Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ok widzę, ze to kryterium dochodowe do becikowego jest od 2013, a ja rodziłam w 2012
A ja nie pochwalam 500 plus. Uważam, że można by inaczej te pieniądze wykorzystać (dodatkowa ulga podatkowa, ewentualnie jakieś bony). Przede wszystkim KONTROLA wydatkowanych pieniędzy (na dzieci), a nie na nowe altanki czy samochody...
Poza tym uważam, że program ten nie wpłynie na naszą przyszłość na emeryturze, nie wypłynie na przyrost naturalny:
1) menelstwo - ok będzie się rozmnażać dla siana - ale w 90% (nie generalizuję, znam osoby z kiepskich domów, którzy wyszli na porządnych ludzi, mają pracę, rodziny) wychowają następnych nierobów, którzy tylko będą szukać "skąd brać i wyciągnąć"
2)ludzie biedni acz porządni - sorry jeżeli ktoś nie ma za co do gara włożyć to dla 500 zł miesięcznie nie zdecyduje się na kolejne dziecko (wiedząc ile kosztuje pierwsze)
3) klasa średnia - trochę jak poprzednicy - 500 zł nie jest żadnym argumentem - po 1 dziecko kosztuje dużo dużo więcej, a po drugie nie wiadomo ile ten program potrwa...
4) ludzie bogaci - nie mają więcej dzieci ze względu na wybór, a nie brak środków
Także reasumując - program ten zrujnuje polski budżet - w konsekwencji nas wszystkich pracujących - za chwilę będzie większy VAT, większy dochodowy, akcyza..
zresztą już to jest widoczne, wszystko drożeje w ekspresowym tempie - na prawdę ludzie nie wiedzą dlaczego? Przecież z czegoś trzeba te fanaberie rządu spłacić...
Summa summarum - dla mnie 500 plus to tylko kupno elektoratu - które ślepo uwierzyło, że wyjdzie na "plus".... A guzik prawda - ostatnio czytałam wyliczenia ekonomiczne, ze przeciętna polska 4 osobowa rodzina, która "zgarnie" 6000 zł rocznie z programu - w podatkach, akcyzach i innych rzeczach, które podrożały odda około 8 000.... gdzie tu interes?
Uff, ale się napisałam, ale musiałam to z siebie wydusić...Marcia1989, justa., smeg, różowo, mkl, Gosia1989, iza776, Princesska, Gdziejestmieszko, perfectangel85, Dreamy, Maja83, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
-
Marcia1989 wrote:Kochana ale ja napisałam ze do 500 plus niv nie mam. To jest duzy pieniążek miesieczny jako dodatek do dochodu, mi chodzi o becikowe. Bo bylo dla wssystkich a nagle i tu sie juz ktoś nos wlozyl i ograniczyl grono odbiorców.
Lisa85 lubi tę wiadomość
-
Magda_lenka wrote:Karolka nie zgodzę się z Tobą w punkcie 4. Znam rodziny bogate a wielodzietne. Choć faktem jest,ze na jednym dziecku kończą raczej karierowicze, ale nie wszyscy bogaci ludzie.
Jasne.
Chodziło mi o to, że ludzie bogaci - JEŚLI nie mają więcej dzieci to z wyboru - a nie z kwestii finansowychMagda_lenka lubi tę wiadomość
-
Moj ciągle wertuje wszystkie możliwe artykuły itd, ostatnio mi opowiadal o jakims profesorze który sie wypowiadal ma temat podatków, porównywal to ile placą wszyscy do klasy średniej a ile placi klasa bogata, facet opowoadal o talich kruczkach że duża firma potafi zaplacic do panstwa rocznie tyle co zwykly kowalski ale mają od tego sztaby prawników i księgowych (mąż mówil mi jaką to ma fachową nazwe ale na chiny sobie nie przypomne) i mam nadzieje że przyjedzie dzien że siw za to wezmą, bo kasa na 500+ by sie znalazla tylko trzeba wiedziec gdzie szukac, u nas w okolicy jest jedna bardzo duża firma, kierownicy samochody firmowe zmieniają co rok a pracownicy przy maszynach na minimalnej i ciagle sie im powtarza że nie ma pieniędzy na podwyżki, to jest chore w polsce
Lisa85 lubi tę wiadomość
-
500 plus i tak nie bedzie wieczne, kwestia czasu. Takze robienie dziecka typowo pod program 500plus jest malo przemyślane; ) ja sie pogodzilam juz rok temu, ze sama nie mam dzieci a na kazdym roku place na czyjeś a nawet jak bede miec te pierwsze czyli obecnie w drodze to i tak nie odwróci się los takze juz mnie ten program nawet nie rusza;) za to wiadomość o becikowym zdenerwowala mnue bo to równowartość szczepionek pakiet start chociażby. Tyle z wypłaty zabieraja dziady i ciagle zero korzysci kurcze.
buka03, różowo lubią tę wiadomość
-
Marcia1989 wrote:500 plus i tak nie bedzie wieczne, kwestia czasu. Takze robienie dziecka typowo pod program 500plus jest malo przemyślane; ) ja sie pogodzilam juz rok temu, ze sama nie mam dzieci a na kazdym roku place na czyjeś a nawet jak bede miec te pierwsze czyli obecnie w drodze to i tak nie odwróci się los takze juz mnie ten program nawet nie rusza;) za to wiadomość o becikowym zdenerwowala mnue bo to równowartość szczepionek pakiet start chociażby. Tyle z wypłaty zabieraja dziady i ciagle zero korzysci kurcze.
Najlepiej by było gdyby nie zabierali każdy by wiedział ja te pieniądze zainwestować i 500 plus nie byłoby potrzebne.
Też uważam że 500 plus nie jest w dużej mierze powodem dla którego powinno się mieć więcej dzieci ale sądzę, że jest wiele par które dzięki temu programowi mogą się o nie postarać szybciej.buka03, Marcia1989, Lisa85 lubią tę wiadomość
-
Ja jestem przeciwniczką wszelkiej formy darmowego rozdawnictwa. Dla mnie to wspieranie niezaradności i utrwalanie biedy. Dlatego nie popieram programów typu 500+, becikowe itd. Moim zdaniem można te pieniądze sensownie wydać np. na zwiększenie dostępności do żłobków, przedszkoli itp. Tak aby rodzice mogli wrócić do pracy i sami zarobić na utrzymanie.
Nawet bogate państwa socjalne typu Francja odchodzą od rozdawania pieniędzy na rzecz dopłat i ulg podatkowych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 00:17
smeg, różowo, mkl, Penulka, Gosia1989, Princesska, Karolka12345, perfectangel85, Julia2015, Zorganizowana:), Rusałka*, Harmiah lubią tę wiadomość
-
buka03 wrote:A ja nie narzekam na program 500+ i dzialania pisu* wszedzie pokazują jak to.menele se teraz pożyją, my mieszkamy w malym miescie gdzie pracodawcy wykorzystują sytlacje i płacą minimalną, i u nas w okolicy na prawde sporo to jednak pomaga, to zawsze jest jakas dodatkowa kasa na dzieci, za minimalną ciezko utrzymac siebie i dzieci, a nie zawsze jest możliwosc by dzieciaki byly u dziadków a matka mogla wrocic do pracy
*No nie wszystkie dzialania ale cos tam dobrego tez robią, jak by sie pozbyli niektórych oszołomów z maciarem na czele to bylo by nawet spokoWiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 07:24
Maja83 lubi tę wiadomość
-
500+ musi byc, jesli przy nastepnych wyborach inna partia bedzie chciala wygrac, nie moze zrezygnowac z tego programu.
Za kadencji 8 letniej wiadomo jakiej partii przez tyle czasu pieniadze sie nie znalazly na ten program a nie wspomne o podwyzkach a o samych aferach w kadencji tej partii nie wapomne.
2 dni temu bylam na imprezie " pepkowe". I nie ma to przyjsc nazrec sie, napic i komentowac jakie to 500+ jest straszne, ze to dzieci sie robi z tego powodu. No ja tam sie nie milo poczulam. Bo kazda kobieta teraz e ciazy poleciala na pieniadze. Telewizja tylko krytykuje ten program ze to menele.korzystaja itp. A ile tak naprawde rodzin porzadnych ma pozytek z tego? Czemu sie tego tak nie naglasnia?
Pewnie sa rodziny ktore wydaja na piweczko ta kase ale to wtedy takie pieniadze trzeba by im dac w bonach, albo w ogole. Jesli o to cchodzi to wieksza kontrola w takich rodzinach, jak sie zle dzieje to zabierac ta kase.
Suma sumarum to przykro jest ze te rodziny ktore dzieci nie maja albo maja i sa juz dorosle najwiecej maja do gadania i komentowania jakie to 500+ jest niedobre, bo co? Bo jak oni mieli male dzieci to tego nie bylo?
Dopoki ten program.jest to wiele normalnych rodzin niech z tego korzysta.
A czy rzadzic bedzie pis czy po czy inna partia zawsze przy korycie siedzi. Tylko czemu nie bylo za kadencji po takiej nagonki w mediach jak teraz gdy rzadzi pis. A no bo dlatego bo po sprzedalo by wszystko co polskie jeszcze zostalo zachodowi.zubii, Kasia02, wisienka1212, Lisa85 lubią tę wiadomość
-
justa. wrote:Ja jestem przeciwniczką wszelkiej formy darmowego rozdawnictwa. Dla mnie to wspieranie niezaradności i utrwalanie biedy. Dlatego nie popieram programów typu 500+, becikowe itd. Moim zdaniem można te pieniądze sensownie wydać np. na zwiększenie dostępności do żłobków, przedszkoli itp. Tak aby rodzice mogli wrócić do pracy i sami zarobić na utrzymanie.
Nawet bogate państwa socjalne typu Francja odchodzą od rozdawania pieniędzy na rzecz dopłat i ulg podatkowych.
Poprostu to był sposób na przekupienie społeczeństwa. A podatki i wszystkie ceny idą w gore. Szkoda ze nie pensje.. i za to wszystkim sie nam odbije. Powinno byc to bardziej dopracowane. 500 zł dla rodzinnz określonymi dochodami a nie dla każdego jak leci..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 09:17
Karolka12345, justa., Gosia1989, różowo, perfectangel85, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Ceny i tak szly w góre, ceny i minimalne pensje, wystarczy zobaczyc ceny jakoe byly np 10 lat temu, a np gaz sporo stanial a o tym wszyscy zapominają, w tym roku za okres zimowy grudzien-styczen zaplacilismy 400 zl mniej a to sporo
a grzejemy w domu tak samo jak zawsze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 09:18
zubii, Lisa85 lubią tę wiadomość
-
Natalka ale nie rozumiesz, że poprzedni rząd nie dał pieniędzy, bo nas jako Polski najzwyczajniej w świecie na to nie stać??
Dług publiczny rośnie w zastraszającym tempie, wszystko drożeje. ..
Wiele normalnych rodzin korzysta...ale jak? Dostając 6yys a wydając o 8 tys więcej? Gdzie korzyść?
Sorry ale program jest dla elektoratu, który liczyć nie potrafi...
Mało tego uważam, że wszystkie obietnice PIS były dlatego, że nie spodziewali się większości parlamentarnej... nie sądzili, że wszystko będą mogli wprowadzić, że nie będą mogli zrzucić na zablokowanie przez opozycję. ..
Wspomnicie moje słowa. Jak tak dalej pójdzie czeka nas wielki upadek z 10 piętra i bankructwo...
Ech szkoda denerwować się w niedzielę od ranaidę robić śniadanko a potem heja na dwór
Milej niedzieli!Princesska, justa., natty85, Gosia1989, Niesia86, Rusałka* lubią tę wiadomość
-
Ja wszystko rozumiem, ale za po ceny i podatki tak czy siak szły w górę.
Mnie najbardziej denerwują te komentarze, a bo jest 500+ to teraz dzieci sobie robią.. po prostu nóż się w kieszeni otwiera. może i jakaś część tak sobie myślała i tak zrobiła, ale pakować wszystkich do jednego wora?
Po prostu ja widzę w tych ludziach co tak komentują taką zawiść, taką złość. No na pewno u tych co byliśmy a tym pępkowym, po prostu nie smacznebuka03, zubii, Lisa85 lubią tę wiadomość
-
W sumie tematy polityczne w każdym gronie, zawsze wywoływały emocje, a że my ciężarne to już wogóle
mamy domkracje wiec każdy ma prawo wyboru
pis, po, nowoczesna... i tak nic nie przebije korwina z jego teksami typu "kobiety powinny mniej zarabiac bo są słabsze, mniejsze i mniej inteligentne"
ogolnie ciesze sie że on nie rządzi polską
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 09:40
Princesska, Maja83 lubią tę wiadomość