X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zasiłek macierzyński a umowy o pracę
Odpowiedz

Zasiłek macierzyński a umowy o pracę

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, od jakiegoś czasu sen z powiek spędza mi kwestia mojego przyszłego zasiłku macierzyńskiego. Może któraś z Was miała podobną sytuację, albo orientuje się w ubezpieczeniach i prawie pracy. Otóż jestem zatrudniona na dwie umowy o pracę u tego samego pracodawcy. Jedna z umów jest podpisana do 2019 r., druga kończyłaby się w grudniu, ale została przedłużona do dnia porodu. Później mój stosunek pracy z tytułu tej umowy nie zostanie przedłużony. I teraz tak: czy zasiłek macierzyński dostanę z obu stosunków pracy (z umowy do 2019 od pracodawcy, a z kończącej się- z ZUSu), czy zostanę tylko ze świadczeniem z trwającej umowy (czyli 80% z połowy etatu)?
    Mądre głowy- ratujcie:) Nawet znajomy prawnik nie wie, jak się zabrać do tematu ;/

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • unbeldi Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2015, 02:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Logika wskazywałaby ze dostaniesz zasiłek z dwóch umów ale niestety przepisy w naszym kraju nie zawsze są logiczne. Zadzwon na infolinie ZUS i tam o wszystko dopytaj.

Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

rfxgcsqviiqkqm9u.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ