X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Testy PAPPA - usg prawidłowe, zła biochemia. Wysokie ryzyko ZD
Odpowiedz

Testy PAPPA - usg prawidłowe, zła biochemia. Wysokie ryzyko ZD

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ZielonoMi Nowa

Wysłany: 26 sierpnia 2024, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, zakładam nowy wątek bo szukam wsparcia w mojej sytuacji.
    Dostaliśmy wynik badania prenatalnego- wysokie ryzyko trisomi 21. Z USG wszystko było dobrze, czekaliśmy na wyniki PAPPA ze spokojem, myślałam, że to formalność. Wyniki mnie dobiły.
    Trisomia 21 - ryzyko podstawowe 1:672, skorygowane 1:203.

Jestem załamana. Z tego co doczytałam, prawdopodobnie ten wynik zaburzyła zla biochemia.
    Wolna beta- 128, co odpowiada 3.6MoM
    PAPP- 4,000 co odpowiada 0.942. MoM

Mam 29 lat. Czy ktoś z was miał taką sytuację i urodziło się zdrowe dziecko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2024, 10:06

• Holibka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik testu pappa to nie wyrok, a ocena prawdopodobieństwa. Oznacza, że wśród 203 dzieci z ciąż z takim wynikiem urodziło się 1 z zd.
    Z takim wynikiem powinnaś otrzymać skierowanie na amniopunkcję, którą można wykonać bodajże po 16 tc. To badanie, które da Ci 100% pewności czy wszystko jest ok.
    Wcześniej możesz wykonać badanie typu NIPT, jednak jest ono płatne - ok. 2-2,5K.
    Przede wszystkim skonsultuj wynik z lekarzem.

Ilona.. lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ilona.. Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2024, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli masz możliwość finansową i chcesz być spokojniejsza wykonaj test NIPT. Polega na pobraniu Twojej próbki krwi. Ja przed Pappa wykonałam test Nifty Pro zapłaciłam 2k aby być spokojna i przy okazji poznałam płeć już w 11 tyg.

🧔‍♂️29l. 🙎‍♀️27l.
    23.05 - beta 26,9
    25.05- beta 100.5
    4.06- beta 3645
    25.07- USG 1 trym 🩵🩵🩵
    19.09- USG połówkowe 370g
    28.10- 26+0 930g
    20.11 USG 3 trym 29+2 1434g

preg.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2024, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży a byla to moja 2 miałam ryzyko z Pappa ZD poniżej 100 ze względu na brak uwidocznionej kości nosowej. Co się nadenerwowalam to moje, na amniopunkcje nie poszłam ze względu na ogromnego krwiaka, było to za bardzo ryzykowne. Żadnych innych nieprawidłowości później nie było, bylam zdecydowana urodzic dziecko jakie by nie było, urodziłam zdrową córkę.
    Przy tej ciąży pappa nawet nie robiłam, zrobiłam od razu Nifty i ten komfort psychiczny jest wart każdych pieniędzy, od 11 tygodnia siedzę ze spokojną głową.
    Pappa to tylko statystyka, czy w przypadku Nifty, Sanco czy innych testów badają chromosomy dziecka z krwi, więc albo to albo amniopunkcja jeżeli chcesz mieć pewność.
    Wiem że to szok i jest to bardzo ciężkie przeżycie, ale staraj się być dobrej myśli to jeszcze nic nie znaczy.
    Trzymam kciuki ❤️

HolyFantasia, Margola_ lubią tę wiadomość

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2024, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na fb jest taka grupa nie pamiętam dokładnie nazwy ale cos typu "badania w ciazy,aminopunkcja,pappa " tam jest mnóstwo osob ktorym wyszly zle badania a urodziły zdrowe dzieci ale sa tez kobiety z w miare ok badaniami a niestety dziecko okazalo sie chore. tak czy inaczej jest tam duzo porad i przydatnych informacji.
    Ja mialam ryzyko 1/20 i mam juz prawie półtora rocznego zdrowego synka.aminopunkcji nie robilam tylko nifty .

05396a9a8c.png
  • EBa Ekspertka

Wysłany: 10 września 2024, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, u mnie w pierwszych prenatalnych wyszło skorygowane ryzyko ZD 1:132 (w duzym stopniu z racji mojego wieku), nie panikowałam bo miałam już wtedy w ręku wyniki Nifty Pro z niskimi ryzykami wszystkiego. Konsultowałam konieczność amniopunkcji, bo dostałam skierowanie od razu po badaniu, ale lekarka wytłumaczyła mi, że w moim przypadku patrząc na ogół sytuacji, ryzyko amniopunkcji i wyniki nifty prawdopodobieństwo choroby jest realnie małe. Dodam, że w obrazie usg nic nie wskazywało na ZD, niska przezierność karkowa, uwidoczniona kość nosowa. Odpuściłam amniopunkcję i cieszyłam się ciążą, chociaż z tyłu głowy miałam myśl, że co jednak gdyby...

Moja córka urodziła się zdrowa w poprzednią środę.

Powodzenia!

HolyFantasia, Margola_ lubią tę wiadomość

Córka, ciąża naturalna, 02.2019
    Aniołek, ciąża naturalna, 04.2021 13 tc
    Córka, in-vitro, urodzona 09.2024
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 20 września 2024, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja miałam ryzyko trisomii 1:57, mam zdrowego synka :) wiem co czujecie bo to straszny test , ale warto zrobić nigdy i mieć spokój ale niestety ta nieszczęsna pappa bardzo się lubi mylić . Przy czym przy takim ryzyku jedynie co to urodziłam w 34 tc

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ