ZUS
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie, dziewczyny jak jest liczona wypłata z ZUS? Od pracodawcy dostaje 2 przelewy: jeden z wypłatą, a drugi z premią (nie w każdym miesiącu), czy będąc na L4 po 33 dniach ZUS będzie wypłacał mi tylko podstawę czy średnią z wypłat + premii za okres 12 miesięcy ?Reni1982
09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami
-
Po pierwsze jesli pracodawca ma.pow. 20 pracownikow on wyplaca dalej pensje I rozlicza sie z zusem. Jesli ponizej wyplaca zus. Wyplata to srednia z ost 12msc pensji I premi ... podzielona na dzien. Czyli jedno dniowka wyszla np 100zl netto to w misc 31 dniowym dostaniesz 3100 zas w lutym 29d. 2900.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2016, 11:56
Arwi lubi tę wiadomość
MATKA 2:0
Ola 17.02.2011
Martynka 02.02.2017 -
Oo to jest szansa na większą wypłatę, przyda sie zwłaszcza że mam umowe na zastępstwo do marca, a poród w kwietniu czyli bez praw do zasiłku macierzyńskiego..no chyba że Synek wcześniej zechce się urodzićReni1982
-
Agatka orientujesz się może dokłądnie w tych ZUSowych rzeczach?
chodzi mi o taką rzecz. mam jedną umową o prace, i niedawno drugą na pół etatu. z tej pierwszej umowy, wiadomo zasiłek będzie liczony średnia z 12 miesięcy. a co z tą drugą?Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Dziewczyny, jestem na L-4 od 28 czerwca. Ostatnią wypłatę od pracodawcy dostałam na 10-go sierpnia (to była wypłata za lipiec). Od wrzesnia powinnam dostawac pieniądze z zusu. Były z tym zawirowania, gdyż mój pracodawca (niestety celowo, ponieważ doskonale znał wszystkie moje dane) w druku Z-3 podał mój niekatualny adres (na L-4 jest aktualny), więc wystąpiła rozbieżność. Ponadto nie podał nr rachunku bankowego, na który od zawsze przelewał mi wypłaty. Czysta złośliwość. Dowiedziałam się o tym, gdy po ponad miesiącu oczekiwania zadzwoniłam do zusu z pytaniem, czemu jeszcze nic nie dostałam. Napisałam do zusu pismo wyjaśniające, odkręciłam tę cała sytuację. Zus mi przysłał pismo, ze w związku z moim pismem będzie kierował środki na podane przeze mnie konto. Wczoraj dostałam pierwszy przelew z zusu i o mało mnie szlag nie trafił. W tytule przelewu czytam, że to świadczenie za wrzesien 2016 r. Ale ja przecież przez 2 miesiące byłam bez kasy i w sierpniu też nic nie dostałam!!! To w takim razie kto mi odda te pieniądze?? Mam być stratna o jeden miesiąc bo mój pracodawca nienależycie wykonywał swe obowiązki?? Czy jest tutaj ktoś, kto był w podobnej sytuacji albo wie, co należy zrobić? Bardzo proszę o pomoc. Jestem załamana sytuacją.
-
pigułka wrote:Ines ta druga będzie liczona jako średnia z miesięcy które przepracowalas od piczatku umowy
ok a co w sytuacji jak w pierwszym miesiącu pracy pójdę na l4?Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Reni1982 wrote:Oo to jest szansa na większą wypłatę, przyda sie zwłaszcza że mam umowe na zastępstwo do marca, a poród w kwietniu czyli bez praw do zasiłku macierzyńskiego..no chyba że Synek wcześniej zechce się urodzić
-
szpilka wrote:W lutym 2016 znienily sie przepisy umowa na zadtepstwo przedluza sie teraz do dnia porodu choc nie kazdy pracidawca sledzi zmiany poszukaj w internecie o nowelizacji z lutego 2016 i z odpowiednim paragrafwm i wydrukiem konkretnego fragmentu idz odpowiednio wczesnie do pracodawcy/kadrowej
Hej, mi ZUS nic nie napisał na ten temat, pytałam ich o macierzyński,odpisali mi:
Warunkiem nabycia prawa do zasiłku macierzyńskiego jest fakt aby poród nastąpił w okresie ubezpieczenia chorobowego(trwania umowy)
> z której podlega Pani do ubezpieczenia). Zatem jeśli wygaśnie Pani umowa przed porodem nie nabędzie Pani prawa do zasiłku macierzyńskiego płatnego przez ZUS, mimo że będzie Pani korzystała z zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia.
> Ponadto informuję.
> Od 1 stycznia 2016r.świadczenie rodzicielskie jako nowe świadczenie należące do grona świadczeń rodzinnych które wypłacane są przez organ właściwy tj. wójta burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie rodzinne.
> Świadczenie rodzicielskie przysługuje w związku z urodzeniem dziecka.
> Świadczenie rodzicielskie przysługuje osobie, która nie ma uprawnień do świadczeń z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa związanych z macierzyństwem lub rodzicielstwem. nie ma uprawnień do zasiłku macierzyńskiego
i ta odpowieidz jest z wrzesnia 2016...
wiec juz nic nie wiem..Reni1982
-
To badz przygotowana na wszystko. Duzo czasu jest od terminu porodu do konca umowy? Bo mozesz sie ewentualnie oprzec tym wydluzonym czaswm wypowiedzenia. Choc ja bym wydrukowala te opinie o przedluzeniu do dnia porodu i z tym. Poszla do pracodawcy lub skontaktowala sie zbprawnikiem w panstwowej inspekcjinpracy ale z wydrukami tych opinii i nowelizacji
-
Cześć dziewczyny. Czy któraś z Was lub z Waszych znajomych miała jakieś kontrole z ZUS-u przebywając na zwolnieniu lekarskim? Mam dylemat czy wracać do pracy na drugi trymestr czy nie (dostaję lepszą wypłatę będąc na zwolnieniu...). Czy dla lekarza wystarczającym uzasadnieniem do wystawienia l4 jest obciążenie psychiczne związane z pracą? Sama nie wiem jak to rozegrać.Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...