Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Aga_92 wrote:Gratuluje wszystkich pozytywnych wiadomosci po wizytach! 🌷🍀
U mnie progesteron 74😱 ciekawe czy mi lekarka zmniejszy dawke besinsa
Glukoza 70, insulina 4.25, i od poczatku bardzo restrykcyjnie trzymam diete low ig wg zalecen lekarki wiec dolaczam do kolka wsparcia 🙈 zeszlam z insuliny 11 i glukozy 78 zaraz po pozytywnym tescie, biore symformin moze mi go zmniejszy, zobaczymy. A z tym jedzeniem bywa mi ciezko bo wlasnie jedyne zachcianki jakie mam to na slodkie 😵💫 wtedy jem te zamienniki na erytrytolu czy gorzka czkolade itd ale to nie to samo i mi nie smakuje i wtedy mdlosci miewam i wieczny glod 🙈 nie zjadam tego na co mam ochote wiec jem cos innego i po tym nadal jesten glodna 😵💫
Czy diete układał Ci jakiś dietetyk?
Podejrzewam ze właśnie u mnie występują spadki cukru. Co 2 godziny jestem mega głodna, na tym głodzie spada mi ciśnienie, kręci mi się w głowie i robi mi się słabo. Martwi mnie to bardzo, więc chce sobie przejść też na low ig.
Odrzuciło mnie kompletnie od awokado, jajek i pomidora, na sam zapach chcę mi się wymiotować, dzisiaj mimo xonvea wymiotowałam
-
Buburuza wrote:Z tego co ja się orientowałam to w ciąży trzustka dostaje po dupie i już przy 92 drugi i trzeci wynik będzie obciążający.
Ja w pierwszej ciąży miałam wgl jakieś kongo z cukrem i właśnie dopiero na krzywej wyszło.
1 wynik w normie
2 wynik w normie
3 wynik niższy niż glukoza na czczo i to lekko powyżej 50 jednostek. Zemdlałam i zwymiotowałam tuż po ostatnim poborze. Dobrze że miałam kanapkę przy sobie, a na miejscu były pielęgniarki. W każdym razie na ten moment jem co chwilę i bardzo pilnuję jak to wygląda. Jak tylko mdłości przejdą wracam na tą samą dietę co była w pierwszej ciąży.
Dwa miesiące myślałam że mdleje od ciśnienia (mam za niskie ciśnienie) i lekarz kazał sobie zeszycik założyć i mierzyć 😅 a ja mdlałam od spadków cukru 😅
A co lekarze powiedzieli na ten wynik w ciąży, miałaś wdrożone coś w związku z tym?
Ja robiłam OGTT jeszcze podczas starań i miałam dokładnie taką samą sytuację. Co prawda nie zemdlałam, ale po 2h glukoza poleciała mi poniżej 50. A ja w ogóle nie czułam żadnych objawów takiego stanu w labie 🙈 Kupiłam potem glukometr i co ciekawe nigdy w normalnych warunkach nie miałam takich spadków, mam stabilne wyniki.
No i się zastanawiam jak w ciąży zareaguje na to obciążenie glukoza…
Dziewczyny dzisiaj wizytujące, mocne kciuki 🤞🏻☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 09:17
Jusia92 lubi tę wiadomość
-
Olinka1329 ja też mam uczulenie na tape’y i w sumie na plastry (nawet te hipoalergiczne) ale moja urofizjo miała z firmy K-active i jakoś dawałam rade. Jak zdejmowałam to smarowałam brzuch olejem ze słodkich migdałów i jakoś poszło. Inne uczulały mnie dużo bardziej, przy tych miałam lekkie zaczerwienienie.
U mnie pojawił się ból sitków co przy karmieniu nie jest najprzyjemniejsze niestety ale pamiętam, że w pierwszej ciąży też właśnie sutki mnie bolały, a piersi nie.
Pisałyście też dziewczyny, że miałyście dużo mleka to ja jestem ten sam team. Od 20 któregoś tygodnia już leciała mi siara i musiałam wkładki nosić, nocy bez biustonosza i wkładek nie idzie o raz trwać bo się leje.
Powodzenia dzisiaj wszystkim na wizytach i badaniach. Trzymam kciuki 🙂
Jusia92 lubi tę wiadomość
-
Olinka1329 wrote:O nie! Ja właśnie chciałam się zapisać na przedłużanie żelem (wcześniej robiłam tylko hybrydy), bo idę na wesele, ale teraz się mocno zaczęłam zastanawiać

Ja w poprzedniej ciąży miałam z kolei uczulenie ta tape'y, kórymi fizjoterapeutka mi okleiła brzuch
BillieJean Super, że choroba już za Wami. I super, że macie dobry kontakt z lekarzem prowadzącym, to na pewno daje duży komfort psychiczny
hej maranhel! Super, że udało się po tylu latach! Jak się czujesz? Męczą Cię jakieś dolegliwości? U mnie wstępnie też termin na 17.01, ale pewnie dzisiaj to się zmieni, bo owulację miałam raczej później.
Marthy Twój opis dnia też wygląda na mega aktywny. To Twój piesek na miniaturce? Niezła czuprynka
Ja mam niestety pracę w większości siedzącą, a pewnie jak powiem o ciąży to w ogóle zostanę odcięta od laboratorium i będę siedziała za biurkiem 
jaskra gratulacje!
Buburuza mi też się czasem myli, bo wątki wyglądają podobnie
A z rana to wszystko może się pomieszać. Mnie też budzą mdłości i myślę, czy nie położyć sobie przy łóżku jakiś krakersów... Wczoraj też zasypiałam z jakąś zgagą/mdłościami, ale na szczęście szybko udało mi się usnąć. Chyba muszę już zaopatrzeć się w gaviscon.
U mnie dzisiaj wizyta, ale dopiero na 19
Wcześniej jeszcze czeka mnie dość intensywny dzień w pracy i piknik w przedszkolu. Także intensywnie, jak na mnie.
Miłego dnia! Trzymam kciuki za wszystkie wizyty
Jedyne dolegliwości jakie mam póki co to od Prolutexu (ból brzucha w miejscu wstrzyknięcia i wzdęcia), i psychicznie słabo się czuję
-
tosiekk wrote:A co lekarze powiedzieli na ten wynik w ciąży, miałaś wdrożone coś w związku z tym?
Ja robiłam OGTT jeszcze podczas starań i miałam dokładnie taką samą sytuację. Co prawda nie zemdlałam, ale po 2h glukoza poleciała mi poniżej 50. A ja w ogóle nie czułam żadnych objawów takiego stanu w labie 🙈 Kupiłam potem glukometr i co ciekawe nigdy w normalnych warunkach nie miałam takich spadków, mam stabilne wyniki.
No i się zastanawiam jak w ciąży zareaguje na to obciążenie glukoza…
Dziewczyny dzisiaj wizytujące, mocne kciuki 🤞🏻☺️
Dieta low IG, małe porcje, co 2 godzinki wcinałam, warzywa do prawie każdego posiłku.
tosiekk, asiajoanna lubią tę wiadomość
-
Buburuza wrote:Dieta low IG, małe porcje, co 2 godzinki wcinałam, warzywa do prawie każdego posiłku.
Ale bez żadnej farmakologii?
Ja po tym wyniku poszłam do dietetyka i dostałam właśnie takie wskazówki, żeby zaczynać posiłki od błonnika i białka, a wtedy węgle i wtedy insulina nie skacze i glukoza jest stabilna. No i żadnych batonów itp jako przekąska. Ciekawe czy to wystarczy😁
asiajoanna lubi tę wiadomość
-
Wrzuciłam daty z prenatalnymi. Miałam tylko kilka więc jak macie wyznaczone terminy to piszcie przy następnej edycji was też wrzucę 😊 Jutro zaktualizuję daty porodów, bo czat gpt ze mną dziś nie współpracował
Szept_Flory, monii00 lubią tę wiadomość
-
Rosiek wrote:Olinka1329 ja też mam uczulenie na tape’y i w sumie na plastry (nawet te hipoalergiczne) ale moja urofizjo miała z firmy K-active i jakoś dawałam rade. Jak zdejmowałam to smarowałam brzuch olejem ze słodkich migdałów i jakoś poszło. Inne uczulały mnie dużo bardziej, przy tych miałam lekkie zaczerwienienie.
U mnie pojawił się ból sitków co przy karmieniu nie jest najprzyjemniejsze niestety ale pamiętam, że w pierwszej ciąży też właśnie sutki mnie bolały, a piersi nie.
Pisałyście też dziewczyny, że miałyście dużo mleka to ja jestem ten sam team. Od 20 któregoś tygodnia już leciała mi siara i musiałam wkładki nosić, nocy bez biustonosza i wkładek nie idzie o raz trwać bo się leje.
Powodzenia dzisiaj wszystkim na wizytach i badaniach. Trzymam kciuki 🙂
Ja jestem team mało mleka 😭. W ciąży zupełnie sucho ale stwierdziłam że po porodzie się pojawi, pojawiło się troszkę jedynie, dziecko miało zaburzony odruch ssania i tak skończyłam na karmieniu butelką. Oczywiście samozaparcia też trochę zabrakło bo myślę że ta sytuacja była do uratowania ale jest to trudne jak jesteś w szpitalu i każą Ci dziecku dać butelkę bo spada mu masa. 😕Mam nadzieję, że z drugim dzieckiem pójdzie mi lepiej. 😊
Buburuza lubi tę wiadomość
-
Kinia197 wrote:Wrzuciłam daty z prenatalnymi. Miałam tylko kilka więc jak macie wyznaczone terminy to piszcie przy następnej edycji was też wrzucę 😊 Jutro zaktualizuję daty porodów, bo czat gpt ze mną dziś nie współpracował
Ja mam prenatalne 23.06 ☺️
Kinia197, Esbe, monii00 lubią tę wiadomość
'89 👷♀️ & 👷'88
💓👶2023, cc
⏸️ 11.2025
💔 12.2025 poronienie samoistne 10tc / (6+4)
💔 03.2026 cb
⏸️ 20.04.2026 🌱🌈 + 💉 Neoparin
9dpo beta 23,27; 11dpo beta 103,54; 14dpo beta 566,3; 16dpo beta 1133,25; 18dpo beta 2414,7; 24dpo beta 17682,2; 30dpo beta 60560,56
06.05 jest ❤️
15.05 1,1cm🧡
29.05 2,33cm 💛
✅️ tsh, zespół antyfosfolipidowy
⚠️ trombofilia, mutacje MTHFR (hetero), V-Leiden, PAI-1 4G/5G

-
Dziewczyny, ile postów w dobę! Chciałam Wam wszystkim odpisać, ale chyba nie dam rady. 🙈
Przywitam się tylko z nowymi. Standardowo nudnych ciąż życzę. Rozgoście sie tu conajmniej do stycznia. ☺️
Wspaniale, że z wizyt wracacie z dobrymi informacjami. Gratulacje! 🥳 Napawa to optymizmem i mnie, bo skoro u Was dobrze, to dlaczego u mnie ma być inaczej? 😉
Kciuki za kolejne wizyty i badania. 🤞
Kinia197, Jusia92, monii00 lubią tę wiadomość
-
Dokładnie mam tak samo jak czytam te wszystkie cudowne wiadomości od razu pojawiają się takie myśli że w takim układzie też u mnie musi być wszystko w porządku daje to naprawdę dużo otuchy i pozytywnych myśliSzept_Flory wrote:Dziewczyny, ile postów w dobę! Chciałam Wam wszystkim odpisać, ale chyba nie dam rady. 🙈
Przywitam się tylko z nowymi. Standardowo nudnych ciąż życzę. Rozgoście sie tu conajmniej do stycznia. ☺️
Wspaniale, że z wizyt wracacie z dobrymi informacjami. Gratulacje! 🥳 Napawa to optymizmem i mnie, bo skoro u Was dobrze, to dlaczego u mnie ma być inaczej? 😉
Kciuki za kolejne wizyty i badania. 🤞
Szept_Flory, Kinia197, Jusia92, monii00, Malinaaa2024 lubią tę wiadomość
Starania od stycznia 2023
22.04 .2024⏸️
23.04 beta 204.55
25.04 beta 522.39 prg 19.1
29.04 beta 3430.91
2.05 pęcherzyk w macicy
6.05 beta 27601.65 prg 31.2
20.05 jest ❤️
30.12.2024 Witaj synku 🩵
Starania od września 2025
20.05.2026 ⏸️ -
Annette. wrote:Ja jestem team mało mleka 😭. W ciąży zupełnie sucho ale stwierdziłam że po porodzie się pojawi, pojawiło się troszkę jedynie, dziecko miało zaburzony odruch ssania i tak skończyłam na karmieniu butelką. Oczywiście samozaparcia też trochę zabrakło bo myślę że ta sytuacja była do uratowania ale jest to trudne jak jesteś w szpitalu i każą Ci dziecku dać butelkę bo spada mu masa. 😕Mam nadzieję, że z drugim dzieckiem pójdzie mi lepiej. 😊
Mam podobną historię. Ja karmiłam oboje mieszanie, ale szału z laktacją nie było. Teraz pewnie będziesz miała większą wiedzę i to na pewno pomoże, ale tez nie nakładaj na siebie zbyt dużej presji
maranhel w ciąży może pojawiać się wiele wątpliwości, zwłaszcza, jak czeka się na nią tak długo i może ma się jakieś wyobrażenia, czy oczekiwania. Widziałam Twój post w innym wątku, bardzo współczuję Ci takich myśli i samopoczucia. Oczywiście polecam spotkania z psychologiem/terapeutą. Ja chodziłam w poprzedniej ciąży i bardzo dużo mi dały. Czasem pare spotkań może naprawdę pomóc.
Annette., Buburuza, maranhel lubią tę wiadomość
💁🏼♀️36 💁🏼36
2021♀️
2023 2x cb
2024♂️
Początek starań o bobo nr 3 10.2025 🤞🏻
14.05 II
15.05 beta 39,5
18.05 beta 177
26.05 pęcherzyk ciążowy

-
Ja mam prenatalne 20 lipca.
Jeju dziewczyny współczuję spadków i skoków cukru oraz mdłości
Też dziś się obudziłam o 5 i nie mogłam zasnąć, śniły mi się wcześniej pająki… pewnie przez to, że wczoraj w aucie wyleciał na mnie ogromny pająk z nawiewu i dostałam takiego ataku paniki że nie mogłam się uspokoić , dzięki Bogu to mąż prowadził bo na bank by się skończyło czołówka 🙃
Kinia197, Esbe, Buburuza lubią tę wiadomość
-
Olinka1329 tak, to mój pudel na miniaturce
a nie chcesz iść na L4? Ja lubię pracować, ale akurat nie mam mozliwosci oddelegować się na inne stanowisko.
W temacie obaw o ciążę, czy dziecko będzie zdrowe, czy jej nie stracę itp. to szczerze polecam Wam jakieś zajęcie, zapisać się na coś, nowe hobby, jakieś książki w innej tematyce, ciekawe randki, wyjazdy, zwiedzanie, żeby ucieknąć od tego tematu. Mi to najbardziej pomaga, ale oczywiście nie u każdego, niektórzy wolą się wygadać u psychologa. Mi to akurat najlepiej poprawia humor, samopoczucie i obawy znikają.
monii00, Olinka1329 lubią tę wiadomość
-
Biedna z tymi mdlosciami, tule oby Ci szybko minely! 🫂Werox wrote:Czy diete układał Ci jakiś dietetyk?
Podejrzewam ze właśnie u mnie występują spadki cukru. Co 2 godziny jestem mega głodna, na tym głodzie spada mi ciśnienie, kręci mi się w głowie i robi mi się słabo. Martwi mnie to bardzo, więc chce sobie przejść też na low ig.
Odrzuciło mnie kompletnie od awokado, jajek i pomidora, na sam zapach chcę mi się wymiotować, dzisiaj mimo xonvea wymiotowałam
Ja sama z dieta walcze jako podstawe mam pudla z fit diety wariant niski indesk, 3 posilki i 2 sobie dorabiam na podstawie szukania w necie czy u chata ale to glownie warzywa, salatki, ciemne pieczywo, wlasnie staran sie jesc sporo jajek i awokado, ogolnie warzyw,czy jakies koktajle, jako przekaska i zamiennik slodyczy to jakis owoc np jablko i garsc orzechow czy gorzka czekolada 70%, slodycze mam wyeliminowane do 0. Jedynie szukam sobie jakis przepisow to jakies ciasta/ciasteczka da rade zrobic na gorzkiej czekoladzi, mące migdalowej i erytrytolu. Robilan brownie i tarte z truskawkami juz , bo krem z mascarpone i smietanki 30% tez niby ok jest. Lekarka mi tez doradzala zeby nigdy nie jesc solo rzeczy ktore powoduja skoki cukru ze jak juz np czasem bym zjadla jakis slodycz (pytalam czy bede mogla zjesc kawalek torta na urodzinach mojego🙈) to mowila zeby np przed i po zjesc jakies warzywo np pol papryki. Wszystko biale tez zamienilam na ciemne czyli ciemne piewczywo,makarony,0 ziemniakow w zadnej postaci. W weekend sami gotujemy to np kurczak/losos na parze z warzywami,kurczak z warzywami na patelni,zupa jarzynowa (wybieram mieszanke bez ziemniakow i pilnuje zeby nie rozgotowac zbyt warzyw),,czasem mysle sobie co lubilam i jak to przerobic na low ig, tutaj kolega gpt niezastapiony 😄 na cale szczescie jako takicd mdlosci nie mam, jedynie jak jestem glodna ale to zjem cos i ok albo wlasnie jak mam zachcianki na slodycze i zjem ten zdrowy zamiennik to tez i od wczoraj mnie trzyma odkad przed pobraniem krwi wypilam na pusty zoladek duzo wody 😵💫 aa i z picia to tez nie pije zadnych sokow tylko woda minimum 2 litry i 2 herbaty dziennie.
Nie jest latwo z taka dieta wiec mocno trzymam kciuki !!🍀 ja nie mam z nia problemow "dzieki" naszej trudnej i dlugiej staraniowej drodze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 12:12
Werox, asiajoanna, Olinka1329 lubią tę wiadomość
Starania od 03.2023
Pierwsza wizyta w klinice: 11.2024
👱♀️34 🧑40
👱♀️🧑 hormony, homocysteina, trombofilia, morfologia, witaminy, lipidogram ✅️
Amh: 1,440
Tsh: 11.2024: 1.94 ➡️ 10.2025: 0.826
IO: glukoza: 84 insulina: 12.20❌️
DHEA-SO4: 11.2024: 394 ➡️ 10.2025: 319
Prolaktyna: 11.2024: 21.3 ➡️ 10.2025: 6.4
💊Fertilwoman plus, wit D 2000j, Estrovita skin, aspirin cardio, resweratrol, progesterone besins, dostinex, symformin, euthyrox
Allo-MLR: 27,1%
💉 accofil
Drożność jajowodów plus podany lipiodol 03.2025 ➡️ oba drożne ✅️
Cykle owulacyjne ✅️
👱♀️biocenoza,MUCHa, bad. bakteryjne✅️
🧑nasienie ✅️
Ovitrelle 15x ❌️
Letrozole Bluefish 8x ❌️
w 41 cs pierwsze ⏸️ 24.04
25.04 beta 225 27.04 beta 460 29.04 beta 829 30.04 beta 1200
7.05 CRL 2,4mm z bijącym ❤️
21.05 7+6 CRL 1,46 cm FHR 162 bpm 🍀
9.06 4cm FHR 169 🧸 -
A to nie bedzie 12 +6? Bo ja chyba jestem dzisiaj 9+1, a Ty 9+2, tak?Kinia197 wrote:Przybijam piątkę też mam prenatalne 6.07 😊 Będę niby w 13+6 więc się mieszczę
Wydaje mi sie, ze ja bede miala w 12+6, ale moze mózg mi nie pracuje🙈
Buburuza lubi tę wiadomość