Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne skracająca się szyjka macicy
Odpowiedz

skracająca się szyjka macicy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • polka55 Znajoma

Wysłany: 17 maja 2025, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    na wizycie prenatalnej w 29 tygodniu stwierdzono u mnie skrócenie się szyjki macicy do 2 cm. W 2 miesiące skróciła się o 2 cm.
    Dostałam Ustrogestan dopochwowo 1 raz dziennie przed snem.
    Nie mam się forsować, tylko normalnie funkcjonować bez obciążania się, spacer dozwolony.
    Czy w takim wypadku dużo Panie leżałyście?
    Czy mogę wyjść z mężem do sklepu, na kawę z koleżanką?
    Całą ciąże uważałam na siebie, mąż przejął obowiązki w domu od samego początku, nie wiem skąd mogło dojść do takiego skrócenia.

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2025, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polka55 wrote:
    Witam,
    na wizycie prenatalnej w 29 tygodniu stwierdzono u mnie skrócenie się szyjki macicy do 2 cm. W 2 miesiące skróciła się o 2 cm.
    Dostałam Ustrogestan dopochwowo 1 raz dziennie przed snem.
    Nie mam się forsować, tylko normalnie funkcjonować bez obciążania się, spacer dozwolony.
    Czy w takim wypadku dużo Panie leżałyście?
    Czy mogę wyjść z mężem do sklepu, na kawę z koleżanką?
    Całą ciąże uważałam na siebie, mąż przejął obowiązki w domu od samego początku, nie wiem skąd mogło dojść do takiego skrócenia.
    Niestety to wszystko jest kwestia lekarza
    Ja np przy szyjce 2 cm w 24 tc miałam założony pessar i do tego leki
    Raczej mało się ruszam z domu i dość mocni na siebie uważam zeby dotrwać jak najdłużej

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 17 maja 2025, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy, w dużej mierze od przyczyny. Czy miałaś pobrany wymaz? Bo w takim wypadku by wypadało.
    Co do aktywności, to mnie lekarka powiedziała, że mogę, po domu funkcjonować, zrobić obiad, przejść się z psem wokół bloku, ale no nie zakupy, bez zbędnego latania. Ja raczej zaległam w domu i chodziłam faktycznie przejść się na osiedlu i na tym koniec.

age.png
  • OlcikMiO Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2025, 04:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z szyjką 2,2 mm (w 30+4 tc) miałam robiony posiew aby ewentualnie zalozyc pessara (niestety w posiewie wyszla bakteria). I mialam zalecony zupelnie lezacy tryb zycia. Nie chodzilam juz na zadne spacery, nie stalam dlugo (bo grawitacja ciagnela dziecko w dol i to tez moze skracac szyjke). Dzieki temu dotrwalam do 38+0 i od 2 dni jestem szczesliwą mamusią nojego synka 💜

• polka55 Znajoma

Wysłany: 18 maja 2025, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo odpoczywam, nie chodzę praktycznie nigdzie, już nawet z psem nie spaceruję.
    W domu wyręcza mnie mąż abym się nie przesilała.
    Posiewu niestety mi nie zlecono ale byłam na prenatalnym w innej przychodni.
    Za 10 dni będę u mojej prani prowadzącej (również tej która robiła prenatalne) w przychodni gdzie prowadzę ciążę aby dokładniej przyjrzeć się szyjce, może teraz zaleci badania.

• AEGO Autorytet

Wysłany: 18 maja 2025, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No szczerze to mysle, ze przy takiej aktywności bym została. Długość szyjki nie jest tragiczna, ale jednak się ona skróciła, na takie 2 cm to często zakładają już pessar, dają więcej progesteronu no i robią posiew, bo bardzo często przez infekcje ta szyjka się skraca, więc tego bym dopilnowała koniecznie, a wizytę pewnie bym przyspieszyła. ;)

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: