Tarczyca w ciąży i po ciąży. Powiększona. Ktoś tak miał?
-
Hej. W ciąży byłam 9 miesięcy temu. W trakcie brałam eutyrox żeby obnizyc tsh bo było ok 2.8. Po ciąży odstawione. I teraz po 9 miesiącach nagle powiększyła mi się tarczyca. Na tyle, że widać to i czuć. Czuję ucisk w gardle, gorzej mi się przelyka i mam chrypke. Zrobiłam sobie od razu badania i wszystko w normie niby oprocz podwyzszonych przeciwciał anty TG dwukrotnie. Czy któraś z Was tak miała? Co to oznaczało? Martwie się i szukam info ale wiadomo że w sieci ciężko coś znaleźć. Jutro jade do lekarza po skierowanie na usg. 19 października mam termin do endokrynologa, ale do tego czasu zwariuje
-
Jesli masz tg podwyzszone i tarczyca duza to na pewno zapalenie tarczycy. Usg na pewno wszystko pokaze. Byc moze to początek choroby hashimoto.
Slyszalam, że po ciązy tarczyca szaleje czesto. Nic sie z tym nie da zrobic. Trzeba byc kontrola endo i brac leki. Nie martw sie, to na pewno nic groznego.
-
Dziękuję. Mam nadzieję, że jest jak mówisz. Chociaż nie dopisałam że tylko z jednej strony tarczyca powiekszona. Nie wiem czy tak może być Oby to nie było nic groźnego. Człowiek sobie najgorsze scenariusze w głowie układa
-