Ziołowe herbatki
-
nick nieaktualnyHej !
chciałabym się dowiedzieć co myślicie o picu ziołowych herbatek w ciąży ?
Pytam ponieważ wysłałam mojego M wczoraj do sklepu a on nie doczytał i kupił mi melisę z chmielem .. ^^
co myślicie o takim połączeniu ?
zazwyczaj piłam tylko melisę ponieważ bardzo mi smakuje
a chmiel kojarzy mi się z piwem ...
czekam na Wasze odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam !! -
Co do chmielu to nie mam pojęcia czy jest dozwolony w ciąży. A jeśli chodzi o herbatki ziołowe to ja zawszw konsultuję ich wybór z lekarzem/położną. To jednak zioła i one mają wpływ na organizm.
Ja dostałam pozwolenie na melisę, miętę, pokrzywę, rumianek. W razie przeziębienia także lipę i czarny bez. (wszystko w rozsądnych ilościach - max kubek dziennie)
O dziwo internet odradza picia herbaty z liści malin a moja położna poleca bo tonizuje macicę. Mimo wszystko wcześniej nie miałam odwagi jej pić, ale teraz w trzecim trymestrze zacznę.kiciaa, Mandalena lubią tę wiadomość
-
Ja w ciąży piłam rumianek, miętę, melisę. Jak byłam przeziębiona- piłam lipę i maliny z kompotu, co uratowało mnie przed antybiotykami itp. Liście malin wywołują niby skurcze. Nie wiem nie piłam. Na pewno nie wolno zielonej.Podstawa to rozsądek. Przesadzać z ziółkami nie można.
-
Dziewczyny, zielona i czarna herbatę mozna pic. Byle nie za dużo bo ma teine- herbaciany odpowiednik kofeiny.
O ziołach mozna zależeć milion artykułów w sieci, ten chmiel bym sprawdziła.
Polecam rooibos- smaczna i zdrowa, wręcz polecana dla ciężarnych. -
Mi w ciąży powiedziano, że zielona w nadmiarze może powodować wady serca u płodu. Nie wiem czy to prawda ale wolałam nie ryzykować. Poza tym prowadzi do zaburzeń wchłaniania kwasu foliowego a jak wiadomo jest on bardzo ważny w I trym. Ja piłam tylko słabą czarną i pokrzywę (ale ją można max 3 raz w tygodniu). Myślę że to dzięki pokrzywie miałam bardo dobrą hemoglobinę, nie miałam anemii i nie musiałam przyjmować dodatkowo żelaza. Poza tym uważajcie na wszelakie owocowe bo w nich najwięcej jest hibiskusa a on działa poronnie.
polecam link do przeczytania http://parenting.pl/portal/ziola-w-ciazyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 20:47
-
nick nieaktualnyJeśli pijesz jeden kubek herbaty dziennie np. tylko do śniadania (jak ja) to można pić i herbaty owocowe (hibiskusa jest w nich tyle co kot napłakał) i herbaty zielone i słabą czarną. Na ziołowe jednak bym uważała. Zaczekaj z ich piciem do wizyty u lekarza i spytaj. A najlepiej w I trymestrze z nimi nie eksperymentuj.
-
I czarna i zielonautrudniaja wchłanianie kwasu foliowego, i z tego co pamietam innych witamin i minerałów. A hibiskus i mieta które maja wywoływać skorcze... W herbatkavh, szczególnie ekspresowych sa takie ilości ziół i stężenia substancji czynnych, ze to nie wywoła żadnych efektów. Zeloth ma racje
Idąc tym tropem powinnyy w ciazy unikać większości przypraw - w końcu to tez zioła,nawet niewinny rozmaryn czy oregano sa na cenzurowanym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 11:05
-