X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wysokie anty tg I anty tpo
Odpowiedz

Wysokie anty tg I anty tpo

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karolajna1996 Nowa

Wysłany: 9 września 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Mija mi 10tydzien ciazy. Właśnie dostałam wyniki tarczycowe. Wizyta jutro u endokrynologa z usg. Wyszło wysokie anty tpo oraz anty tg i trochę ponad normę ft3. Tsh tydzień temu < 0.008. Czy któraś z mam miała podobne wyniki i ciaza skończyła się powodzeniem? Nigdy nie leczyłam tarczycy i to moje pierwsze takie badania. Umre do jutra ze strachu 🤢Pozdrawiam

• Karolajna1996 Nowa

Wysłany: 9 września 2024, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anty tg 148
    Anty tpo 305
    Ft3 4.57
    Ft4 1.25

• Maszonek Autorytet

Wysłany: 9 września 2024, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A leczylas się jak dotąd na tarczycę? Przyjmujesz euthyrox?
    Edit - już widzę. Generalnie te przeciwciała są objawem Hashimoto. U osób chorych są standardowo podwyższobe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2024, 18:15

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • Karolajna1996 Nowa

Wysłany: 9 września 2024, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie leczyłam tarczycy. Jutro zapewno dostanę leki. Boję się że stracę to dziecko lub o inne komplikacje. 🥺

• Maszonek Autorytet

Wysłany: 9 września 2024, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwne jest to, że masz wyniki wskazujące na nadczynność, nie niedoczynność (która towarzyszy Hashimoto). Myślę, że bardziej niż te wyniki może Ci zaszkodzić stres. Lekarz włączy leki i będzie ok, uszy do góry.

event.png
  • Karolajna1996 Nowa

Wysłany: 9 września 2024, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maszonek wrote:
    Dziwne jest to, że masz wyniki wskazujące na nadczynność, nie niedoczynność (która towarzyszy Hashimoto). Myślę, że bardziej niż te wyniki może Ci zaszkodzić stres. Lekarz włączy leki i będzie ok, uszy do góry.
    Dzięki za odpowiedź. Hmm ale ja nie napisałam że mam hashimoto. A orientujesz się może czy wyniki które mam wskazują na tą gorsza Czy "lepsza" odmianę choroby tarczycy? Jestem w tym temacie kompletnie zielona.

• Maszonek Autorytet

Wysłany: 9 września 2024, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży chyba nadczynność jest lepsza, ale szczerze mówiąc nie znam się aż tak na tym, bo moja choroba od dawna jest ustabilizowana.
    Pytanie czy to też nie jest efekt samej ciąży, albo niedoboru jodu (wydaje mi się że np. wymioty ciężarnej mogą wpłynąć na wynik TSH) - ale tu już lekarz musi Ci powiedzieć.

event.png
  • Erdene Autorytet

Wysłany: 10 września 2024, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajna1996 wrote:
    Witajcie. Mija mi 10tydzien ciazy. Właśnie dostałam wyniki tarczycowe. Wizyta jutro u endokrynologa z usg. Wyszło wysokie anty tpo oraz anty tg i trochę ponad normę ft3. Tsh tydzień temu < 0.008. Czy któraś z mam miała podobne wyniki i ciaza skończyła się powodzeniem? Nigdy nie leczyłam tarczycy i to moje pierwsze takie badania. Umre do jutra ze strachu 🤢Pozdrawiam
    Hej, ogólnie tak jak pisze Maszonek, te przeciwciała świadczą o Hashimoto (szczegolnie aTPO sa typowe dla tej choroby). To nie jest dobra wiadomość, ale z drugiej strony masa kobiet na to choruje, zachodzą w ciążę i rodzą dzieci. Ryzyko poronienia jest minimalnie większe niż u zdrowej kobiety.

Na pewno powinnaś zgłosić się do endokrynologa i być pod jego kontrolą, szczególnie przez okres ciąży. Prawdopodobnie możesz mieć częściej badane hormony tarczycy + TSH niż przecietna ciężarna.

Hashimoto zazwyczaj prowadzi do niedoczynności tarczycy, natomiast czasem, szczególnie na początku choroby, może chwilo być nadczynność. Dzieje się tak, kiedy mocno atakowana tarczyca, gwałtownie wydziela dużo hormonów. Też przez to przeszłam, miałam nawet niższe TSH, a potem ono skoczyło i zaczęła się niedoczynność. Najważniejsze to badac się regularnie i odpowiednio dobierać leki, jeśli poziomy hormonów tego wymagają.

Polecam też poczytać o diecie przeciwzapalnej. Ona na ogół pomaga zmniejszyć poziom przeciwciał i nieco wyciszyć chorobę. Są osoby, które dieta czy innymi rzeczami potrafiły zjechać z przeciwciałami do prawidłowego poziomu (i tarczyca im się zregenerowała), ale nie w każdym przypadku to jest proste. Zależy od tego, co powoduje u Ciebie stan zapalny i czy potrafisz to zidentyfikować.

preg.png
  • Erdene Autorytet

Wysłany: 10 września 2024, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajna1996 wrote:
    Dzięki za odpowiedź. Hmm ale ja nie napisałam że mam hashimoto. A orientujesz się może czy wyniki które mam wskazują na tą gorsza Czy "lepsza" odmianę choroby tarczycy? Jestem w tym temacie kompletnie zielona.
    I to nie jest taka, że nadczynność jest "lepsza". Chwilowo w 1 trymestrze ciąży jest OK. Czesto wystepuje naturalnie u zdrowych kobiet. Ale ogólnie nadczynność na dłuższą metę bardziej wymęcza organizm u niesie ze sobą znacznie większe zagrożenia dla zdrowia niż niedoczynność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2024, 14:33

preg.png
  • Karolajna1996 Nowa

Wysłany: 10 września 2024, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erdene wrote:
    I to nie jest taka, że nadczynność jest "lepsza". Chwilowo w 1 trymestrze ciąży jest OK. Czesto wystepuje naturalnie u zdrowych kobiet. Ale ogólnie nadczynność na dłuższą metę bardziej wymęcza organizm u niesie ze sobą znacznie większe zagrożenia dla zdrowia niż niedoczynność.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wiem że nie ma lepszej tarczycy, ale w ciazy podobno bardziej niebezpieczna dla płodu oraz rozwoju dziecka jest niedoczynność. Oprócz poronienia grozi uposledzeniem umysłowym. Boję się że jest za późno na lekarstwa i już coś źle wpłynęło na moją dzidzie. Mam problemy ze skupieniem ostatnio i wizytę u endo Mam jutro, nie dzisiaj...Więc jutro napisze czego się dowiedziałam, może komuś z podobnym problemem pomoże. Buziaki i czekam na dalsze wypowiedzi

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ