X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne zwolnienie lekarskie a kontrola zus
Odpowiedz

zwolnienie lekarskie a kontrola zus

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • 19iwona90 Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    czy któraś z was miała kontrolę ZUS na zwolnieniu? Właśnie sobie czytam, że przychodzą do domu i do pracodawcy. Czy jak jestem chodząca to mogę wyjść na spacer? Bo czytam w necie, że tylko można do lekarza, apteki i ewentualnie po zakupy najpotrzebniejsze jesli nie ma innego domownika w domu.

Iwona
  • dydone Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie nie miałam, w poprzedniej ciąży również nie było kontroli. Co do chodzenia, to mi lek. wypisuje zwolnienie z numerem 2 co oznacza że mogę chodzić, z nr 1 oznacza że masz leżeć.

02.01.2019 r. Maria , Szymon [*] 39 tc , Aniołek [*] 8 tc, Aniołek [*] 5 tc, Aniolek [*] 7tc
    km5sgu1ri0500snx.png
  • 19iwona90 Koleżanka

Wysłany: 7 listopada 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak właśnie mam 2 ale jak czytam różne wypowiedzi to to nie znaczy że można sobie wychodzić gdzie się chce tylko ewentualnie do lekarza apteki i sklepu. Dlatego się zastanawiam czy mogę wyjść na spacer czy np do rodziców.

Iwona
  • NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam swoja działalność. W październiku po raz pierwszy miałam kontrolę z ZUS. Po wypłąceniu dwóch meisięcy zasiłków, wstrzymali trzecie i przysłali pismo o wszczęscie kontroli podlegania do ubezpieczenia. Kazali mi odpowiedzieć na 11 pytań, wysłac wszelkie dowody prowadzenia działalności gosp. - faktury, rachunki, umowy itd. W międzyczasie przyszły do mnie dwie Panie z ZUS skontrolować jak wykorzystuję swoe zwolnienie (mam wpisane 1). Teraz dostałam pismo, że postępowanie umorzono i wypłacili mi ten wstrzymany zasiłek.

Co do 1 i 2 to z tego co wiem, to na 1 nie wolno chodzić w ogóle, jedynie toaleta i tyle, a na 2 mozna wyjść do apteki, czy na podstawowe zakupy do spozywczaka, o ile nie może pójśc ktoś inny. W razie kontroli trzeba mieć w domu paragon. MOzna się tłumaczyc, ze 2 nie oznacza leżenia, ale interpretacja zależy od tego, kto kontroluje

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam kontroli, przecież powinnaś chodzić na spacery dla zdrowia..

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też do tej pory żadnej kontroli nie miałam. Z domu wychodzę, żyję normalnie, leżeć nie muszę.

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm spacer jest wskazany w ciąży jeśli nie ma powodu do leżenia. Dotlenienie organizmu potrzebne jest zarówno matce jak i dziecku. A praca biurowa może być nie wskazana właśnie przez siedzenie które obciąża kręgosłup np. poza tym praca wymaga wysiłku nawet jeśli to praca umyslowa, dodatkowo stres związany z pracą również może być przyczyną zwolnienia.
    Kobiety w ciąży na umowach są kontrolowane w wyjątkach. Tym bardziej jak mają wpisane 2 bo nie mają podstaw do obalenia zwolnienia. Oszczędny tryb życia zalecany przy ciąży zagrożonej nie zawsze oznacza leżenie.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam działalność od 2013 roku. S tym czasie byłam dwa razy na macuerzyńskim a przed każdym porodem również na L4. Zawsze miałam wpisaną 1. Kontrol z października 2018 była moją puerwszą. Do tej pory niczego ode mnie nie chcieli i nikt mnie nie kontrolował

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • 19iwona90 Koleżanka

Wysłany: 8 listopada 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mojej koleżanki znajoma odwiedzili w domu i w pracy. tylko trochę dziwne bo nie było jej w domu, była w sklepie i do niej zadzwonili gdzie jest w tym momencie bo czekają pod drzwiami

Iwona
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Jak mozna na spacer, to czemu nie do pracy, np jak ma sie biurowa?taka odp mozezz uzyskac od zusu..
    Czesciej konyroluja osoby na dzialnosci..
    Bo w ciąży zmiana pozycji jest bardzo ważne. Siedzenie obciąża kręgosłup. Ja musiałam ciągle zmieniać pozycje. A spacer to zdrowie. Nikt z Zusu Ci tak nie powie jak napisałaś ;)

• 19iwona90 Koleżanka

Wysłany: 8 listopada 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok czyli nie trzeba się martwić i normalnie chodzić na spacery

Iwona
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na l4 tzw "chodzącym" i juz byli mnie skontrolować. Niestety chodzące nie oznacza, że możesz chodzić wszędzie :) możesz iść np. Do apteki (trzeba mieć paragon), do lekarza, na badania. I czasem trzeba udowodnić, że się było np u lekarza

• 19iwona90 Koleżanka

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu cię kontrolowali? Masz działalność albo jesteś krótko zatrudniona czy to była losówka?

Iwona
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19iwona90 wrote:
    A czemu cię kontrolowali? Masz działalność albo jesteś krótko zatrudniona czy to była losówka?
    Normalna umowa o pracę

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Ja jestem na l4 tzw "chodzącym" i juz byli mnie skontrolować. Niestety chodzące nie oznacza, że możesz chodzić wszędzie :) możesz iść np. Do apteki (trzeba mieć paragon), do lekarza, na badania. I czasem trzeba udowodnić, że się było np u lekarza
    A byłaś w domu w czasie kontroli?

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    A byłaś w domu w czasie kontroli?
    Tak, na szczęście :D

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Tak, na szczęście :D
    To skąd wiesz że w czasie ciąży możesz wychodzić tylko do apteki lekarza itd. to są zasady dla chorych, a nie dla kobiet w ciąży. Ciąża to nie choroba... Fakt że na zwolnieniu nie możesz urlopować choć i tu można obejsc, jeśli lekarz wystawi zaświadczenie o potrzebie zmiany klimatu. Ale możesz normalnie wyjść na spacer który jest wskazany podczas ciąży. Uznaj to jako lekarstwo... Kontrola sprawdza czy nie myjesz okien, robisz remontu w domu, lub nie pracujesz gdzie indziej. Lekarze zalecają wręcz ruch w ciąży dla zdrowia malucha więc jak ZUS może dyskutować z zaleceniem lekarskim? Ciężarne obowiązują trochę inne zasady... Tym bardziej że kontrola dzwoni i jak jesteś na spacerze to mówisz że będziesz za 15-20 minut bo jesteś na spacerze.

Edit dla potwierdzenia tu jest wszystko szczegółowo opisane http://matkaprawnik.pl/kontrola-zus-w-ciazy/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 21:06

malami91, Frufru lubią tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • 19iwona90 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd będą mieć mój numer? To trochę głupie by było jakbyśmy nie mogły wyjść na spacer.

Iwona
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy w tym roku któraś z was miała taka kontrolę? :)

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 września 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam :) czwarta ciąza i w tej przyszło im do głowy mnie kontrolować. Panie przyszły dzień przed końcem zwolnienia (pierwszego zwolnienia), przyszły, podpisałam sie i poszły...i dopiero po kontroli na zus pue pojawiła sie informacja o wypłacie zasiłku chorobowego. Dodam, ze nie jestem na zwolnieniu leżącym

no ale przeciez niedawno PIS medialnie chwalił sie sukcesami-ile to ZUS złapał niesłusznie wystawionych l4

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ