X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne skracająca się szyjka macicy
Odpowiedz

skracająca się szyjka macicy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • polka55 Znajoma

Wysłany: 17 maja, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    na wizycie prenatalnej w 29 tygodniu stwierdzono u mnie skrócenie się szyjki macicy do 2 cm. W 2 miesiące skróciła się o 2 cm.
    Dostałam Ustrogestan dopochwowo 1 raz dziennie przed snem.
    Nie mam się forsować, tylko normalnie funkcjonować bez obciążania się, spacer dozwolony.
    Czy w takim wypadku dużo Panie leżałyście?
    Czy mogę wyjść z mężem do sklepu, na kawę z koleżanką?
    Całą ciąże uważałam na siebie, mąż przejął obowiązki w domu od samego początku, nie wiem skąd mogło dojść do takiego skrócenia.

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 17 maja, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polka55 wrote:
    Witam,
    na wizycie prenatalnej w 29 tygodniu stwierdzono u mnie skrócenie się szyjki macicy do 2 cm. W 2 miesiące skróciła się o 2 cm.
    Dostałam Ustrogestan dopochwowo 1 raz dziennie przed snem.
    Nie mam się forsować, tylko normalnie funkcjonować bez obciążania się, spacer dozwolony.
    Czy w takim wypadku dużo Panie leżałyście?
    Czy mogę wyjść z mężem do sklepu, na kawę z koleżanką?
    Całą ciąże uważałam na siebie, mąż przejął obowiązki w domu od samego początku, nie wiem skąd mogło dojść do takiego skrócenia.
    Niestety to wszystko jest kwestia lekarza
    Ja np przy szyjce 2 cm w 24 tc miałam założony pessar i do tego leki
    Raczej mało się ruszam z domu i dość mocni na siebie uważam zeby dotrwać jak najdłużej

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 17 maja, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy, w dużej mierze od przyczyny. Czy miałaś pobrany wymaz? Bo w takim wypadku by wypadało.
    Co do aktywności, to mnie lekarka powiedziała, że mogę, po domu funkcjonować, zrobić obiad, przejść się z psem wokół bloku, ale no nie zakupy, bez zbędnego latania. Ja raczej zaległam w domu i chodziłam faktycznie przejść się na osiedlu i na tym koniec.

age.png
  • OlcikMiO Koleżanka

Wysłany: 18 maja, 04:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z szyjką 2,2 mm (w 30+4 tc) miałam robiony posiew aby ewentualnie zalozyc pessara (niestety w posiewie wyszla bakteria). I mialam zalecony zupelnie lezacy tryb zycia. Nie chodzilam juz na zadne spacery, nie stalam dlugo (bo grawitacja ciagnela dziecko w dol i to tez moze skracac szyjke). Dzieki temu dotrwalam do 38+0 i od 2 dni jestem szczesliwą mamusią nojego synka 💜

• polka55 Znajoma

Wysłany: 18 maja, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo odpoczywam, nie chodzę praktycznie nigdzie, już nawet z psem nie spaceruję.
    W domu wyręcza mnie mąż abym się nie przesilała.
    Posiewu niestety mi nie zlecono ale byłam na prenatalnym w innej przychodni.
    Za 10 dni będę u mojej prani prowadzącej (również tej która robiła prenatalne) w przychodni gdzie prowadzę ciążę aby dokładniej przyjrzeć się szyjce, może teraz zaleci badania.

• AEGO Autorytet

Wysłany: 18 maja, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No szczerze to mysle, ze przy takiej aktywności bym została. Długość szyjki nie jest tragiczna, ale jednak się ona skróciła, na takie 2 cm to często zakładają już pessar, dają więcej progesteronu no i robią posiew, bo bardzo często przez infekcje ta szyjka się skraca, więc tego bym dopilnowała koniecznie, a wizytę pewnie bym przyspieszyła. ;)

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ