koła z bieżnikiem więc nadaje się w teren (my miekszamy nad morzem więc często będziemy na plaży, w lesie itp)
4. Lekki, ale stabilny wózek
5. Łatwość w składaniu/rozkładaniu
6. Pasuje do niego fotelik maxi cosi - mamy już fotelik.
7. Nowoczesny design
8. Spacerówka rozkładana na płasko (nie chciałam kubełkowej)
9. Duży kosz na zakupy pod wózkiem
10. "mięsista", miła w dotyku rączka wózka z eko skóry
A co najważniejsze, obsługa pozalupowa. W razie gdyby coś stało się z wózkiem oddajemy go do serwisu na gwarancji i dostajemy wózek zastępczy 😉
Jest to szwedzka marka, a jak wiadomo Szwedzi lubią proste rozwiązania 😊 -
Ulaa tez chce mieszkac nad morzem, jestem na przeciwnym koncu polski...
Bitter uzywalam zwyklych tommee tippee i sprawdzily sie od poczatku do konca tzn nie musialam zmieniac bo fajnie pila juz w szpitalu. Teraz widze jakies antykolkowe nowosciBitterSweetSymphony lubi tę wiadomość
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Ulaa rzeczywiście wózek fajny i zgrabny ale cena jak dla mnie osobiście zabójcza 😖😉
Co do łóżeczka to mam na oku model z meblika Royal ma regulacje wysokości i możliwość przerobienia na tapczanik oraz nakładki na boczki.
A co do butelek chciałam philipsa szklana kupić na początek ale nie wiem czy ta mniejsza czy większą i ile w ogóle butelek powinnam mieć? Jestem w temacie I zielona.. To nasze pierwsze dziecko i jestem coraz bardziej Przerażona że się nie znam 😭Patryśka lubi tę wiadomość
-
bezsilna wrote:Ulaa rzeczywiście wózek fajny i zgrabny ale cena jak dla mnie osobiście zabójcza 😖😉
Co do łóżeczka to mam na oku model z meblika Royal ma regulacje wysokości i możliwość przerobienia na tapczanik oraz nakładki na boczki.
A co do butelek chciałam philipsa szklana kupić na początek ale nie wiem czy ta mniejsza czy większą i ile w ogóle butelek powinnam mieć? Jestem w temacie I zielona.. To nasze pierwsze dziecko i jestem coraz bardziej Przerażona że się nie znam 😭
To prawda, cena jest spora i zdaję sobie z tego sprawę 🥺
Jeśli chodzi o butelki to ja za wczasu nie kupuję więcej niż jedną, chcę karmić piersią więc raczej się nie przydadzą. A początek kupię avent najmniejszą, ale plastikowąbezsilna lubi tę wiadomość
-
Dzięki Ula, będę wieczorem studiować 🙂
Co do szczepienia, napisalam do swojej dr sms i odpisała mi, ze jeśli Pfizer lub Moderna to brać (z wykrzyknikami). Także ja chyba zaryzykuję, bardzo boję się poważnie rozchorować 😐Elleen, Baśka85 lubią tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Sto_krotka wrote:Dzięki Ula, będę wieczorem studiować 🙂
Co do szczepienia, napisalam do swojej dr sms i odpisała mi, ze jeśli Pfizer lub Moderna to brać (z wykrzyknikami). Także ja chyba zaryzykuję, bardzo boję się poważnie rozchorować 😐
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Ulaa wrote:To prawda, cena jest spora i zdaję sobie z tego sprawę 🥺
Jeśli chodzi o butelki to ja za wczasu nie kupuję więcej niż jedną, chcę karmić piersią więc raczej się nie przydadzą. A początek kupię avent najmniejszą, ale plastikową
A laktator w takiej sytuacji? Bo też chciałabym piersią i nie wiem czy jest sens kupowania porządnego laktatora, czy może kupić cokolwiek, na wszelki wypadek mieć wybrany porządny... Tak samo właśnie butelki..06.08 Witaj na świecie 🥰 zdrowy chłopiec, CC
Starania od 2017
Hsg ok, Nasienie ok, Mięśniak 50mm
Dostinex 0,25tabl/tydz
Od 11.2018 w klinice
5 cykli z ovitrelle
06.2019 zmiana lekarza i zmiana leczenia
Od 07.2019 letrox50/25, glucophage 1000
Od 08.2019 letrozol - 5 cykli
01.2020 - planowane IVF, krótki protokół, kriotransfer - odsunięte: stan zapalny, potem covid
03.20 - powrót do letrozolu, 2 cykle;
25.05.20 - start ivf
05.06.20 - punkcja, 22 kumulusy, 8 komórek, 8 zapłodnionych, 5 ☃️
26.08.20 Transfer - ☃️ + glue
- 9dpt beta 3,18
-12dpt beta 0,63.
Transfer 26.10 odwołany - podejrzenie covid19
07.12.2 Transfer ☃️ + glue
9dpt beta 272
11 dpt beta 697
20dpt pęcherzyk
Mięśniak blisko
13.02-hospitalizacja: krwawienie
krwiak
18.02 - 13t1d prenatalne - chłopiec
19.02 - wypis,reżim łóżkowy do 30.04
16.04 - połówkowe - wszystko ok
Cukrzyca ciążowa (insulina)
11.06 - USG 3 trymestru - ok -
Ah, i nie chciałam aż takiej dyskusji wywoływać tym szczepieniem 😁06.08 Witaj na świecie 🥰 zdrowy chłopiec, CC
Starania od 2017
Dostinex 0,25tabl/tydz
Od 11.2018 w klinice
5 cykli z ovitrelle
01.2020 - planowane IVF, krótki protokół, kriotransfer - odsunięte: stan zapalny, potem covid
25.05.20 - start ivf
- 9dpt beta 3,18
-12dpt beta 0,63.
9dpt beta 272
11 dpt beta 697
20dpt pęcherzyk
Mięśniak blisko
13.02-hospitalizacja: krwawienie
krwiak
18.02 - 13t1d prenatalne - chłopiec
19.02 - wypis,reżim łóżkowy do 30.04
16.04 - połówkowe - wszystko ok
Cukrzyca ciążowa (insulina)
11.06 - USG 3 trymestru - ok -
bezsilna wrote:Ulaa rzeczywiście wózek fajny i zgrabny ale cena jak dla mnie osobiście zabójcza 😖😉
A co do butelek chciałam philipsa szklana kupić na początek ale nie wiem czy ta mniejsza czy większą i ile w ogóle butelek powinnam mieć? Jestem w temacie I zielona.. To nasze pierwsze dziecko i jestem coraz bardziej Przerażona że się nie znam 😭
Szklane butelki są porównywalnie drogie, ale najlepsze, bo nic się z nimi nie dzieje i potem łatwo odsprzedać, albo dla drugiego dziecka będą na pewno się nadawały. Na początek mała pojemność że względu na wygodę użytkowania, czasami dziecko chce trzymać butelkę. Potem te większe będą potrzebne jeżeli będziesz dalej karmić z butelki. Najlepiej żeby smoczki do butelek były tej samej firmy, bo podobno dziecko się przyzwyczaja i to go uspokaja, ale u mnie były jak Lovi tak i innych firm i chyba bez różnicy. Jakościowo smoczki Philips i Lovi najlepiej wypadły. Jak tylko smoczek zmienia kolor po kilku miesiącach lub nawet po miesiącu (zależy od intensywności użytkowania) to należy wymienić na nowy. Samo wypadanie nie jest dobę, najlepiej umyć najpierw płynem do smoczków i butelek i bardzo dobrze opłukać, a dopiero potem wyparzyć. Ten płyn to niewielki wydatek, ale myje to czego Ludvik nie potrafi domyć, sama się przekonasz 😁 I jeszcze jak laktator jest, to do niego warto dokupić butelki, bo właśnie można tak bezpośrednio do butelki "nadoić" i dać dziecku nawet w ciągu 3 następnych godzin w temperaturze pokojowej.bezsilna lubi tę wiadomość
-
Baśka85 wrote:Ah, i nie chciałam aż takiej dyskusji wywoływać tym szczepieniem 😁
Moi Rodzice też mieli Modernę, po 1 dawce nic, po 2 stan podgoraczkowy i osłabienie. Ale to logiczne, silniejsza i szybsza reakcja organizmu na drugą dawkę, bo już ma przeciwciała.
Nie boję się zupełnie o objawy po, bo przecież tak czy siak mogłabym się rozchorować i jeszcze gorzej przechodzić. Boje się o ew. długofalowe skutki. Z drugiej strony różne szczepionki w ciąży się podaje i nośniki są pewnie podobne. Przekonuje mnie też, że dziecko ma od razu przeciwciała. Póki co planuję przyjąć jedną dawkę 🙂
🤔Ulaa lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Ps. W wielu punktach od razu wiadomo jak typ szczepionki mają, a zapisywałam już 7 osób z rodziny i nie było potem zmian. Zawsze można zrezygnować 😉2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Baśka85 wrote:A laktator w takiej sytuacji? Bo też chciałabym piersią i nie wiem czy jest sens kupowania porządnego laktatora, czy może kupić cokolwiek, na wszelki wypadek mieć wybrany porządny... Tak samo właśnie butelki..
Kupię ręczny, najprostszy na wszelki wypadek, większość czasu i tak Młody będzie ze mnąBaśka85 lubi tę wiadomość
-
Witaj Ula! Jeszcze przed ciążą podczytywałam wątek, w którym się udzielałaś, więc uśmiechnęłam się do siebie widząc Cię tutaj. Gratuluję synka😊
Odnośnie butelek popieram to co napisała Heart - jeśli planujecie karmić piersią i ewentualnie odciągać pokarm laktatorem to warto aby dziecko piło z takiej butelki jaka pasuje do laktatora. To oszczędność czasu bo unikniecie dodatkowego zmywania, poza tym na początku każdy mililitr jest cenny, a przy przelewaniu coś się jednak traci.
Baśka, jeśli masz wątpliwości warto się zorientować czy szpital dysponuje laktatorami. U mnie był pokój laktacyjny i kilka laktatorów Medela Symphony do których należało dokupić indywidualne akcesoria. Taki zestaw kosztował 17 zł. Wiem, że niektóre szpitale udostępniają całe laktatory. To pozwala się zorientować czy będziesz potrzebowała czegoś dobrego w domu czy wystarczy choćby ręczny na wypadek gdy będziesz chciała wyjść bez dziecka. Tak czy inaczej warto mieć na oku konkretne modele i miejsce gdzie można je dostać od ręki.
Z zainteresowaniem czytam to co piszecie na temat szczepionek na covid. Ja mam bardzo pozytywny stosunek do szczepień i zdecydowanie przeciw koronawirusowi też się zaszczepię, pytanie tylko czy przed porodem czy niedługo po. Jestem ciekawa co mi poleci moja lekarka.
Miałam dzisiaj teleporadę z endokrynologiem. Mam TSH, FT3 i FT4 na dolnej granicy normy. To chyba dość dziwne? TSH zawsze miałam niskie, pozostałe wyniki spadły w ostatnim czasie. Dostałam Euthyrox 25. Torchę się boję jak to na mnie wpłynie. Gdy na początku ciąży TSH spadło mi poniżej normy miałam ogromne problemy ze snem i kołatanie serca.
Jakich zasad powinnam przestrzegać przyjmując ten lek? Wiem tylko że na czczo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2021, 18:20
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Byłam na dodatkowej wizycie i zapytalam jeszcze jedna lekarkę w temacie szczepień i też na tak. Ale opinie lekarzy to jedno, a głównie trzeba by przjrzeć stanowiska ekspertów i wyniki badań. Poza tym rozmawiałam ze znajomymi ze studiów i przeanalizowaliśmy skład, mechanizm działania i faktycznie nie widzę co by mogło zaszkodzić. Także jestem uspokojona 😀
A szyjka 3,7 🥳aganieszkam, Baśka85, Kika, agulineczka, Elleen, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
Mała Matylda wrote:Witaj Ula! Jeszcze przed ciążą podczytywałam wątek, w którym się udzielałaś, więc uśmiechnęłam się do siebie widząc Cię tutaj. Gratuluję synka😊
Odnośnie butelek popieram to co napisała Heart - jeśli planujecie karmić piersią i ewentualnie odciągać pokarm laktatorem to warto aby dziecko piło z takiej butelki jaka pasuje do laktatora. To oszczędność czasu bo unikniecie dodatkowego zmywania, poza tym na początku każdy mililitr jest cenny, a przy przelewaniu coś się jednak traci.
Baśka, jeśli masz wątpliwości warto się zorientować czy szpital dysponuje laktatorami. U mnie był pokój laktacyjny i kilka laktatorów Medela Symphony do których należało dokupić indywidualne akcesoria. Taki zestaw kosztował 17 zł. Wiem, że niektóre szpitale udostępniają całe laktatory. To pozwala się zorientować czy będziesz potrzebowała czegoś dobrego w domu czy wystarczy choćby ręczny na wypadek gdy będziesz chciała wyjść bez dziecka. Tak czy inaczej warto mieć na oku konkretne modele i miejsce gdzie można je dostać od ręki.
Z zainteresowaniem czytam to co piszecie na temat szczepionek na covid. Ja mam bardzo pozytywny stosunek do szczepień i zdecydowanie przeciw koronawirusowi też się zaszczepię, pytanie tylko czy przed porodem czy niedługo po. Jestem ciekawa co mi poleci moja lekarka.
Miałam dzisiaj teleporadę z endokrynologiem. Mam TSH, FT3 i FT4 na dolnej granicy normy. To chyba dość dziwne? TSH zawsze miałam niskie, pozostałe wyniki spadły w ostatnim czasie. Dostałam Euthyrox 25. Torchę się boję jak to na mnie wpłynie. Gdy na początku ciąży TSH spadło mi poniżej normy miałam ogromne problemy ze snem i kołatanie serca.
Jakich zasad powinnam przestrzegać przyjmując ten lek? Wiem tylko że na czczo.
Euthyrox warto czasem brać w nocy (jak wstajesz do łazienki) - mi dopiero wtedy ładnie unormował tarczycę. Jak brałam rano to tak dobrze nie działał. Nie wiem z czego to wynikało - pół godziny przerwy miałam, widocznie było to za mało.
Ja się też na pewno zaszczepię i chcę jak najszybciej. Zresztą, coraz więcej lekarzy mówi że warto.. stanu podgorączkowego po samym szczepieniu (czy innych dolegliwości) się nie boję, bo migreny mi w ciąży nie przeszły, więc i tak co jakiś czas faszeruje się paracetamolem... Nawet nie chcę myśleć o potencjalnym bólu głowy przy covidzie.
Mała Matylda, Sto_krotka lubią tę wiadomość
06.08 Witaj na świecie 🥰 zdrowy chłopiec, CC
Starania od 2017
Dostinex 0,25tabl/tydz
Od 11.2018 w klinice
5 cykli z ovitrelle
25.05.20 - start ivf
- 9dpt beta 3,18
-12dpt beta 0,63.
9dpt beta 272
11 dpt beta 697
20dpt pęcherzyk
Mięśniak blisko