X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne umowa zlecenie a ciąża- obniżenie zasiłku chorobowego
Odpowiedz

umowa zlecenie a ciąża- obniżenie zasiłku chorobowego

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie,

postanowiłam napisać na forum. Może znajdzie się ktoś z podobnym do mnie problemem.

Od początku września jestem na ozusowanej umowie zlecenie z dobrowolną składką chorobową. Generalnie na rękę zarabiałam około 1500 zł. W połowie stycznie przeszłam na zwolnienie. No i przez pierwsze dwa okresy zwolnienia dostawałam miesięcznie mniej więcej tyle samo na rękę. Ostatnie zwolnienie miałam do 16.III i byłam bardzo zdziwiona, że ZUS spóźnia się z płatnością. Wczoraj dowiedziałam się dlaczego- otóż dostałam list, z którego wynika, że moja podstawa wymiaru została przeliczona i wynosi wg ZUS-u ok 450 zł/miesiąc. Zupełnie tego nie rozumiem. Z pisma wynika, że podzielili tą moją czteromiesięczną pensję na 12 miesięcy i wyciągneli średnią. Podali podstawę prawną. Szczerze mówiąc nie jestem w stanie ogarnąć tego zusowego bełkotu. W styczniu dużo czytałam na ten temat i na stronie ZUS-u dowiedziałam się, że jeśli ktoś opłaca składkę krócej niż rok, to pod uwagę bierze się tylko ten okres opłacania składek i dzieli się go na ilość pełnych miesięcy, w których się te składki opłacało a teraz wygląda na to, że przepisy się zmieniły...?

Czy jest ktoś w podobnej sytuacji? Czy ZUS obniżył Wam w ostatnim czasie kwotę zasiłku chorobowego?

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • guerretenshi Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie raczej zastanawia w jaki sposób załatwiłaś dostawanie tych pieniędzy. bo jestem na umowie zlecenie i do końca sierpnia jak brzuch pozwoli mam zamiar pracować. ale później boje się co będzie bez mojego dochodu. zaoszczędzimy dużo , ale zawsze jakieś pieniądze były by lepsze niż żadne.

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    Witam serdecznie,

postanowiłam napisać na forum. Może znajdzie się ktoś z podobnym do mnie problemem.

Od początku września jestem na ozusowanej umowie zlecenie z dobrowolną składką chorobową. Generalnie na rękę zarabiałam około 1500 zł. W połowie stycznie przeszłam na zwolnienie. No i przez pierwsze dwa okresy zwolnienia dostawałam miesięcznie mniej więcej tyle samo na rękę. Ostatnie zwolnienie miałam do 16.III i byłam bardzo zdziwiona, że ZUS spóźnia się z płatnością. Wczoraj dowiedziałam się dlaczego- otóż dostałam list, z którego wynika, że moja podstawa wymiaru została przeliczona i wynosi wg ZUS-u ok 450 zł/miesiąc. Zupełnie tego nie rozumiem. Z pisma wynika, że podzielili tą moją czteromiesięczną pensję na 12 miesięcy i wyciągneli średnią. Podali podstawę prawną. Szczerze mówiąc nie jestem w stanie ogarnąć tego zusowego bełkotu. W styczniu dużo czytałam na ten temat i na stronie ZUS-u dowiedziałam się, że jeśli ktoś opłaca składkę krócej niż rok, to pod uwagę bierze się tylko ten okres opłacania składek i dzieli się go na ilość pełnych miesięcy, w których się te składki opłacało a teraz wygląda na to, że przepisy się zmieniły...?

Czy jest ktoś w podobnej sytuacji? Czy ZUS obniżył Wam w ostatnim czasie kwotę zasiłku chorobowego?

ja bym poszła do radcy prawnego. Nie wiem jak to jest dokładnie z umową zlecenie-ale najwazniejsze sa te składki odprowadzane. Nie chcę źle podpowiadać ( ponieważ ja pracuję na podstawie umowy o pracę), ale warto poradzić się kogoś, kto ustawę rozumie. Ja mam też "problem" z Zusem w związku ze starymi sprawami, oni twierdzą swoję, a ja swoje a zatem spotkamy się w sądzie ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guerretenshi, żeby dostawać zasiłek chorobowy na umowie-zlecenie trzeba mieć umowę oskładkowaną i zdeklarować opłacanie dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Po 90 dniach nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego można przejść na zwolnienie i od początku ZUS powinien wypłacać zasiłek chorobowy, wyliczony na podstawie średnich przychodów z roku poprzedzającego zwolnienie, a jeśli umowa ze składką chorobową trwała krócej niż rok powinien wyliczyć średnią z tych miesięcy, które obejmowała.

Co do mojej sytuacji to już się zorientowałam. Poczytałam ustawy, poradziłam mądrzejszych od siebie na forach księgowych i napisałam odwołanie. Zobaczymy jak się ZUS ustosunkuje.. Generalnie ja mam rację, oni po prostu zinterpretowali nieprawidłowo moją sytuację, ale tak jak napisała kamciaelcia- czasem ZUS swoje a my swoje i tylko sąd pozostaje.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskra
    ZUS często się myli. Nie ma co się ich bać! !Dlatego ja powalczę o swoje w sądzie ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem, że często się mylą.. Szkoda, że zawsze na niekorzyść obywatela.. Nie boję się ich, tylko jestem u progu rozwiązania praktycznie a oni mi na święta przysłali przelew na 260 zł. Z resztą na początku przeraziłam się, że może oni mają rację, stąd pojawiły się nerwy ;) W ogóle odnoszę wrażenie, że oni to robią z premedytacją. Jestem ciekawa, ile podobnych decyzji wydali a na pewno nie każdy będzie dochodził swoich praw.. To jest żenujące, te wszystkie sytuacje o których się słyszy, że wstrzymują wypłaty zasiłków i emerytur.. Sprawy ciągnące się miesiącami. Finalnie oczywiście ZUS przegrywa często, bo od początku nie mieli racji, ale szli w zaparte.. Tylko, że zostawiają ludzi bez środków do życia na wiele miesięcy, w ogóle nie ponosząc konsekwencji. A może gdyby każdy urzędnik od razu ponosił konsekwencje to 5 razy by się zastanowił.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskra
    Często jest też tak, że ZUS przegrywa w sądzie ale dalej upiera się przy swoim i np kasy nie wypłaca. ..
    u mnie głupio umierają się przy swoim choć w styczniu 2016 roku Sąd Najwyższy orzekł w podobnej sprawie na korzyść ubezpieczonej. Ale dalej twierdzą że ten wyrok jest dla nich nie wiążący :) zobaczymy co na to nasz sąd pracy :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ