X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • miffy Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 17 tygodniu :)

Ja się ostatnio czuję coraz lepiej - żołądek mniej mi dokucza (wreszcie odpuszcza mi ten dziwny ścisk), przestała mnie odrzucać kawa, więc rano pozwalam sobie na małą filiżankę i nie dość, że przestałam mieć bóle głowy, to i energii w ciągu dnia przybyło. A do tego ta pogoda - aż się chce chcieć ;)

zubii lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed chwilą rozmawiałam z kuzynką, ma termin na koniec maja, otóż w 17 tygodniu powiedzieli jej że będzie chłopak a w 21 wyszło że dziewczynka...heh to ja jeszcze się nie nastawiam;p

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Cameline Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:

Cameline zaglądasz do nas?
    Cały czas zaglądam ale nie mogę się cieszyć ciążą jak Wy. Choć od nocy weszła we mnie jakaś nadzieja ;)

Napisze co mi pomagało na anemię, bo miałam w pierwszej ciąży i całą młodość co chwilę wracała.
    - sok ze świeżego buraka - ja dodawałam jabłka, pomarańcze i smak buraka zabity :)
    - sok z kiszonego buraka - jeszcze lepszy - surowe buraki kisi się jak ogórki, jak tak cirpło to po 2-3 dniach już jest do picia
    - wywary z pokrzywy, jeśli ktoś z wioski to najlepsza świeża zrywana w maju, zaparzać jak miętę
    - ciemne owoce - jagody, borówki
    - amarantus - ja polecam popping bo wygodny, dosypuję do jogurtów, ale łyżeczkę też można jeść, bezsmakowy jak dmuchany ryż
    - ja piłam dużo domowych gęstych soków i kompotów z czarnych jagód

Póki nie macie bardzo nisko hemoglobiny to ratujcie się dietą, bo ona będzie powoli spadać wraz ze wzrostem ciąży. A leki jak się zacznie to raczej już cały czas się bierze

ew101 lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jeszcze patrzę na te opisy pod suwaczkiem, chyba nie są adekwatne? Hmmm w 15tc omawiać prenatalne? ;) aaa i dzidzi ma ok
    10 cm!

buka03, Dreamy lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za odpowiedz.
    Pisze juz chyba trzecia bo cos nie chce moja wiadomosc sie na stronce pokazac.

Mkl to u nas dziewczyn jeszcze sie moze pozmieniac:) ciekawa jestem czy to ustawienie.dzidzi czy jednak doswiadczenie lekarza jesli chodzi o okreslenie plci w pierwszych badaniach prenatalnych. Ja bylam u takiego co wiele moich znajomych i jest slynny z tego ze sie nie myli;)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na anemie nic nie pomoglo. Jak zaczela spadac no na leb na szyje. Z corka pod koniec ciazy mialam hemoglobine na poziomie 9. Teraz jak narazie sie trzyma bo jest 13,2. Ale nie ma co sie nastawiac ze nie bedzie gorzej

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Ako_99_2017 Nowa

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Tak jeszcze patrzę na te opisy pod suwaczkiem, chyba nie są adekwatne? Hmmm w 15tc omawiać prenatalne? ;) aaa i dzidzi ma ok
    10 cm!

Ja dzis zaczęłam 16tc i już mam omówione prenatalne, które należy zrobić do końca 13tc. Ale jeśli nie robiłaś, to nie masz wyniku do omówienia

• buka03 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Przed chwilą rozmawiałam z kuzynką, ma termin na koniec maja, otóż w 17 tygodniu powiedzieli jej że będzie chłopak a w 21 wyszło że dziewczynka...heh to ja jeszcze się nie nastawiam;p
    Wydaje mi sie że zależy od doświadczenia gina, moj mowil mi teraz na wizycie że okreslenoe płci w 14-15 tyg jest juz dosc pewne,a wczoraj dokladnie juz pokazal że to na pewno dziewczynka i kursorem mi pokazal co i jak powinno wyglądac gdyby byl chlopiec :-P

zubii lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:

Takie rzeczy się zdarzają, ale mimo wszystko wydaje mi się, że jednak rzadko. Ja czekam z niecierpliwością na swoją wizytę 10.04, mam nadzieję, że uda się wtedy potwierdzić płeć :)

Princesska, zubii lubią tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    Takie rzeczy się zdarzają, ale mimo wszystko wydaje mi się, że jednak rzadko. Ja czekam z niecierpliwością na swoją wizytę 10.04, mam nadzieję, że uda się wtedy potwierdzić płeć :)
    Tez myśle ze wszystko zalezy odndoswiadczenia sprzętu itp. Ja bym nie chciała juz zeby sie zmieniło. Ja mam juz tyle ciuszków :P
    Ale dzis piękna pogoda ! ❤

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie !

Polecam zarejestrować się na stronach HiPP, Bebilon, Bebiko wysyłają przed narodzinami paczki i po z hippa dostaje się poradnik i trójkąt do auta itd. Z Bebilon też są fajne rzeczy a z Bebiko mam świetne pudełko na pamiątki plus album mój pierwszy rok może teraz też dostanę dla drugiego malucha także polecam ! Jeszcze stronę enfamil.

massa, nowamamusia lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Ja86 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To juz 19 tydzien :-)

mkl, Princesska, Dreamy lubią tę wiadomość

0d1yskjosr8efb7s.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) U mnie też pogoda, że jak to napisała miffy aż chce się chcieć :D Czuję się ok, ale bardzo dużo godzin przesypiam (minimum 10) bo inaczej nie wstanę z łóżka :P Teraz to codziennie spacerki itp :D Byłam w czwartek na wizycie i szyjka z macicą ok :) Nawet serduszka posłuchaliśmy i też ok :) Lekarz mi powiedział, że powinnam powoli zacząc czuć ruchu, bo po pierwsze jestem szczupła a po drugie mało przytyłam (1kg) :) I mam nadzieję, że wreszcie je poczuje i bedę wiedziała, że to właśnie jest to :D

zubii lubi tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W I trym mogłam spać całymi dniami a teraz mam pełno energii a znowu problemy ze snem bo jak się w nocy rozbudze to 2 h nie mogę zasnąć :/ także wam zazdroszczę snu !

U nas taka pogoda od kilku dni :)

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co dziewczyny? Kobiety mające działalność w Polsce mają prze...;p

Po pierwsze kobieta mająca działalność jak pójdzie na L4 czy na macierzyński nie ma nic płacone ( albo ma grosze), po drugie bardzo często również nie ma becikowego bo ma za wysokie dochody.

Ja byłam na działalności ale zrezygnowałam jak się dowiedziałam o ciąży i jestem teraz zatrudniona u koleżanki, becikowego też nie dostanę bo za duże dochody, 500 plus też nie dostanę, bo pierwsze dziecko heh.

To jest straszne, czym się różni kobieta w ciąży na działalności a czym na umowę o pracę? Niczym, a są całkiem inaczej traktowane.

Dreamy lubi tę wiadomość

f2w3rjjge8qi32en.png

• zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Wiecie co dziewczyny? Kobiety mające działalność w Polsce mają prze...;p

Po pierwsze kobieta mająca działalność jak pójdzie na L4 czy na macierzyński nie ma nic płacone ( albo ma grosze), po drugie bardzo często również nie ma becikowego bo ma za wysokie dochody.

Ja byłam na działalności ale zrezygnowałam jak się dowiedziałam o ciąży i jestem teraz zatrudniona u koleżanki, becikowego też nie dostanę bo za duże dochody, 500 plus też nie dostanę, bo pierwsze dziecko heh.

To jest straszne, czym się różni kobieta w ciąży na działalności a czym na umowę o pracę? Niczym, a są całkiem inaczej traktowane.

Jeżeli nie przekroczycie z mężem dochodu to na pierwsze dostaniesz 500plus. I ja też zrezygnowałam z działalności bo więcej dostanę na bezrobociu 1000 zł macierzą i kolejny 1000zl z programu 500plus bo się wtedy i na pierwsze zalapiemy a przy działalności byłoby o wiele mniej...

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety przekroczymy dochód na becikowe i na 500plus...takie życie

f2w3rjjge8qi32en.png

• zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    no niestety przekroczymy dochód na becikowe i na 500plus...takie życie

A liczysz w to dziecko ?

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak licze dziecko

f2w3rjjge8qi32en.png

• Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja już po wizycie, wszystko jest dobrze, długości CRL nie znam bo lekarz powiedział, że teraz już tego nie mierzy, za to sprawdzał obwód głowy i dł kości udowej, oba pomiary pokrywają się dokładnie z wiekiem ciąży :) no i nasz bobas jest CHŁOPCEM!:D mimo wygibasów jakie robił dało się to określić bez wątpliwości.
    Świetny początek 5 miesiąca :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ae2839928cb.jpg

aswalda, zubii, mkl, Lisa85, Ja86, perfectangel85, Magda_lenka, Leonore, Princesska, Bąbelek1980, justa., 0202oliwcia, ew101, buka03, karm3lka, falka, Bacardi90, Brave, Dreamy, Zorganizowana:), nowamamusia lubią tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
‹‹ 582 583 584 585 586 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ