X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka mój ma już tylko jedna drzemke od chyba miesiąca. U nas to wyglada tak, budzi się rano jak stary wstaje do pracy, daje mu mleko i dzidzia zasypia jeszcze na ok 2 godzinki, budzi się ok 9 i zaczynamy dzień. Drzemka od 13 do 15-16 zależy jak się uda i koniec. Wieczorem ok 20 kąpiel i do spania, zasypia bez problemu i spi cała noc.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Oleczko, ileż bym dala by moje dziecko spało do 11! 😍 Ale wiem, że wszędzie dobrze tam gdzie nas nie ma.

U nas M. eksperymentalnie ma jedną drzemkę od 2 tygodni i to się sprawdza. Wstaje o 6rano, o 10 już jest drzemka i przesypia 2h. Potem kąpiemy o 19 i przed 20 zasypia bez żadnego problemu, przy piersi. I uwaga dzisiaj M. Przespała cała noc! Ani jednej pobudki.

Wcześniej była drzemka jeszcze o 15, która też trwała 2h. Wieczorem nie byliśmy w stanie poradzić sobie z M.,bo za nic nie chciała iść spać. A właśnie jakoś od 2tyg młoda sama zrezygnowała z tej drzemki i zaczyna ją mulić tak ok 17. Wtedy po prostu ją przetrzymujemy, idziemy na spacer, do dzieci i wszystko ok.
    Hehe owszem fajnie sie spi razem z malym do 11, ale mniej fajnie siedzi sie z nim do 1 w nocy. Takze sa plusy i minusy.
    Moj nigdy nie przespal w dzien 2h i dlatego boje sie tego ze jesli bede chciala go klasc na 1 drzemke to poprostu beedzie ona za krotka😀

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agjot1979 wrote:
    Oleczka mój ma już tylko jedna drzemke od chyba miesiąca. U nas to wyglada tak, budzi się rano jak stary wstaje do pracy, daje mu mleko i dzidzia zasypia jeszcze na ok 2 godzinki, budzi się ok 9 i zaczynamy dzień. Drzemka od 13 do 15-16 zależy jak się uda i koniec. Wieczorem ok 20 kąpiel i do spania, zasypia bez problemu i spi cała noc.
    Woooow. Tak jak pisalam. Moj ma 2 drzemki jedna 30min druga 1,10min a czasem obie sa dluzsze. Ale nigdy nie spal 2h w dzien a gdzie tam 3h... ho ho ho... kurcze sprobuje go przestawic na 1 drzemke, ale najpierw musze mu wyrobic inne godziny zasypiania i wstawania. Tak by spal w nocy dlugo (rano jestem w stanie go przeciagnac na cycu ile chce). Jesli bedzie porzadnie wyspany w nocy, moze zadziala jwdna drzemka w dzien. Bo na ten moment jest zegar ma 30h a nie 24h😂 nie dziwne ze nie chce spac wieczorem jak za dlugo spi w dzien. A podkresle ze z drugiej drzemki zwykle jest budzony bo ucina ja sobie akurat kolo 18 co jest zdecydowanie za pozno. No ale jak sie wstaje o 11 to noc dziwnego😀
    Takze mam jakis plan i musze zaczac nad nim pracowac, moze sie alurat uda. Jesli nie to trudno, zaniedlugo zaczniemy chodzic spac o 4 rano😂

10.09.2019 Marcel
  • Leksi Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przed wyjazdem nad morze, czyli pięć dni temu, malutka miała tylko jedna drzemkę w ciągu dnia około 11, budziła się o 7/8 I o 20 już spała. Na wyjeździe wystawala około 7/8 później okolo 11 i 16 miała drzemkę tak po 1h i o 20 już spała. Dodatkowo jak w domu była niejadkiem to nad morzem próbowała wszystkiego z uśmiechem, bez marudzenia i płaczu! Az zal odjezdzac!

Mańka lubi tę wiadomość

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerko, i to dość skutecznie 🙈 10.09. Jestem umówiona do lekarza i wtedy już wszystko będzie wiadomo na 100%. Boję się jak cholera, ten strach chyba nigdy mnie nie opuści, ale mam dobre przeczucia 😊

U mnie w pracy niestety bardzo cienko, na tą chwilę nie ma w firmie dla mnie miejsca. Kierowniczka wręcz namawiała mnie na wychowawczy a na to pozwolić sobie nie mogę. Dlatego bez obaw o moją zawrotną karierę niech się dzieje wola nieba.

Leksi, ależ zazdroszczę. My planujemy w drugiej połowie września jechać nad morze, bo dopiero wtedy mąż dostał urlop. Mam nadzieję, że nie będzie padać. A jak opowiadasz, jak wam służył klimat, to już w ogóle jestem pelna nadziei, że nam się tam dziecko nie popsuje.

Aster4n lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas czeka lot do Polski. 11.09. Dzien po urodzinach malego. Juz sie boje jak to bedzie. Czy maly sie zaklimatyzuje i w ogole. Jest kontaktowym malcem wiec oby bylo dobrze, ale jednak nowe miejsce/miejsca.... tego sie obawiam

10.09.2019 Marcel
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Co sadzicie o przestawieniu malucha na jedna drzemke?
    Do tej pory bylam zdania ze jednak dziecko samo sie przestawi, ale.... moj maly zaczyna zasypiac coraz pozniej i pozniej. Doszlo do tego ze rano nie moge go dobudzic, miliony budzikow graja a maly nawet nie drgnie pomimo godziny 11 rano. Nie pomaga nawet zmiana pampersa i przebranie go w ubranko dzienne.😏 Zasypia mi nawet o 1 w nocy od kilku dni. Wiem ze tu sie kolo zamyka. Pozno wstaje, pozno zasypia, ale totalnie nie moge go przestawic. Drzemki jak od dawna- jedna dluzsza druga krotsza, ale... czas czuwania znacznie sie wydluzyl przed snem nocnym. Podchodzi az pod 6h. Pierwsza drzemka zwykle po 2h po wstaniu ze snu nocnego. A Maly od tygodnia totalnie nie do poznania. Sam sie zajmuje, jest wesoly, nie chce wiecznie na raczki. Nie marudzi pomimo dlugiego czuwania.

Tryb studencki przed ukonczeniem pierwszego roku zycia?? 😂 A tak serio to ciekawy rytm doby doprawdy.

U nas ze spaniem gorzej juz chyba byc nie moze. Zastanawiam sie czy w ogole cokolwiek sie zmienilo od urodzenia? 😕 Enya nie daje sie odlozyc. Cala noc budzila sie wczoraj w momencie dotkniecia przescieradla. I wrzask.
    Nie mam juz sily.

Zeby sa cztery. W zeszlym tygodniu wyszla gorna lewa jedynka.

Ruchowo teraz mam wrazenie polecialo! Ledwo zaczela siedziec w koncu a juz staje, mimo ze na czworakach robi moze ze 2 kroczki, bo na brzuchu jej szybciej, bo to ma od dawna opanowane. Zastanawiam sie czy tego raczkowania faktycznie akurat u niej nie bedzie.

Probuje ustawiac klocek na klocku, zakladac kolko na stozek.

Dalej cycujemy 3 razy dziennie: 10, 14, 18 mniej wiecej. Choc dzisiaj to poranne karmienie w sumie nie mialo miejsca. Nie powiem ulatwiloby mi to troche zycie, gdyby zrezygnowala z tego jednego karmienia rano.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z innej beczki sie pochwale: Wlasnie upieklam moj pierwszy w zyciu bochen chleba! Wyglada pieknie a pachnie bosko!😃

k878, Jusi 28, Mańka lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, jesteś dla mnie heroina.... Trójka, praca, dom jednorodzinny i chleby.

Ale teZ mam się czym pochwalić: dzisiaj ze starsza uciekłyśmy jej ulubiona babę cynamonowa (dotychczas robiła tylko z babcia)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 okazuje sie chleb nie jest az taki skomplikowany. Ciasto wyrabiasz jednego dnia, potem stoi pod przykryciem i rosnie 18 godzin. Nastepnego dnia w dogodnym momencie nagrzewasz piekarnik, formujesz bochen i wkladasz do piekarnika na godzine, a w tym czasie starszaki sie bawia razem a mloda drzemie 😉😉

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile godzin aktywnosci najdluzej maja wasze maluchy?

10.09.2019 Marcel
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka to gratulacje 😀trzymam kciuki! I zazdroszczę 😀

Oleczka - moja tak bez żadnej przerwy to 6h, aczkolwiek jak dzieje się coś fascynującego, typu odwiedziny, pies na horyzoncie itp to jest w stanie i 10 uciągnąć 🙈 tylko ja wtedy padam 🙈

Mańka lubi tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• k878 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, ja kilka lat robiłam chleby z własnego zakwasu ;-) jak się urodziła pierworodna to przestałam ogarniać żeby nastawić zaczyn wieczorem albo rano mieszać i odpuściłam...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    Laurka, ja kilka lat robiłam chleby z własnego zakwasu ;-) jak się urodziła pierworodna to przestałam ogarniać żeby nastawić zaczyn wieczorem albo rano mieszać i odpuściłam...

Rozumiem doskonale. Mi nie musisz tlumaczyc 😉

Oleczka moja to maks 4,5 godziny. Moze 5 ale wtedy juz jest sajgon.

W srodku nocy nie dala mi sie znowu odlozyc po kilka razy i sie tak bujalysmy w popsutym fotelu na biegunach, ale w koncu poszla dalej spac i juz od 3:20 do niej nie wstawalam. Jest 7:20 a tam cisza 😮 Miauknela tylko ze dwa razy i spi. Do tego stopnia to jest szok dla organizmu, ze matka miala w tym czasie sny z lekami separacyjnymi 😂

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Rozumiem doskonale. Mi nie musisz tlumaczyc 😉

Oleczka moja to maks 4,5 godziny. Moze 5 ale wtedy juz jest sajgon.

W srodku nocy nie dala mi sie znowu odlozyc po kilka razy i sie tak bujalysmy w popsutym fotelu na biegunach, ale w koncu poszla dalej spac i juz od 3:20 do niej nie wstawalam. Jest 7:20 a tam cisza 😮 Miauknela tylko ze dwa razy i spi. Do tego stopnia to jest szok dla organizmu, ze matka miala w tym czasie sny z lekami separacyjnymi 😂
    Moj jak dlugo w nocy spi bez zadnej przewy np. 4h lub 5h (cooo baaaaaardzo zadko sie zdaza) to sie i tak przebudzam ze 2,3 razy z przyzwyczajenia.
    Zastanawiam sie czy kiedys na nowo naucze sie spac cala noc😂😣

10.09.2019 Marcel
  • Aster4n Ekspertka

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się budzi co chwilę, to źle, bo chciałabym spac. Ale jak się nie budzi dłużej, to sama się budzę i sprawdzam czy oddycha 🤷 Czy tylko ja tak mam?

U nas raczej 2drzemki w dzień, ale o ile jedna ok 1,5h to druga max polgodzinna.

Manka trzymam kciuki! Rozpisałam zaległy urlop i wyszlo, że 20listopada wracam, ale zachowałam sobie narazie cały urlop z tego roku.

U nas widać 8 ząbek, czyli prawie mamy komplet jedynek i ostatnią dwójkę widać, ale jeszcze nie "stuka".

Mańka lubi tę wiadomość

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aster4n wrote:
    Jak się budzi co chwilę, to źle, bo chciałabym spac. Ale jak się nie budzi dłużej, to sama się budzę i sprawdzam czy oddycha 🤷 Czy tylko ja tak mam?

U nas raczej 2drzemki w dzień, ale o ile jedna ok 1,5h to druga max polgodzinna.

Manka trzymam kciuki! Rozpisałam zaległy urlop i wyszlo, że 20listopada wracam, ale zachowałam sobie narazie cały urlop z tego roku.

U nas widać 8 ząbek, czyli prawie mamy komplet jedynek i ostatnią dwójkę widać, ale jeszcze nie "stuka".
    Tez tak mam😁

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2020, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiec u nas przestawianie na jedna drzemke nie skonczylo sie dobrze...
    Maly wstal o 9 rano, przeciagnelam go do 13 jakims cudem. Spal tylko 1,10min. Obudzil sie z krzykiem. 30min uspokajania. Proba dospania niepowiodla sie. Polozylam go spac o 21... ledwie dotrzymal. Wstal 21 40. Walczylam godzine. Maly mial tak zatkany nosek ze nie byl w stanie zlapac cyca. Teraz sie karmimy i mam nadzieje ze spokojnie zasnie.
    Koniec mojego eksperymentowania.

10.09.2019 Marcel
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny oj dawno mnie nie było ... Czas urlopów itp

U nas wszystko ok 😉 jedne urodziny starszej za mną teraz czekamy na kolejne

Mój mały brzdąc jeszcze nie chodzi tak na 100%ale puszcza się i małe odległości do celu idzie już sama .
    Spanie no cóż od urodzenia katastrofa chodź jest i tak dużo lepiej teraz bo nawet spi w swoim łóżeczku w końcu . Ale były noce super że tylko raz się budziła na mleko i znowu sen 😍 długo to nie trwało bo znowu przyszedł czas że budzi się dwa razy w nocy 🤷 ale co jest najśmieszniejsze w tym że byliśmy na urlopie na mazurach a tam cały urlop noce przespane całe . Wróciliśmy do de i znowu dupa
    Podróż 14h super zniosła oczywiście nocą jechaliśmy . I tak to u nas wygląda .

Trochę was podczytuje od kilku dni ale nie nadrobię

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusi, złe powietrze tam macie :-) u nas podobnie, nad Bałtykiem spała jak susel, w domu więcej pobudek w nocy. Ja winie plastikowe okna - gorszy obieg, gorsza wilgotność. Do tego chyba muszę się zebrać i zrobić gruntowne porządki w szafie...

Jusi 28 lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 1240 1241 1242 1243 1244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ