X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Stan przedrzucawkowy.
Odpowiedz

Stan przedrzucawkowy.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Vanillia4 Debiutantka

Wysłany: 27 marca, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich!
    Potrzebuje informacji na temat stanu przedrzucawkowego, od wczoraj chodzę zestresowana z płaczem, bo wyniki badań prenatalnych określiły ryzyko jako wysokie. Jestem przerażona, oczywiście jestem umówiona do lekarza na konsultacje itp… ale kiedyś słyszałam że to jest baardzo groźne, wręcz śmiertelne. Jako osoba która w przeszłości miała stany lękowe i nerwice, ciągle o tym myślę. Boję się o swoje życie i życie dziecka.
    Jak to wygląda?… Błagam o wsparcie ❤️‍🩹

• Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 27 marca, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze spokojem. Wyniki pappy to tylko statystyka. Dużo osób ma wyliczone ryzyka tego stanu i wszystko jest ok. Mi też wyszły wysokie ryzyka, od lekarza dostałam acard 150. Jak zaczniesz brać przed 16 tyg ciąży to ryzyko znacznie spada.
    Monitoruj ciśnienie i poczytaj jakie są objawy tego stanu żeby w razie czego zareagować od razu, ale przede wszystkim spokój, bo stres szkodzi maluszkowi dużo bardziej niż coś co wyszło ze statystyk i może nigdy nie wystąpić 😊

Vanillia4 lubi tę wiadomość

👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮

IVF 09.2024:
    18.09.24 start stymulacji 💉
    30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
    6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
    7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
    6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
    8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
    11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
    13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
    13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
    15+4 👶🏻 147 g 🩵
    19+3 👶🏻 327 g 🩵
    20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
    23+4 👶🏻 688 g 🩵
    preg.png
  • Vanillia4 Debiutantka

Wysłany: 27 marca, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Ze spokojem. Wyniki pappy to tylko statystyka. Dużo osób ma wyliczone ryzyka tego stanu i wszystko jest ok. Mi też wyszły wysokie ryzyka, od lekarza dostałam acard 150. Jak zaczniesz brać przed 16 tyg ciąży to ryzyko znacznie spada.
    Monitoruj ciśnienie i poczytaj jakie są objawy tego stanu żeby w razie czego zareagować od razu, ale przede wszystkim spokój, bo stres szkodzi maluszkowi dużo bardziej niż coś co wyszło ze statystyk i może nigdy nie wystąpić 😊

Właśnie stres mnie dobija, wiem że to niedobre, ale to pierwsza ciąża i obawy czy wszystko jest dobrze.
    Preeklampsja przed 37 tyg. wynik 1 do 54😭😭 dlatego jeszcze bardziej się obawiam.
    Lekarza mam dopiero na poniedziałek, od wtorku start 16 tygodnia. Gdybym mogła już siedziałabym w gabinecie, ciśnienie ciągle monitoruje i jest niestety podwyższone…

• Optymistka90 Autorytet

Wysłany: 27 marca, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanillia4 wrote:
    Właśnie stres mnie dobija, wiem że to niedobre, ale to pierwsza ciąża i obawy czy wszystko jest dobrze.
    Preeklampsja przed 37 tyg. wynik 1 do 54😭😭 dlatego jeszcze bardziej się obawiam.
    Lekarza mam dopiero na poniedziałek, od wtorku start 16 tygodnia. Gdybym mogła już siedziałabym w gabinecie, ciśnienie ciągle monitoruje i jest niestety podwyższone…
    Jak się tak stresujesz to będzie podwyższone. 🙃
    Naprawdę tylko spokój tu pomoże. Zmierzyć sobie ciśnienie z 2 góra 3 razy dziennie.
    Ja na prenatalnych miałam 150/93 i wyliczyli mi ryzyko 1:70. Potem pierwsze pomiary w domu w stresie zawsze pod 140. A jak się uspokoiłam to nigdy nie przekracza 120. 😉

Jak bardzo cię to stresuje to spróbuj sobie załatwić konsultacje online może cię rozmowa z lekarzem uspokoi 😊

👩🏼 , 👦🏻 90’ + 2 🐈 i 2 🦮

IVF 09.2024:
    18.09.24 start stymulacji 💉
    30.09.24 punkcja ➡️ ❄️❄️❄️❄️
    6.11.24 FET 5AA + EG ❤️
    7 dpt ⏸️ i beta 38,1🔹9 dpt 88,3🔹12 dpt 379🔹14 dpt 914🔹17 dpt 3553
    6+3 ❤️ CRL 0,47 cm
    8+3 👶🏻 2,0 cm, ❤️ 178
    11+1 👶🏻 4,8 cm ❤️
    13+3 👶🏻 7,4 cm 🧬 prenatalne 🩵
    13+5 NIFTY PRO zdrowy synek 🩵
    15+4 👶🏻 147 g 🩵
    19+3 👶🏻 327 g 🩵
    20+3 👶🏻 374 g 🩵 połówkowe ok
    23+4 👶🏻 688 g 🩵
    preg.png
  • Vanillia4 Debiutantka

Wysłany: 27 marca, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Optymistka90 wrote:
    Jak się tak stresujesz to będzie podwyższone. 🙃
    Naprawdę tylko spokój tu pomoże. Zmierzyć sobie ciśnienie z 2 góra 3 razy dziennie.
    Ja na prenatalnych miałam 150/93 i wyliczyli mi ryzyko 1:70. Potem pierwsze pomiary w domu w stresie zawsze pod 140. A jak się uspokoiłam to nigdy nie przekracza 120. 😉

Jak bardzo cię to stresuje to spróbuj sobie załatwić konsultacje online może cię rozmowa z lekarzem uspokoi 😊

Dziękuję za odpowiedź i pomoc! Spróbuję opanować emocje😅🥹

• juszka_ Autorytet

Wysłany: 27 marca, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze dodam od siebie że ryzyko 1:54 oznacza że jedna na 54 osoby z takimi wynikami jest zagrożona stanem przedrzucawkowym;) jako osoba z zaburzeniami lękowymi rozumem Cię doskonale, ale absolutnie nie panikuj bo nie ma powodu :) jak wychodzi w badaniach podwyższone ryzyko to podaje się acard, który naprawdę znacząco to ryzyko obniża. Stan przedrzucawkowy to naprawdę rzadkość w dzisiejszych czasach, właśnie dzięki profilaktyce po badaniach pappa :)

💁🏼‍♀️32 💁🏻‍♂️36 🐶8

05.2024 cb
    10.09.2024 ⏸️
    07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
    07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
    ptp 19.05.2025 🤰🏼
  • Vanillia4 Debiutantka

Wysłany: 27 marca, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juszka_ wrote:
    Ja jeszcze dodam od siebie że ryzyko 1:54 oznacza że jedna na 54 osoby z takimi wynikami jest zagrożona stanem przedrzucawkowym;) jako osoba z zaburzeniami lękowymi rozumem Cię doskonale, ale absolutnie nie panikuj bo nie ma powodu :) jak wychodzi w badaniach podwyższone ryzyko to podaje się acard, który naprawdę znacząco to ryzyko obniża. Stan przedrzucawkowy to naprawdę rzadkość w dzisiejszych czasach, właśnie dzięki profilaktyce po badaniach pappa :)

Boże, bardzo Ci dziękuję za tą odpowiedź! Wszystkiego dobrego 🥹❤️

juszka_ lubi tę wiadomość

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 27 marca, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    mnie wyszło ryzyko 1:23 także jeszcze wyższe i biorę acard od 13 tygodnia i na razie jest wszystko ok, dziecko ładnie rośnie, przepływy są ok (starałam się nie czytać za dużo, żeby się nie nakręcać, ale kojarzę, że preeklampsja wiąże z jakimś słabym przepływem?).

Lekarka wspominała, że nie zdarzyło się jej dotychczas, że jak pacjentka brała acard to się ta preeklampsja objawiła, także nie stresuj się na zapas, tylko zacznij brać od tej wizyty ;)

Mierzę sobie ciśnienie rano na obu rękach i wieczorem też na obu, nigdy w domu mi nie przekroczyło 130/85 a nawet powiedziałabym, że w 90% przypadków mam takie 110/70, za to w gabinecie mi zawsze szaleje (tzw syndrom białego fartucha). Myślę, że to mogło mieć częściowy wpływ na wynik + moja lekarka mówiła mi, że któryś z tych wyników badań krwi, które są przy prenatalnych może wyjść niżej jak się ma przypadki nadcisnienia w najbliższej rodzinie i po przeanalizowaniu tego okazuje się, że mam i to całkiem sporo.

I na koniec dodam jeszcze tip do brania acardu, to trzeba brać na noc, ale polecam zjeść coś małego (u mnie zwykle mała kanapka), bo bez zjedzenia czegokolwiek z tym lekiem miałam straszną zgagę w nocy ;)

preg.png
  • Vanillia4 Debiutantka

Wysłany: 27 marca, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Hej,
    mnie wyszło ryzyko 1:23 także jeszcze wyższe i biorę acard od 13 tygodnia i na razie jest wszystko ok, dziecko ładnie rośnie, przepływy są ok (starałam się nie czytać za dużo, żeby się nie nakręcać, ale kojarzę, że preeklampsja wiąże z jakimś słabym przepływem?).

Lekarka wspominała, że nie zdarzyło się jej dotychczas, że jak pacjentka brała acard to się ta preeklampsja objawiła, także nie stresuj się na zapas, tylko zacznij brać od tej wizyty ;)

Mierzę sobie ciśnienie rano na obu rękach i wieczorem też na obu, nigdy w domu mi nie przekroczyło 130/85 a nawet powiedziałabym, że w 90% przypadków mam takie 110/70, za to w gabinecie mi zawsze szaleje (tzw syndrom białego fartucha). Myślę, że to mogło mieć częściowy wpływ na wynik + moja lekarka mówiła mi, że któryś z tych wyników badań krwi, które są przy prenatalnych może wyjść niżej jak się ma przypadki nadcisnienia w najbliższej rodzinie i po przeanalizowaniu tego okazuje się, że mam i to całkiem sporo.

I na koniec dodam jeszcze tip do brania acardu, to trzeba brać na noc, ale polecam zjeść coś małego (u mnie zwykle mała kanapka), bo bez zjedzenia czegokolwiek z tym lekiem miałam straszną zgagę w nocy ;)

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Jak dostanę tylko leki to spróbuję robić tak jak napisałaś 😊

• lady_in_black Autorytet

Wysłany: 27 marca, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, niczym się nie przejmuj! 🙂 Te wyliczenia są po to, żeby wdrożyć profilaktykę (acard) i monitorować ciążę. Przy aktualnym stanie wieży medycznej nawet jak coś zacznie się dziać, lekarze pomogą. Są bezpieczne leki, rozwiązanie ciąży przed terminem aktualnie nie stanowi takiego ryzyka dla dziecka jak kiedyś.
    Wracając do ryzyk- masz jakieś 2% ryzyka na stan przedrzucawkowy. To wygląda inaczej niż 1:54? 😉 Też miałam podobne, a chyba nawet większe ryzyko (wiek, cukrzyca) i stres po badaniach, a całą ciążę miałam ciśnienie truposza (w granicach 90/60). Ciesz się ciążą, bierz acard i mierz ciśnienie 🙂 i tyle!

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Vanillia4 Debiutantka

Wysłany: 28 marca, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lady_in_black wrote:
    Kochana, niczym się nie przejmuj! 🙂 Te wyliczenia są po to, żeby wdrożyć profilaktykę (acard) i monitorować ciążę. Przy aktualnym stanie wieży medycznej nawet jak coś zacznie się dziać, lekarze pomogą. Są bezpieczne leki, rozwiązanie ciąży przed terminem aktualnie nie stanowi takiego ryzyka dla dziecka jak kiedyś.
    Wracając do ryzyk- masz jakieś 2% ryzyka na stan przedrzucawkowy. To wygląda inaczej niż 1:54? 😉 Też miałam podobne, a chyba nawet większe ryzyko (wiek, cukrzyca) i stres po badaniach, a całą ciążę miałam ciśnienie truposza (w granicach 90/60). Ciesz się ciążą, bierz acard i mierz ciśnienie 🙂 i tyle!

Dziękuję bardzo! Procentowo już inaczej się patrzy… ja niestety mam też cukrzycę ciążową, cała rodzina ma cukrzyce więc w ciąży padło też na mnie

• Soleil_ Autorytet

Wysłany: 29 marca, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też wyszło wysokie ryzyko na prenatalnych, tj. 1:75, mimo że ogólnie jestem niskociśnieniowcem.
    Też się tym martwiłam, ale właśnie profilaktyka w postaci wdrożenia Acardu odpowiednio wcześnie, pozwala uniknąć stanu przedrzucawkowego u 80-90% kobiet, to bardzo dużo!

Dodam, że w 33 tygodniu trafiłam na patologie ciąży z powodu podwyższonego ciśnienia właśnie i już myślałam, że będzie problem, jednak dostałam leki na ciśnienie, które się pięknie ustabilizowało i teraz jest ok, dzisiaj mam 35+1, a ciążę będziemy rozwiązywać 37-38tc, więc dosłownie za chwilkę.

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ