X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Badanie prolaktyny i progesteronu
Odpowiedz

Badanie prolaktyny i progesteronu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • konfiturka24 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    chciałabym zrobić sobie podstawowe badania moczu oraz krwi a także progesteronu i prolaktyny na własną rękę, stąd moje pytanie: q którym dc najlepiej wykonać poszczególne badania? Czy zbadać coś jeszcze? :)

1deb8d50e0cee6428ba9e060fcbc2094.png
    5 miesiąc starań
    TSH 2,89
    Prolaktyna 9,99 (4dc)
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 27 marca 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ost badałam prolaktynę z estradiolem, LH, TSH i FSH w 4 dc, a progesteron w 23 dc. Zdania na ten temat są podzielone, ale robiłam, jak mi lekarz kazał.

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie to samo miałam napisać z tym że prolaktynę (TSH również jeśli byś chciała robić) można badać w każdym dniu cyklu (tak twierdzi endokrynolog) a progesteron 21-22 dc ( lub 7 dni po owulacji) tu zdania są podzielone lekarze często podają konkretny dzień cyklu dla progesteronu. Mi Estradiol, LH, FSH kazano robić w 2-3 dc

• konfiturka24 Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuje dziewczyny :)

1deb8d50e0cee6428ba9e060fcbc2094.png
    5 miesiąc starań
    TSH 2,89
    Prolaktyna 9,99 (4dc)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ