Z wychowawczego na L4
-
Witam! Nie wiem czy jest już taki temat bo nic nie mogę poszukać w tej sprawie. Mam problem, obecnie jestem na urlopie wychowawczym i chciałabym "wrócić" do pracy żeby mieć płatne ciążowe L4. Problem tkwi w tym że pracodawca jeszcze nie wie o ciąży i chce bym najpierw wykorzystała zaległy urlop wypoczynkowy a potem wróciła do pracy. Pytanie brzmi: czy powiedzieć pracodawcy o ciąży już teraz żebym nie musiała wykorzystywać urlopu wypoczynkowego i w pierwszy dzień powrotu podać L4 czy wykorzystać ten wypoczynkowy a dopiero potem L4. Nie wiem też czy robić badania w medycynie pracy które na pewno mi zleci. Proszę o odzew bo we wtorek jadę zawieść wniosek o powrót do pracy i nie wiem jak rozegrać całą sytuację. Pozdrawiam
-
U mnie w pracy dziewczyna będąc na wychowawczym zaszła w ciążę, przyszła porozmawiać z szefową. Powiedziała o ciąży. Napisała podanie o rezygnacji z macierzyńskiego, wykorzystała urlop wypoczynkowy a następnie poszła na L4. Jeżeli nie chcesz wykorzystywać urlopu (a dlaczego nie chcesz?), to raczej średnio przyjść i rozmawiać i robić badania, skoro planujesz od razu iść na L4. Wszystko zależy od relacji z pracodawcą, ja bym powiedziała po prostu prawdę i nie robiła im problemu w kadrach, bo i tak wyjdzie że już wiedziałaś że jesteś w ciąży i to ukryłaś.
-
Karola wychowawczy a macierzyński to nie to samo... była na wychowawaczym czy na macierzyńskim w końcu...?
Ja bym na Twoim miejscu od razu na l4 poszła a urlop wykorzystała dopiero po powrocie z macierzyńskiego najlepiej skonsultuj to z pracodawcą, w tym momencie powinno mu być obojętne czy od razu na l4 pójdziesz czy najpierw wykorzystasz urlop wypoczynkowy a dla ciebie na pewno korzystniej będzie na l4.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2014, 09:10
-
Dzięki dziewczyny za odzew. Z moim pracodawcom to nie wiem jak wyjdzie bo szefostwo mi sie zmieniło w czasie wychowawczego i nie wiem jaki jest obecny. Ale wydaje mi się że od razu im powiem i będzie z głowy żeby faktycznie nie robić im bałaganu w kadrach. Skoro nie ma żadnych przeciwwskazań bym od razu szła na L4 to po co ukrywać ciążę. Dzięki raz jeszcze przełożyłam spotkanie na jutro trzymajcie kciuki
FeliceGatto, Karola:) lubią tę wiadomość
-
Witam,
Jestem na urlopie wychowawczym i zaszłam w ciążę. Chciałabym przejść na płatne l4. Może któraś Was miała podobne doświadczenia albo pracuje w kadrach i jest w stanie coś podpowiedzieć?
Czytałam, że muszę złożyć wniosek o przerwanie wychowawczego i albo za porozumieniem z pracodawcą zakończyć urlop z dnia na dzień, albo po prostu złożyć wniosek i odczekać 30 dni.
Zastanawiam się czy muszę być fizycznie w pracy po upływie tych 30 dni i dopiero przejść na l4, czy może mogę od tego 31 dnia już być na l4 i nie pojawiać się w pracy.
Proszę o podpowiedź.32 lata
Marzec 2017 - laparoskopia - diagnoza: Endometrioza
AMH (04.2018) - 5.47
AMH (28.06.2019) - 4.96
HyCOSy (12.2018) - oba jajowody drożne
kariotypy - prawidłowe
MTHFR A1298C - hetero nieprawidłowy
PAI-1 - hetero nieprawidłowy
% komórek NK (CD3-CD56+/CD16+) - 12.2%
INVICTA Gdańsk
09.05.2019 - start I procedura In Vitro (długi protokół);
08.07.2019 - Pick up (22 kumulusy, 5 zapłodniono, przetrwały 2 zarodki do 5 doby);
transfer odłożony ze względu na ryzyko hiperstymulacji;
30.08.2019 - I kriotransfer (BL.3.2.2)
09.12.2019 - II kriotransfer (BL.3.1.1)
11.2021 - naturalny cud ❤ -
Jak macie fajnego pracodawcę to idziecie i mówicie jak wygląda sytuacja przerywacie na pisemny wniosek wychowawczy z dnia na dzień nawet np. rezygnujecie z dniem 15.10 z wychowawczego a od 16.10 bierzecie zwolnienie. Jak macie słaby układ z pracodawca składacie wniosek o rezygnację z wychowawczego data zakończenia wychowawczego 30 dni od złożenia wniosku i od następnego dnia bierzecie zwolnienie. Zwolnienie jest nadrzędne, jak wypiszecie urlop wypoczynkowy to i tak on się anuluje bo nie można odpoczywać będąc chorym, a zwolnienie nie jest na ciążę tylko na jakąś chorobę/dolegliwość która uniemożliwia wam pracę.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-