❤️Wrzesień 2022❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
isabelll wrote:nieeee, ja na l4 dostaje 100% mojej wypłaty. Nic nie jest dzielone. Dostaje identyczny przelew jak w poprzednich miesiącach kiedy pracowałam...
To ja już nic nie wiem. Moja kadrowa mi napisała coś takiego
Aby obliczyć wysokość wynagrodzenia chorobowego/zasiłku, w pierwszej kolejności należy odjąć składki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i chorobowe od podstawy wynagrodzenia chorobowego (składki stanowią 13,71% wynagrodzenia). Podstawa to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (płaca zasadnicza + składniki zmienne) wypłacone w okresie 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym pracownik poszedł na zwolnienie chorobowe. Podstawę po pomniejszeniu o składki należy podzielić przez 30. Otrzymany wynik należy następnie pomnożyć przez procent wynagrodzenia przysługujący za okres zwolnienia – czyli np. w przypadku choroby podczas ciąży mnożnik to 100%. Końcowy wynik to wysokość wynagrodzenia chorobowego za jeden dzień niezdolności do pracy. Aby dowiedzieć się, jaka będzie ostateczna wysokość wynagrodzenia chorobowego za cały czas zwolnienia należy pomnożyć ten wynik przez liczbę dni choroby.
W celu lepszego zrozumienia naliczonego wynagrodzenia/zasiłku proponuję zapoznać się z zasadami naliczeń opisanymi w
ustawie zasiłkowej, zgodnie z którą Pani wynagrodzenie/zasiłek chorobowy jest naliczany i wypłacany.
W przypadku zwolnienia lekarskiego związanego z ciążą przysługuje wynagrodzenie i zasiłek chorobowy w wysokości 100% podstawy.38 lat 👩, 38 lat 👨
1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)
2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)
3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek
❄️❄️- 1xcb, 1x słaby
-
pocahontas wrote:Ellaa gratuluję zdrowego maluszka 😍
Ja też dzisiaj jestem po genetycznym, CRL 5,94 cm czyli wychodzi 12+3. Wszystko dobrze, przezorność idealna na ten rozmiar dziecka, przepływy ok. I raczej dziewczynka 😊 ale takie miałam przeczucie, więc bez zdziwienia.
Mi lekarz z racji wieku >30 lat zalecił zrobić Pappa albo sanco dla pewności.👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
U mnie samopoczucie nadal kiepskie 😕 W dodatku synek podłapal gdzieś jakiegoś wirusa, trzeci dzień mi gorączkuje i dziś jeszcze doszła biegunka 😕 Pewnie zaraz i z młodszą będzie tak samo 🙁
A no i od kilku dni tak mi się węch wyostrzył, wszystko mi śmierdzi 🤢 a co najlepsze mój krem pod oczy śmierdzi mi papierosami, a dokładnie to takimi starymi kiepami 🙈🤢😅😂
👶 20.09.2022 💙
👧 29.07.2020 💗
👦 8.12.2018 💙 -
Mokka wrote:To ja już nic nie wiem. Moja kadrowa mi napisała coś takiego
Aby obliczyć wysokość wynagrodzenia chorobowego/zasiłku, w pierwszej kolejności należy odjąć składki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe i chorobowe od podstawy wynagrodzenia chorobowego (składki stanowią 13,71% wynagrodzenia). Podstawa to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (płaca zasadnicza + składniki zmienne) wypłacone w okresie 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym pracownik poszedł na zwolnienie chorobowe. Podstawę po pomniejszeniu o składki należy podzielić przez 30. Otrzymany wynik należy następnie pomnożyć przez procent wynagrodzenia przysługujący za okres zwolnienia – czyli np. w przypadku choroby podczas ciąży mnożnik to 100%. Końcowy wynik to wysokość wynagrodzenia chorobowego za jeden dzień niezdolności do pracy. Aby dowiedzieć się, jaka będzie ostateczna wysokość wynagrodzenia chorobowego za cały czas zwolnienia należy pomnożyć ten wynik przez liczbę dni choroby.
W celu lepszego zrozumienia naliczonego wynagrodzenia/zasiłku proponuję zapoznać się z zasadami naliczeń opisanymi w
ustawie zasiłkowej, zgodnie z którą Pani wynagrodzenie/zasiłek chorobowy jest naliczany i wypłacany.
W przypadku zwolnienia lekarskiego związanego z ciążą przysługuje wynagrodzenie i zasiłek chorobowy w wysokości 100% podstawy.
W przypadku zwolnienia lekarskiego związanego z ciążą przysługuje wynagrodzenie i zasiłek chorobowy w wysokości 100% podstawy." Tylko wcześniej napisała jaki elaborat niepotrzebne który Ci zamącił. Dostaniesz 100% kwoty z umowy każdego miesiąca l4 ciążowego.
domina lubi tę wiadomość
-
isabelll wrote:No właśnie to ci napisala. "
W przypadku zwolnienia lekarskiego związanego z ciążą przysługuje wynagrodzenie i zasiłek chorobowy w wysokości 100% podstawy." Tylko wcześniej napisała jaki elaborat niepotrzebne który Ci zamącił. Dostaniesz 100% kwoty z umowy każdego miesiąca l4 ciążowego.
Tylko właśnie chodzi o to jak się wylicza tę podstawę... I wychodzi mi na to, że to średnia z 12 mc. "Podstawa to przeciętne miesięczne wynagrodzenie (płaca zasadnicza + składniki zmienne) wypłacone w okresie 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym pracownik poszedł na zwolnienie chorobowe. "
Zobaczę jaką dostanę pensję w lutym38 lat 👩, 38 lat 👨
1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)
2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)
❄️❄️- 1xcb, 1x słaby
-
Dziewczyny gratulację badań i wyników🥰🙂
Co do wynagrodzenia to prawd jest, że jest to średnia z 12 miesięcy - jeżeli ktoś ma stałe wynagrodzenie i nie miał w ograniczonym 12 miesiącach podwyżki, l4 ani innych zmiennych to będzie miał to samo. Jeżeli ktoś ma premie, nadgodziny albo miał zmianę wynagrodzenia to będzie to średnia. Problem jest z ładem taki, że jak któraś mieści się w widełkach na ulgę dla klasy średniej to lepiej złożyć wniosek o nienaliczanie ulgi bo zasiłki nie wchodzą do wyliczeń ulgi...no chyba że się ostatnio coś zaaktualizowało bo ład się zmienia szybciej niż kierunek wiatru 😱
Z dobrych wieści, prawdopodobnie Nasi Panowie zyskają 9 tygodniowy urlop rodzicielski, czyli trochę będą mogli Nam pomóc przy maluszkach bo od sierpnia wchodzi dyrektywa work life balance🙂
Mój Ukochany dziś urodzinował, zamówiłam z tej okazji sushi...prosiłam by było dla ciężarnych wszystko pieczone i gotowane i taaaak się pysznie obiadłam i nic nie zwróciłam i nawet mdłości dziś jakby mniejsze🙂agniecha2101 lubi tę wiadomość
-
Maybe wrote:Dziewczyny gratulację badań i wyników🥰🙂
Co do wynagrodzenia to prawd jest, że jest to średnia z 12 miesięcy - jeżeli ktoś ma stałe wynagrodzenie i nie miał w ograniczonym 12 miesiącach podwyżki, l4 ani innych zmiennych to będzie miał to samo. Jeżeli ktoś ma premie, nadgodziny albo miał zmianę wynagrodzenia to będzie to średnia. Problem jest z ładem taki, że jak któraś mieści się w widełkach na ulgę dla klasy średniej to lepiej złożyć wniosek o nienaliczanie ulgi bo zasiłki nie wchodzą do wyliczeń ulgi...no chyba że się ostatnio coś zaaktualizowało bo ład się zmienia szybciej niż kierunek wiatru 😱
Z dobrych wieści, prawdopodobnie Nasi Panowie zyskają 9 tygodniowy urlop rodzicielski, czyli trochę będą mogli Nam pomóc przy maluszkach bo od sierpnia wchodzi dyrektywa work life balance🙂
Mój Ukochany dziś urodzinował, zamówiłam z tej okazji sushi...prosiłam by było dla ciężarnych wszystko pieczone i gotowane i taaaak się pysznie obiadłam i nic nie zwróciłam i nawet mdłości dziś jakby mniejsze🙂
-
isabelll wrote:No ale wtedy my tracimy te 9 tygodni macierzyńskiego tak? Jak tatuś weźmie to my mamy 9 tygodni krócej? Ja się nie łapie z tym polskim ładem.
No właśnie nie tracimy:) to ma być dodatkowy urlop rodzicielski ale bez możliwości przeniesienia na matkę. Matki zostają po staremu 🙂 Projekt jest w konsultacjach ale wszystko wskazuję, że tan to zostanie. -
Maybe wrote:No właśnie nie tracimy:) to ma być dodatkowy urlop rodzicielski ale bez możliwości przeniesienia na matkę. Matki zostają po staremu 🙂 Projekt jest w konsultacjach ale wszystko wskazuję, że tan to zostanie.
Z tego co przeczytałam to niestety my się na to nie zalapiemy tylko rodziny, których dzieci urodza się po 1 stycznia 2023. W sierpniu miałoby to zostać uchwalone, ale ma obowiązywać od nowego roku.
Trzy lata starań. Pierwsza ciąża ❤️ -
Co do wynagrodzenia to prawd jest, że jest to średnia z 12 miesięcy - jeżeli ktoś ma stałe wynagrodzenie i nie miał w ograniczonym 12 miesiącach podwyżki, l4 ani innych zmiennych to będzie miał to samo. Jeżeli ktoś ma premie, nadgodziny albo miał zmianę wynagrodzenia to będzie to średnia.
No właśnie ja w ostatnim kwartale 2021 dostałam podwyżkę. I to jest właśnie słabe, że mi i tak będą liczyć średnią no i jeszcze musi być ciągłość zatrudnienia do podstawy naliczenia składek, w ubiegłym roku było 3 MC bez zwolnień, opieki etc. Chyba od tego roku zmienili i jest tylko 1 miesiąc..38 lat 👩, 38 lat 👨
❄️❄️- 1xcb, 1x słaby
-
Mokka wrote:Maybe wrote:Dziewczyny gratulację badań i wyników🥰🙂
Co do wynagrodzenia to prawd jest, że jest to średnia z 12 miesięcy - jeżeli ktoś ma stałe wynagrodzenie i nie miał w ograniczonym 12 miesiącach podwyżki, l4 ani innych zmiennych to będzie miał to samo. Jeżeli ktoś ma premie, nadgodziny albo miał zmianę wynagrodzenia to będzie to średnia.
No właśnie ja w ostatnim kwartale 2021 dostałam podwyżkę. I to jest właśnie słabe, że mi i tak będą liczyć średnią no i jeszcze musi być ciągłość zatrudnienia do podstawy naliczenia składek, w ubiegłym roku było 3 MC bez zwolnień, opieki etc. Chyba od tego roku zmienili i jest tylko 1 miesiąc.. -
isabelll wrote:A liczą do tej średniej premie, karpiowe i wczasy pod grusza? Mam to wpisane jako "wynagrodzenie" no zobaczę pod koniec lutego co mi wyślą.
Premie chyba tak, a te karpiowate to nawet nie wiem co to jest u mnie też nie ma wczasów pod gruszą, więc się nie orientuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 08:17
38 lat 👩, 38 lat 👨
❄️❄️- 1xcb, 1x słaby
-
isabelll wrote:Ja 14 go prenatalne:) w poniedziałek wizyta u ginekologa. Dzisiaj mi pobrali aż 4 próbki krwi. Grupa krwi, cukier, tsh toksoplaznoza , HiV i inne.
Oo też mam te badania do wykonania[/url]
ja 33, on 33 - starania od maja 2020, główne od października 2020
NAPROTECHNOLOGIA-start paź 2021
|| 15.01. 2022 (9dpo) 20cs !!!
17.01. bHCG 96,84, prog 62,50 (11dpo)
19.01. bHCG 285,35 prog 63,50 (13 dpo)
21.01. bHCG 672,42 (15 dpo)
26.01. 4t+6 pęcherzyk ciążowy 5mm z pęcherzykiem zółtkowym
16.02. 8t+2 z usg, dziecko z serduszkiem, 1,84 cm
16.03. 12t+2 - 5,84 cm dziecka prenatalne ok, niskie ryzyko wad genetycznych
13.04. 16t+2 - 10,1 cm, to chłopiec !
13.05. 20t+4 - 352 g, połówkowe ok
08.06. 24t+2 - Cezary ma 709 g !
07.07. 28t+2 - III prenatalne ok, 1209 g
10.08. 33t+2 - Czarek waży 2500g -
Mój Ukochany dziś urodzinował, zamówiłam z tej okazji sushi...prosiłam by było dla ciężarnych wszystko pieczone i gotowane i taaaak się pysznie obiadłam i nic nie zwróciłam i nawet mdłości dziś jakby mniejsze🙂
Ja przeczułam pismo nosem i w styczniu złożyłam rezygnację z ulgi. Pensja podstawa + premia więc tym bardziej. Od stycznia awans i te parę miesięcy mi podwyższy średnią, a głównie chodzi mi o sytuację po porodzieWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 08:27
[/url]
ja 33, on 33 - starania od maja 2020, główne od października 2020
NAPROTECHNOLOGIA-start paź 2021
|| 15.01. 2022 (9dpo) 20cs !!!
17.01. bHCG 96,84, prog 62,50 (11dpo)
19.01. bHCG 285,35 prog 63,50 (13 dpo)
21.01. bHCG 672,42 (15 dpo)
26.01. 4t+6 pęcherzyk ciążowy 5mm z pęcherzykiem zółtkowym
16.02. 8t+2 z usg, dziecko z serduszkiem, 1,84 cm
16.03. 12t+2 - 5,84 cm dziecka prenatalne ok, niskie ryzyko wad genetycznych
13.04. 16t+2 - 10,1 cm, to chłopiec !
13.05. 20t+4 - 352 g, połówkowe ok
08.06. 24t+2 - Cezary ma 709 g !
07.07. 28t+2 - III prenatalne ok, 1209 g
10.08. 33t+2 - Czarek waży 2500g -
No właśnie czytałam, że powinna wejść od sierpnia, ale niekoniecznie i że u nas wejdzie raczej od przyszłego roku. I trwają prace, żeby ten okres wydłużyć o te dwa miesiące, żeby w praktyce mężczyźni i tak musieli z tego zrezygnować, a całość urlopu się nie zmieniła dla kobiety. Ile w tym prawdy nie wiem, ale patriarchat nie pozwoli się tak łatwo obalić przez jakąś UE
-
Akurat wczoraj o tym czytałam. Postaram się odnaleźć artykuł ale mowa była że od września ma obowiązywać bo do sierpnia Polska musi to wprowadzic. Zaraz poszukam
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅ -
O tu:) https://www.mjakmama24.pl/aktualnosci/zmiany-w-urlopie-rodzicielskim-od-2022-9-obowiazkowych-tygodni-dla-ojca-aa-RXFM-CLvn-H4m8.html?utm_source=facebook&utm_medium=post_red&utm_campaign=mjm_fb
problemik lubi tę wiadomość
Witamina D -> 78
HSG 2019 -> drożne
AMH 1,91
badanie nasienia 2019 vs 2021
morfologia 4% -> 3% ❌
Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
Ruchome 58,14 %(2021) ✅