X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Tarczyca w ciąży i po ciąży. Powiększona. Ktoś tak miał?
Odpowiedz

Tarczyca w ciąży i po ciąży. Powiększona. Ktoś tak miał?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • vioris Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. W ciąży byłam 9 miesięcy temu. W trakcie brałam eutyrox żeby obnizyc tsh bo było ok 2.8. Po ciąży odstawione. I teraz po 9 miesiącach nagle powiększyła mi się tarczyca. Na tyle, że widać to i czuć. Czuję ucisk w gardle, gorzej mi się przelyka i mam chrypke. Zrobiłam sobie od razu badania i wszystko w normie niby oprocz podwyzszonych przeciwciał anty TG dwukrotnie. Czy któraś z Was tak miała? Co to oznaczało? Martwie się i szukam info ale wiadomo że w sieci ciężko coś znaleźć. Jutro jade do lekarza po skierowanie na usg. 19 października mam termin do endokrynologa, ale do tego czasu zwariuje :/

f2w33e3k1gzh6o5u.png
    21 lipca 2014 - Igorek 8tc [*]
    IVF GC Transfer zarodka 8A :) jest <3
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 października 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli masz tg podwyzszone i tarczyca duza to na pewno zapalenie tarczycy. Usg na pewno wszystko pokaze. Byc moze to początek choroby hashimoto.

Slyszalam, że po ciązy tarczyca szaleje czesto. Nic sie z tym nie da zrobic. Trzeba byc kontrola endo i brac leki. Nie martw sie, to na pewno nic groznego.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • vioris Autorytet

Wysłany: 3 października 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję. Mam nadzieję, że jest jak mówisz. Chociaż nie dopisałam że tylko z jednej strony tarczyca powiekszona. Nie wiem czy tak może być :( Oby to nie było nic groźnego. Człowiek sobie najgorsze scenariusze w głowie układa :(

f2w33e3k1gzh6o5u.png
    21 lipca 2014 - Igorek 8tc [*]
    IVF GC Transfer zarodka 8A :) jest <3
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 8 października 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bralam przed ciaza euthyrox 25 a w ciazy doszlam do dawki 75
    Jak juz zacznie sie brac tarczycowe to raczej sie kontunuuje
    Po ciazy 2ej dawka 25 okazala sie niewystarczajaca bo zaczelam miec duze poty 24h i 50mg unormowalo sytuacje

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 8 października 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama lat 70 miala przerost tarczycy i usunieto jej
    Tak samo skarzyla sie na przelykanie, oddech i ucisk na szyi oraz w czasie snu dusznosci

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ