X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wdecia gazy zaparcia
Odpowiedz

Wdecia gazy zaparcia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paul6723 Znajoma

Wysłany: 3 kwietnia, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny polecacie coś na zaparcia gazy i wzdecia teraz kurcze w 2 trymestrze mam straszne, miałam taka na pocztaku ale tylko chwile ale nie aż takie jak teraz teraz po każdym jedzeniu czuje siw taka pełna zagazowana , nawet jak nie zjem to czuje się tak ciężko... macie coś spradzonego i bezpiecznego ?

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paul6723 wrote:
    Hej dziewczyny polecacie coś na zaparcia gazy i wzdecia teraz kurcze w 2 trymestrze mam straszne, miałam taka na pocztaku ale tylko chwile ale nie aż takie jak teraz teraz po każdym jedzeniu czuje siw taka pełna zagazowana , nawet jak nie zjem to czuje się tak ciężko... macie coś spradzonego i bezpiecznego ?

Na zaparcia mi pomagały
    1. Z naturalnych sposobów dużo wody (z 2.5 l), morele gruszka i figi suszone, sok z żurawiny (to przypadkiem odkryłam, jak mi się pojawił problem z bakteriami w moczu)
    2. Błonnik sproszkowany taki z apteki rano przed śniadaniem (ja mam Colon C)
    3. Probiotyk Lactinova mama
    4. Cytrynian magnezu, to też przypadkowo odkryłam, jak mi się zaczęły jakieś napinania brzucha
    5. Stołeczek do wc
    6. Laktuloza (to jak pozostałe nie pomaga, to jest syrop który mozna w ciąży, ale po nim wzdęcia są większe).

Generalnie jak pamiętam o dużej ilości wody, probiotyku i stołeczku a sok z żurawiny oraz cytrynian magnezu stosuje tak czy siak to problem zniknął i mam nadzieję, że już tak będzie

preg.png
  • Paul6723 Znajoma

Wysłany: 3 kwietnia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Na zaparcia mi pomagały
    1. Z naturalnych sposobów dużo wody (z 2.5 l), morele gruszka i figi suszone, sok z żurawiny (to przypadkiem odkryłam, jak mi się pojawił problem z bakteriami w moczu)
    2. Błonnik sproszkowany taki z apteki rano przed śniadaniem (ja mam Colon C)
    3. Probiotyk Lactinova mama
    4. Cytrynian magnezu, to też przypadkowo odkryłam, jak mi się zaczęły jakieś napinania brzucha
    5. Stołeczek do wc
    6. Laktuloza (to jak pozostałe nie pomaga, to jest syrop który mozna w ciąży, ale po nim wzdęcia są większe).

Generalnie jak pamiętam o dużej ilości wody, probiotyku i stołeczku a sok z żurawiny oraz cytrynian magnezu stosuje tak czy siak to problem zniknął i mam nadzieję, że już tak będzie

Dziękuje Ci bardzo zastosuje to co ty napisałaś, mam na dzieje że pomoże 😀
    Bo aż lekkich biegunek dostałam że Mi tak wszystko się tam gazuje :(

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paul6723 wrote:
    Dziękuje Ci bardzo zastosuje to co ty napisałaś, mam na dzieje że pomoże 😀
    Bo aż lekkich biegunek dostałam że Mi tak wszystko się tam gazuje :(

Ale to w końcu biegunki czy zaparcia? Wydaje mi się, że to się wyklucza, bo zaparcia to jak przez kilka dni nie możesz wydalić stolca lub w ogóle Ci się nie chce lub robisz to z trudem na raty.

preg.png
  • Łati90 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U mnie na zaparcia pomogły owoce (głównie jabłka). Starałam się jeść 1 duże dziennie i pic minimum 2l wody mineralnej niegazowanej.
    Radzę ograniczyć albo najlepiej całkiem zrezygnować z napoji gazowanych bo one wzdymaja tak samo potraw i produktów ciężko strawnych jak groch ,fasola,pieczarki itp.
    Na wzdęcia pomagał mi też Espumisan (jest bezpieczny w ciąży) choć brałam go sporadycznie jak już naprawdę było mi ciężko 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 11:19

Ona: 35lat , On: 34lat

Starania o dzidziusia od marca 2020r.
    ON - badanie nasienia Ok.
    Morfologia -3%.
    ONA:
    08.2019- konizacja szyjki macicy (powód: dysplazja,CIN3)
    Niedoczynność tarczycy.
    Małopłytkowość nieokreślona - PLT 70-90 tyś.
    12.2022- histeroskopia i laparoskopia - wykryta endomatroza małego stopnia.
    Jajowody drożne.
    Badania:
    AMH- 1,6
    ANA1 - dodatnie.
    ANA3- ujemne.
    P/C przeciwplemnikowe- nie wykryto.
    KIR Bx brak 2DS3
    Cross Match OK
    Allo MLR 30 %
    Cytokiny rozjechane

1IUI.05.2023 / 2IUI.6.2023 -❌
    3IUI 4.09.2024- ✅ 🍀🙏
    B-HcG - 1684mlU/ml🍀😍

Wizyta potwierdzającą 3.10- Wszystko Ok. Mamy serduszko ❤️😍
    1 prenatalne 22.11🍀🙏 Wszystko OK ❤️🙏 ❤️
    2 prenatalne 10.01-Wszystko OK❤️ córeczka ❤️🍀
    wizyta 28.02 - wszystko OK ❤️ córeczka waga 1080g
    3prenatalne ok. Waga 1680g😍❤️
    15.04 wizyta-waga 2260g😍OK🍀
    TERMIN: 26.05.25 🥰

"Trzeba wierzyć, że sie uda... "
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktuloza? 🤯🤯🤯🤯
    Paul, tylko tego przypadkiem nie bierz. Po tym to przede wszystkim będziesz miała wszystkie objawy, o których piszesz. To jest cukier, idealna pożywka dla przerostu flory bakteryjnej w jelitach. Laktuloze pije się w badaniu odechowym w celu weryfikacji czy ma się SIBO, tzn. jeśli masz przerost to na 100% i to ze zdwojoną siłą będziesz miała objawy.
    Przede wszystkim poczytaj o diecie lowfodmap. Tylko nie stosuj jej teraz w ciąży na 100%, bo to dieta wykluczająca, ale będziesz mogła choć trochę wydedukować jakiego typu produkty szczególnie na Ciebie źle działają i z tych konkretnie zrezygnujesz lub je ograniczysz. Głównie dietą możemy sobie w takich sytuacjach pomóc. Polecam też preparat do odbudowania naturalnej flory bakteryjnej w jelitach CDS-formula 450, drogi, ale ma działać, a nie po prostu "coś zrobić".

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Laktuloza? 🤯🤯🤯🤯
    Paul, tylko tego przypadkiem nie bierz. Po tym to przede wszystkim będziesz miała wszystkie objawy, o których piszesz. To jest cukier, idealna pożywka dla przerostu flory bakteryjnej w jelitach. Laktuloze pije się w badaniu odechowym w celu weryfikacji czy ma się SIBO, tzn. jeśli masz przerost to na 100% i to ze zdwojoną siłą będziesz miała objawy.
    Przede wszystkim poczytaj o diecie lowfodmap. Tylko nie stosuj jej teraz w ciąży na 100%, bo to dieta wykluczająca, ale będziesz mogła choć trochę wydedukować jakiego typu produkty szczególnie na Ciebie źle działają i z tych konkretnie zrezygnujesz lub je ograniczysz. Głównie dietą możemy sobie w takich sytuacjach pomóc. Polecam też preparat do odbudowania naturalnej flory bakteryjnej w jelitach CDS-formula 450, drogi, ale ma działać, a nie po prostu "coś zrobić".

Laktuloza jest też lekiem na zaparcia: ''Lactulose MIP 500 ml to lek w postaci syropu, stosowany w leczeniu zaparć. Preparat zawiera laktulozę – syntetyczny cukier, który działa osmotycznie, zwiększając ilość wody w jelitach. Dzięki temu zjawisku Laktuloza MIP upłynnia stolec i ułatwia wypróżnianie.''

Jednym z dwóch, które są bezpieczne w ciąży, a wzdęcia, gazy i przelewanie są też objawem podczas zaparć, więc dlatego dopytalam czy na pewno pytanie dotyczy zaparć.

preg.png
  • Paul6723 Znajoma

Wysłany: 4 kwietnia, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Laktuloza jest też lekiem na zaparcia: ''Lactulose MIP 500 ml to lek w postaci syropu, stosowany w leczeniu zaparć. Preparat zawiera laktulozę – syntetyczny cukier, który działa osmotycznie, zwiększając ilość wody w jelitach. Dzięki temu zjawisku Laktuloza MIP upłynnia stolec i ułatwia wypróżnianie.''

Jednym z dwóch, które są bezpieczne w ciąży, a wzdęcia, gazy i przelewanie są też objawem podczas zaparć, więc dlatego dopytalam czy na pewno pytanie dotyczy zaparć.

Raz jest tak że mam zaparcia I nie wypróżnienie się przez parę dni a raz jest tak że mam straszne gazy I takie uczucie ciężkości w brzuchu i załatwie się ale ta konsystencja no nie jest prawidłowa może źle to nazwałam biegunką ale trochę takiej wody jest i kolor jest ciemny zaczęłam się martwić czy coś nie tak jest.... wizytę mam we wtorek

• Paul6723 Znajoma

Wysłany: 4 kwietnia, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paul6723 wrote:
    Raz jest tak że mam zaparcia I nie wypróżnienie się przez parę dni a raz jest tak że mam straszne gazy I takie uczucie ciężkości w brzuchu i załatwie się ale ta konsystencja no nie jest prawidłowa może źle to nazwałam biegunką ale trochę takiej wody jest i kolor jest ciemny zaczęłam się martwić czy coś nie tak jest.... wizytę mam we wtorek

Np dziś to ustopiło i czuje się super a kupiłam ten błonnik co poecałaś

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okeeej na pewno dopytaj jeszcze o to lekarza, bo zaparcia i biegunki na przemian to bardziej brzmi jak to sibo o którym pisała poprzedniczka, ale ciąża to dość specyficzny stan i niekoniecznie doszukiwalabym się w jej trakcie chorób, dziwne rzeczy z jelitami w ciąży mogą się też przytrafić chociażby od hormonów albo od suplementacji żelaza (a zwykle od II trym się już suplementuje, bo hemoglobina zaczyna spadać).

preg.png
  • Paul6723 Znajoma

Wysłany: 4 kwietnia, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Laktuloza? 🤯🤯🤯🤯

Czy sibo jest niebezpieczne dla dziecka
    ???

• Blackapple Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paul6723 wrote:
    Czy sibo jest niebezpieczne dla dziecka
    ???

Raczej nie, ale spokojnie, nie stresuj się, tak jak mówiłam, w ciąży się ma różne dziwne objawy i nie są spowodowane chorobą tylko ciążą.

preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, sibo nie jest groźne dla dziecka, ale jeśli ma się je stwierdzone (poza stanem ciąży), to z racji dyskomfortu i ograniczonej wchłanialności witamin i minerałów trzeba/warto je leczyć co nie jest łatwe.

Z laktulozą rozumiem. Przyznam jednak, że jest dla mnie mimo wszystko kontrowersyjna w sensie może pomoże w jednym, a w drugim może pogorszyć.

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ