X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • miffy Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 17 tygodniu :)

Ja się ostatnio czuję coraz lepiej - żołądek mniej mi dokucza (wreszcie odpuszcza mi ten dziwny ścisk), przestała mnie odrzucać kawa, więc rano pozwalam sobie na małą filiżankę i nie dość, że przestałam mieć bóle głowy, to i energii w ciągu dnia przybyło. A do tego ta pogoda - aż się chce chcieć ;)

zubii lubi tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed chwilą rozmawiałam z kuzynką, ma termin na koniec maja, otóż w 17 tygodniu powiedzieli jej że będzie chłopak a w 21 wyszło że dziewczynka...heh to ja jeszcze się nie nastawiam;p

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Cameline Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:

Cameline zaglądasz do nas?
    Cały czas zaglądam ale nie mogę się cieszyć ciążą jak Wy. Choć od nocy weszła we mnie jakaś nadzieja ;)

Napisze co mi pomagało na anemię, bo miałam w pierwszej ciąży i całą młodość co chwilę wracała.
    - sok ze świeżego buraka - ja dodawałam jabłka, pomarańcze i smak buraka zabity :)
    - sok z kiszonego buraka - jeszcze lepszy - surowe buraki kisi się jak ogórki, jak tak cirpło to po 2-3 dniach już jest do picia
    - wywary z pokrzywy, jeśli ktoś z wioski to najlepsza świeża zrywana w maju, zaparzać jak miętę
    - ciemne owoce - jagody, borówki
    - amarantus - ja polecam popping bo wygodny, dosypuję do jogurtów, ale łyżeczkę też można jeść, bezsmakowy jak dmuchany ryż
    - ja piłam dużo domowych gęstych soków i kompotów z czarnych jagód

Póki nie macie bardzo nisko hemoglobiny to ratujcie się dietą, bo ona będzie powoli spadać wraz ze wzrostem ciąży. A leki jak się zacznie to raczej już cały czas się bierze

ew101 lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jeszcze patrzę na te opisy pod suwaczkiem, chyba nie są adekwatne? Hmmm w 15tc omawiać prenatalne? ;) aaa i dzidzi ma ok
    10 cm!

buka03, Dreamy lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za odpowiedz.
    Pisze juz chyba trzecia bo cos nie chce moja wiadomosc sie na stronce pokazac.

Mkl to u nas dziewczyn jeszcze sie moze pozmieniac:) ciekawa jestem czy to ustawienie.dzidzi czy jednak doswiadczenie lekarza jesli chodzi o okreslenie plci w pierwszych badaniach prenatalnych. Ja bylam u takiego co wiele moich znajomych i jest slynny z tego ze sie nie myli;)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na anemie nic nie pomoglo. Jak zaczela spadac no na leb na szyje. Z corka pod koniec ciazy mialam hemoglobine na poziomie 9. Teraz jak narazie sie trzyma bo jest 13,2. Ale nie ma co sie nastawiac ze nie bedzie gorzej

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Ako_99_2017 Nowa

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Tak jeszcze patrzę na te opisy pod suwaczkiem, chyba nie są adekwatne? Hmmm w 15tc omawiać prenatalne? ;) aaa i dzidzi ma ok
    10 cm!

Ja dzis zaczęłam 16tc i już mam omówione prenatalne, które należy zrobić do końca 13tc. Ale jeśli nie robiłaś, to nie masz wyniku do omówienia

• buka03 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Przed chwilą rozmawiałam z kuzynką, ma termin na koniec maja, otóż w 17 tygodniu powiedzieli jej że będzie chłopak a w 21 wyszło że dziewczynka...heh to ja jeszcze się nie nastawiam;p
    Wydaje mi sie że zależy od doświadczenia gina, moj mowil mi teraz na wizycie że okreslenoe płci w 14-15 tyg jest juz dosc pewne,a wczoraj dokladnie juz pokazal że to na pewno dziewczynka i kursorem mi pokazal co i jak powinno wyglądac gdyby byl chlopiec :-P

zubii lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:

Takie rzeczy się zdarzają, ale mimo wszystko wydaje mi się, że jednak rzadko. Ja czekam z niecierpliwością na swoją wizytę 10.04, mam nadzieję, że uda się wtedy potwierdzić płeć :)

Princesska, zubii lubią tę wiadomość

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    Takie rzeczy się zdarzają, ale mimo wszystko wydaje mi się, że jednak rzadko. Ja czekam z niecierpliwością na swoją wizytę 10.04, mam nadzieję, że uda się wtedy potwierdzić płeć :)
    Tez myśle ze wszystko zalezy odndoswiadczenia sprzętu itp. Ja bym nie chciała juz zeby sie zmieniło. Ja mam juz tyle ciuszków :P
    Ale dzis piękna pogoda ! ❤

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie !

Polecam zarejestrować się na stronach HiPP, Bebilon, Bebiko wysyłają przed narodzinami paczki i po z hippa dostaje się poradnik i trójkąt do auta itd. Z Bebilon też są fajne rzeczy a z Bebiko mam świetne pudełko na pamiątki plus album mój pierwszy rok może teraz też dostanę dla drugiego malucha także polecam ! Jeszcze stronę enfamil.

massa, nowamamusia lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Ja86 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To juz 19 tydzien :-)

mkl, Princesska, Dreamy lubią tę wiadomość

0d1yskjosr8efb7s.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) U mnie też pogoda, że jak to napisała miffy aż chce się chcieć :D Czuję się ok, ale bardzo dużo godzin przesypiam (minimum 10) bo inaczej nie wstanę z łóżka :P Teraz to codziennie spacerki itp :D Byłam w czwartek na wizycie i szyjka z macicą ok :) Nawet serduszka posłuchaliśmy i też ok :) Lekarz mi powiedział, że powinnam powoli zacząc czuć ruchu, bo po pierwsze jestem szczupła a po drugie mało przytyłam (1kg) :) I mam nadzieję, że wreszcie je poczuje i bedę wiedziała, że to właśnie jest to :D

zubii lubi tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W I trym mogłam spać całymi dniami a teraz mam pełno energii a znowu problemy ze snem bo jak się w nocy rozbudze to 2 h nie mogę zasnąć :/ także wam zazdroszczę snu !

U nas taka pogoda od kilku dni :)

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co dziewczyny? Kobiety mające działalność w Polsce mają prze...;p

Po pierwsze kobieta mająca działalność jak pójdzie na L4 czy na macierzyński nie ma nic płacone ( albo ma grosze), po drugie bardzo często również nie ma becikowego bo ma za wysokie dochody.

Ja byłam na działalności ale zrezygnowałam jak się dowiedziałam o ciąży i jestem teraz zatrudniona u koleżanki, becikowego też nie dostanę bo za duże dochody, 500 plus też nie dostanę, bo pierwsze dziecko heh.

To jest straszne, czym się różni kobieta w ciąży na działalności a czym na umowę o pracę? Niczym, a są całkiem inaczej traktowane.

Dreamy lubi tę wiadomość

f2w3rjjge8qi32en.png

• zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Wiecie co dziewczyny? Kobiety mające działalność w Polsce mają prze...;p

Po pierwsze kobieta mająca działalność jak pójdzie na L4 czy na macierzyński nie ma nic płacone ( albo ma grosze), po drugie bardzo często również nie ma becikowego bo ma za wysokie dochody.

Ja byłam na działalności ale zrezygnowałam jak się dowiedziałam o ciąży i jestem teraz zatrudniona u koleżanki, becikowego też nie dostanę bo za duże dochody, 500 plus też nie dostanę, bo pierwsze dziecko heh.

To jest straszne, czym się różni kobieta w ciąży na działalności a czym na umowę o pracę? Niczym, a są całkiem inaczej traktowane.

Jeżeli nie przekroczycie z mężem dochodu to na pierwsze dostaniesz 500plus. I ja też zrezygnowałam z działalności bo więcej dostanę na bezrobociu 1000 zł macierzą i kolejny 1000zl z programu 500plus bo się wtedy i na pierwsze zalapiemy a przy działalności byłoby o wiele mniej...

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no niestety przekroczymy dochód na becikowe i na 500plus...takie życie

f2w3rjjge8qi32en.png

• zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    no niestety przekroczymy dochód na becikowe i na 500plus...takie życie

A liczysz w to dziecko ?

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak licze dziecko

f2w3rjjge8qi32en.png

• Gdziejestmieszko Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja już po wizycie, wszystko jest dobrze, długości CRL nie znam bo lekarz powiedział, że teraz już tego nie mierzy, za to sprawdzał obwód głowy i dł kości udowej, oba pomiary pokrywają się dokładnie z wiekiem ciąży :) no i nasz bobas jest CHŁOPCEM!:D mimo wygibasów jakie robił dało się to określić bez wątpliwości.
    Świetny początek 5 miesiąca :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ae2839928cb.jpg

aswalda, zubii, mkl, Lisa85, Ja86, perfectangel85, Magda_lenka, Leonore, Princesska, Bąbelek1980, justa., 0202oliwcia, ew101, buka03, karm3lka, falka, Bacardi90, Brave, Dreamy, Zorganizowana:), nowamamusia lubią tę wiadomość

Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm <3

Aniołek 25.08.2016 [*]
‹‹ 582 583 584 585 586 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ