zwolnienie lekarskie a kontrola zus
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny,
czy któraś z was miała kontrolę ZUS na zwolnieniu? Właśnie sobie czytam, że przychodzą do domu i do pracodawcy. Czy jak jestem chodząca to mogę wyjść na spacer? Bo czytam w necie, że tylko można do lekarza, apteki i ewentualnie po zakupy najpotrzebniejsze jesli nie ma innego domownika w domu.Iwona -
Ja na razie nie miałam, w poprzedniej ciąży również nie było kontroli. Co do chodzenia, to mi lek. wypisuje zwolnienie z numerem 2 co oznacza że mogę chodzić, z nr 1 oznacza że masz leżeć.02.01.2019 r. Maria , Szymon [*] 39 tc , Aniołek [*] 8 tc, Aniołek [*] 5 tc, Aniolek [*] 7tc
-
Ja mam swoja działalność. W październiku po raz pierwszy miałam kontrolę z ZUS. Po wypłąceniu dwóch meisięcy zasiłków, wstrzymali trzecie i przysłali pismo o wszczęscie kontroli podlegania do ubezpieczenia. Kazali mi odpowiedzieć na 11 pytań, wysłac wszelkie dowody prowadzenia działalności gosp. - faktury, rachunki, umowy itd. W międzyczasie przyszły do mnie dwie Panie z ZUS skontrolować jak wykorzystuję swoe zwolnienie (mam wpisane 1). Teraz dostałam pismo, że postępowanie umorzono i wypłacili mi ten wstrzymany zasiłek.
Co do 1 i 2 to z tego co wiem, to na 1 nie wolno chodzić w ogóle, jedynie toaleta i tyle, a na 2 mozna wyjść do apteki, czy na podstawowe zakupy do spozywczaka, o ile nie może pójśc ktoś inny. W razie kontroli trzeba mieć w domu paragon. MOzna się tłumaczyc, ze 2 nie oznacza leżenia, ale interpretacja zależy od tego, kto kontrolujeWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hmmm spacer jest wskazany w ciąży jeśli nie ma powodu do leżenia. Dotlenienie organizmu potrzebne jest zarówno matce jak i dziecku. A praca biurowa może być nie wskazana właśnie przez siedzenie które obciąża kręgosłup np. poza tym praca wymaga wysiłku nawet jeśli to praca umyslowa, dodatkowo stres związany z pracą również może być przyczyną zwolnienia.
Kobiety w ciąży na umowach są kontrolowane w wyjątkach. Tym bardziej jak mają wpisane 2 bo nie mają podstaw do obalenia zwolnienia. Oszczędny tryb życia zalecany przy ciąży zagrożonej nie zawsze oznacza leżenie. -
Ja mam działalność od 2013 roku. S tym czasie byłam dwa razy na macuerzyńskim a przed każdym porodem również na L4. Zawsze miałam wpisaną 1. Kontrol z października 2018 była moją puerwszą. Do tej pory niczego ode mnie nie chcieli i nikt mnie nie kontrolowałWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
nick nieaktualnyana167 wrote:Jak mozna na spacer, to czemu nie do pracy, np jak ma sie biurowa?taka odp mozezz uzyskac od zusu..
Czesciej konyroluja osoby na dzialnosci.. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Aga9090 wrote:Ja jestem na l4 tzw "chodzącym" i juz byli mnie skontrolować. Niestety chodzące nie oznacza, że możesz chodzić wszędzie możesz iść np. Do apteki (trzeba mieć paragon), do lekarza, na badania. I czasem trzeba udowodnić, że się było np u lekarza
-
nick nieaktualny
-
Aga9090 wrote:Tak, na szczęście
Edit dla potwierdzenia tu jest wszystko szczegółowo opisane http://matkaprawnik.pl/kontrola-zus-w-ciazy/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2018, 21:06
malami91, Frufru lubią tę wiadomość
-
ja miałam czwarta ciąza i w tej przyszło im do głowy mnie kontrolować. Panie przyszły dzień przed końcem zwolnienia (pierwszego zwolnienia), przyszły, podpisałam sie i poszły...i dopiero po kontroli na zus pue pojawiła sie informacja o wypłacie zasiłku chorobowego. Dodam, ze nie jestem na zwolnieniu leżącym
no ale przeciez niedawno PIS medialnie chwalił sie sukcesami-ile to ZUS złapał niesłusznie wystawionych l4