X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok widzę, ze to kryterium dochodowe do becikowego jest od 2013, a ja rodziłam w 2012 :P

A ja nie pochwalam 500 plus. Uważam, że można by inaczej te pieniądze wykorzystać (dodatkowa ulga podatkowa, ewentualnie jakieś bony). Przede wszystkim KONTROLA wydatkowanych pieniędzy (na dzieci), a nie na nowe altanki czy samochody...

Poza tym uważam, że program ten nie wpłynie na naszą przyszłość na emeryturze, nie wypłynie na przyrost naturalny:

1) menelstwo - ok będzie się rozmnażać dla siana - ale w 90% (nie generalizuję, znam osoby z kiepskich domów, którzy wyszli na porządnych ludzi, mają pracę, rodziny) wychowają następnych nierobów, którzy tylko będą szukać "skąd brać i wyciągnąć"

2)ludzie biedni acz porządni - sorry jeżeli ktoś nie ma za co do gara włożyć to dla 500 zł miesięcznie nie zdecyduje się na kolejne dziecko (wiedząc ile kosztuje pierwsze)

3) klasa średnia - trochę jak poprzednicy - 500 zł nie jest żadnym argumentem - po 1 dziecko kosztuje dużo dużo więcej, a po drugie nie wiadomo ile ten program potrwa...

4) ludzie bogaci - nie mają więcej dzieci ze względu na wybór, a nie brak środków

Także reasumując - program ten zrujnuje polski budżet - w konsekwencji nas wszystkich pracujących - za chwilę będzie większy VAT, większy dochodowy, akcyza..

zresztą już to jest widoczne, wszystko drożeje w ekspresowym tempie - na prawdę ludzie nie wiedzą dlaczego? Przecież z czegoś trzeba te fanaberie rządu spłacić...

Summa summarum - dla mnie 500 plus to tylko kupno elektoratu - które ślepo uwierzyło, że wyjdzie na "plus".... A guzik prawda - ostatnio czytałam wyliczenia ekonomiczne, ze przeciętna polska 4 osobowa rodzina, która "zgarnie" 6000 zł rocznie z programu - w podatkach, akcyzach i innych rzeczach, które podrożały odda około 8 000.... gdzie tu interes :)?

Uff, ale się napisałam, ale musiałam to z siebie wydusić... ;)

Marcia1989, justa., smeg, różowo, mkl, Gosia1989, iza776, Princesska, Gdziejestmieszko, perfectangel85, Dreamy, Maja83, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline super, że masz już termin :) Zobaczysz na pewno wszystko będzie dobrze :)

Gdziejestmieszko gratuluję znalezienia zguby :* ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 22:47

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    Kochana ale ja napisałam ze do 500 plus niv nie mam. To jest duzy pieniążek miesieczny jako dodatek do dochodu, mi chodzi o becikowe. Bo bylo dla wssystkich a nagle i tu sie juz ktoś nos wlozyl i ograniczyl grono odbiorców.
    Ja tak ogólnie, bo sporo ludzi sie wlasnie to 500+ sie nie widzi, na fb widze pelno postów jakie to 500+ zle i niedobre... kuzynka męża prawie codziennie udostępnia posty w stylu jak to rodzina meneli ma 10 dzieci i teraz żyją sobie jak pączki w maśle a przeciez nie tylko tacy z tego korzystają, potem aż sie przykro robi, albo jak słysze jak niektórzy gadają że ktoś tam se dziecko zrobil bo teraz jest 500+ no ręce mi czasem opadają... :-/

Lisa85 lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka nie zgodzę się z Tobą w punkcie 4. Znam rodziny bogate a wielodzietne. Choć faktem jest,ze na jednym dziecku kończą raczej karierowicze, ale nie wszyscy bogaci ludzie.

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lenka wrote:
    Karolka nie zgodzę się z Tobą w punkcie 4. Znam rodziny bogate a wielodzietne. Choć faktem jest,ze na jednym dziecku kończą raczej karierowicze, ale nie wszyscy bogaci ludzie.

Jasne.

Chodziło mi o to, że ludzie bogaci - JEŚLI nie mają więcej dzieci to z wyboru - a nie z kwestii finansowych :)

Magda_lenka lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ciągle wertuje wszystkie możliwe artykuły itd, ostatnio mi opowiadal o jakims profesorze który sie wypowiadal ma temat podatków, porównywal to ile placą wszyscy do klasy średniej a ile placi klasa bogata, facet opowoadal o talich kruczkach że duża firma potafi zaplacic do panstwa rocznie tyle co zwykly kowalski ale mają od tego sztaby prawników i księgowych (mąż mówil mi jaką to ma fachową nazwe ale na chiny sobie nie przypomne) i mam nadzieje że przyjedzie dzien że siw za to wezmą, bo kasa na 500+ by sie znalazla tylko trzeba wiedziec gdzie szukac, u nas w okolicy jest jedna bardzo duża firma, kierownicy samochody firmowe zmieniają co rok a pracownicy przy maszynach na minimalnej i ciagle sie im powtarza że nie ma pieniędzy na podwyżki, to jest chore w polsce :-/

Lisa85 lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Marcia1989 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    500 plus i tak nie bedzie wieczne, kwestia czasu. Takze robienie dziecka typowo pod program 500plus jest malo przemyślane; ) ja sie pogodzilam juz rok temu, ze sama nie mam dzieci a na kazdym roku place na czyjeś a nawet jak bede miec te pierwsze czyli obecnie w drodze to i tak nie odwróci się los takze juz mnie ten program nawet nie rusza;) za to wiadomość o becikowym zdenerwowala mnue bo to równowartość szczepionek pakiet start chociażby. Tyle z wypłaty zabieraja dziady i ciagle zero korzysci kurcze.

buka03, różowo lubią tę wiadomość

16udvfxmplx8ab54.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy wiecie ale 500+ w 90% pochodzi z uni a nie z państwa. Oczywiście z państwa też ale w niewielkiej kwocie.

Lisa85 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia1989 wrote:
    500 plus i tak nie bedzie wieczne, kwestia czasu. Takze robienie dziecka typowo pod program 500plus jest malo przemyślane; ) ja sie pogodzilam juz rok temu, ze sama nie mam dzieci a na kazdym roku place na czyjeś a nawet jak bede miec te pierwsze czyli obecnie w drodze to i tak nie odwróci się los takze juz mnie ten program nawet nie rusza;) za to wiadomość o becikowym zdenerwowala mnue bo to równowartość szczepionek pakiet start chociażby. Tyle z wypłaty zabieraja dziady i ciagle zero korzysci kurcze.

Najlepiej by było gdyby nie zabierali każdy by wiedział ja te pieniądze zainwestować i 500 plus nie byłoby potrzebne.

Też uważam że 500 plus nie jest w dużej mierze powodem dla którego powinno się mieć więcej dzieci ale sądzę, że jest wiele par które dzięki temu programowi mogą się o nie postarać szybciej.

buka03, Marcia1989, Lisa85 lubią tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem przeciwniczką wszelkiej formy darmowego rozdawnictwa. Dla mnie to wspieranie niezaradności i utrwalanie biedy. Dlatego nie popieram programów typu 500+, becikowe itd. Moim zdaniem można te pieniądze sensownie wydać np. na zwiększenie dostępności do żłobków, przedszkoli itp. Tak aby rodzice mogli wrócić do pracy i sami zarobić na utrzymanie.
    Nawet bogate państwa socjalne typu Francja odchodzą od rozdawania pieniędzy na rzecz dopłat i ulg podatkowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 00:17

smeg, różowo, mkl, Penulka, Gosia1989, Princesska, Karolka12345, perfectangel85, Julia2015, Zorganizowana:), Rusałka*, Harmiah lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • massa Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy ma zdanie zależne od własnej sytuacji..
    Ja zostałam tak niesamowicie "z dupą na lodzie", bez grosza, bez prawa do zasiłku..
    Od razu mi się zdanie o 500+ zmieniło.

zubii lubi tę wiadomość

w4sqskjorh0yfkun.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Punkt widzenia zależny od punktu siedzenia...

A nawiasem mówiąc, nawet dyskusja o wózkach nie była tak gorąca, tyle postów i w tych godzinach dawno tu nie było :)

Karolka12345, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • mkl Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    A ja nie narzekam na program 500+ i dzialania pisu* wszedzie pokazują jak to.menele se teraz pożyją, my mieszkamy w malym miescie gdzie pracodawcy wykorzystują sytlacje i płacą minimalną, i u nas w okolicy na prawde sporo to jednak pomaga, to zawsze jest jakas dodatkowa kasa na dzieci, za minimalną ciezko utrzymac siebie i dzieci, a nie zawsze jest możliwosc by dzieciaki byly u dziadków a matka mogla wrocic do pracy
    *No nie wszystkie dzialania ale cos tam dobrego tez robią, jak by sie pozbyli niektórych oszołomów z maciarem na czele to bylo by nawet spoko :-P
    Nie chce tłumaczyć pracodawców bo są różne sytuacje, ale to że płacą swoim pracownikom najniższą krajową jest przez to, że mają dużo opłat związanych z firmą.. Moj mąż jest doradcą finansowym i jak mi opowiadał ile firma musi wybulić na pracownika to się przeraziłam, zatrudnienie na najniższą krajową to wydatek dla pracodawcy około 2400zl na każdego pracownika co miesiąc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 07:24

Maja83 lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miala ktoras z was zapalenie pecherza ? Chyba cos mnie lapie.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    500+ musi byc, jesli przy nastepnych wyborach inna partia bedzie chciala wygrac, nie moze zrezygnowac z tego programu.
    Za kadencji 8 letniej wiadomo jakiej partii przez tyle czasu pieniadze sie nie znalazly na ten program a nie wspomne o podwyzkach a o samych aferach w kadencji tej partii nie wapomne.
    2 dni temu bylam na imprezie " pepkowe". I nie ma to przyjsc nazrec sie, napic i komentowac jakie to 500+ jest straszne, ze to dzieci sie robi z tego powodu. No ja tam sie nie milo poczulam. Bo kazda kobieta teraz e ciazy poleciala na pieniadze. Telewizja tylko krytykuje ten program ze to menele.korzystaja itp. A ile tak naprawde rodzin porzadnych ma pozytek z tego? Czemu sie tego tak nie naglasnia?
    Pewnie sa rodziny ktore wydaja na piweczko ta kase ale to wtedy takie pieniadze trzeba by im dac w bonach, albo w ogole. Jesli o to cchodzi to wieksza kontrola w takich rodzinach, jak sie zle dzieje to zabierac ta kase.
    Suma sumarum to przykro jest ze te rodziny ktore dzieci nie maja albo maja i sa juz dorosle najwiecej maja do gadania i komentowania jakie to 500+ jest niedobre, bo co? Bo jak oni mieli male dzieci to tego nie bylo?
    Dopoki ten program.jest to wiele normalnych rodzin niech z tego korzysta.
    A czy rzadzic bedzie pis czy po czy inna partia zawsze przy korycie siedzi. Tylko czemu nie bylo za kadencji po takiej nagonki w mediach jak teraz gdy rzadzi pis. A no bo dlatego bo po sprzedalo by wszystko co polskie jeszcze zostalo zachodowi.

zubii, Kasia02, wisienka1212, Lisa85 lubią tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Ja jestem przeciwniczką wszelkiej formy darmowego rozdawnictwa. Dla mnie to wspieranie niezaradności i utrwalanie biedy. Dlatego nie popieram programów typu 500+, becikowe itd. Moim zdaniem można te pieniądze sensownie wydać np. na zwiększenie dostępności do żłobków, przedszkoli itp. Tak aby rodzice mogli wrócić do pracy i sami zarobić na utrzymanie.
    Nawet bogate państwa socjalne typu Francja odchodzą od rozdawania pieniędzy na rzecz dopłat i ulg podatkowych.
    Mądrze powiedziane. Powinny byc ulgi np darmowe podręczniki, żłobki przedszkola itp. To jest niezastąpiona pomoc.. chyba nikt normalny nie bedzie decydowal sie na dziecko tylko po to ze dostanie 500 zł. Bo dziecko to nie tylko pieniądze.. i koszty finansowe.
    Poprostu to był sposób na przekupienie społeczeństwa. A podatki i wszystkie ceny idą w gore. Szkoda ze nie pensje.. i za to wszystkim sie nam odbije. Powinno byc to bardziej dopracowane. 500 zł dla rodzinnz określonymi dochodami a nie dla każdego jak leci..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 09:17

Karolka12345, justa., Gosia1989, różowo, perfectangel85, Zorganizowana:) lubią tę wiadomość

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceny i tak szly w góre, ceny i minimalne pensje, wystarczy zobaczyc ceny jakoe byly np 10 lat temu, a np gaz sporo stanial a o tym wszyscy zapominają, w tym roku za okres zimowy grudzien-styczen zaplacilismy 400 zl mniej a to sporo :-) a grzejemy w domu tak samo jak zawsze ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 09:18

zubii, Lisa85 lubią tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka ale nie rozumiesz, że poprzedni rząd nie dał pieniędzy, bo nas jako Polski najzwyczajniej w świecie na to nie stać??

Dług publiczny rośnie w zastraszającym tempie, wszystko drożeje. ..

Wiele normalnych rodzin korzysta...ale jak? Dostając 6yys a wydając o 8 tys więcej? Gdzie korzyść?

Sorry ale program jest dla elektoratu, który liczyć nie potrafi...

Mało tego uważam, że wszystkie obietnice PIS były dlatego, że nie spodziewali się większości parlamentarnej... nie sądzili, że wszystko będą mogli wprowadzić, że nie będą mogli zrzucić na zablokowanie przez opozycję. ..

Wspomnicie moje słowa. Jak tak dalej pójdzie czeka nas wielki upadek z 10 piętra i bankructwo...

Ech szkoda denerwować się w niedzielę od rana :) idę robić śniadanko a potem heja na dwór :)

Milej niedzieli!

Princesska, justa., natty85, Gosia1989, Niesia86, Rusałka* lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystko rozumiem, ale za po ceny i podatki tak czy siak szły w górę.
    Mnie najbardziej denerwują te komentarze, a bo jest 500+ to teraz dzieci sobie robią.. po prostu nóż się w kieszeni otwiera. może i jakaś część tak sobie myślała i tak zrobiła, ale pakować wszystkich do jednego wora?
    Po prostu ja widzę w tych ludziach co tak komentują taką zawiść, taką złość. No na pewno u tych co byliśmy a tym pępkowym, po prostu nie smaczne

buka03, zubii, Lisa85 lubią tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie tematy polityczne w każdym gronie, zawsze wywoływały emocje, a że my ciężarne to już wogóle ;-) mamy domkracje wiec każdy ma prawo wyboru :-) pis, po, nowoczesna... i tak nic nie przebije korwina z jego teksami typu "kobiety powinny mniej zarabiac bo są słabsze, mniejsze i mniej inteligentne" :-P ogolnie ciesze sie że on nie rządzi polską :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 09:40

Princesska, Maja83 lubią tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
‹‹ 584 585 586 587 588 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ