witaminy DHA
-
hej dziewczyny jestem w 13 tyg ciąży z bliźniakami koleżanka która nie dawno urodziła dwójeczkę poleciła mi witaminy DHA podobno poprawia inteligencje dzieciaczków i jest dobre na rozwój wzroku trochę poszperałam w internecie i ten tajemniczy skrót DHA oznacza należący do rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 kwas dokozaheksaenowy, zawarty w oleju ryb morskich i wodorostach morskich. A jeśli chodzi o inteligencję to kora mózgowa jest w znacznym stopniu zbudowana na bazie kwasu tłuszczowego DHA.
Nasza dieta jest uboga w kwas Omega-3, który jest niezbędny w funkcjonowaniu mózgu, a niemożliwy do wytworzenia przez nasz organizm. Dlatego tak sie poleca jedzenie ryb, szczególnie makreli, śledzia, sardynek,a ja mam ostatnio wstręt do ryb więc je kupiłam ,któraś z was może je zażywa?
ja kupiłam Prenatal DHA bo tylko to mieli w aptece,ale powiem szczerze szarpie po kieszeni -
paula22 wrote:ja od II trymestru biorę Prenatal DHA właśnie. ale mam wyniki ok więc biorę co drugi dzień zamiennie z Classic;)
-
Ja kupiłam Omegamed, ponieważ zależało mi nie na oleju z ryb tylko na DHA z alg (ryby nie produkują DHA tylko właśnie przyjmują je z algami, oprócz tego kumulują w organizmie różne paskudztwa, w tym metale ciężkie). Z ceną jest tak, że wszelkie tego typu preparaty szarpią po kieszeni, jeśli pójdzie się do pierwszej lepszej apteki. Jak porównałam ceny w aptece na miejscu i najtańszej internetowej to z kosztami przesyłki przy 2 opakowaniach wyszło mi o połowę (!) taniej (bo mogłam kupić 2 duże opakowania na 2 miesiące zamiast 4 małych).
Gośśśka lubi tę wiadomość
-
kot wrote:Ja kupiłam Omegamed, ponieważ zależało mi nie na oleju z ryb tylko na DHA z alg (ryby nie produkują DHA tylko właśnie przyjmują je z algami, oprócz tego kumulują w organizmie różne paskudztwa, w tym metale ciężkie). Z ceną jest tak, że wszelkie tego typu preparaty szarpią po kieszeni, jeśli pójdzie się do pierwszej lepszej apteki. Jak porównałam ceny w aptece na miejscu i najtańszej internetowej to z kosztami przesyłki przy 2 opakowaniach wyszło mi o połowę (!) taniej (bo mogłam kupić 2 duże opakowania na 2 miesiące zamiast 4 małych).
-
Witajcie, tabletki, które zalecił mi gin też mają w swoim składzie DHA, ale znacznie mniejszą dawkę niż te z DHA w nazwie. Biorę Pregna Plus, ma 22mg DHA. Czy jest za za mało? Jak myślicie? Też nie moge jeść ryb ;/ od 8 tyg ciąży ciągle mnie od nich odrzuca...
-
nick nieaktualny
-
czesc dziewczyny,
moj lekarz nie polecil mi zadnych witamin- kazal pojsc do apteki i cos sobie wybrac. Kupilam Pharmaton Matruelle i powiem Wam, ze nie jestem zadowolona. po paru dniach zaczelam miec straszne biegunki, mdlosci i wymioty. postanowilam je odstawic i brac tylko kwas foliowy, dosc dlugo zajelo mi dojscie do siebie. od wtorku czulam sie dobrze wiec za narada meza zaczelamje znowu brac. niestety wymioty i mdlosci powrocily wiec wczoraj wzielam Pregna Plus- dostalam 4tabletki do wyprobowania. Na ich temat niestety nie moge sie jeszcze wypowiedziec bo dopiero 1tabletke wzielam. Wiem, ze nie polecam Pharmaton ze wzgledu na cene i bardzo duze tabletki z dosc intensywnym zapachem, co przy wrazliwosci na jakikolwiek zapach jest dosc duzym minusem. Powiem jeszcze, ze robilam badanie krwi (podczas okresu brania tylko kwasu foliowego) i wszystko jest ok wiec sama nie wiem czy musze brac jakiekolwiek witaminy? -
nick nieaktualnyDziewczyny ja od początku kupuje Femibion - u mnie w aptece ok 50zł. Fakt tanie nie są, ale jest to komplet witamin dla kobiet w ciąży wraz z DHA. Wszystkie składniki Femibionu są potrzebne dziecku. Mój Mały rozwija się prawidłowo, przepływy ma wręcz znakomite, i ma tyle witamin ile mu trzeba. Nie musiałam dodatkowo kupować innych witamin.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2014, 11:17
Krysti lubi tę wiadomość
-
Szkoda tylko, że Femibion (przynajmniej "jedynka") nie zawiera żelaza, cynku ani witaminy D. Też mi się wydawało, że to dobre witaminy, bo mają lepiej przyswajalną postać kwasu foliowego, no i myślałam, że skoro nie ma w nich wszystkich witamin i minerałów jakie istnieją, to są właśnie te najważniejsze. A wcale nie! Mój gin był zdziwiony, że nie ma w nich żelaza, no i za jego radą łykam kolejną tabletkę. Następnym razem na pewno kupię jakieś bardziej kompletne i o połowę tańsze witaminy.
-
nick nieaktualny
-
ja brałam całą ciążę tabletki dla ciężarnych z tymi kwasami.
Gosieńko bierz je codziennie gdyż nosisz dwa serduszka w brzuchu i ja wiem po sobie,że w naszym wypadku wyniki mogą się zmienić z dnia na dzień.Krysti lubi tę wiadomość
-