X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka s płacze z głodu po tej piersi?

Dzięki dziewczyny, też podejrzewam,że mogło to być przed ciążą, gdybym wiedziała zrobiłabym przed badanie, pewnie przeszłam objawowo,to samo toxo,.w pierwszej ciąży nie miałam,a robiąc badania w pierwszym trymestrze wyszło, że już przechodziłam 😳 ale kiedy to nie wiem🤷‍♀️

W nocy źle spałam,q raczej nie spałam,nad ranem bóle brzucha, miałam regularne skurcze 😳 wzięłam prysznic, po jakimś czasie przeszło,a już myślałam,że będziemy się pakować do auta, wielki dzień blisko 😱😱😱

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka No niby wiem ale jak czytałam to np po porodzie może mieć przez to problemy z układem oddechowym przez niedojrzałość struktur układu oddechowego przerost struktur serca lub zaburzenia metaboliczne wcześniej nie przywiązywałam tak to tego wagi lekarz mówił że jest wszystko dobrze ale im bliżej rozwiązania tym bardziej głowa szaleje

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela a ostatnio na ile go szacowali?
    Nie czytaj internetów, teraz stres Ci nie jest potrzebny, dużo dzieci rodzi się z wagą 4 kg,a nawet ponad 4 i są okazami zdrowia, u Ciebie też tak będzie, silny chłopak po prostu 💪

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    04.01 ważył 3468g

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, nie przejmuj się. Zobacz co u mnie było. U mnie też było podejrzenie makrosomii a przestrzelili się z wagą małego o pół kilo! Ważył tyle co mały Żelki i jest po prostu długi chłopak z niego. Druga sprawa, nie masz cukrzycy. Makrosomia w cukrzycy jest problematyczna, bo wynika z problemów z cukrem. W szpital byłam z kobietą, która nie miała nigdy cukrzycy ciążowej a zdarzały jej się grubsze dzieci i zupełnie nic im nie jest, a mają już po kilka lat. Nie myśl o tym!

malinowa, czasem płacze dalej z głodu i wtedy lecę mu po modyfika, a potem odciągam 20-30ml jeszcze z piersi 😕 teraz akurat zasnął, ale to sen jest na godzinę i potem znowu głodny jest. Cycki mam już wylatretowane laktatorem i Antkiem 🙈 chyba kupię sobie gorset do laktatora, bo niewygodnie być uziemiona na 30 min po każdym karmieniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 10:35

age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela moje siostry maja po dwoje dzieci i każde dziecko z waga powyżej 4 kg.
    Moja znajoma urodziła w 38 tyg syna co ważył 5600g miał robiona 5 razy krzywa cukrowa bo lekarz był pewien, ze to cukrzyca ale nie. Wszystkie dzieci zdrowe.
    Makrosomia z powodu cukrzycy jest bardzo niebezpieczna i to co czytasz to 90% dotyczy na pewno powikłań makrosomii po źle prowadzonej cukrzycy.

Mój synek urodził się w 37+3 lub 37+5 zależy jak liczyć No ale jakby nie było w 38 tyg - waga 3550g i tez pierwsze co to się zapytałam czy to przez cukrzycy a mi powiedzieli ze to jest 60 centyl wiec jak najbardziej prawidłowo. I w sumie przez cała ciaze był mierzony między 50-60 centyl.

age.png
    age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Żelka. Tyle ile ja tematu zgłębiałam, to makrosomia w cukrzycy rodzi powikłania, a nie większe dzieci z ciąży niepowikłanej. Nie masz czym się przejmować Angela. Jedyne co u Ciebie to ta makrosomia może być wpisana właśnie jako wskazanie do cc.

age.png
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny pewnie macie rację ale po tylu latach starań strat człowiek chyba nie może uwierzyć że dotrwał do końca i już za chwilę przytuli swoje dziecko i że będzie wszystko dobrze

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • espoir Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    czasem płacze dalej z głodu i wtedy lecę mu po modyfika, a potem odciągam 20-30ml jeszcze z piersi 😕 teraz akurat zasnął, ale to sen jest na godzinę i potem znowu głodny jest. Cycki mam już wylatretowane laktatorem i Antkiem 🙈 chyba kupię sobie gorset do laktatora, bo niewygodnie być uziemiona na 30 min po każdym karmieniu
    ej, ale mój Franek też często po godzinie chce cycka, czasem i po pół już szuka. dla mnie to normalne zachowanie dziecka w tym wieku, czemu Ty to łączysz z tym, że on nie chce piersi lub się nie najada? on nie będzie Ci jadł na tym etapie co 3-4 godziny na piersi, tylko właśnie tak często, to jest to karmienie na żądanie.

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, po tej godzinie jak wstanie daję mu znowu cyca i on coś tam je z jednego i drugiego a potem się denerwuje, daje głowę do tyłu, płacze i dalej szuka ale cycków już nie chce. No i wtedy, np dzisiaj rano, dałam mu te odciągniete 20ml a on dalej płacze i szuka i jeszcze 30ml modyfika musiałam dać żeby się uspokoił. Położna mówiła, że mogę mieć zbyt mało pokarmu. Ja widzę, że jemu nie chce się zbytnio ssać efektywnie i woli mi marudzić żeby butle dostać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 12:54

age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozumiem. ale to się da naprawić tylko jak najczęściej go dostawiaj właśnie. to dobrze jeśli po godzinie znowu mu dajesz właśnie. im częściej tym lepiej dla laktacji.

a, że chce butle to normalne, poznał łatwiejszy sposób na żarełko to po co ma się wysilać 😉

Nyashka, Malamii26 lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Żurawinka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka, mój też raz chce co godzinę, raz co dwie. Czasem się naje, nie zaśnie, poleży, pogapi się na świat i po 20-30 minutach znowu chce jeść. Zgadzam się z Espoir, to właśnie karmienie na żądanie. Ja m problem z dużym ulewaniem, więc często po tak krótkim czasie zatykam małego smokiem, bo bym ulewek nie ogarnęła. Daj sobie i dziecku czas. Ja karmię z jednej piersi i też nie jest ona opróżniana do końca. Mały przybiera, więc się nie martwię. Spokojnie, tu nic nie działa jak w zegarku. Nie ma norm czasowych. Mały je raz częściej, raz rzadziej. Śpi raz godzinkę, innym razem trzy. I to wszystko to norma. Trudno o schemat na początku życia. I nawet jak się już jakiś system wypracuje i człowiek się cieszy, to za chwilę następuje skok rozwojowy i wszystko diabli biorą. Zaufaj instynktowi, mniej analizuj rozumem.

espoir, Malamii26 lubią tę wiadomość

• wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Dzięki dziewczyny pewnie macie rację ale po tylu latach starań strat człowiek chyba nie może uwierzyć że dotrwał do końca i już za chwilę przytuli swoje dziecko i że będzie wszystko dobrze

Masz mieć cc, więc coś musiał lekarz wpisać.
    Po prostu masz duże dziecko, moja koleżanka rodziła jedno 3500 a drugie 4500, normalnie zdrowe tylko duże :) A moja kumpela sama się urodziła z wagą 5 kg! :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Ola1988 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:

Angela jak ja Cię rozumiem... wczoraj bylam na wizycie - 37+1,po pierwszych pomiarach waga 3650..., az podskoczylam na tym łózku z przerazenia i juz w glowie mialam wielkie slowo makrosomia. ale lekarz na spokojnie zmierzyła jeszcze raz i tym razem lekko ponad 3200 g, ale powiedziala, że Mała mniejsza nie będzie. W związku z tym najpóźniej mamy urodzić do 22.01 (czyli 39 tc - w cukrzycy ciążowej nawet jest taka rekomendacja, a ja ją mam od 21tc, wersje light regulowana tylko dieta) ale mam ustalic z moją położna, kiedy ma dyzur w szpitalu, tak sie dopasujemy jeśli samo nie rozpocznie się wczesniej. i co...
    dzwonie do położnej (szpital 3 referencyjnosci), żeby wszystko poustalać, a ta do mnie... co my wymyśliłyśmy, czemu ewentualnie indukcja, jakie wskazania, ze przy cukrzycy ciazowej kobiety na indukcje przychodza 40+5 (????). jestem troche w szoku, bo szczerze nigdzie się nie spotkalam z takim terminem, może wy gdzieś się spotkałyście?
    okej, wolałabym nie indukować i urodzić normlanie, pewnie. ale boje się, że jak poczekam do tego 40+5 to młoda będzie ogromna i po prostu skonczy sie cc nie mowiac juz o innych powikłaniach...

1 IUI - kwiecień 2022 ❌
    2 IUI - maj 2022 ✅

21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
    27.05 - pierwsza wizyta ✊
    13.06 - jest ❤️

Ja 👩 34
    PCOS, Hypoglikemia reaktywna
    Rozjechane cytokiny
    Czynnik V (R2) - homozygotyczny
    MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
    KIR BX, brak 2DS3, 3DS1

On 🧔31
    Wyniki nasienia - w granicach normy
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, znam dziewczyny, które rodziły sn bez indukcji z cukrzycą ciążową. W tym jedna w domu (!) dobrze w 41 tygodniu z czymś... To były cukrzyce bezinsulinowe, dzieci "nieprzerośnięte", a laski mocno świadome plus bardzo niechętnie nastawione do ingerencji w poród, a ciąże monitorowane... Większość tego nie chce, bo się boi, bo rekomendacje są inne, bo lekarze straszą. Jak to powiedział mój lekarz od usg - bez Twojej zgody niczego nie zrobią.

Ja np. uznałam, że gdybym nie urodziła do tego 41+2, ale ktg i usg byłyby ok, to nie dałabym się wpakować na indukcję do 42 tygodnia. Ale ale to mój wybór, moje ryzyko, itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 18:13

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę nasz młody pokochał wózek i spacery jak jego siostra. Aż żal mi wracać do domu No ale na karmienie przed upływem 3 h trzeba wrócić. Jednak jak rodziłam na wiosnę to miałam komfort wyjść siąść na ławce w parku i dać jeść.
    Generalnie gdyby miała mieć trzecie dziecko to bym na pewno nie seksika się na wiosnę by przypadkiem nie było zimowe. 🙈😂
    jutro zostawiam synka z mężem i jadę do córki. Mam tez umówiona wizytę u pediatry by znowu ja osluchal. Mam wrażenie, ze moja mama nie ogarnia tego przeziębienia i dlatego to się tak ciągnie. Dzisiaj 2 tygodnie jak jej nie widzę na żywo. 😞

age.png
    age.png
  • Ola1988 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Ola, znam dziewczyny, które rodziły sn bez indukcji z cukrzycą ciążową. W tym jedna w domu (!) dobrze w 41 tygodniu z czymś... To były cukrzyce bezinsulinowe, dzieci "nieprzerośnięte", a laski mocno świadome plus bardzo niechętnie nastawione do ingerencji w poród, a ciąże monitorowane... Większość tego nie chce, bo się boi, bo rekomendacje są inne, bo lekarze straszą. Jak to powiedział mój lekarz od usg - bez Twojej zgody niczego nie zrobią.

Ja np. uznałam, że gdybym nie urodziła do tego 41+2, ale ktg i usg byłyby ok, to nie dałabym się wpakować na indukcję do 42 tygodnia. Ale ale to mój wybór, moje ryzyko, itd.

mi trochę zależy na tym, żeby sprobować sn (chcialabym dosyc szybko starać się o kolejne bobo) i na maksa wolałabym uniknąć ryzyka cc, a jesli moje dziecię bedzie tak rosnąć dalej to w 40tc bedzie oooogromna. ogolnie to sprawa toczy się o tą położna, bardzo chcialam z nia urodzic, ma fajna energie i w ogole do tego moementu mi pasowala, ale jakos zdziwilam się jej "sprzeciwem"
    ja na ktg ide już jutro rano, ale jakos po prostu tak opadlam z sił, wszystko mialam juz poukladane w glowie, a tu znowu moze bedzie niewiadoma i stresujace czekanie.

1 IUI - kwiecień 2022 ❌
    2 IUI - maj 2022 ✅

21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
    27.05 - pierwsza wizyta ✊
    13.06 - jest ❤️

Ja 👩 34
    PCOS, Hypoglikemia reaktywna
    Rozjechane cytokiny
    Czynnik V (R2) - homozygotyczny
    MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
    KIR BX, brak 2DS3, 3DS1

On 🧔31
    Wyniki nasienia - w granicach normy
  • Angela1108 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola na cukrzycy się nie znam niech się wypowiedza dziewczyny co ja mają lub miały one wiedzą najlepiej ale jak jest duża waga to uważam że powinni przyspieszyć poród

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • South Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się mało udzielam bo trochę mam roboty xD od nocy z niedzieli na poniedziałek przespałam łącznie 9h czyli 3h/dobę 🫣 Mam straszne problemy ze spaniem nawet jeśli mam okazje, ale z tym to srednio bo pakiet przebieranie+karmienie modyfikiem przy dwójce to minimum 1h, jeszcze odciąganie, mycie laktatorów to zostaje mi niewiele czasu na inne rzeczy.. narazie trzymamy wagę ✊maja dużo badań, niestety u jednego trzeba powtórzyć usg przezciemisczkowe bo są jakieś wątpliwości (mam nadzieje ze będzie wszystko okej 🙏). Generalnie chłopaki to Janek i Filip 🧸🧸 na początku mało do siebie podobni, ale z dnia na dzien coraz ciezej ich odróżnić w szczególności mężowi 😂 Janek tez miał podwyzszone crp, ale na szczęście spada :) dzisisj udało mi się odciągnąć 30ml podczas jednej sesji wiec jestem zadowolona ✊🏻
    Co do cc, strasznie dłużyło mi się zszywanie xD nawet zapamiętałam ze w tle, w radiu leciało spiec girls 🙃

Sorki ze się nie udzielam, ale serio nie mam jak. Właśnie zaczynamy wieczorna sesje 👩‍🍼

Marcysia1990, Żelka1990, Malamii26 lubią tę wiadomość

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2023, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South, Ty to masz teraz podwójna robotę. Podziwiam Cię i powodzenia z maluchami ❤️ starasz się jednocześnie karmić piersią + modyfik bo dwójka? Ja przy jednym z karmieniem + modyfik + laktator to minimum 1h mi schodzi 🙈

Espoir, Żurawinka, dzięki za rady z karmieniem ale ja widzę że mały nie je z piersi tylko zasypia. Potem jak go odkładam budzi się głodny, płacze, przystawiam znowu, zasypia i tak dzisiaj półtorej godziny walczylam a potem dałam mu moje odciągniete i jeszcze modyfik i dopiero był pojedzoby. Zobaczę co jutro położna na to poradzi. Aż zaluje że podwójnego latatora nie kupiłam bo szybciej bym odciagała. Na razie sytuacja wygląda jakbym musiała przejść na full mm.

A właśnie, Żelka, na spacer bierzesz modyfika ze sobą? A ile już podajesz małemu? Mój mały czkawki dostaje od karmienia butelką. Nie wiem czy nie kupić jakiejś innej.

Marcysia, a jak u Ciebie sytuacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2023, 19:56

age.png
‹‹ 634 635 636 637 638 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ