Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
kinia982 wrote:Hej dziewczyny, u mnie po połówkowych wczoraj niezły stres, płacz i brak energii mnie złapał.
Do tej pory wszystko było super, a teraz na badaniu uslyszałam, że mam położyć się jeszcze raz bo wyniki nie podobają sie lekarzowi i zerknie na to raz jeszcze. Dosłownie myślałam, że zemdleje jak to uslyszałam...
No i wyszło, że przepływy mam na granicy normy. Powiedział, że to jeszcze nie wychodzi jako patologia ale jest bardzo blisko więc mam umówić się do swojego ginekologa i to śledzić... Ja jak to ja - już poł neta przeczytane. Jedyne co mnie uspokaja, to, że Nikodem przybiera bardzo ładnie na wadze, do tego doczytałam o nadciśnieniu w takich przypadkach gdyby to miało być groźne, ale u mnie ciśnienie to zawsze jest niziutkie. Kupiłam też sok z Agonii już wczoraj, leże tylko na lewym boku - żeby te przepływy poprawić. Ale nie znam się na tym totalnie i no z butów mnie ta informacja wyniosła... Wiecie coś więcej może w temacie tych przeplywow? Staram się nie stresować narazie ale już tylko mnie coś zabolało wczoraj z boku brzucha i jazdy w głowie od razu miałam 🙈 A moja gine prywatna wraca dopiero 29.08 z urlopu a ja czuje, że oszaleje chyba do tego czasu...
Ja w poprzedniej ciąży na przepływy (które w sumie miałam dobre, ale dziecko nie rosło) brałam jeszcze Medargin z polecenia oddziału szpitalnego, on jest bez recepty, poczytaj o l-argininie.
W granicach normy to wciąż norma, ale obserwować musicie, najważniejsze, że lekarz zareagował! 🤞kinia982, Mamausia lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
🩺 12.11.
-
Domi.Nika wrote:Dzieci nie powinny mieć kontaktu z ekranem do 2go roku życia, są badania ze coraz więcej dzieci ma diagnozowane „spektrum autyzmu” które miały kontakt z ekranem. I to ma wpływ na rozwój dzieci. Wiec jak słucham takich historii o 2 miesięcznych dzieciach co siedzą przed tabletem to krew mnie zalewa.
Ja się zapisałam jutro na nadprogramową wizytę, czuje jakieś pieczenie w pochwie nie wiem czy jakaś infekcja się nie przyplątała
Generalnie i dorosłym ekrany robią kuku na mózgu, widzę po sobie, nic to dobrego. Koncentracja leci dramatycznie.
U młodego do 2 rż pilnowałam tego. Teraz będzie trudniej bo będzie starszak i dziadek i 2 tv w domu. Od niedzieli rozważam zamontowanie dodatkowych drzwi do pokoju maluszka np. Przesuwnych na szynie bo w pokoju obok mąż ma tv i zasypia przy nim co mnie strasznie irytuje.
A starszak dostał bana na granie i bardzo mocny limit na tv po wczorajszym treningu, na którym był zwyczajnie rozkojarzony.kattalinna lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Rocky, pięknie 😍 Odpoczywajcie!
Faelwen i Lyiss, czekamy na wieści 💕🤞
Gumcia, Beza, gratuluję dobrych wieści 🤞Co do rozbieżności różnych części ciała, to też miałam mówione, że do 2 tygodni jest norma, więc luz 😎 Zresztą wystarczy popatrzeć na nas, dorosłych, jacy proporcjonalni jesteśmy 🤣
Podkoszulka, kochana, jesteś na grupie mam z cukrzyca ciążową? Tam dziewczyny na pewno pomogłyby Ci przejść przez ten trudniejszy czas, na pewno już mają obcykane sposoby na cukry 🫂 Nigdy nie myśl, że coś jest Twoją winą, jaki miałaś na to wpływ, przecież nikt takich rzeczy świadomie nie wybiera… 🫂 U diabetologa byłaś, pomógł Ci ogarnąć temat?Faelwen90, Liyss🧚🏻, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
🩺 12.11.
-
Mój mąż mówi przed tymi wizytami „spokojnie nie ma czym się stresować teraz to poznamy już tylko stan faktyczny, jak coś powiedzą to będziemy działać”. Na mnie to działa jak i jego spokój. Nie wszystko co wyjdzie nie tak może źle się skończyć
trzymam kciuki żeby było ok i z przepływami i z cukrzycami i innymi rzeczami
No te ekrany trudna sprawa :p rozmawiałam z moja koleżanka neurolożka ostatnio o tym że na bardzo dużo problemów wpływa styl życia. Ludzie biorą leki żeby się lepiej czuć a jedzą straszny syf i nie ruszają się. Tak samo z koncentracją niestety…Holibka, kattalinna, Faelwen90, Mamausia lubią tę wiadomość
-
U nas nie ma bajek na telefonie, tabletu nikt nie posiada. Do 3 r.ż. nie było oglądania, ale była muzyka (bez teledysków) na tv. Teraz tego też nie będzie, wszystko będzie szło na głośnik jak już. O oglądanie "bo starsza" się nie boję, ona ma limity (jeden dzień w tygodniu, chociaż w wakacje to jest różnie) i doskonale rozumie, że maluszki nie mogą w ogóle oglądać, więc jeśli będzie miała bajkę to nigdy w obecności brata. Dzięki ograniczeniom ekranów i słodyczy od zawsze u córki doskonale widzimy jak one wpływają na zachowanie. Wystarczy chwila zluzować i jest masakra. Gdybyśmy nie mieli porównania, to byśmy myśleli, że po prostu mamy takie "żywe" dziecko.
Gumcia1989 lubi tę wiadomość
-
Jesteśmy po II prenatalnych. Wszystko dobrze z córeczką. Mała kuleczka waży już 481g przez jej wymiary termin porodu 24.12 😆 Dziś jak pokazała nam gin w 3D kawałek buźki i zobaczyłam ten nosek i usteczka to się tam popłakałam ze wzruszenia 🥹
Nomeolvides, Holibka, Rocky, Zaqwsx, Faelwen90, Domi.Nika, kattalinna, KINGA89, ultramaryna_, potforzasta, Podkoszulka, Ilona.., kknn, Murilega, Ottioli, Mamausia, Tigra, Md1610, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️
19.04 beta 122,90 🤞🏻
22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 pierwsza wizyta 0,58 cm bobo z bijącym serduszkiem 🥹
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma już 6 cm 😍 🩷?
26.06 badania prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷?
10.07 wszystko dobrze u bobo🥹🩷?
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II badania prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III badania prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm 🥹
🔜 19.11 KTG + wizyta
🔜03.12 KTG + wizyta
🔜 17.12 KTG + wizyta
🔜 poród 🥰
-
ultramaryna_ wrote:Przepływy to problem łożyskowy tj. połączenia pomiędzy matką i płodem, albo problem Twoich predyspozycji, bo możesz mieć opory w tętnicach macicznych. Przypomnij, jaki miałaś wynik przy pierwszych prenatalnych, jakie ryzyko preeklampsji, hipotrofii itd.? Czy masz Acard włączony?
Ja w poprzedniej ciąży na przepływy (które w sumie miałam dobre, ale dziecko nie rosło) brałam jeszcze Medargin z polecenia oddziału szpitalnego, on jest bez recepty, poczytaj o l-argininie.
W granicach normy to wciąż norma, ale obserwować musicie, najważniejsze, że lekarz zareagował! 🤞
Przy pierwszych prenatalnych miałam tylko <1:20000 trisomia 18, <1:20000 trisomia 13 i 1:4521 trisomia 21. Tylko samoistny porod przed 34 tygodniem 1:927 ale zaden lekarz uwagi na to nie zwrocil i na ten temat nic nie mowil:/ Nie mam acardu bo do teraz bylo "ksiazkowo" tzn. zero lekow procz pregna plus 🥹 Sama sie juz w tym pogubilam i nic nie kumam... jedyne co zauwazylam, to że "Ductus Venosus PI" mialam nisko juz na I prenatalnych, bo 0.730...
Jeszcze polowkowe i prenatalne robil mi lekarz, ktory nie jest moim prowadzącym więc totalnie nic nie powiedzial procz: "prosze isc z wynikami do swojego lekarza"... i stres w głowie i 0 odpowiedzi 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 15:21
-
Liyss🧚🏻 wrote:Jesteśmy po II prenatalnych. Wszystko dobrze z córeczką. Mała kuleczka waży już 481g przez jej wymiary termin porodu 24.12 😆 Dziś jak pokazała nam gin w 3D kawałek buźki i zobaczyłam ten nosek i usteczka to się tam popłakałam ze wzruszenia 🥹
Liyss🧚🏻, Ilona.. lubią tę wiadomość
-
Kinia982 a nie możesz napisać wiadomości do swojego lekarza ? Ze wyszło tak i tak to Cię niepokoi? I czy może to wytrzymać do wizyty czy jakoś zacząć działać ?
Liyss super wieści 🥹 przynajmniej w każde urodziny będzie imprezka rodzinna.Liyss🧚🏻 lubi tę wiadomość
-
kinia982 wrote:Przy pierwszych prenatalnych miałam tylko <1:20000 trisomia 18, <1:20000 trisomia 13 i 1:4521 trisomia 21. Tylko samoistny porod przed 34 tygodniem 1:927 ale zaden lekarz uwagi na to nie zwrocil i na ten temat nic nie mowil:/ Nie mam acardu bo do teraz bylo "ksiazkowo" tzn. zero lekow procz pregna plus 🥹 Sama sie juz w tym pogubilam i nic nie kumam... jedyne co zauwazylam, to że "Ductus Venosus PI" mialam nisko juz na I prenatalnych, bo 0.730...
Jeszcze polowkowe i prenatalne robil mi lekarz, ktory nie jest moim prowadzącym więc totalnie nic nie powiedzial procz: "prosze isc z wynikami do swojego lekarza"... i stres w głowie i 0 odpowiedzi 🥹
Niestety, nie masz ocenionych ryzyk, to dodatkowe badanie poza pappą, pobiera się krew na łożyskowy czynnik wzrostu, który informuje m.in. o zagrożeniu niewydolnością łożyska. Gdybyś miała i wyszłyby wysokie, pewnie włączono by Ci Acard, który na takie problemy pomaga.
Jak mówią dziewczyny wyżej, ja bym jak najszybciej skontaktowała się z lekarzem i omówiła z nim, co dalej robicie. Mnie też dopiero na połówkowych w poprzedniej ciąży wyszły problemy, na Acard było za późno i dostałam heparynę plus ten Medargin.kinia982 lubi tę wiadomość
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
🩺 12.11.
-
ultramaryna_ wrote:Kinia, na spokojnie, nic złego się nie dzieje i sytuacja jest opanowana ❤️
Niestety, nie masz ocenionych ryzyk, to dodatkowe badanie poza pappą, pobiera się krew na łożyskowy czynnik wzrostu, który informuje m.in. o zagrożeniu niewydolnością łożyska. Gdybyś miała i wyszłyby wysokie, pewnie włączono by Ci Acard, który na takie problemy pomaga.
Jak mówią dziewczyny wyżej, ja bym jak najszybciej skontaktowała się z lekarzem i omówiła z nim, co dalej robicie. Mnie też dopiero na połówkowych w poprzedniej ciąży wyszły problemy, na Acard było za późno i dostałam heparynę plus ten Medargin.
Hejo,
Ja z grudniowych mam ale Was też podczytuję bo mam termin na samiutki koniec miesiąca ☺️
Ultramaryna, czy Ty miałaś w poprzedniej ciąży problemy tak jak Kinga czy cos z ilością wód płodowych? Bo widziałam, ze pisałaś o wodach z ulgą w tej ciąży.
Podpytuję bo też miałam połówkowe w zeszłym tygodniu i lekarz powiedział, że AFI w dolnej granicy normy (9,7) a jak powtórzyłam wczoraj u innego lekarza to MVP było 3 i też trochę świruje. Także doskonale rozumiem jak się czujesz, Kinga 💕13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
💊
Euthyrox N50
-
Witam Panie ,
Melduję po połówkowych. Rozpisywać się nie ma co. Wszystko gra, jest rozwinięte i na swoim miejscu. Waga 360g. Standardowy średniaczek. 😊Ottioli, Rocky, kattalinna, Zaqwsx, ultramaryna_, Nomeolvides, Liyss🧚🏻, Mamausia, Murilega, Tigra, Podkoszulka, Holibka, Md1610, kknn, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
29.04.2024 beta 380 ml
02.05.2024 beta 1246 ml
16.05.2024 💖
10.06.2024 3,63 cm (10+4)
19.06.2024 5,5 cm (11+6) , prenatalne - wszystko okej
21.08.2024 360 g (20+4) połówkowe - wszystko okej -
Liyss🧚🏻 wrote:Jesteśmy po II prenatalnych. Wszystko dobrze z córeczką. Mała kuleczka waży już 481g przez jej wymiary termin porodu 24.12 😆 Dziś jak pokazała nam gin w 3D kawałek buźki i zobaczyłam ten nosek i usteczka to się tam popłakałam ze wzruszenia 🥹
Gratulacje! To naprawdę piękny moment i data cudna! U nas nadal wychodzi 31.12 albo 1.01 i mnie bardzo to bawi, że albo w tym roku albo w kolejnym. Na nic się nie nastawiam, bo jakby nie było to będzie dobrze.
@kinia982 - wierzę, że wszystko będzie dobrze i Twój lekarz rozwieje wszystkie wątpliwości. Ja też chyba nie czekałabym do wizyty tylko starała jak najszybciej się skontaktować i poradzić.Ilona.., Liyss🧚🏻, kinia982 lubią tę wiadomość
👩🏽💼28 👨🏽💼29
🚀Start starań: marzec 2023
💔Poronienie, puste jajo, lipiec 2023, 8 tydz.
❤️🩹Październik 2023 - ciąża biochemiczna
🤰🏽Kwiecień 2024 - pozytywny test
🩵19.08.2024 - badania połówkowe, czekamy na chłopca 🩵 -
Pozwólcie proszę, że wrócę do tematu wyprawki - totalnie mnie on przygniótł i obiecałam sobie, że po połówkowych badaniach się biorę!
Wózek mamy obiecany od koleżanki w dobrej cenie. Venicci Upline kremowy - macie jakieś opinie na jego temat?
Poza tym... Szukam dobrej listy (najlepiej jakiś pdf) do wyprawki, ale nie takiej komercyjnej jakiegoś sklepu, aby opchnąć jak najwięcej produktów, ale takiej wiecie - sprawdzonej. Natknęłyście się na coś na jakimś blogu albo może macie coś swojego? To moje pierwsze dziecko, jestem najstarsza w rodzinie i... Naprawdę kiepsko z dobrymi radami. Dwie koleżanki z dziećmi doradzą pewnie co i jak, ale szukam jakiejś listy na start, co by weryfikować i odhaczać. Najlepiej z ilościami ile i czego potrzeba - obiektywnie.
👩🏽💼28 👨🏽💼29
🚀Start starań: marzec 2023
💔Poronienie, puste jajo, lipiec 2023, 8 tydz.
❤️🩹Październik 2023 - ciąża biochemiczna
🤰🏽Kwiecień 2024 - pozytywny test
🩵19.08.2024 - badania połówkowe, czekamy na chłopca 🩵 -
Martineska9596 wrote:Pozwólcie proszę, że wrócę do tematu wyprawki - totalnie mnie on przygniótł i obiecałam sobie, że po połówkowych badaniach się biorę!
Wózek mamy obiecany od koleżanki w dobrej cenie. Venicci Upline kremowy - macie jakieś opinie na jego temat?
Poza tym... Szukam dobrej listy (najlepiej jakiś pdf) do wyprawki, ale nie takiej komercyjnej jakiegoś sklepu, aby opchnąć jak najwięcej produktów, ale takiej wiecie - sprawdzonej. Natknęłyście się na coś na jakimś blogu albo może macie coś swojego? To moje pierwsze dziecko, jestem najstarsza w rodzinie i... Naprawdę kiepsko z dobrymi radami. Dwie koleżanki z dziećmi doradzą pewnie co i jak, ale szukam jakiejś listy na start, co by weryfikować i odhaczać. Najlepiej z ilościami ile i czego potrzeba - obiektywnie.Martineska9596, Holibka lubią tę wiadomość
-
Martineska9596 wrote:Poza tym... Szukam dobrej listy (najlepiej jakiś pdf) do wyprawki, ale nie takiej komercyjnej jakiegoś sklepu, aby opchnąć jak najwięcej produktów, ale takiej wiecie - sprawdzonej. Natknęłyście się na coś na jakimś blogu albo może macie coś swojego? To moje pierwsze dziecko, jestem najstarsza w rodzinie i... Naprawdę kiepsko z dobrymi radami. Dwie koleżanki z dziećmi doradzą pewnie co i jak, ale szukam jakiejś listy na start, co by weryfikować i odhaczać. Najlepiej z ilościami ile i czego potrzeba - obiektywnie.
Ja dostałam listę w PDF dołączoną do książek Mamy dla Mamy. Wyglądała całkiem ok, podzielona na kategorie i z ilościami. Samymi zakupami zajmę się we wrześniu/październiku, jak już będę na L4 🙂 Póki co, mam tylko graty wybrane przez męża 😉Martineska9596 lubi tę wiadomość
-
Już jestem po wizycie u lekarza. Wyszłam uspokojona jak nigdy, wygadałam się i mi ulżyło. Dzisiaj u mnie jest 17+1, z serduszkiem i innymi narządami jest w porządku. Dzidziuś nie chciał pozować do zdjęcia, ale na pocieszenie pomachał mamie 'siusiaczkiem', także potwierdziło się z pierwszych badań prenatalnych, że będzie chłopcem. I waży 180g, na ten wiek ciąży to tak jak powinno być.
Jedna wizyta, a od razu mi lżej i radośniej na sercu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia, 06:16
Zaqwsx, Rahia, Rocky, ultramaryna_, Domi.Nika, Nomeolvides, Ilona.., Martineska9596, Liyss🧚🏻, Ottioli, Murilega, Tigra, Podkoszulka, Holibka, Md1610, kknn, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
-
Sandrix wrote:Hejo,
Ja z grudniowych mam ale Was też podczytuję bo mam termin na samiutki koniec miesiąca ☺️
Ultramaryna, czy Ty miałaś w poprzedniej ciąży problemy tak jak Kinga czy cos z ilością wód płodowych? Bo widziałam, ze pisałaś o wodach z ulgą w tej ciąży.
Podpytuję bo też miałam połówkowe w zeszłym tygodniu i lekarz powiedział, że AFI w dolnej granicy normy (9,7) a jak powtórzyłam wczoraj u innego lekarza to MVP było 3 i też trochę świruje. Także doskonale rozumiem jak się czujesz, Kinga 💕
Dla mnie Twoja ilość wód to byłby luksus 🤣 Najważniejsze, aby były i trzymały się nawet w tej dolnej granicy. Trzymam kciuki 🤞Martineska9596, Sandrix lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
🩺 12.11.
-
Martineska9596 wrote:Pozwólcie proszę, że wrócę do tematu wyprawki - totalnie mnie on przygniótł i obiecałam sobie, że po połówkowych badaniach się biorę!
Poza tym... Szukam dobrej listy (najlepiej jakiś pdf) do wyprawki, ale nie takiej komercyjnej jakiegoś sklepu, aby opchnąć jak najwięcej produktów, ale takiej wiecie - sprawdzonej. Natknęłyście się na coś na jakimś blogu albo może macie coś swojego? To moje pierwsze dziecko, jestem najstarsza w rodzinie i... Naprawdę kiepsko z dobrymi radami. Dwie koleżanki z dziećmi doradzą pewnie co i jak, ale szukam jakiejś listy na start, co by weryfikować i odhaczać. Najlepiej z ilościami ile i czego potrzeba - obiektywnie.Martineska9596 lubi tę wiadomość
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
🩺 12.11.
-
Dziewczyny, pojawiły się w Rossmanie chyba nowe kosmetyki dla kobiet w ciąży, aż trzy produkty 😉 nie miałam w ręku jeszcze, trafiłam przez analizę z bloga srokao. Wrzucam linka do jednego z nich, na rozstępy http://www.rossmann.pl/Produkt/Produkty-dla-mam-i-kobiet-w-ciazy/Perfecta-Folic-Mom-serum-do-masazu-200-ml,2082455,19812