Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się w 17 tygodniu
Ja się ostatnio czuję coraz lepiej - żołądek mniej mi dokucza (wreszcie odpuszcza mi ten dziwny ścisk), przestała mnie odrzucać kawa, więc rano pozwalam sobie na małą filiżankę i nie dość, że przestałam mieć bóle głowy, to i energii w ciągu dnia przybyło. A do tego ta pogoda - aż się chce chciećzubii lubi tę wiadomość
-
Karolka12345 wrote:
Cameline zaglądasz do nas?
Napisze co mi pomagało na anemię, bo miałam w pierwszej ciąży i całą młodość co chwilę wracała.
- sok ze świeżego buraka - ja dodawałam jabłka, pomarańcze i smak buraka zabity
- sok z kiszonego buraka - jeszcze lepszy - surowe buraki kisi się jak ogórki, jak tak cirpło to po 2-3 dniach już jest do picia
- wywary z pokrzywy, jeśli ktoś z wioski to najlepsza świeża zrywana w maju, zaparzać jak miętę
- ciemne owoce - jagody, borówki
- amarantus - ja polecam popping bo wygodny, dosypuję do jogurtów, ale łyżeczkę też można jeść, bezsmakowy jak dmuchany ryż
- ja piłam dużo domowych gęstych soków i kompotów z czarnych jagód
Póki nie macie bardzo nisko hemoglobiny to ratujcie się dietą, bo ona będzie powoli spadać wraz ze wzrostem ciąży. A leki jak się zacznie to raczej już cały czas się bierzeew101 lubi tę wiadomość
-
Dzieki dziewczyny za odpowiedz.
Pisze juz chyba trzecia bo cos nie chce moja wiadomosc sie na stronce pokazac.
Mkl to u nas dziewczyn jeszcze sie moze pozmieniac:) ciekawa jestem czy to ustawienie.dzidzi czy jednak doswiadczenie lekarza jesli chodzi o okreslenie plci w pierwszych badaniach prenatalnych. Ja bylam u takiego co wiele moich znajomych i jest slynny z tego ze sie nie myli;)
-
Cameline wrote:Tak jeszcze patrzę na te opisy pod suwaczkiem, chyba nie są adekwatne? Hmmm w 15tc omawiać prenatalne?
aaa i dzidzi ma ok
10 cm!
Ja dzis zaczęłam 16tc i już mam omówione prenatalne, które należy zrobić do końca 13tc. Ale jeśli nie robiłaś, to nie masz wyniku do omówienia -
mkl wrote:Przed chwilą rozmawiałam z kuzynką, ma termin na koniec maja, otóż w 17 tygodniu powiedzieli jej że będzie chłopak a w 21 wyszło że dziewczynka...heh to ja jeszcze się nie nastawiam;p
zubii lubi tę wiadomość
-
mkl wrote:Przed chwilą rozmawiałam z kuzynką, ma termin na koniec maja, otóż w 17 tygodniu powiedzieli jej że będzie chłopak a w 21 wyszło że dziewczynka...heh to ja jeszcze się nie nastawiam;p
Takie rzeczy się zdarzają, ale mimo wszystko wydaje mi się, że jednak rzadko. Ja czekam z niecierpliwością na swoją wizytę 10.04, mam nadzieję, że uda się wtedy potwierdzić płećPrincesska, zubii lubią tę wiadomość
-
miffy wrote:Takie rzeczy się zdarzają, ale mimo wszystko wydaje mi się, że jednak rzadko. Ja czekam z niecierpliwością na swoją wizytę 10.04, mam nadzieję, że uda się wtedy potwierdzić płeć
Ale dzis piękna pogoda ! ❤
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Mamusie !
Polecam zarejestrować się na stronach HiPP, Bebilon, Bebiko wysyłają przed narodzinami paczki i po z hippa dostaje się poradnik i trójkąt do auta itd. Z Bebilon też są fajne rzeczy a z Bebiko mam świetne pudełko na pamiątki plus album mój pierwszy rok może teraz też dostanę dla drugiego malucha także polecam ! Jeszcze stronę enfamil.massa, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
Hej
U mnie też pogoda, że jak to napisała miffy aż chce się chcieć
Czuję się ok, ale bardzo dużo godzin przesypiam (minimum 10) bo inaczej nie wstanę z łóżka
Teraz to codziennie spacerki itp
Byłam w czwartek na wizycie i szyjka z macicą ok
Nawet serduszka posłuchaliśmy i też ok
Lekarz mi powiedział, że powinnam powoli zacząc czuć ruchu, bo po pierwsze jestem szczupła a po drugie mało przytyłam (1kg)
I mam nadzieję, że wreszcie je poczuje i bedę wiedziała, że to właśnie jest to
zubii lubi tę wiadomość
-
Wiecie co dziewczyny? Kobiety mające działalność w Polsce mają prze...;p
Po pierwsze kobieta mająca działalność jak pójdzie na L4 czy na macierzyński nie ma nic płacone ( albo ma grosze), po drugie bardzo często również nie ma becikowego bo ma za wysokie dochody.
Ja byłam na działalności ale zrezygnowałam jak się dowiedziałam o ciąży i jestem teraz zatrudniona u koleżanki, becikowego też nie dostanę bo za duże dochody, 500 plus też nie dostanę, bo pierwsze dziecko heh.
To jest straszne, czym się różni kobieta w ciąży na działalności a czym na umowę o pracę? Niczym, a są całkiem inaczej traktowane.Dreamy lubi tę wiadomość
-
mkl wrote:Wiecie co dziewczyny? Kobiety mające działalność w Polsce mają prze...;p
Po pierwsze kobieta mająca działalność jak pójdzie na L4 czy na macierzyński nie ma nic płacone ( albo ma grosze), po drugie bardzo często również nie ma becikowego bo ma za wysokie dochody.
Ja byłam na działalności ale zrezygnowałam jak się dowiedziałam o ciąży i jestem teraz zatrudniona u koleżanki, becikowego też nie dostanę bo za duże dochody, 500 plus też nie dostanę, bo pierwsze dziecko heh.
To jest straszne, czym się różni kobieta w ciąży na działalności a czym na umowę o pracę? Niczym, a są całkiem inaczej traktowane.
Jeżeli nie przekroczycie z mężem dochodu to na pierwsze dostaniesz 500plus. I ja też zrezygnowałam z działalności bo więcej dostanę na bezrobociu 1000 zł macierzą i kolejny 1000zl z programu 500plus bo się wtedy i na pierwsze zalapiemy a przy działalności byłoby o wiele mniej... -
Cześć! Ja już po wizycie, wszystko jest dobrze, długości CRL nie znam bo lekarz powiedział, że teraz już tego nie mierzy, za to sprawdzał obwód głowy i dł kości udowej, oba pomiary pokrywają się dokładnie z wiekiem ciąży
no i nasz bobas jest CHŁOPCEM!
mimo wygibasów jakie robił dało się to określić bez wątpliwości.
Świetny początek 5 miesiąca
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ae2839928cb.jpgaswalda, zubii, mkl, Lisa85, Ja86, perfectangel85, Magda_lenka, Leonore, Princesska, Bąbelek1980, justa., 0202oliwcia, ew101, buka03, karm3lka, falka, Bacardi90, Brave, Dreamy, Zorganizowana:), nowamamusia lubią tę wiadomość
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*]