Umowa o pracę na okres próbny a ciąża
-
Mam umowę na okres próbny od października do końca grudnia. Jestem w 9 tygodniu ciąży. Od kiedy jestem chroniona przez prawo i pracodawca nie może mnie zwolnić? Jak wygląda sytuacja z przedłużeniem umowy do dnia porodu ? W internecie czytałam dużo na ten temat ale to są stare informacje...z przed kilku lat,nie wiem czy one są aktualne. Któraś z Was miała taką sytuację ?
-
Jeśli umowa kończy się po 12 tygodniu ciąży to pracodawca ma obowiązek ją przedłużyć do dnia porodu. Co daje w rezultacie prawo do zasiłku macierzyńskiego. Z tego co piszesz to spokojnie masz to gwarantowane.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2015, 09:39
-
nick nieaktualnyJest już taki temat: https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/ciaza-a-praca,8686.html
-
Czyli spokojnie mogę już zanieść zaświadczenie o ciąży ?
-
appee wrote:Jeśli umowa kończy się po 12 tygodniu ciąży to pracodawca ma obowiązek ją przedłużyć do dnia porodu. Co daje w rezultacie prawo do zasiłku macierzyńskiego. Z tego co piszesz to spokojnie masz to gwarantowane.
to jest prawda przy umowie na czas na określony i gdy w ciąże zajdzie się przed 3 miesiącami do końca umowy (przedłużenie umowy gdy zajdzie się w ciąże w trakcie tych 3 miesięcy to dobra wola pracodawcy), uściślając przy umowie na czas próbny zawartej na czas dłuższy niż miesiąc - chodzi o czas obowiązywania umowy a nie sam fakt przepracowania - umowa chroni Cię od pierwszego dnia pracy i tak ja napisała osoba wyżej przedłużana jest do czasu porodu, z tym że pracodawca może napisać Ci taką umowę ale nie musi (różni są ludzie ) umowa się przedłuża z mocy prawaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 13:24
-