X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Vigantoletten któraś brała?????
Odpowiedz

Vigantoletten któraś brała?????

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy któraś z Was brała może Vigantoletten w ciąży? Ja do tej pory brałam jakiś suplement 2tys jednostek a dziś lekarz kazał mi brać właśnie tą witaminę D w tej samej dawce. Niestety przeczytałam ulotkę i się trochę przeraziłam, jest na niej, że branie powyżej 1000 jednostek w ciąży może grozić wadami :o

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• xMadzik Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na pierwszej wizycie dostałam zalecenie brać witaminę d3 w dawce 2000... Na szczęście zmieniłam lekarza na moją panią ginekolog prowadzącą, która kazała natychmiast odstawić... :(

dxomhdgeh1tuwx9o.png
  • Ashley86 Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od drugiego trymestru powinno się suplementowac wit D3, bo zaczyna się proces kostnienia u dziecka. No chyba ze przebywasz dużo na słońcu. Wady może powodować w I trymestrze, ale potem dawka do 2 tys jednostek jest bezpieczna (wg literatury).

mhsv3e5e1p7hrrhi.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2016, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam Vigantoletten przed zajściem jako proces przygotowania się do ciąży z taką uwagą że mam brać tylko w okresie jesiennym, zimowym i wiosennym. Jak zaszłam, odstawiłam bo przeczytałam, że nie wolno przedawkować wit D we wczesnej ciąży.. a mamy już lato i dużo słońca. Od drugiego trymestru zaleca się znów brać jeśli jest akurat zima.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2016, 23:17

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • Wonderwall Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży brałam praktycznie cały czas po 1000-2000 jednostek.
    Nigdy poziom tej witaminy nie przekroczył mi 30! (czyli poziom wystarczający), a mimo dużych dawek spadało mi do 16-18 (aż byłam przerażona że tak spadało, bez suplementacji miałabym duży niedobór), bo dziecko zabierało mi tą witaminę.

Teraz mam innego endokrynologa i również jest za suplementacją w 1 trymetrze (wiadomo po uprzednim zbadaniu tego poziomu we krwi).
    Dodatkowo teraz zmieniły się wytyczne, suplementacja witaminy powinna być NIE później niż od 2 trymestru, ale może być również i w 1 trymestrze, szczególnie jeśli kobieta ma niski poziom tej witaminy.

Ponadto bardzo ciężko przedawkować tą witaminę (musiałaby osoba łykać z 10 tys jednostek chyba, a 4 tys jest dozwolone w ciąże-moja koleżanka brała takie dawki), więc myślę, że nie ma co panikować.

Sama wiem po sobie, że mimo suplementacji poziom mam niski (osoby z ciemną karnacją wbrew pozorom gorzej przyjmują tą witamine ze słońca niż blondyni z jasną karnacją), a poziom toksyczny jest od 100!

I z moim edno odbyłam długą rozmowe na ten temat. Bo tez panikowałam że w ciąży z synem w 1 trymestrze że brałam duże dawki.

Ponadto to wysoki poziom wapnia we krwi jest szkodliwy (tak pisze na ulotce), a witamina D tylko ułatwia wchłanianie wapnia.
    Ja badałam sobie poziom wapnia i nigdy nie miałam poza normą suplemntując witamine D.

Więc dziewczyny nie ma co panikować i straszyć inne, waidomo rozsądna suplementacja pod okiem engo i gina i zbadaniu poziomu nie jest szkodliwa.

maszka22 lubi tę wiadomość

• maszka22 Koleżanka

Wysłany: 28 lipca 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderwall wrote:
    Ja w pierwszej ciąży brałam praktycznie cały czas po 1000-2000 jednostek.
    Nigdy poziom tej witaminy nie przekroczył mi 30! (czyli poziom wystarczający), a mimo dużych dawek spadało mi do 16-18 (aż byłam przerażona że tak spadało, bez suplementacji miałabym duży niedobór), bo dziecko zabierało mi tą witaminę.

Teraz mam innego endokrynologa i również jest za suplementacją w 1 trymetrze (wiadomo po uprzednim zbadaniu tego poziomu we krwi).
    Dodatkowo teraz zmieniły się wytyczne, suplementacja witaminy powinna być NIE później niż od 2 trymestru, ale może być również i w 1 trymestrze, szczególnie jeśli kobieta ma niski poziom tej witaminy.

Ponadto bardzo ciężko przedawkować tą witaminę (musiałaby osoba łykać z 10 tys jednostek chyba, a 4 tys jest dozwolone w ciąże-moja koleżanka brała takie dawki), więc myślę, że nie ma co panikować.

Sama wiem po sobie, że mimo suplementacji poziom mam niski (osoby z ciemną karnacją wbrew pozorom gorzej przyjmują tą witamine ze słońca niż blondyni z jasną karnacją), a poziom toksyczny jest od 100!

I z moim edno odbyłam długą rozmowe na ten temat. Bo tez panikowałam że w ciąży z synem w 1 trymestrze że brałam duże dawki.

Ponadto to wysoki poziom wapnia we krwi jest szkodliwy (tak pisze na ulotce), a witamina D tylko ułatwia wchłanianie wapnia.
    Ja badałam sobie poziom wapnia i nigdy nie miałam poza normą suplemntując witamine D.

Więc dziewczyny nie ma co panikować i straszyć inne, waidomo rozsądna suplementacja pod okiem engo i gina i zbadaniu poziomu nie jest szkodliwa.

Moja doktor też zaleciła mi suplementację wit d3 ,kazała 5000j. Ja brałam i biorę 4000j.bo tak wyczytałam że w ciąży jest bezpiecznie i nieszkodliwie. Badałam poziom w 6 tyg ciąży i poziom miałam 20 ng/ml, po 2 miesiącach brania wit.d3 mam 50 ng/ml. Mam zmniejszyć do 2000j. gdy poziom będzie o wartosci 60ng/ml. Dodatkowo miałam brać wit. K2, która ułatwia transport wapnua do kości, a nie odkłada się wapń w naczyniach i tkankach miękkich. Jednak ja bałam się brać tą wit K i nie brałam.

Calinka [*] 23 tc 13.06.2014
    [*] 6 tc 16.03.2015

Tym razem chłopczyk będzie
    993r1cz.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ